Reklama

Reklama

Vynikající kriminální komedie rozehrává mistrovskou šachovou hru mezi šarmantním milionářem Thomasem Crownem (Steve McQueen) a mazanou vyšetřovatelkou pojišťovny Vicki Andersonovou (Faye Dunawayová). Znuděný Thomas se z životního rozmaru rozhodne, že uskuteční velkou bankovní loupež. Najme pět lupičů, kteří se vzájemně nikdy nepotkají, a zosnuje puntičkářský plán, jenž vyjde bez sebemenšího zádrhelu. Thomas zlodějíčky vyplatí, zbytek nehorázné sumy uloží na švýcarské konto, aby začal nový život, daleko od Bostonu a zdejší korporace. Zádrhel se však objeví v neméně půvabné a inteligentní Vicky, která je pojišťovnou vyloupené národní banky pověřena, aby celý případ prozkoumala. Teprve tím začne pro všechny zúčastněné to pravé dobrodružství, v němž nebude nouze o napětí, lásku …a falešnou hru. Kdo ale nakonec zakončí partii šach matem? Ačkoli slavná kriminální romance dosáhla na Cenu Akademie i Zlaté glóby za hudbu (Michel Legrand, Alan a Marilyn Bergmanovi), snímek proslul strhujícím způsobem vyprávění, na němž se výrazně podepsala jak rozvážná režie zkušeného Normana Jewisona (V žáru noci, Šumař na střeše, …a spravedlnost pro všechny, Jesus Christ Superstar), tak promyšlená prvotina právníka a scenáristy Alana Trustmana, jenž dále proslul scénářem k akčnímu thrilleru Bullittův případ (kde si taktéž zahrál Steve McQueen). Dynamiku příběhu posiluje na hollywoodský styl dobově netradiční práce se zmnoženým rozděleným obrazem, souběžně uvádějícím hned několik akcí současně (split screen). Tvůrci se inspirovali avantgardní montážní technikou Christophera Chapmana, která byla uvedena v Montrealu na mezinárodní výstavě Expo 67. A byl to právě Chapman, jenž ve spolupráci s pronikavou kamerou velikána Haskella Wexlera (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Rozhovor, Přelet nad kukaččím hnízdem) a hned trojicí pohotových střihačů (Hal Ashby, „Buzz“ Brandt a Ralph E. Winters) umocnil takřka jazzovou obrazovou jízdu, dodnes oslňující svou nápaditostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen je sympaťák a charismatu má na rozdávání. V roli Thomase Crowna je navíc ještě dokonalý frajer. Tento snímek je záživný, čemuž vedle hereckých výkonů napomáhá také hudba a samozřejmě děj, který je okořeněn skvělou hrou šachů (a to doslova šachů jako hry, ale také taktických šachů v chování, aby byl usvědčen zloděj) mezi Thomasem a Vicky a jiskřením mezi nimi. K dokonalosti nechybí mnoho. 4* ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen ako dokonale stvárnený sebavedomý, arogantný milionár, ktorý si myslí, že môže všetko a vždy krásna Faye Dunawayová ako prefíkaná vyšetrovateľka, ktorá sa k jeho dopadnutiu nezdráha využiť ženských zbraní... Premyslený, inteligentný príbeh, perfektná réžia a výborný soundtrack zložený zo songov pripomínajúcich dobové vypaľovačky, svižného jazzu a pomalých, atmosférických skladieb v originálnom, hviezdne obsadenom romantickom thrilleri. Must see to asi nie je, no určite odporúčam predovšetkým fanúšikom spomínaných hercov aj všetkým milovníkom 60.-kových filmov. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tohle mne neuchvátilo. Typický americký film o americkém nadčlověku, který nedělá chyby (a když, tak jen naoko) a na kterého nikdo nemá. Blíží se mu jen americká nadžena, ale jen do té míry, do jaké jí to supermuž dovolí, aby stihl všechno načasovat tak, aby to všechno dobře dopadlo. Těch několik hvězdiček dávám prakticky jen za herce. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu to Mysteriózní v popisu filmu:)) Je to spíše taková velice solidní romantická kriminálka. Jiskry mezi McQueenem a Dunawayovou v tomhle filmu lítají na všechny strany... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Romantická krimi, která vlastně není ani moc romantická, ani moc krimi. Žádná velká zábava, žádná velká nuda, kdyby v hlavních rolích nebyli McQueen a Dunaway, byl by snímek zapomenutelný téměř okamžitě. Jejich společnému profesionálnímu úsilí se podařilo vyzdvihnout téměř prázdný scénář na průměrný film. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Když se člověku sejdou v jednom snímku dva herci, patřící mezi jeho NEJoblíbenější, navíc podpořeno faktem, že se jedná o opačné pohlaví, je o zážitek postaráno. Člověk potom i snáze odpustí absenci silnějšího příběhu a pouze se kochá tímto volně plynoucím snímkem. Pro ještě příjemnější zážitek doporučuji otevřít lahvinku kvalitního ( bílého ) vína, k tomu zauzenou panenskou svíčkovou, bagetu (nenutím, každý může sáhnout po svojí oblíbené kombinaci :o) ), mozkové závity tu nemusí příliš namáhat a jentak se nechat lehce unášet volně plynoucí režií Normana Jewisona. Člověk se sice chvílemi neubrání dojmu, že tento snímek si dal Steve za odměnu, aby se mohl proletět větroněm, ukojit své závodnické choutky a prohnat čtyřkolku po písečné pláži, či se procházet uličkami s krásnou Faye Dunaway, ale budiž mu to přáno. Zvlášť, když to diváka ani na chvíli nenudí. Přiznávám ( bez mučení ) pro tyto starší ( volně plynoucí snímky ) s " pravými chlapi, nikoliv práškama vyhoněnými, nagelovanými slečinkami " jsem měl vždy slabost. Tento patří rozhodně k těm povedenějším - 80% p.s. jestliže nejpůsobivější výklad šachů jsem slyšel zde http://www.csfd.cz/film/70594-the-wire-spina-baltimoru/ , potom v tomto snímku jsme svědky bezesporu té nejjiskřivější šachové partie, která se kdy na filmovém plátně objevila. Že byl Steve předurčen k porážce již od samotného začátku, zvlášť když Faye nehrála tak úplně fér, to je každému jasné již po prvních tazích. Ještěže existujou i jiné hry, že Steve :o) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní tohto filmu som nenachádzal skoro nič, čo by mal spoločné s jeho neskorším remakom. Teda iba námet, zvyšok je úplne iný. Mne sa ten "remake" páčil viac, rýchlejšie ubieha a ústredný podvod je myslím lepšie premyslený. Originál občas stráca tempo. Thomas Crown je taká limonáda pre dobové mainstreamové publikum, ktoré sa chodilo do kina baviť a film na mňa pôsobil ako pásový výrobok. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Táto romantická krimidráma nám stihla za štyridsať rokov dosť zostarnúť. Nezaujali ma delené obrázky, erotické šachy, bugina a dokonca ani vychvaľovaná hudba. Tá ma v niektorých momentoch vyložene rušila. Celkový dojem je napriek tomu nadpriemerný. Na oboch hlavných predstaviteľov sa dobre pozerá, zápletka je v rámci možností scenáristov v tých rokoch a výsledkom je pohodová "podívaná". Problémom je, že o nejaký mesiac už bez pomoci databázy ČSFD nebudem vedieť, či som ju videl. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Mám rád McTiernanovu AFÉRU THOMASA CROWNA s Brosnanom a Russo. Originál je však o niečom inom. Predovšetkým úplne inak pristupuje k látke "niečo som ukradol, pekná ženská mi ide po krku". Scéna lúpeže je síce napínava (a šikovne natočená), ale o mnoho viac ide o vzájomný vzťah medzi dvoma ľuďmi, než nejaký klasický zlodejský film à la RISKANTNÝ PLÁN. Faye Dunnaway je ukážkovou femme fatale a ak vám doteraz prišiel šach ako nudná a chladná hra, teraz určite zmeníte názor. Navyše herečka okrem svojej krásy disponuje aj solídnym hereckým talentom, čo z jej na prvý pohľad sebavedomej a manipulatívnej postavy robí živú bytosť. Pekný starý film s krásnymi autami, veľkými ženskými účesmi a klobúkmi, ktorý stojí viac na postavách a režisérskom vedení než na príbehu... Také sa dnes už bohužiaľ veľmi netočia... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Originální verze krimi romantiky, která se dočkala i remaku s ex-bondem Piercem Brosnanem. Film zaujme jiskřivou dvojicí McQueen-Dunaway ale na můj vkus se ve filmu mnoho neděje a čekal jsem více lupičských akcí a vychytaných podvodů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Herecké legendy v plnom predstavení. Faye Dunaway a Steve McQueen a ich šachová partia je jedným z vrcholom hereckých scén bez slov. Filmu chýba trošku komplikovanejšie prepracovaný dej, ktorý zameraný viac menej psychologicky. Záver bol ale famózny. Na druhej strane je tu ešte aj skvelá hudba a čaro doby, keď ženy boli ešte dámami. ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Úvodná a úžasná sekvencia prepadu banky piatimi chlapíkmi v tmavých okuliaroch, oblečených v oblekoch, totiž predznamenáva, že mám s takýmto brilantným prístupom počítať až do záverečných tituliek « 『 ...Prichádzajú šikovní filmári z hnutia : „Nový Hollywood” , ktorí si so sebou taktiež prinášajú poriadnu dávku tvorivej kreativity, a tej majú na rozdávanie všade navôkol... 』Ešte stále žijúca režisérska legenda - Norman Jewison ma doteraz nikdy nesklamala, je to nesmierne talentovaný, všestranný človek, ktorý má po ruke extrémne „vycvičených” spolupracovníkov, jednoducho, obklopuje sa nimi, napríklad, Hal Ashby je režisérom filmu Harold a Maude, ľudia s prehľadom, už dávno vedia, čo myslím, ale ja by som ho chcel uviesť, ako charizmatického strihača - par excellence, všímajte si, ako je rozdelená obrazovka, dokonale ovládané remeslo v strižni, a ďalej nadviažem na kameramanský pojem: H-a-s-k-e-l-l W-e-x-l-e-r, ktorého vnímam, ako perfektnú kapacitu vo svojom obore - Hlavný kameraman, a keď teraz do toho následne primiešam hercov - Steve McQueen, prezývaný skrátka, ako “The King of Cool” , tak tento BOREC vyzerá vždy super, v čomkoľvek sa objaví, že kráska Faye Dunaway mu totálne podľahne, normálne som sa do nej na chvíľu zamiloval, ich „šachová partička” má všetko, čo vysvetľujem o pár riadkov vyššie, tak vzniká vynikajúci c-o-c-k-t-a-i-l, ktorého som sa nedokázal nabažiť !!! Fantázia filmovej všechuti ! ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Zdařilá kriminální oddychovka s perfektní ústřední dvojkou a především dobrou atmosférou (někdy i velice erotickou). Faye Dunaway v době své největší krásy:o)). Výborný střih a perfektní kamera udává filmu správné tempo. Remake nebyl špatný, ale klasika je klasika. Silné 4 hvězdy. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen tentokrát v roli dokonale elegantního znuděného milionáře. Nutno podotknout, že mu tahle póza sedí vskutku skvěle. Faye Dunaway je nebezpečně svůdná a hračky i kratochvíle Thomase Crowna by si zajisté rád vyzkoušel snad každý z nás. Za naprosto geniální lze bez váhání označit scénu, v níž McQueen a Dunaway hrají šachy. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Aj ked je rok vyroby 1968, tak to ma presne to klasicke 70s. pomale tempo pri ktorom mam pocit, ze sa film zastavil. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Soundtrack väčšinou nijako zásadne nevnímam. Tu ma však neskutočne rušil. Hrozný výber pazvukov. Nominovaný na Oscara samozrejme! Druhá vec, ktorá rušila bolo obsadenie Faye Dunaway. Mladá, čo vyzerá ešte mladšie než je, a má byť ostrieľanou vyšetrovateľkou poisťovne, ktorú má počúvať šéf policajtov? A tretí rušivý element bol Steve McQueen a jeho pokusy o herectvo, keď sa silene smial ako Joker. Príbeh po úvodnej vykrádačke banky išiel úplne do hajzlu, pretože sa tu riešilo len koketovanie, flirtovanie, ktoré vyvrcholilo najúchylnejšou/najtrapnejšou partičkou šachu. Aféra Thomase Crowna z roku 1999 (Pierce Brosnan, Rene Russo) je po všetkých stránkach o dva stupne lepším zážitkom ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Příliš rozvláčný až lehce neurotizující způsob vyprávění - obzvláště pokud chcete udržet pozornost a neprošvihnout pár vymazlených filmových sekvencí včetně té šachovnicové. Produkce: The Mirisch Corporation ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

Reklama

Reklama