Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 1

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (390)

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Závažné téma, Michael Moore zde hledá příčinu vražd a spoustu věcí objasní, na druhou stranu spoustu ne a nějaké jsou vyloženě jen pro pobavení (ty mi přišly nakopnec nejvíce obohacující- monolog Marilyna Mansona) Vadí mi, že Moore občas na zainteresované příliš tlačí (na Hestona v jeho sídle či na mluvčí K-Martu, kde to ale nakonec dopadlo jak to dopadlo:-) Spousta detailních faktů i malých hloupostí s obrovským dopadem, které představí je dechberoucí. Váhám na pomezí 4 a 5-ti, ale dám 5, protože toto téma Michaela zásahlo i osobně a přesto si udržel nadhled (buď je dobrý dokumentarista nebo je mu to prostě u..., to stále nevím) ()

legatio odpad!

všechny recenze uživatele

V Kanadě asi bude méně vražd, když tam žije cca desetina lidí než v USA. Neskutečná kravina tenhle dokument. A navíc Michael Moore se ke skutečnému důvodu tragédie v Columbine v tomhle filmu ani trochu nepřiblížil. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Hodně zručně ten pan Moore pracuje s fakty a taky velmi obstojně umí vytvořit provokativní dokument, který zasáhne do černého. Tentokrát se mu to povedlo opravdu na výbornou a ukázal ve vší "kráse" asi jeden z nejpalčivějších problémů současných Spojených států. ()

pjotr76 

všechny recenze uživatele

Dobrý téma. Trochu se ale ztrácí pointa, ale možná jenom mě. Každopadně je dobrý, že někdo točí věci, které pravdivě vypovídají o stavu společnosti v USA. Film hodně napadal Hestona jako viditelný příklad typického Bushova voliče - věřícího, tradicemi omezeného patriota a rádoby kovboje, kterej má doma minimálně jednoho lugra a jeden shotgun...minimálně. ()

Bouřňák 

všechny recenze uživatele

Tak na toto dílko pozor!!! Nemohu upřít Michaelu Moorovi velice zdařilé zpracování zajímavého a důležitého tématu. Přiznávám také,že jsem byl fascinován četnými údaji a názory. Ale právě to je kámen úrazu. Pan Moore pouze vyjadřuje svůj vlastní názor a prezentuje ho jako pravdu. To je prostě čistá demagogie. Mám strach, že spousta lidí tento dokument shlédne a udělá si jasno. Ale to je katastrofa. Pan Moore by se měl stydět za takovou neobjektivnost! Nebo by se měli stydět diváci,kteří mu to „sežrali“? ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

I když je Michael Moore demagog největšího kalibru, tímhle dokumentem mi velmi (ne)příjemně zprestřil dvě hodinky mého stereotypního života. Nad to se mi navíc zdá, že tenhle dokument nevede pouze velkohubé řečičky a skutek utek, ale že se dopracuje i k jakémusi (a pro mne velmi uspokojivému) rozuzlení. Velmi mne překvapilo, že se Moore nesnížil k lacinému filosofování typu "V Americe je moc zbraní a moc násilných filmů" ale že hledá příčiny tam, kde je každý apriorně vylučuje. No, je to jen můj pohled, ale já z tohoto dokumentu měl skutečně dobrý pocit a zároveň snad i o trochu víc chápu proč jsou (někteří) američané tak....no prostě takoví jací jsou. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Nějaká ta myšlenka, pár absurdníchscén, animovaná historie Ameriky... Je to zajímavé, ale je dost vidět, že Moore točí jen to, co se mu hodí do krámu (což však pochopitelně dělá většina dokumetaristů a filmařů). ()

Here 

všechny recenze uživatele

Aneb jak ze sebe udělat zajímavého, za každou cenu šokovat, útočit na city amerických matek, a chodit srát lidi, kteří za nic nemůžou. Trapná levičácká záležitost, vskutku ubohé. A to USA fakt nemusím a mám k nim sám dost výhrad. Jediná část, která fakt stála za to, byla ta s Marylinem Mansonem, který se projevil jako inteligentní a přemýšlivý člověk. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který si sice chvilkami trošku pohrává s fakty, ale neuvěřitelně drze brnká na jeden z největších problémů USA ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Moore je rýpavý, odvážný žurnalista a do jisté míry i dobrý provokatér. Zvláště u něj je dobré nezapomenout na pravidlo, že by člověk neměl přebírat bez rozmyslu vše, co slyší. Rogera a já považuji za výborný dokument, Fahrenheit 9/11 za průměrný. Bowling For Columbine stojí tak mezi nimi. Chválím kritiku přílišné oblíbenosti a dostupnosti zbraní v USA, je opravdu pěkné, že se Moorovi povedlo dostat zbraně z obchodního řetězce s potravinami. Nebudu rozepisovat klady, ač převažují, ty jsou zde již jistě vypsány. Tedy zápory - místy se mi zdá, že Moorův (byť velmi výkonný) mozek hledá, těžko říct zda záměrně, podivné logické návaznosti, důvody toho a toho. Místy pláče na špatném hrobě, místy začně po něčem patrát nebo rozvine myšlenku, ale nějak to vyšumí do prázdna (nejprve kritizuje oblibu zbraní v USA, což, jak jsem řekl, je správné, ale pak jede do Kanady a tvrdí, že ač jsou Kanaďané kakožto lovci vášniví milovníci zbraní, v Kanadě takové masakry nejsou - tak co tedy vlastně tvrdé?). Jednu scénu dokonce považuji za trapnou - když se ptá jakéhosi režiséra, zda má doma zbraň, a když zjistí, že ano, ukazuje mu fotografii zastřelené holčičky - onen režisér asi nemá zbraň na střelbu v mateřské školce). Ale celkově zajímavý film, který pěkně podráždí mozkové závity. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych tohle všechno víceméně nevěděl (nebo netušil), ale je fajn to mít takhle pohromadě (i když zcela jasně a samozřejmě neúplně) připravený... Spousta názorů, myšlenek, prostor pro utvoření si názoru vlastního.. Je to supr dokument. Každej by ho měl vidět a každej by se nad těmi věcmi a problémy měl zamyslet. Protože bohužel ať chceme nebo ne, má to vliv na celou Zemi jako na planetu. Vše je o penězích a vysoká politika je něco, co se vymyká normálnímu racionálnímu chápání... To je totiž uplně jinej svět. Nejhorší je, že všichni vědí, nebo tuší, jak to je a co by, kdyby.. ale nic se neděje. USA je živym příkladem totální manipulace s lidma pomocí medií atd.. Svět je bohužel tragikomickým místem k žití. Ale jinej nemáme... Zatim. ()

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Moore mě baví, jenže z úplně jiné pozice než by chtěl a nadřazenost satiry nad dokumentárním pojetím se právě stává kamenem úrazu. Kombinace dokumentaristy, investigativního novináře a sžíravého (haha) komentárora prostě není věrohodná a pokud se celá agitace zaobalí do ironických koláží obrazu a zvuku, těžko může mít u diváka silnější přesvědčovací účinek. Mooreova naivní představa, že dokáže věci změnit, pokud lidem ukáže subjektivní pohled z protistrany, se zkrátka rozpadá v komice celého náhledu. Dokáže klást nečekané a hlavně nepříjemné otázky, vytvářet málo známé souvislosti, ale ve výsledku jen střílí do prázdna. Vlastně jediného prokazatelného účinku dosáhl stejnými metodami prezentace a zneužívání obětí jako bulvární média (a je samotná využil pro 'správnou věc') a v průběhu celého filmu se namísto fakta více spoléhá na jejich emocionální dopad. Upřímně řečeno nechápu, čeho chtěl máváním fotky šestileté před obličejem Charlese Hestona dosáhnout. Starého pána mi ani tak líto není a pokud neunese nátlak a kritiku, která se s vysokou pozicí v NRA pojí, neměl ji vůbec přijímat. A to měl Moore vlastně štěstí, že se k podobné osobnosti dostal, protože většinou ho zastaví už hlídač na parkovišti – být permanentní osina v zadku je prostě těžký životní úděl. ()

Jeržik 

všechny recenze uživatele

Nemůžu (respektivě můžu ale nechci) dát 5*, i když by si to Moore za svou snahu i zasloužil (ale on se chlapec nemusí strachovat, naoplátku jsem si u něj udělal jedno velké +, takže si na něj budu od těd dávat pořádnýho majzla). Každopádně je to vynikající dokument a to jak Moore zachází s "fakty" je občas až neuvěřitelné (chvílemi dojemně, chvílemi úderně a chvílemi tak, že byste nejraději popadli nejbližší láhev, vmžiku z ní udělali "tulipán" a šli Mooreovi i ostatním pomoct v jeho "boji s větrnými mlýny"- i když u členů NRA bude spíše snahat dát Mooreovi k těm "tulipánům" pěkně "přičichnout"). Pokud bych měl tenhle dokument k něčemu přirovnat, tak k cibuli (kdo viděl Shreka ví o čem mluvím, a nebo by to alespoň měl vědět)-tenhle film má totiž vrstvy, za začátku jsme svědky jen takového nesmělého otukávání ale později, když se Moore rozjede, začne trhat vrstvy takovou rychlostí, že ani nepostřehnete, kdy se proloupe až na "kost". A to je nejspíš jedna z největších vad, já jsem měl totiž na konci pocit, že jsem zase na žačátku a že to "oloupávání" teprve bude. P.S. Moore je brutální řizek.:o) ()

Wenca888 

všechny recenze uživatele

Je snažší všechno hodit na Marlyna Mansona, než "zamést si před svým prahem"... Film, o kterém budete ještě hodně dlouho po skončení přemýšlet. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Nemít člověk vlastní soudnost, tak trošku nějaký ten všeobecný přehled, možná by se v Mooreově černobílém pojetí problému až ztratil. U tohoto kousku rozhodně člověku nesmí chybět nadhled, ale nutno říci, že přináší zajímavá fakta a úvahy. jen mě děsně štvala ta pasáž z obchodního řetězce. ()

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama