Reklama

Reklama

Ready Player One: Hra začíná

  • USA Ready Player One (více)
Trailer 3
USA / Indie, 2018, 140 min

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 356)

keoma26 

všechny recenze uživatele

předlohu jsem nečetl, ale na první dobrou mi neseděla jediná věc (spoiler): když hacknou virtuální realitu šéfa IOI a on si chvíli myslí, že je v realitě "skutečné", tak potom tahle virtuální past vypadá až moc skutečně, protože jinak celý film drží tu hranici mezi "skutečností" a virtuální realitou celkem jasně a divák vždy přesně ví, na které straně zrovna stojí, i když zrovna nevidí hlavní hrdiny a jejich avatary ()

purekritik 

všechny recenze uživatele

Poměrně nápaditej blockbuster, kterej nejvíce trpí totální absencí charakterních postav. Bylo mi celou dobu PUTNA, co se komu stane (ostatně stát se mohlo cokoli, ta umělá realita nevyjevila nějak definovanej rámec pravidel), nikomu jsem nefandil a tudíž mě filmík moc nevtáhl. Celkem nezáživnej děj občas vyplnily originální úseky, díky kterejm má film svoje kvality. 62,3% ()

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Už nějakých pár měsíců jsem očekávala příchod tohoto filmu do kin a hodně jsem se bála, jak to dopadne. Kamarád yoshua87 mi doporučil knihu od Ernesta Clina a tak jsem si jí s chutí přečetla a byla jsem z ní nadšená. Logicky jsem tedy trnula hrůzou, jak dopadne filmové zpracování. Kompletně jsem se oprostila od srovnávání knihy s filmem, protože bylo jasné, že Spielberg si z příběhu vezme námět, hlavní zápletku a postavy a pak si vše udělá po svém. A tak to i dopadlo. Myslím si, že to mohl být ještě o něco lepší filmový zážitek, ale i tak se podařilo velice pěkně námět z knihy zpracovat. Za mě tedy povedená akční fantasy pohádka, na kterou se ráda jednou za čas podívám, protože mi určitě unikla spousta narážek a odkazů na jiné filmy atd. Výjimečně se mi líbila jak knížka, tak film. Oboje má své vlastní kouzlo. ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

Jo je to super. Za předpokladu, že jsi zažranej do popkultury. Pro neznalce je to nejspíš jenom sousta barev a výbuchů a na konci líbačka. Ale člověk co je znalej hltá každou vteřinu a hledá další odkazy. Prostě cílovku to unese a ostatní to přežijou ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Tyjo tam bylo fakt úplně všechno. Hry, filmy, muzika a celý život geeka, Naprosto jednoduchý příběh obalený neskutečně krásným pozlátkem virtuální reality. Jakmile měl doma někdo kazetový hry, atari nebo první segu tohle ho bude bavit. Odkazy na všelijaký sci-fi, horory a akční filmy jsou vtipný. Přes dvě hodiny parádní akce a vizuálních efektů. Jen škoda, že jsem tuhle parádu neviděl třeba v Imaxu. Za mě 90% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Je to taková hezká blockbusterová pohádka jak pro mládež, tak i pro "starší" diváky, jelikož kromě takřka dokonalýho audiovizuálu, kde se kombinuje počítačová animace s reálem, přichází i se spoustou odkazů na hry, filmy, komiksy atd. Dokonce bych řekl, že těch odkazů a symbolů je tam tolik, že je běžnej divák ani nestihne pobrat. Příběh je jednoduchej a zároveň velice aktuální (život ve virtuálním světě je/může být důležitější než samotná realita?!), stejně tak to splňuje dnešní metoo/gender/unisex a já nevím co ještě za pravidla. Hlavní hrdina je mladej týpek, kterej se zamiluje do sebevědomé a silné holčiny (seznámí se online ve hře), přičemž těmhle dvěma pomáhají zachraňovat svět černoch, asiat a pak malej 11 letej chlapec, protože děti přece taky paří hry. Stopáž je trochu delší, klidně bych to i zkrátil, ale obecně můžu říct, že jsem se dobře bavil a S. Spielberg opět ukázal, že umí jít s dobou a točit velký filmy. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Zábavný film neudělá prázdné defilé ikonických postaviček narvaných do jednoho záběru (stejná výtka jako u Avengers) ani zběsilá kadence popkulturních odkazů...Spielberg sice hravý, ale sterilní a bez srdce nebo technického opojení...Každá druhá PS4 exkluzivita má emočnější rozměr... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se vcelku těšil a začátek byl parádní. Rozjezd minimálně na čtyři hvězdy, dobře vykreslené prostředí, slušná virtuální realita, povedené odkazy na naši pop kulturu, místy vtipné dialogy... Bohužel zhruba od poloviny filmu to jde výrazně dolů. Jedno klišé začne střídat druhé a vůbec nic vás nedokáže překvapit. Ano je to řemeslně dobře natočené, občas vtipné a protkané opravdu velkým množstvím odkazů, ale to mně nestačí. Chybí jakákoli vlastní invence, vše už jsem někde viděl. Chybí překvapení, vše se odehrává dle jasně daných a předem známých šablon. Chybí sebemenší vybočení z klasických žánrových klišé. Naopak nechybí spousta logických chyb a hloupého chování postav, právě proto, aby to zapadlo to vyjetých filmových kolejí. Je mi to líto, zvláště po tom skvělém začátku, ale víc než dvě hvězdy nedám. Artemis měl být 140ti kilový Chuck. :-) ()

Dánek 

všechny recenze uživatele

Nejdrive jsem cetl knizku a pak jsem videl film... Musim rict, ze knizka mi prisla o dost lepsi a film byl pro me trochu zklamanim. Prislo mi, ze zakladni myslenka knihy se ve filmu tak nejak ztratila. Ale i tak byl film fajn (akcni) podivana... 75% ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

Parzival - Some people can read War and Peace and come away thinking it's a simple adventure story... Art3mis - Others can read the ingredients on a chewing gum wrapper and unlock the secrets of the universe. ()

Dallon 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený blockbuster se vším všudy. Lze se stěžovat asi jen na jedinou věc. Předloha je ještě o něco silnější. 8/10 ()

Milano33 

všechny recenze uživatele

Naprostá onania! Pri tomto snímku nespočetne množstvo krát zaplesalo moje geekovské a nerdovské srdiečko. Ready Player One je splnením snom pre všetkých hráčov a milovníkov pop-kultúry. Pre Ready Player One platí naozaj iba jediné pravidlo, čím toho máte viac nahrané, poprípade napozerané, tým viacej si užijete tento neuveriteľný filmový zážitok. Tento filmový počin jednoducho zdáva hold takmer všetkým videohrám, filmom, seriálom, komixom či takej hudbe. Ready Player One je napchatý najrôznejším odkazmi, referenciami a Easter Eggmi na modernú pop-kultúru a to až k prasknutiu. Je priam až neuveriteľné, koľko referencií sa podarilo napchať do tohoto skvostu, naozaj smekám. Steven Spielberg sa jednoducho chopil látky najlepšie ako len mohol a naservíroval nám jeden z najkrajších klenotov postmodernej kinematografie. Tento Spielbergov masterpiece je skrátka vyšperkovaný do dokonalosti - Ready Player One je nevídaným fenoménom plný predstáv, myšlienok a náhľadov, ktoré sa týkajú populárnej kultúry a stávajú sa stelesnením tej pravej geekovskej esencie, ktorá pramení z herného i diváckeho nadšenia. Je v tom skrátka vidieť aj cítiť srdce a lásku k danej téme od tvorcov i od Spielberga samotného. Príbeh rozpráva o blízkej budúcnosti, kedy realita nestojí príliš za to a tak všetci hľadajú únik v hre OASIS. Táto 3D virtuálna realita je mimoriadne podmanivá a zároveň tak veľmi živá. VR v Ready Player One simuluje skutočnosť naozaj dychberúco. Svet simulácia je vymodelovaný naozaj báječné, celé je to spravené počítačovo a tiež sa mi páčil i miestami pixelovitý dizajn. Vizuálne efekty ma mnohokrát položili až na kolená, vzhľad a dizajn je skutočne okulahodiaci. V jednotlivých hrách nájdeme toľko zábavy a vzrušenia, taktiež i množstvo detailov a odkazov. I keď mi bolo jasné, kam tie jednotlivé testy, skúšky a questy vedú, tak pointa (záver) dokázala zo mňa aj tak vymáčknuť obrovské množstvo emócií. Film vskutku perfektne spracováva vzťah medzi virtuálnou realitou a tou skutočnou a skvelo to miesi s kafkovským konceptom vnímania reality. Snímok sa však nesnaží stierať hranicu medzi týmito dvoma realitami, práve naopak, pokúša sa poukázať na fakt, že virtuálna realita nikdy nemôže byť skutočnejšia než tá naša. Hoci sa VR môže javiť ako vysnené a dokonalé miesto, ktorému nič nechýba, a preto sa stáva naším únikom z reality, avšak nikdy nedokáže úplne zaplniť to prázdne miesto v našich životov a klamali by sme sami sebe, keby tvrdili opak. Bol to životný príbeh zakladateľa OASISu Hallidaya, vydávame sa po stopách jeho najväčším omylov a výčitiek. Hudobný doprovodom je veľmi intenzívny a takto natrieskaný soundtrack sa vidí naozaj málokedy. Máme možnosť počuť obrovské množstvo hudobných hitov z 80.rokov. Humor je tiež veľmi svieži, vo väčšine prípadov sa jedná o referenčný humor alebo o metu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg je napříč všemi érami můj nejoblíbenější režisér a i když jsem ze spousty novějších filmů nadšený nebyl, tady je v životní formě. Někde v budoucnosti po pár kolapsech utíkají lidé z nuzného života do virtuální online hry Oasis, kde je možné úplně cokoliv. Patří k nim i Parzival, v reálu obyčejný kluk, ale ve hře hrdina, který je jako jeho přátelé a miliony hráčů hledá trojici klíčů, vedoucích k easterch eggu, který nálezci dá dědické právo k celé hře. Vodítka k nim skryl zemřelý nerdovský tvůrce hry ve spoustě detailech ze svého života a jde po nich i zlotřilá korporace, která se nebojí nasazovat placené hráče, často donucené pomocí dluhů a neštítí se i vražd v reálném světě. Funguje to naprosto ve všech rovinách. Videoherní lokace jsou úchvatné, je tu nálož efektů, akcí a ve finále si Spielberg střihne tak monumentální hromadnou bitvu, že sem si až vzpomněl na bitvy z Pána prstenů. Jsou tu sympatické postavy, krásná romantika, smutný osud jednoho nerda, který kvůli slávě ztratil přátelství a nedokázal získat lásku svého života a samozřejmě ďábelská korporace, která je Spielbergovým plivancem do tváří všem těm Googlům, Facebokům a Aplům s jejich cancel culture. Tento perfektní mix postav, akce, efektů a emocí je navíc doplněn doslova milionem 80s odkazů. Většiny z nich si nevšimnete, některé jsou na pozadí, některé jsou vtipné (Chucky!, Monty Python, Excalibur), některé monumentální (MechaGodzilla, King Kong) a třeba přetočení Osvícení je prostě geniální filmařina. Prostě a jednoduše fantastický film, který mě po dlouhé době donutil hltat příběh očima malého kluka a fandit a jásat u každé scény. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

RPO a Armada jsou na mém seznamu k přečtení už nějaký to léto, takže na film jsem šel bez znalosti předlohy. Hned na začátku mě film pohltil a bavil jsem se celou dobu až do konce. Moc mě bavilo hledat narážky na různé filmy, komiksy, hry a anime. Kolikrát jsem chtěl nějaký ten záběr pauznout a pořádně se pokochat postavama a všechny poznat, ale postavy se tam vždy houfujou a kolikrát se ukáží jen na pár vteřin, že nejde najít a poznat všechny, tak se těším na BD až budu moct zkoumat záběr po záběru. Příběh mě bavil, romantická linie mi přišla docela uspěchaná a bez nějakých větších emocí a jediné, co mi vadilo na filmu bylo finále, které mi přišlo slabé. Film baví celou dobu a je to krásná jízda, kde si užíváte každý záběr z OASIS. Možná by film byl lepší s větším ratingem, několik scén a postav by stálo za to udělat pro dospělejší diváky a určitě by mě bavily i další scény z různých koutů OASIS. Cline hodlá napsat druhý díl RPO, tak snad se dočkáme i dvojky na filmovém plátně. 80% ()

Mafiapau odpad!

všechny recenze uživatele

Promiňte.. asi k tomu nebudu mít objektivní názor.. Četl jsem knížku, a to co mi předvedl Spielberg na tomhle filmu je to, že sere na svoje publikum a radši bude vydávat dětské chcanky na plátně pro peníze, nuda, až na počáteční zoom scénu s minecraftem = výbuch smíchu..(jelikož tehdy jsem byl ještě tak naivní, že to myslí jako recesi..) Spielberg měl oscarový materiál a ten spláchnul do hajzlu. Tohle je podobný případ jako např TRON: LEGACY, parádní příležitost na zazáření kyberkultury ve filmu vzhledem k tomu v jaký době žijeme. A co dostanu? totálně nevyužitý potenciál parádní předlohy, kde je z toho udělaný akorát špatně visuálně udělaný Joy Of pro děti. I kdybych nečetl knihu, tak se mi ten film stejně nelíbí. Mě nevadí že je tam jiný příběh, nebo že tam není tolik detailů jako v knize, to vůbec a respektuju to že Špíl nebude dělat 3-4 hodiňák, jenže jde o to, že ten film absolutně nezvládl, je to strašně povrchní, hodné inteligence 12-ti letých dětí (taky proč je ten film 12+ že?..), a odporně pozérský. Opravdu tam nebylo nic co by nebylo jen pozérská kyberkultura, a to nám bylo furt ukazováno, tak že to bude vejlet kyberkulturou a bude to milník v kinematografii. Ne, je to jen další přiblblá teen "komedie" kdy občas to nemělo blízko k parodii a sám jsem si říkal jestli si ze mě Spielberg dělá prdel. Myslel jsem že tenhle film bude pro ty lidi, co se v Kyberkultuře opravdu vyznají, a ne pro lidi co dokázali u počítače a netu sednou celkově 200 hodin a dozvědět se jen to nejvíc vyhajpovaný co "jede". Ten film jsem si chtěl fakt užít, ale zkrátka mi to přirozeně nešlo. I kdybych z hlavy vypustil příběh a bral to jen jako Eye-candy, ani v tom případě se mi to nelíbí, jelikož když už je tam něco co bych si chtěl fakt užít (např. De Lorean nebo Harley Quinn) tak záběr netrvá ani sekundu a pak se zabere zase někam jinam. Když už jsme u toho De Loreanu, tak u něho se změnil akorát předek, kde byl Knight Rider K.I.T.T. Front light, jinak nic jiného, dokonce tam nebyla ani samolepka ghost buster ba ani žluto-černá warning páska, takže taky zklamání. Ten film mi nedal vůbec šanci se do něho zažít, protože když se dostaneme do nějakých prostor, tak jsme tam tak krátkou dobu že si ani nestáčím do hlavy vpít kde to vůbec jsme a pak jsem hned někde jinde a tak to pokračuje až do konce. Tenhle film jsem pohřbil, a to jsem si myslel že TRON: Legacy nic netroufne, teď TRONa: L. hodnotím jako suprový audio-visuál, a ikdyž to v sobě nemá ani jeden aktuální odkaz a pořádný příběh, pořád je to efektivnější a větší jízda než R.P.O. ZKLAMÁNÍ ROKU. Snad si spravím chuť Incredibles II. PS. Díky těm Hollywoodským fízlům na konci jsem chytil rakovinu. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Nejsem cílová skupina laciného povrchního popcornu, pro mě je to nejnudnější Spielberg. Zkušené řemeslo cílované na teenagera, efekty za hodně peněz, krásný obal, avšak prázdný obsah. Pochvalu dostává jen kamera a částečně režijní práce, střih, akčně videoklipové sekvence, efektní rychlé zoomy, průlety scénou, tam je nějaká kvalita. Ovšem scénář - stačí se podívat na filmovou historii scénáristů. Je to lepší než poslední komiksy, úroveň je někde na směsici všech těch Terminátorů, Star Wars, Batmanů, Tronů a slátanin jako G.I.Joe - tedy řemeslně dobré, ale infantilní, přeplácané, tuctové a zbytečné. Ready Player One má zběsilé tempo - jde o nejrychlejší Spielbergův film, nic moc jiného kromě akce ve filmu ani není, asi tak 100 nahodilých odkazů na filmy a hry, bohužel je to jeho nejslabší sci-fi. Takže film jen pro fanoušky žánru... Viděno v IMAX 3D (prostorový efekt mírně nadprůměrný), 55 %. ()

Ledkodlaq 

všechny recenze uživatele

EPIC!!!!!!!!!!!!! Knihu jsem s nadšením četl třikrát a od chvíle, kdy jsem se poprvé dozvěděl o filmovém zpracování, jsem se opravdu nemohl dočkat, takže zkouknutí v kině Cineport v Ostravě pro mě bylo splněným snem a už teď vím, že playera shlédnu ještě mnohokrát. Jak se dalo čekat, děj je oproti knize upravený, ale zase nijak násilně, kostra je zachována a mé hodnocení je 100%. ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Vizuálně skvělé, potěšily odkazy na staré klasiky a Alan Silvestri si hudbu vychutnal. Ale - kvůli obrovskému množství postav v akčních scénách je film někdy obrovsky nepřehledný, a nebavila mě tam ta morálka o odkazu tvůrce hry. Knížku si rád přečtu. ()

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama