Reklama

Reklama

Rédl

(seriál)
  • Slovensko Rédl
TV spot
Česko, 2018, 4 h 35 min (Minutáž: 66–72 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Ivan Acher

Hrají:

Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát, Ján Bavala, Přemysl Bureš, Kryštof Bartoš, Oskar Hes, Ján Sedal (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílný seriál odkrývá kriminální pozadí podivného příběhu organizovaného zločinu v porevolučním Československu. Komu lze vůbec ještě věřit? Československo v roce 1992 - teprve nedávno padl komunistický režim a sovětská okupační armáda se ve spěchu po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Vagony odjíždějící ze země jsou napěchovány zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennými věcmi. Dva mladí studenti, testující nový železniční sledovací systém, zjišťují, že některé sovětské vagony se cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Oba muži se rozhodnou přijít problému na kloub. O několik dní později je jeden z nich nalezen mrtvý a druhý je pravděpodobně na útěku. Nadpraporčík Roman Rédl se s týmem vyšetřovatelů snaží přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

AlDelon 

všechny recenze uživatele

Výrazní zločinci v podáni Hofmanna a Novotného, Sokola nevyjímaje, slušní zbylí herci. Černý humor. Na druhou stranu tvůrci skoro nenastiňují dobové reálie, co hůř mají zde chyby, trochu víc akce by prospělo a děj je byť trochu důmyslný tak ve výsledku předůmyslný, překombinovaný, plný tradičních někdy brakových prvků a stereotypů. Například neustálá podbarvující monotónní hudba. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Téma rozpadu Československa a deziluzivního přechodu od starých pořádků k novým si jistě zaslouží pozornost filmařů, nicméně v tomto případě si nejsem zcela jist, čeho chtěli tvůrci dosáhnout. Seriál se může pyšnit formální jistotou a řemeslem, které neodvádí pozornost od děje (otázkou zůstává, nakolik je to správně), a nemohu nezmínit dechberoucí výkon O. Sokola a D. Novotného, ale myšlenkově je příběh netečný, působě nedotaženě včetně prolnutí úvodní a finální scény hořícího automobilu. Chápu, že se tvůrci snažili vykreslit syrovou atmosféru nedůvěry, podlézavosti a lhostejnosti, ale především v posledním díle postavy jednají, jako by jejich party náhle někdo účelově přepsal, aniž by bral ohled na předchozí děj. Rozumím ještě proměně záporných hrdinů, u nichž zradu ideálů divák čeká, ale že se odcizí své podstatě i kladní hrdinové (sebevražda, nepokračování v soudním procesu a zbytečný telefonát na policii, ve všech případech neodůvodněné), už nedává příliš smysl. Prostředí, zasazení i vývoj příběhu mne tedy zaujaly, ale finále zklamalo, i když tuším, co jeho prostřednictvím chtěli tvůrci popsat a vyjádřit. ()

Grázl83 

všechny recenze uživatele

Slabší rozjezd, kdy skoro celý první díl mi přišel divný, ale potom se tempo stupňuje. Nicméně největší slabinou této série je i tak scénář. Námět se skvělý, scénář by chtěl dopilovat, případně zkrátit, přece jenom skoro 5hodin je moc. Dvojice Novotný, Hofmann je skvělá a docela to zachraňuje. Naopak Sokol, ač ho mám rád, mi tam moc nesedí. Hřebejkova režie nijak zajímavá, je vidět, že už spadnul do šedého průměru. Lepší 3* ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Začátek mě zaujal a dokoukal jsem to pak ze zvědavosti. Ale špatně se mi to dávalo. Nebyl to úplně příjemný seriál a určitě se k němu nebudu chtít vracet. Jediné, co bych vyzdvihnout, jsou docela dobře vystihnuté detaily raných devadesátek, i když já si je pamatuji o mnoho veselejší a barevnější. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si na nic nehraje. Je drsný a ponurý. Ukazuje vznik nového státu. Běžní lidé netušili co se děje kousek od nich. Jsou tu skupiny i jednotlivci kteří hodlají novou demokraci vyždímat co to dá. Odporné týrání a vraždy jen kvuli zisku. Nic nikomu nebylo svaté. Jak řekli sami tvůrci ze  40 procent je tento příběh pravdivý. Ukazuje i když chcete dělat dobré věci nakonec se netuše stanete tím nejhoším. Herci se na své role hodili. Pro slabé povahy nedoporučuji. ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

Miiseriál se pohybuje mezi gangsterkou, detektivkou a thrillerem, což není nejlepší volba. Je také zjevná inspirace severskými díly včetně kamery aj. Jinak výborný David Novotný, dobrý Martin Hofmann,Ondřej Sokol se sice stal oblíbencem Hřebejka, ale bohužel ani tady, ani v Zahradnictví to není žádný supervýkon, ona i ta role sama o sobě je dost problematická, Rédl je sice zkušený prokurátor a bývalý výsadkář, ale jeho chování a jednání tomu dvakrát nenasvědčuje. A finále to úplně dorazilo, bohužel... ()

tata22 odpad!

všechny recenze uživatele

Tedy povím Vám, takovou slátaninu aby člověk pohledal... Dát dohromady kauzu Generála Lorence, krádež ruských zbraní z vlaku, psychopaty, homosexualitu, všemocnou StB... Zapomněl jsem na něco ? Jen nechápu, že jsem to vydržel až do konce. Chyběla asi jen KGB. To snad pan scénárista nemyslí vážně, že by někdo mohl něčemu podobnému věřit. Ještě vlastně asi měli napsat, že je to podle skutečné události, ne ? Je mně líto Jana Hřebejka, že na natáčení kývnul. Myslím, že tohle opravdu nemá zapotřebí a ČT se divím, že to vůbec odvysílá. Jen když vezmu to mučení v posledním díle . Snad se nedívali děti... ()

Fracek 

všechny recenze uživatele

Tak slabiny to má, na to, jaký byl Redl u konce na chatě akční se chová celou dobu jako blbec a zůstávají za ním jen mrtvoly ... a kolem těch mrtvol se policie motá jako parta debilků. Největší záporák to má z krimu vše pod palcem a jeden se nestačí divit, že Rusům, kteří mají jistě v cílové stanici přesně ty samé informace o dodávkách zbraní jako ti, co je jim odeslali , nic při převzetí nechybí. Takže akční to bylo tak nějak po francouzsku, ale jinak bych jako rejža raději našlapoval po špičkách .... ()

kaliakra 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páči postmodernistická hra s historickým oberstom Redlom ako ho opísal E. E. Kisch i so Szabóovým slávnym filmom Plukovník Redl s K. M. Brandauerom. Od tajných služieb cez konšpirácie, nezvládnuté osobné ambície, pretvárku a pokrytectvo až po homosexualitu a samovraždu. Pôvodné podozrenie, že Šifra a Hřebejk to robia zámerne, postupne prerastá do istoty, obdivu a nadšenia. Tlieskam, páni. ()

wosch odpad!

všechny recenze uživatele

Pejsek s kočičkou vařili dort - vznikla patlanina bez chuti a zápachu, špetky invence, jediného zapamatovatelného okamžiku; s všudypřítomnou bezradností herců, kteří nemají co hrát, protože postavy jsou těm z masa a kostí na hony vzdáleny. ()

Frontier 

všechny recenze uživatele

Tak pro mě příjemný překvapení. Celou sérii jsem zhltnul na jeden zátah a dobře jsem se bavil. Atmosféru to má hustou, že by se dala krájet a Sokol mě mile překvapil. Nějak si ten jeho obličej nedokážu odtrhnout od Partičky, Tváře a furt v něm vidím ten komediální škleb. To byl problém v Zakázaném uvolnění, kde jsem mu to herectví vůbec nevěřil. Po zhlédnutí tohohle kusu si to u mě ale vylepšil. ()

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Pokračování fascinace scénaristy M. Šifry estébáky a jejich konspiracemi. Šedá eminence bývalého Generála, která ve filmu Rudý kapitán pouze zlověstně rezonovala v éteru, konečně vstoupila na scénu, aby ukázala, jak dlouhé má prsty a kam jimi umí dosáhnout. Potměšilý ex- generálporučík Ferenc zpoza mříží rozehrává psychologickou hru s morálně pevným, leč poněkud vnitřně rozervaným mladým vojenským prokurátorem, který náhodou přišel na stopu něčeho hodně nekalého a jeho ochoten ve snaze věci přijít na kloub ztratit úplně vše (mimochodem, onen až paternalistický vztah Generála vůči Rédlovi ve mně vyvolává reminiscence na Dr. Hannibala Lectera a agentku Sterlingovou). Po vnější obalové stránce to sice má všechny igredience správného thrilleru - napětí, spád, odpovídající scénickou hudbu a strašidelné exteriéry, stran zápletky a rozuzlení celého příběhu autoři pohříchu - tak jako u Kapitána - opět sklouzli do těžce zauzlovaného "pavouka", kdy se divák ztrácí v tom, kdo je kdo, o co komu jde, kdo je na čí straně, kdo koho kryje a jaká je vlastně jeho motivace. Jestliže u Kapitána si tvůrci vystačili "pouze" s kriminální službou, porevoluční zpravodajskou službou a bývalými estébáky (a církví), u Rédla se k tomu navíc přidává armáda, vojenská justice, celníci, podsvětí, GRU, MGIMO a na opepření ještě gay komunita (to však není na škodu, tím, že autoři z hlavního hrdiny udělali "čtyřku", se umně vyhnuli tradičnímu klišé v podobě milostné zápletky mezi ním a policistkou/agentkou ,která mu jako jediná - snad - nezištně a ze silné sympatie pomáhá). Čert aby se v tom tak vyznal, nakonec to ale zase tolik nevadí, třeba to tak mělo být - v daném polosvětě nelze nikomu a ničemu věřit a cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Kromě Rédla a Generála je zajímavou postavou bývalá estébačka Ivana, hrající na obě strany (a opět paralela s Kapitánem, kde se obdobná mužská postava v podání M. Fingera, náhodou či záměrně jmenuje Ivan) a nezmínit nelze ani povedenou dvojku zločinců (D.Novotný a M.Hoffman), kteří na začátku seriálu působí jako Pat a Mat, aby postupně zdrsněli do finální podoby dua ničeho se neštítících hnusáků. Každopádně tři body (a možná i víc) si seriál zaslouží. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Postavu Lorence jsem identifikoval ihned. Jak hodně pravdy v příběhu je nevím nicnémě jak fungování StB tak ty možnosti a to co se v té době dělo je dost uvěřitelné. Zbytečně natahované, je asi jediná vada. ()

Bosh1207 

všechny recenze uživatele

Atmosféra doby byla v seriálu zpracována celkem dobře a autenticky, námět a scénář slibovaly zajímavý příběh. Ovšem nakonec nesmyslně a zbytečně dlouhé. Nejzásadnější kámen úrazu byl ovšem Ondřej Sokol. Co vedlo Hřebejka k obsazení hlavní role zrovna tímhle nehercem je mi záhadou. Tím to pro mě vlastně úplně zdegradoval. A přitom stačilo tak málo a mohlo to být dobré... ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

Jedna jediná otázka... proč je teď móda točit vše za tmy, šera,za běhu,a jiném super světle??že 4dilu bylo vidět dohromady asi 20 minut....jinak pan Vandemaar a pan Croup jsou geniální...velmi zvedly laťku kvality, jiné herecké výkony nebyly ani zdaleka tak kvalitní... navíc se obávám, že Ondra Sokol není herec tohoto formátu...mnohem víc mu jdou menší role,kde je skvělej... ()

draxxi 

všechny recenze uživatele

Vyborna prace. Ten pocit hnusu, co v cloveku zustava je horsi i v tom, ze se takovychto parchantu nahore mota porad spousta... A nikdy se o nich pravdu nedozvime... Vyborne natoceno... 17/3/2021 90% Novotny + Hofmann a Polak 100% ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Tahle minisérie ani jako by od Hřebejka nebyla. Nepodobá se ničemu předešlému a to je právě dobře, protože to tak trochu vytřelo zrak všem kritikům tohoto režiséra (občas oprávněným).  Je ale fakt, že podle takového propracovaného scénáře se to nejspíš točilo samo. Věřím, že o Šifrovi toho ještě mnoho uslyšíme. A uvidíme. ()

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Moj otec dodnes hovori: "Obdobie po revolucii a do rozdelenia bolo este horsie ako samotny komunizmus". Prerozdelovanie moci, zahadne zmiznutia a vrazdy ludi, zahadne zmiznutia bohatych obsahov skladov a podnikov, byvali komunisti (estebaci) este silnejsi ako predtym... a tak by sa dalo pokracovat. Redl je toho vcelku autentickym dokazom s naplno do uloh ponorenymi hercami, ale typicky lacnym televiznym vizualom (par starych skodoviek a volkswagenov z neho TV vizualny unikat este nerobi) nasich (susednych) koncin. Hrebejk to ma v "maliku", ale na obdobie Pelisok uz nikdy nedosiahne, aj keby natocil zivotopis Stalina. Duo "cisticov" - vrahov najlepsie zo serie a mal som z nich poriadne zimomriavky. Ustredny vysetrovatel Sokol "Redl" dobry, polovicu jeho charakteru tvori charizmaticky hlas. A tym osarpanym, industrialnym oderom mi to pripomenulo toto... 7/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama