Reklama

Reklama

Baletky, které musí předčasně ukončit svou kariéru, to nemají jednoduché. Celý svůj život do té chvíle věnovaly jen tanci a jejich příprava na skutečný život není dokonalá. Až na maximální sebekázeň a vůli dohnanou až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) navíc žije v dnešním Rusku a se svou matkou čelí bezútěšné a nejisté budoucnosti. Díky tomu se stává snadnou kořistí ruské tajné zpravodajské služby a dostává se do jejího kurzu, v němž školí „volavky“. Zde probíhá tvrdý výcvik, jehož cílem je naučit své „žákyně“, aby v roli profesionálních svůdnic využívaly své tělo a mysl jako dokonalé zbraně. Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika jako nejnebezpečnější volavka nasazena na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), důstojníka CIA, který řídí jednoho z nejdůležitějších špiónů v Rusku. Dominika s Nathanielem vede souboj silných vůlí plný špionských triků, nedůvěry, ale především vnitřně bojují s nevyhnutelnou vzájemnou touhou. Dokáže ji Nathaniel přesvědčit, že je právě on tou jedinou osobou, které může věřit? (CinemArt)

(více)

Recenze (586)

Radko 

všechny recenze uživatele

Cca pred tromi rokmi (2018) som sa zúčastnil jednej porady, na ktorú prišli dvaja mladí príslušníci tajnej služby a vystríhali nás v zaujímavej prednáške pred krásnymi a inteligentnými slečnami, ktoré cielene zvádzajú zamestnancov strategických firiem a úradov, aby z nich vytiahli neverejné a utajované informácie v prospech cudzej mocnosti. Vraj ide o narastajúci fenomén a najčastejšie odhalené príbehy boli z prostredia ruskej a čínskej tajnej služby. Opísali aj pár manipulačných techník. Film Červená volavka je v prvom rade príjemnou zábavou, no spôsob práce týchto perfektne vycvičených krások- volaviek opisuje pomerne presne. Štvrtá hviezdička ide za fakt, že americkí tvorcovia docenili krásu architektúry Domu odborov na Trnavskom mýte v Bratislave a krásnymi zábermi časti priečelia ju vo filme parádne predstavili. Poznámka: Žiaľ vládcovia mesta a stavebných úradov podľahli tlaku developerov a túto krásnu budovu idú nahradiť ďalším trápnym a nevkusným oceľovo sklobetónóvým čudom - samozrejme, že eko a klimaticky friendly, no oko estéta zaplače. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Niektore spionazne filmy ma velmi bavia a na tento som sa tesil, ale zial dopadlo to presne takym chaosom, akeho som sa obaval. Teda nie, ze by nebolo zrozumitelne, o co Dominike (J. Lawrence) slo, ale sposob, akym to bolo natocene. Zacal som sa uz stracat v tom, kto koho a vlastne preco sleduje, neskor uz to bolo sice zrozumitelnejsie, ale nestacilo mi to. Thriller bol ale slusne natoceny, bavil ma, len skoda toho chaosu. Sceny mucenia boli natocene dost brutalne, az som tu bolest takmer citil na vlastnej kozi...... Nie je to prva spolupraca rezisera a herecky Lawrenceovych, az by som si myslel, ze su si nejakym sposobom pribuzni, ale nie su. Takze v konecnom dosledku mi tento film utkvie v pamäti, ako jeden z tych priemernych spionaznych filmov, kde bolo malo akcie a nebolo to tak davno, co som videl aj ATOMIC BLONDE (2017) s Charlize Theron, ale s tymto filmom som bol o nieco viac spokojnejsi. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jennifer Lawrence místy k sežrání, tempo často k uzoufání. Přitom to začíná velmi slibně. Zápletka šlape, atmosféra je vtahující. Křup a kariéra primabaleríny je tatam. Stejně jako zajištění pro talentovanou dívku i její nemocnou matku. Když Dominika zjistí, co stálo za jejím zraněním, vezme hůl a v koupelně divadelní šatny rozjede inferno. Zaujme tím svého strýce, který má vliv na nejvyšší místa ruské politiky. Dostane se tak do výcvikového zařízení pro ty, jež mají využívat bystrosti, vypočítavosti a vlastního těla ve prospěch státu. Hutně vystavená atmosféra ovšem začíná slábnout s množstvím situací, do kterých se naše volavka dostává. Zvolený minimalistický styl mi nevadil, těkavá hudba Jamese Newtona Howarda mě udržela v napětí, stejně jako přesná a odvážná Lawrence. Sex je tady prezentovaný v naturalističtější formě, která nemá být příjemná ke sledování. Nadhled tady nemá místo. Na můj vkus ovšem naše hrdinka velmi záhy přijímá novou úlohu, její přeměně se těžko věří. Stejně jako vztahu s agentem Joelem Edgertonem. Stejně jako několika spletitým zvratům a motivacím bývalé baletky. Přesto je třeba ocenit realističtější a tíživější pojetí špionážního filmu, škoda jen, že chybí větší tah na bránu. Nepotřebuju akční jízdu, nějakým dvěma třem drásavým akčním scénám navíc bych se ale nebránil. David O. Russell a Francis Lawrence. Dva muži, kteří se zatraceně výrazně zasloužili o vzestup herecké dráhy Jennifer Lawrence. Zatímco díky prvnímu má tři Zlaté glóby a jednoho Oscara, druhý ji představil komerčněji naladěnému publiku. Nyní je profesní cesty svedly znovu dohromady. Není to zlé, párkrát jsem ale musel přivřít oči. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film o tajných agentoch, v ktorom vie každý o každom všetko, no zároveň sa tvári že nevie nič, v ktorom si “každý” robí čo chce, no zároveň plní príkazy, pričom vyskladaný je na tak neskutočne primitívnych, priam urážajúcich princípoch lacnej propagandy, až ma človek pocit, že sleduje komédiu. Bývala profi baletka, následne stelesnená "Mata Hari" alias Jennifer Lawrence, hrá svoju úlohu tak nesmierne tragicky, že by jej neverila ani poštárka pri odovzdávaní dôchodku so splnomocnením, no zato dokonale zvládne detektor, aby si zdanlivo zabezpečila lepšiu budúcnosť v krajine neobmedzených možností, a tak si za jej hranicami, konečne zašukala dobrovoľne. V živote by som nepovedal, že uvidím túto herečku pôsobiť tak "asexuálne", pričom posledná kurva z E55, by dala do svojej role viac emócii, ako TY, milá moja .. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Špionážní thriller toho příjemně staroškolského střihu, ve kterém nejde o akci, ale o napětí a o to, kdo, koho, proč a jak nakonec převeze. Líbilo se mi to a obzvlášť Jennifer Lawrence i Joel Edgerton byli super. Obzvlášť ale musím vyzdvihnout soundtrack Jamese Newtona Howarda - silně se inspiroval Čajkovským a kdyby se jeho overtura hrála na koncertu klasické ruské hudby, asi málokoho by napadlo, že tam nepatří. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nejsem natolik přesycena špionážními filmy, abych hledala mouchy a případnou uvěřitelnost. Šarm Jennifer Lawrence mě převálcoval. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Od éry sovětského Timura a jeho partičky, doba dosti pokročila a tak ukazuje jiné hrdiny (hrdinky) a to je jen dobře. Tak je to správné, tak to má byť! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom prekvapenie, jeden z tých lepších filmov na tému ženská agentka v službách štátu. Tentoraz pohľad z ruskej strany , no o to viac zaujímavejší. Netradičný bol pohľad na "školu pre štetky" s odvážnymi scénami a potešilo ma veľmi široké hviezdne obsadenie vrátane môjho obľúbeného M. Schoenaertsa. Film sa odohráva v období studenej vojny, kde Rusi radi zisťujú čo nového na západe , no platí to aj naopak. Film slušne odsýpa a v podstate nepotrebuje akčné scény na to, aby udržal vašu pozornosť. Zopár drsnejších momentov tu je, zvlášť scéna s ruským likvidátorom, ktorý rád sťahuje kožu strojčekom. Lawrenceová tu má zopár odvážnejších scén, no jej výkon je celkovo skvelý a právom patrí medzi top herečky súčasnosti. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Atmosfera je velmi fajn. Obcasna brutalita potesila, bradavky JLaw takisto, ale je to taaaaakto utahane. Co by nevadilo, keby to bolo viac sexy (a nemyslim tym explicitnu erotiku), netvarilo sa to tak vazne a hlavne ten pribeh bol vierohodnejsi. 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Podivná špionážní slátanina, kterou pro mě bylo nějakou dobu složité časově začlenit. Dlouho jsem tápal zda se to celé neodehrává v dobách studené války nebo jak to vlastně je. Minutáž nabobtnala do obřích rozměrů a ve filmu se toho zajímavého zrovna moc nestane. Jennifer se občas vysleče, ale že by to bylo ku prospěchu příběhu se říct nedá. Rudá volavka mohl být při troše štěstí zajímavější film s lepší akcí a vypjatějším vyprávěním, ale ta jedna scéna s odřezáváním kůže výsledek k lepšímu moc neposune. 45% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem více napětí, lépe budovanou atmosféru, zkrátka celkově silnější zážitek. Podruhé bych si Rudou volavku nepustil. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Venujem tejto snímke jej 500.komentár. Jennifer Lawrence je v úlohe ruskej baletky neprekvapivo veľmi uveriteľná a s rolou sa vysporiadala so cťou a vôbec nie trápne. Dobré je, že sa vykašľala na ruský akcent, ktorý by jej postavu poslal do paródie. Skvele sú však obsadené role vedľajšie, ktoré hlavnú hviezdu výrazne podržali. Tešil som sa na erotiku a rezavý špionážny film, minimálne podľa kritikov a realita je úplne iná. Filmy s pôvabnou Jennifer Lawrence sú v poslednej dobe vcelku podarené a majú stúpajúcu tendenciu. Je to vydarený špionážny thriller o ruskej tajnej agentke, ktorá to začína hrať na obe strany. Film plynie do veľmi napínavého záveru, ktorý diváka dosť prekvapí a možno mu vyrazí aj dych. Film je navyše náplasťou pre doteraz absentujúce psychologizácie prostredníctvom sexuálneho napätia, s ktorým síce občas zaobchádza surovo a násilne, ale vo vzťahu k vývoju hlavnej hrdinky naopak citlivo a systematicky. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nieje to zlé a vlastne mi to prišlo aj celkom zaujímavé, len škoda, že je to také dlhé a pomalé. Francis Lawrence opäť spolupracuje s Jeninfer, ktorá tu podáva skutočne pozoruhodný výkon v tomto drsnom príbehu. Herecky je to viac než fajn, nechýbajú brutálne scény, či napínavá hudba, ale na lepší zážitok by som chcel, aby to bolo trošku rýchlejšie lebo sa to miestami dosť vlieklo. Škoda. P.S.: Áno, ta  Bratislava tam je vidno. Oblúbeny soundtrack: Didn't I Do Well! 60% - 3* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Herečka Jennifer Lawrence a režisér Francis Lawrence spolu nemají nic společného. Přesto si spolu zřejmě sedli. Natočili spolu 3 poslední díly Hunger Games a když série byla za nimi řekli si, že by nebylo špatné se opět dát dohromady. Proto začali spolupracovat na snímku který se dlouho odkládal a motal se kolem něj dokonce i David Fincher. A dokázali natočili dost slušný film. Rudá volavka je sympatická v tom, že je jiná. Nejde o dalšího Jamese Bonda, Mission: Impossible nebo Jasona Bournea. Je to téměř bez akce, s postavami si to pomalu hraje a snaží se to být tak bez emocí až je to občas vlastně velice dojemné. Celému tomu dopomáhá právě vztah Dominiky a Nashe kteří se do sebe postupně zamilují i když stojí každý na opačné straně barikády. Celé to postupně plyne, dochází k spoustu zvratů a finále potěší jelikož se ukáže, že je opět vše jinak než si celou dobu myslíme. Neřekl bych, že je to film bez chyb. Občas se trošku vleče a neví kudy kam. V celku ale celkem funkční thriller který rozhodně funguje lépe než loňská Atomic Blonde. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Špionážní psychologický thriller první jakosti. Nejde sice tak do hloubky ve vykreslení vztahu dvou klíčových postav a eskaluje víceméně nenápadně, ale o to více se zvládá odvíjet nepředvídatelně a průběžně naťukávat motivy, které v závěru inteligentně zužitkuje, aniž by narušil soudržnost nastíněného světa, jeho záměrné odtažitosti a nedůvěry. Délka není problém, jelikož Lawrence vynalézavě a efektivně přelévá zhuštěné dění pomocí křížových střihů (úvodní sekvence je jednou z nejlepších z celého roku) nebo překrývání více časových linií (postavy probírají plán, zatímco divák už sleduje jeho realizaci). Film je navíc náplastí pro dosud absentující psychologizaci prostřednictvím sexuálního napětí, s nímž sice občas zachází neurvale a násilně (poměrům ve výukovém centru nelze uvěřit), ale ve vztahu k vývoji hlavní hrdinky naopak citlivě a systematicky (a dramatizuje se tím i vztah mezi titulní dvojicí - "Jestli ti dá, je to určitě Volavka"). Sice mě trochu zklamal důležitý twist ohledně identity prozápadního "krtka", který zavání pohádkovostí, ale vyústění mě přesto potěšilo a překvapilo. K dobru lze určitě ještě připsat promakanou audiovizuální stránku, která je možná samozřejmostí, ale i tak - moc lépe vypadajících snímků se loni v kině neobjevilo... 80% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi připomíná střední; nic moc toho ve mně nezůstalo, pamatuju si akorát to, že jsem se bavil. 140 minut s Jennifer ale i přesto považuju za týrání, mně prostě nebaví koukat na někoho, kdo se neustále tváří jakoby měl kolíček v zadku. Chválím atmosféru, způsob natočení akčních scén a soudruhy z ortopedie. A jenom se modlím, abych nikdy od holky neuslyšel větu: "včera jsem viděla Rudou volavku, pojď, něco ti ukážu..." (Banff, Kanada) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tedy! Catnice nám dorostla do krásy. Už nestřílí lukem zlobivé teenagery a konečně se pohybuje v rolích pro ni jak určených. Od téhle volavky bych se nechal sezobnout a vyklopil bych cokoliv i to co nevím :-) ! V tom mikádu mi dokonce chvilkami připomněla moji oblíbenou Sophii Marceau. Film je to svižně natočený, herci byť Amíci jsou do svých ruských rolí perfektně typově zvoleni a já se nenudil ani sekundu. Po dleší době jsem měl možnost opět vidět skvělý špionážní thriller. Divím se, jak tohle někdo dokáže dělat. Vždyť ti lidé nemohou věřit prakticky nikomu a musí žít v neustálém strachu z odhalení. Ta love story mit am úplně nesedla, hlavně ta nadrženost hlavní hrdinky. Nic proti erotice, to ne, každopádně mi to její počínání přišlo v daný moment málo uvěřitelné. Celkem by mne zajímalo co by na film řekla nějaká ta ruská tajná služba. Zda by to sfoukla jako kravinu, nebo zda nějaké takové podobné oddělení pro výcvik ,,volavek'' skutečně existuje... Dávám za 4 odřezky kůže. * * * * ()

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama