Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kruté bolestné lásky jedné slovenské plavovlásky. Osmnáctiletá Martina, která si říká Shakira, po dosažení plnoletosti opustí dětský domov, v němž vyrostla. S obálkou peněz, taškou osobních věcí a s hlavou plnou naivních představ vyrazí ze zapadlého východoslovenského regionu do Prahy za svým klukem Romanem, který z „děcáku" odešel před nějakou dobou. V české metropoli se však ukáže, že Roman se potuluje s partou mladých zlodějů, bezdomovců a narkomanů. A za peníze na dávku je schopen čehokoliv. I prodat půvabnou blonďatou Shakiru obchodníkům s bílým masem... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

anitae 

všechny recenze uživatele

Rómská blondýnka vyleze z děcáku někde v dolní polní a odjede za svou láskou Romanem do Prahy. A tam se setká se skutečnou realitou, squat, fet, chlast, spodina společnosti, odmítnutí vlastní rodinou, nedobrovolná prostituce a záchrana, procitnutí a zjištění, že normální blbě placená práce není nic pro mě když jsem mladá pěkná holka. Drsně působila samotná nedobrovolná prostituce i setkání s hodně špatně vypadajícím Romanem na konci filmu. Líbila se mi hierarchie děcáku. Akorát bych čekala, že holka vyrůstající v realitě děcáku se nebude chovat tak naivně. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Dominika Morávková-Zeleníková ako Martina alias Shakira zažíva opäť rušné, psychiku drásajúce chvíle podobne ako Lena v Špine. Bratislavu vystriedala Praha a ústav nahradilo prostredie narkomanov, sociálnych odpadlíkov, priekupníkov a zákazníkov. Neviem, či si pomaly zvykám na slovenské filmy, ale pripadalo mi, že väčšina hercov na čele s hlavnou predstaviteľkou predviedla veľmi slušné herecké výkony. Film ukazuje celkom reálne osudy väčšiny odchovancov detských domov. Martina pôsobila ešte celkom rozumne a nerozflákala všetky peniaze hneď, ale snažila sa začať žiť správne. Bohužiaľ tu bol aj Roman, ktorý využil jej lásku a uvrhol ju na absolútne dno, z ktorého však ona nakoniec ako tak dokázala vyťažiť čo najviac a v konečnom dôsledku mala aspoň dosť financií na slobodný život. Práve ten koniec bolo to, čo sa mi na filme najmenej páčilo, aj keď mi takýto záver nevadil. Film bol dobrý, pričom prvú hodinku som tŕpol, kedy sa to zvrtne a keď sa to zvrtlo tak nastalo 20 minút veľmi surovo a reálne zobrazeného utrpenia. Napriek tomu mi na filme niečo prekážalo, prečo nemôžem dať viac ako 3*. 6,7/10. ()

Reklama

Sidonka 

všechny recenze uživatele

I když si spoustu lidí myslí, že o děti z dětských domovů je dbáno tak,aby se v dospělosti dokázali zařadit do normálního života a po propuštění z chráněného prostředí se většina z nich o sebe uměla postarat, že je připravena na život venku a neocitá se na ulici, v pasti dluhů, neřešitelných situací, které vedou k asociálnímu jednání jako je například prostituce, opak je pravdou. Statistiky mluví jasně. Přečtěte si jakoukoli studii o bezdomovectví či profesionální, erudovaný rozbor sociologů o tom, s jakými životními vyhlídkami většina bezprizorních polodětí končí a jaké mají možnosti nebo spíše nemožnosti (pokud se náhodou miniaturní hrstky šťastlivců neujme nějaká neziskovka) a možná budete mít jasno. Pokud někdo z diváků jako reakci na shlédnutý film řekne, že je příběh přemrštěný a takhle přece lidé v 21.století nežijí, pravděpodobně je to hýčkaný jedinec, který neví nic o reálném, tvrdém životě k těm, kteří měli v životní loterii hodně velkou smůlu. Ano, někdo si myslí že by to zvládnul lépe a kdo chce, může si najít slušnou práci, bydlení a normálně žít. Pokud ovšem takové dítě není nadprůměrně schopný jedinec, s velkou pravděpodobností ve všech těchto oblastech i při snaze selže. A selhal by i ten mudrc, který žije v jiné dimenzi. - Film není obhajobou svobodně zvolené prostituce. Přesto film nepopírá, že někdy je tato profese ještě nejlepší cestou z pekla, jak se v mládí může atraktivní žena v bezvýchodné situaci bez zázemí zajistit a díky finanční podpoře se zařadit do obyčejného života, najít si byt, vdát se za slušňáka... Ale to pochopí jen ten, co pracuje se sociálně vyloučenými nebo někoho takového osobně zná. P.S. Víte kolik je lidí, kteří chodí do obyčejného zaměstnání, ale mají tak nízký plat, že nemají ani na bydlení (komerční nájem je u nás ve městě včetně ostatních poplatků za bydlení už skoro stejný jako nájem v Městském bytě, vyloženě sociální byty takřka nejsou ani pro zdravotně postižené občany s dětmi) a tak žije mezi bezdomovci někde v odstaveném vagónu na nádraží a svoje tajemství před obyčejnými lidmi úzkostlivě tají? Kolik z nich se myje a holí ráno v placených veřejných sprchách, aby v práci nikdo nepoznal, kde strávil noc? Kolik z nich neholduje alkoholu ani nebere návykové látky? A přesto to do zařazení do společnosti pořád ještě nestačí? - Dobře, že se alespoň podobné filmy točí, i když je nepohodlné jim uvěřit. Zvlášť neuvěřitelné se to zdá tomu, kdo má byt v osobním vlastnictví zdarma zděděný po babičce nebo mu rodiče umožnili vystudovat vysokou školu a podporují ho doposud. Já ve svém okolí neznám jediného normálního člověka, který by začal v osmnácti letech samostatně fungovat bez jakékoli podpory buď od rodiny nebo od životního partnera. Pracují, do toho studují, snaží se, ale citové a finanční zázemí a předávání životních zkušeností, aby byl mladý člověk schopný v tom dospělém světě fungovat, jsou přesto ještě v těchto letech nezbytnou potřebou. ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem jsem v některém komentáři napsal několik kritických slov o české a slovenské kinematografii. V tomto případě to ale určitě neplatí. Abych se přiznal, tak jsem takovou smršť, která se prohnala přes mé (po)city, nečekal. Film dle obsahu končí dobře, ale tady záleží asi na tom, kdo a z jaké pozice se na film dívá. Jako normální rodič bych si zcela určitě nepřál, aby má dcera skončila takto a pokud by takto skončila, tak bych to dozajista nepovažoval za dobrý konec. Avšak z pozice člověka na úplném dně (životním, sociálním, profesním apod.) to vypadá určitě jinak. Při pohledu na film je totiž zapotřebí zahodit pýchu a dosavadní životní zkušenosti, protože to, co se odehraje v nám známých reáliích, je skutečně hnusný prožitek. Neodpustím si jízlivou poznámku (ne k autorům), mrazivě na mne zpětně zapůsobil i ten slavný plakát na horním konci Václavského náměstí, který můj prožitek z filmu doopravdy podtrhl tlustou čarou, neboť hodnota lidského života jest v novodobé historii naší společnosti asi opravdu jen tržním pojmem a lidský život stojí jen "pár peněz". Ale zpět k filmu, opravdový mrazivý zážitek, až se mi na to nechtělo chvílemi dívat. Nemohu si pomoci, ale i vzhledem k tomu, že se jedná o produkt téměř domácí (SR), musím nasolit vysoké procento, proto dávám 87%. ()

Meeryan odpad!

všechny recenze uživatele

Měla jsem zapnutou TV, na ČT2, jen jako kulisu.... film zaujal, bylo to o ze začátku zajímavé, netušila jsem co mě bude pak čekat... hlavní hrdinka je tak blbá, že věří pochybným nechutným nelidským kreaturám?! A být bez bydlení je tady v Česku a Slovensku nemožné, stačí jít na ÚP a si vyřídit příspěvky, dávky na bydlení... Aktuálně, když píši komentář tak se mi třesou ruce, z toho šoku, to se ani nedá stíhat, přepínat na jiné kanály, když dojde ke krutosti... je to fakt nechutné, dávám odpad!. Už nikdy nehodlám něco takového opakovat, nechat se vtáhnout do takového příběhu! A nebudu sledovat film jen tak, bez recenzí! ()

Galerie (50)

Zajímavosti (6)

  • Scény z erotického nočného klubu sa natáčali v pražskom podniku Darling Cabaret. (Johnny.ARN)
  • Scény z tmavého zakouřeného pajzlu se natáčely v pražské metalové putyce přezdívané „Epesní ráj prasat“ na Sokolovské ulici. Při natáčení se celý štáb (kromě techniků) štítil úplně všeho. Ne nadarmo má hospoda své heslo „Špína, zápach, alkohol“. (Borg)
  • Film Pirko vznikal 28 natáčecích dnů, září – listopad 2015, na Slovensku a v Čechách. (Zdroj: Goodmind Films)

Reklama

Reklama