Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (448)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Všichni tam v podstatě byli jako pitomci, to si nejsem jist, jestli je ten spávný pohádkový motiv. Zpívaný části, kterých sice nebylo tolik jsem protrpěl. Politické jiskření je tady do očí bíjící a ač rozumím tomu, že pohádka v sobě něco takovýho může mít , tak já bych si v současný situaci alespoň o vánočních svátcích odpočinul od politický najlevárny, ale bohužel není mě souzeno, ale tak alespon, že radek99 je nadšen. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl trochu obavy z toho, jestli mému hodnocení neuškodí to, že jsem si pohádku pustil v mimovánočním období, kdy je má emoční odolnost mnohem silnější, ale nakonec se ukázalo, že jsem se nemusel bát. Bez větších problémů jsem Čertí brko zařadil do lepšího průměru, ale musím přiznat, že se o to postarali spíše sami herci než scénář. Ten se mi zdál být místy trochu "v pasti", a taky mi chyběla větší dávka humoru. I tentokrát došlo na zpěvy a tance, což mi už v pohádkách fakt vadí. O zábavu se mi v každé své scéně postarala Jana Plodková a je mi líto, že její role nebyla alespoň o trochu větší. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Nadšení je fajn, ale úspěch nezaručí. Kouzelná pohádka S čerty nejsou žerty je pochopitelně úplně jiný level, tenhle kousek Marka Najbrta, který spíš na lidech nechává role záporáků, na jedné straně vypráví o zamilovanosti čertího nemehla a dcery hostinského, na straně druhé se motá kolem protřelého vykuka Jana Budaře, který solidně zmanipuluje podané a hlavně si krade scény pro sebe. Asi bych do toho netahal politická koryta, nicméně právě u společenských komentářů tvůrci docela bodují. Jenže jakmile mají vyprávět zase po pohádkovsku, je to lehce bída. Řada nabídnutých gagů nefunguje, pohodu z výše jmenované pohádky jsem necítil a mnoho postav mi pro svou troubovitost prostě dost vadilo. A hlavně, prosím, nezpívat. Slabé tři hvězdy. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Super pohadka, která místy žánr pohádky i přesahuje. Ať už politickou satirou (nadmíru trefnou a vtipnou) nebo i vedlejší zápletkou o manželech, které rozdělí politika a manžel ženu dovede až k šibenici. To by se neztratilo ani v seriózním dramatu..D  A přesto to pohádka je..a to moc fajn a pobavil jsem se. Herecká sestava parádní (hlavně Budař, jeho padouch je luxusní..a ve druhé polovine mě zase  bavily společně scény mezi Vetchým a Koptou) a písnička o čertech je nářez roku. Ta závěrečná je zase moc roztomilá.  Nicméně jak to celé příjme konzervativní český divák je otázkou. Já dnes náhle procitl... A aktualizace 2022: Po letech určitě jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Budař 100 % rulez! ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Říkáte si jako já, že když Lucifer je Vetchý a navíc s celou tou sestavou okolo, tak to nemůže nebýt dobrý? Tak si prohlédněte plakát. Ano, ta pohádka vyznívá přesně takto a Lucifer je navíc ten úplně nejblbší článek, který sám sráží hodnocení o dobrou jednu hvězdu. Tohle si Vetchý nezasloužil. Když už se se vším smíříte (včetně např. nekonečně otřepaného a zde zcela šmírácky použitého motivu "nepraktický vynálezce"), začnou po uplynutí zhruba třetiny filmu hlavní postavy zcela bez varování zpívat, a sice další typickou nezapamatovatelnou zamilovanou písničku, což později ještě zopakují. Že se zrovna Najbrt s Geislerem rozhodli použít ty největší mory českých filmových pohádek poslední doby, je smutné. Závažných negativ by se dalo jmenovat víc, ale jsou i positiva. Bylo fajn vidět zase jednou pospolu většinu důležitých účastníků Světu pod hlavou a Budař i tady přechází z polohy protivného snaživého ňoumy do polohy žvanící totalitní svině, z které jde opravdu strach. Venkoncem jsou postavy sympatické a typově fajn. (Ale Marek Daniel v poměrně výrazné roli nerozlišitelný od libovolného komparsisty? - proč takové plýtvání hercem s potenciálem kultovnosti? Naopak marginální čert Žáček je boží už jen svým výskytem a chci ho víc!) Je tam nejeden chvalitebný a neotřelý prvek (např. typický myslivecký převlek čertů parodovaný jejich jódlovací vizáží jen vyrazit na Oktoberfest), též pár nadějných nápadů, třeba policejní žargon připomínající "jímka hříšníka" nebo porava čertů. Brko jako ústřední prvek je vymyšleno dobře, výborně je rozveden zvrácený plán likvidce pekla (žel, vývoj k totatlitní společnosti v Pytlově je sice několika tahy nastíněn velmi zřetelně, ale nějak moc narychlo, nezáživně a ušmudlaně, jako skoro všechno v tomto filmu). Celková koncepce pekla ujde, hrubý syžet není úplně marný a nakonec to celé nemuselo být špatné. Stačilo by trochu vkusu, soudnosti, umělecko-aranžérských schopností a něco proti nudě (třeba nějakou přesvědčivost nebo tak něco). "Punk film"? To opravdu není. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Autoři si původně pohrávali s myšlenkou, že čerti budou bez rohů. Nakonec ale menší růžky mají. [Zdroj: Totalfilm.cz] (ZHODNOTITEL)
  • Pohádku Čertí brko viděl v rámci letošního festivalu Juniorfest i americký režisér John Stevenson a následně prohlásil: „Myslím, že ten film je skvělý. Je zábavný, okouzlující, zahraný s lehkostí, opravdu jsem si ho užil. Dobrý rodinný film je prostě jen dobrý film, který funguje stejně tak pro mladé jako starší diváky. A Čertí brko je nápaditá fantazie, u níž se může bavit každý.“ [Zdroj: Novinky.cz] (filmotrlo)
  • Natáčelo se mj. na zámku Ledeč nad Sázavou, v Kutné Hoře, v několika lomech a v Národní přírodní rezervaci Voděradské bučiny, která patří do CHKO Blaník – i když se nachází mimo vlastní území CHKO Blaník. Dále v Kozlově, lomech Alkazar (scéna, kdy čert Bonifác vyleze z pekla) a Kobyla, Moravské Křižánky, Světnově a skanzenu Vychylovka. (jungewolf)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama