Reklama

Reklama

American Horror Story - Freak Show

(série)
  • USA Freak Show (více)
USA, (2014–2015), 10 h 44 min (Minutáž: 44–61 min)

Hrají:

Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Finn Wittrock, Kathy Bates, Michael Chiklis, Denis O'Hare, Angela Bassett, Emma Roberts, Naomi Grossman, Mat Fraser (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V pořadí čtvrtá série s názvem Freak Show je zaměřená na jedno z mála posledních panoptik v Americe 50. let. Vypráví příběhy lidí a příšerek, kteří spolu putují po státech a vystupují, aby v tehdejším světě vůbec přežili. Lidé jim za vystoupení sice platí, zároveň jimi ale opovrhují a myslí si o nich jen to nejhorší, což jim dávají najevo především, když je potkají na veřejnosti. Právě lidé se mnohdy ukážou být většími netvory než samotné příšerky. Kromě tohoto životního údělu čelí ještě dvěma podvodníkům, kteří mají v plánu je zabít a vydělat si na prodeji jejich těl do muzea kuriozit a bohatému rozmazlenému psychopatovi, který je posedlý touhou získat pro sebe siamská dvojčata, která se k panoptiku nedávno přidala, a je pro to ochotný udělat cokoliv. Freak Show oproti prvním třem sériím sice funguje spíše na stinných stránkách lidské povahy, ale i tak zde nalezneme prvky nadpřirozena a dvě vyloženě duchařské epizody. (Bohnice05)

(více)

Recenze (171)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je asi moje zbohom kedysi geniálnemu seriálu. Bohužiaľ Freak Show je príklad totálneho vyčerpania nápadov. Jessica Lange hrá po štvrtý krát tú istú postavu. Akurát teraz je okorenená komicky hrozným fejkovým "nemeckým" prízvukom. Postavy (s výnimkou Kathy Bates a Emmy Roberts) nemajú žiadnu psychológiu. Sú to len jednorozmerné karikatúry. Príbeh, ak tu niečo také bolo, je len sledom deus ex machina zvratov a samoúčelných šokov. Kam sa podela psychológia a história postáv z Murder House a prepracovaná meta-kritika spoločnosti zo záveru Asylum? Nič také tu nie je, len exploatačná posadnutosť nechutnosťami a morbiditou. Najsmutnejšie je, že 83 rokov starý a cca 60 minút dlhý film Freaks má lepšie napísané a zahraté postavy ako táto 650 minútová monštrózna prehliadka tvorivej vyčerpanosti. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. série Murphymu vybočila poněkud jiným směrem. Tentokrát nesází na námět pro masové publikum, ale spíš pro ty otrlejší a statečnější. Pro tuto řadu si vybral téma Přehlídka zrůd a začíná se rozjíždět docela odlišným způsobem, než tomu bylo u tří předešlých. Ještě nikde nebylo zatím tolik krvelačných vražd a explicitnosti. Každopádně je potřeba ocenit spoustu zajímavých postav a charakterů, s kterými je ovšem těžké občas soucítit. Každá tam má své světlé i temné stránky, a tak nevíte, kdo je vlastně skutečně ten dobrý. Vyloženou radost mi zde udělal nováček Finn Witrock, který svým debutem v tomto světověznámém seriálu předvedl asi nejlepší výkon ze všech postav a přes to, že to byl největší záporák série, já ho měla snad úplně nejradši. Problémem jsou tu určitě dějové linie, spousta neuzavřených, nebo zdánlivě uzavřených kapitol (přesný opak Coven) trochu kazí dojem z celku a dalším minusem bylo určitě časté přeskakování od postavy k postavě jako samostatnému subjektu, což mi způsobovalo trochu potíže zapamatovat si návaznosti. Nemůžu říct, že jsem vyloženě nadšená z toho, jak Murphy tento námět pojal, ale také nemůžu říct, že se mi to nelíbilo. Mám sice podobné rozpaky jako u série Coven, která se mi zdála komerční, ale na druhou stranu jsem dostala téměř to, co jsem chtěla a komerčnost vymizela. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslel jsem si, že po Covenu už nic lepšího být nemůže - a měl jsem pravdu. Murphy s Falchukem se opět utrhli ze řetězu a připravili úchylnou a zvrácenou sérii, která tady v rámci AHS nikdy nebyla. Nejlepší je sice pořád Coven, ale musím říct, že tahle fantastická Freakshow je těsně za ní. A úplně brutálně mě potěšil fantastický crossover s Asylumem a navíc sem velmi povedený "Pepper Origin", který byl v rámci této postavy opravdu potřeba, skvěle zapadl. Největší hvězdou je (samozřejmě) Jessica Lange, která si vychutnala další skvěle propracovanou postavu. Těsně za ní je ale fantastický Finn Wittrock, Dandyho charakter tahle série opravdu potřebovala - a i když ti nejlepší šli celkem brzo do kopru (Kathy Bates, Frances Conroy, Michael Chiklis), skvěle to šlapalo i bez nich a zejména geniální Neil Patrick Harris to tam skvěle oživil. Navíc tu máme (ostatně jako vždy) perfektní finále, nejspíš asi nejlepší ze všech sérií a Sarah Paulson se taky pěkně vytáhla. Není sice zrovna moc pěkná, ale tahle siamská dvojrole je doposud nejlepší ze seriálu. Zápletky výborné, jen toho parádního klauníka z prvních dílů si mohli udržet trochu déle, z epizod je pak nejlepší ta o Pepper a naprosto fantastická dvojepizoda Edward Mordrake. Jen ten náš boží N.P.Harris by příště mohl dostat klidně i hlavní roli, sem se hodil perfektně. A upravená znělka a intro celkově také nemá chybu. FREAKSHOW je jako celek opět nádherně zvrácené, zábavné, skvěle napsané, perfektně zahrané a ani trochu strašidelné, s výbornými charaktery a celkově ještě větší mírou propracovanosti všeho než dřív, takže je vše jak má a já jsem naprosto spokojen, protože ani v této sérii nená jediná špatná epizoda a potvrzuje se, že AHS je jeden z nejlepších seriálů současnosti. Toho Hotelu se ale strašně, strašně obávám... Uvidíme, to už je totiž jiný profil. Viva, Jessica Lange, viva. Viva všichni. 100%. ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrté řadě se povedlo překonat příběh z minulé série (Coven), který byl takový "nemastný a neslaný", ale furt se nemohu zbavit dojmu, že první dvě řady byly prostě TOP-zlatá špička. Opět musím pochválit hudbu, herecké výkony herců které známe z předešlých řad, ale i ty které tu jsou nové (Finn Wittrock, N. P. Harris atd.) Také mě zaujalo že v seriálu hráli "zrůdy" které v reálném životě jsou takové, jako v seriálu např: Amazon Eve- Erika Ervin nebo Ma Petite-Jyoti Amge atd.... I proto této řadě dávám plnej počet. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak bohužel Freak Show dojíždí na to, že již nemá moc co nového nabídnout, kromě neokoukaných kulis a různě deformovaných postav. Příběh je tupý až to občas bolí. Pozitivních záblesků v podobě muže s démonskou hlavou v týlu je minimálně a spíše než zajímavý příběh se sází na brutalitu a bolest. A to mě moc mrzí, protože ty kvality tu mohly být. Prostě seriál opakuje jedno a to samé stále dokola, což si bere svou cenu hlavně na uvadající kvalitě a zhruba v polovině to dospělo k bodu, kdy jsem si od tohoto seriálu dal několikaletou pauzu a Freak Show dokoukal až v říjnu 2018. To myslím svědčí o mnohém. Ještě dám šanci lépe hodnocenému Hotelu a pak uvidíme jestli se podívám na nějakou další sérii. 65% ()

Galerie (456)

Zajímavosti (20)

  • Postava sestry Mary Eunice, ktorú hrá Lily Rabe, bola už druhou postavou, ktorá sa "presunula" z druhej série do štvrtej. Tou prvou bola Pepper, ktorú stvárnila Naomi Grossman. (Carol Pifková)
  • Postava Jimmyho, ktorú hrá Evan Peters v štvrtej sérii, vznikla podľa skutočnej osoby. Ide o chlapca známeho ako Lobster boy. Grady Stiles mal však i deformáciu dolných končatín. (Carol Pifková)
  • V magickom svete štvrtej série sa vyskytuje množstvo anachronizmov, napr. Elsa Mars (Jessica Lange) na vystúpení vo svojej piesni spomína Jima Morrisona, Jimmy Darling (Evan Peters) zas spieva pieseň "Come As You Are", pričom spevák Nirvany Kurt Cobain sa narodil až v roku 1967. (BlackTom)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno