Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adela Banášová uvádí přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z pražského Rudolfina. (Česká televize)

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Důvodem, proč kritici na rozdíl od akademiků vůbec nezohlednili historická dramata Masaryk a Anthropoid, je odlišný statut obou organizací. Anthropoid britského režiséra Seana Ellise, který už získal „lví" nestatutární Cenu filmových fanoušků, kritici nepovažují za českou produkci, takže o něm vůbec nehlasovali, stejně jako o Masarykovi, který podle jejich statutu neměl v roce 2016 premiéru „v komerčních kinech". ČFTA o Masarykovi hlasuje, protože jí stačí, aby byl film uveden „v České republice (i) v jednom komerčním kině po dobu sedmi po sobě jdoucích dní". Právě s tím kalkuloval producent Rudolf Biermann, který sice premiéru Masaryka nasměroval na 9. března, ale v prosinci film celý týden promítal v pražském kině Lucerna. Tato limitovaná premiéra byla uspořádána právě s ohledem na status Českých lvů – a alespoň podle nominací je zjevné, že Biermannovi jeho kalkul vyšel. O filmech Masaryk a Anthropoid ze stejných důvodů jako kritici nehlasovala ani porota Trilobita. Zohlednila – a dokonce ocenila – však celovečerní dokument ruského režiséra Vitalije Manského V paprscích slunce, na jehož produkci se podíleli i čeští producenti Vít Klusák a Filip Remunda. Český podíl však působí natolik menšinově, že ho vážně nebrala ani ČFTA (natož kritici).

http://www.filmovyprehled.cz/cs/revue/detail/akademici-vs-kritici-nominace-na-filmove-ceny-2016

 

To má Český lev opravdu velkou váhu.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

"a ať mi nikdo netvrdí, že je Masaryk nejkvalitnějším filmem historie."

To je neuvěřitelné, jak může být někdo takto strašně tupý (a ještě mít drzost označovat za hlupáky druhé).

50 cen v ročníku pro průměrný film, který má konkurenci v podobě jednoho špatného filmu, neznamená nejlepší film historie, neznamená to ani, že je lepší než vynikající film, který získal o rok předtím ocenění pět v konkurenci dalších tří vynikajících filmů.

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

...a souhlasím s Enšpíglem, že Lva jsem si možná užil více než Oscara (z nějž mám zkažený dojem hlavně ze zakončení).

Cena za celoživotní přínos byla také zasloužená.

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

Za mě dost příjemné a zdařilé předávání Lvů - takové decentní, neurážlivé. Banášová skvělá, předávání často s vtipem... A hlavně jsem rád za Lvy pro Melíškovou a Olszańskou, protože Olga stojí hlavně na nich.

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

Masaryk prostě využil naprosto běžného postupu v Americe, kdy ty filmy mají taky rozšířenou premiéru až kolem Oscarů především. Nevím, proč to najednou všechny tak tady rozčiluje.

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

Díky tomuhle "vyhlašování" jsem nějak ztratil chuť na Masaryka koukat. Že vyžral všechny cen, to bych tomu snad odpustil, ale že byl mezi nominovanými filmy díky sprostému triku a zajistil si tak před skutečnou premiérou masivní reklamní kampaň, to je sviňárna. Anthropoid byl v technických kategoriích vynikající a ať mi nikdo netvrdí, že je Masaryk nejkvalitnějším filmem historie.

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

Jinak Banášová za mě v pohodě. Celkově to však trpí na to, že už od půlku se dalo přepnout na něco jiného, protože už je všude jasné, kdo vyhraje. Ty přenosy s Výbornou pro mě zničil "Carrey" a to, jak tam pořád zvali různé vědce, doktory atd...

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

MikeCool

Přání se ti snadno splnilo, jelikož Masaryk předvedl slušnou dominanci, letos ani nemuseli dělat nominace a rovnou vyhlásit :/.  Tyhlety demolice, kdy se vyhlašuje pořád dokola jeden film mě moc neberou :/.

 (hodnocení, recenze)

Hm, udělali z toho docela nudu a z Masaryka snad nejlepší film v historii...

na příspěvěk reagoval SimpanzJi

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

MikeCool

No, jak se to vezme. Dva producenti jsou Češi a minimálně polovina herců jsou Češi. I vedlejší technické kategorie jsou slušně zastoupené od nás. Když si vezmu, že před lety měla spousty nominací Edith Piaf, tak tohle je asi lepší.

MikeCool

MikeCool (hodnocení, recenze)

Matyas

Anthropoid se mi líbil, ale když bych měl mluvit za sebe, tak bych ho do užší nominace na ceny Českých lvů vůbec nenominoval, protože ta česká produkce na tomhle filmu je mininimální, je to spíš práce Britů a proto já osobně Anthropoidu nepřeji ani jednoho lva... :-)

na příspěvěk reagoval Matyas, Ištván87, fabecc1222

paulapau

paulapau (hodnocení, recenze)

Banášová je skvělá. Bohužel u nás chytrou, pohotovou a vtipnou moderátorku nemáme, tak si musíme vypůjčit. Dost oceněných přišlo pod vlivem a předávání na pár chvilek sklouzlo do IV. cenové bez větráku.

Kucndo

Kucndo (hodnocení, recenze)

Viděla ta akademie vůbec něco jinýho, než Masaryka? :D dobrá reklama, aby lidi na to šli do kina

 (hodnocení, recenze)

Teda Masaryk to zatím docela drtí, to jsem nečekal.

MikeCool

MikeCool (hodnocení, recenze)

Mám sepsané tipy, ale letos je to těžké, hlavně díky tomu, že Masaryk bude teprve uveden v kinech... :-/

Reklama

Reklama