Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Recenze (366)

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a pradivý příběh. Tehdy mi bylo 12 a prohibice na mě neměla žádný vliv, říkám si, co by se asi mohlo stát dnes, když studuji ve Zlíně a spoustu míst ze série poznávám... Co se týče případu samotného, je šílené, že pro pár set tisíc je někdo schopen vědomě distribuovat jedovatý líh. Neskutečné. Série hezky ilustruje jednotlivé kroky při šetření případu. První díl je díky mini příběhům obětí velmi emoční. Jediné, co bych vytkla, je nízká hloubka ostrosti a s ní spojené časté neostrosti. Je to sic technická věc, ale po čase mě vyrušovala. ()

jauahaoas 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení, dobrá kamera i muzika. No hold: U stánku, na levnou krásu, postávaj a smějou se času...... To je tak, když se do kšeftu dostane debil. Debil, kterej ničemu nerozumí, ale prachy a záchrana zaměstnání je nad lidské životy. ()

Modeman123 

všechny recenze uživatele

Jeden velký Ynteligent a mIslitel, pochybný obchoďáček z malé fabričky na nemrznoucí směsi, se rozhodl smíchat metanol s etanolem, aby mohl konkurovat na černém trhu rodině "Dubinových" (ve skutečnosti se samozřejmě rodina jmenuje jinak), kteří v ČR ovládají trh s pančovanou ohnivou vodou a ročně si přijdou cca na 3 mld. korun českých. Chtěl si zkrátka taky trochu uzobnout z velkého koláče. Nabídl stánkářům a hospodám pod rukou dumpingovou cenu tohoto "čistého" etanolu a mnul si ruce. Ne moc dlouho. Jedna z největších kauz v rámci ČR měla tak překvapivě prostého pachatele. Skvělý námět pro skvělý film, herecky bezkonkurenční. ()

Gareth_Jones 

všechny recenze uživatele

Výborne natočený film o skutočnej udalosti, ktorá otriasla Českou republikou. Dobre zvolené typy hercov, výborne zahral Vaculík (opatrný, podozrievaný, smutný, sklamaný životom), Máj (podvodníček, ktorý na to nemá) aj Martin Finger (tie policajné postavy mu idú výborne). Dobre vykreslená atmosféra toho, čo sa dialo predtým, čo sa dialo po prevalení prúseru, atmosféra z pohľadu "podnikateľov", z pohľadu polície, z pohľadu verejnosti. Dĺžka filmu vôbec nevadí, práve naopak, žiadne miesta tu neboli hluché a zbytočné. ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Kauzu Metanol si pamatuju už i já, což už je co říct. Nová generace :). Jinak za mě ale skvělý český film, na jedničku zpracované takto vážné a známé téma, super výkony herců... Pro mě jasných 5*! ()

naytsirk 

všechny recenze uživatele

Dám po dlouhé době plný počet…. Dlouho jsem tuhle záležitost odkládal a konečně po zhlédnutí můžu napsat bravo…. tohle se opravdu povedlo! ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Alkohol je v Čechách hrozně populární a tak se ani není čemu divit, že je stejně populární i tento dvoudílný film, který je natočený naprosto stejně jako jiné, méně oblíbené kriminálky. Jde taky o to, že spousta z nás byla tímto případem ovlivněná, protože prohibice byla sice svinstvo, ale pořád to byla pohoda proti tomu, co ti parchanti provedli obyčejným lidem. Vyšetřovatelé byli správní týpci, padouši byli fakt slizcí, jen ten Vaculík se tam tak nějak plácal, jako by do poslední chvíle netušil, na jakou stranu se přidat. Je dobře, že z toho neudělali jeden ořezaný díl, protože by to už nefungovalo tak dobře, jako v plné stopáži. ()

Mermaidee 

všechny recenze uživatele

Což o to, film je natočený pěkně, ale všechno ostatní nějak pokulhává. Především asi scénář, příběh se odehrává mechanicky a postavy se snaží tak maximálně naplňovat stereotypy, že je to do očí bijící a... trapné. Už jsem si všimla, že tady stačí, aby měl film super vizuální stránku a většina komentujících mu vše odpustí. Ale u mě to s takhle špatnou režií nezachrání tentokrát ani fakt, že jde o film podle skutečné události. A nedoufám, že to dvojka změní ()

oxiddusny 

všechny recenze uživatele

Naprosto brilantní. Scénář vznikal přes dva roky ruku v ruce s policií a státními žalobci, co ve filmu smí použít a co ne. Hustá a složitá historie tohoto případu s mnoha pravdivými detaily,... scénaristi odvedli takřka detektivní práci, aby mohli podat příběh co nejvěrohodněji a nejpřesněji, chcete-li poplatně realitě. Za 5* ;-) ()

ohneta 

všechny recenze uživatele

Nádhera, super, brilantně natočené! Chvilkama mě běhal i mráz po zádech. Jsem ze Zlína a kolem té večerky chodil pravidelně, naštestí levný a podivný alkohol nekupuji, ale byl jsem svědkem toho, jak si ho tam jiní kupovali :/ Vaculík zahrál skvěle, ostatní herci také na hvězdu. Nemohu se dočkat druhého dílu. Zatím dávám 4 hvězdičky. ()

Monicina 

všechny recenze uživatele

Musím pochváliť prvý diel. Dej je dobre spracovaný, kamera, kulisy. A herecké výkony hlavných aj vedľajších aktérov tiež nesklamali. Pred zhliadnutím som mala obavy, že to bude nejaký nový gýč, ale som milo prekvapená. Zaujímalo by ma, či tie jednotlivé príbehy obetí idú podľa skutočnosti. A postavy, ktorú zahral Vaculík, mi začína byť ku koncu už trošku ľúto. Druhý diel bol už slabý, vadili mi nepresvedčivo zahrané postavy kriminalistov. ()

Whitehorse 

všechny recenze uživatele

Tak tohle brutalni....zcela brutalni....uz dlouho se mi nestalo ze jsem u filmu brecel....ale tahle zhovadilost...vse jen kvuli prachum...Naprosta zhovadilost...chlast sracka co zpusobuje rakovinu atd.....znamy fakt...to neni z me prdele kdo chce si fakta najde...hlavne ne na wiki pls..na jed to proste chcipaj lidi.....do toho par usetrenych korun ...a tupej ignorant ktery ma strach o rodinu...tak proste zavrazdi x desitek lidi..ty voe mate nekdo pocit ze v druhem dile se objevi opravdovi paraziti?? ()

tehol 

všechny recenze uživatele

tv film, ktery se odehrava v současnosti(!) a dokaze vyvolat silne pocity (a to vetsinou tehdy, kdyz se o to nesnazi dlouhymi zabery na postizene obeti, nybrz samotnym vysetrovanim a amoralnosti zlocincu) i zamysleni se. samozrejme tvurci to meli trochu ulehcene nametem, protoze si to pamatujeme vsichni a navic nas to, at uz jsme abstinenti nebo ne, primo ovlivnilo. presto je to velmi dobry pocin a vede to k tomu, ze nejakou levnou sracku z lidla si rozhodne nekupovat. ()

Reklama

Reklama