Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty... (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (598)

classic 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý deväťdesiatkový film s hviezdnym obsadením, ktorý som zatiaľ ešte nevidel. Dostal som sa k nemu úplnou náhodou, keď som sondoval, čo vysielajú televízie. Od režiséra Barryho Levinsona, som videl skvostného Rain Mana, s Dustinom Hoffmanom, ktorý si zahral aj v Spáčoch, malú - veľkú úlohu právnika, ktorý holduje alkoholu. Ďalej Bobby De Niro, ktorý excelentne stvárnil duchovného otca, mladý Brad Pitt, ktorý bude stelesňovať žalobcu, a to až v druhom dejstve. Kevin Bacon, je špecialista na úchylné, perverzné, skazené, hnusné, záporné postavy, a ani tentokrát neostáva svojmu remeslu nič dlžný, pretože sa herec jednoduchšie stotožňuje s totálnym hajzlom, ako s výnimočným anjelom, a tak práve negatívna črta z postavy, je mu bližšia. Je tu presne také obsadenie, ktoré sa mi sem náramne hodilo. Pozeranie tohto snímku, začína byť, z minúty na minútu, čoraz nepríjemnejšie, aj keď sa to sprvoti zdať nemusí. ŠTVORICA kamarátov v New Yorku, sa v polovici 60. rokov, potuluje po všelijakých miestach, kde by radi čosi vyparatili. Sú to v podstate sopliaci, ktorí vystrájajú tzv. nevinné VYLOMENINY, ale po tej práve úplne poslednej, sa im to vymkne spod kontroly, pretože, čo zo začiatku vyzeralo, ako bezstarostná jazda, keď chceli len okradnúť predavača „horúcich psov” , že mu ukradnú jeho vozík, so všetkou náplňou a obsahom, sa postupne pretaví do zavraždenia iného človeka, ktorý bol zrovna v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Od tohto okamihu sa ocitajú nad životnou priepasťou, tenkým ľadom, keď pôjdu spoločne do akejsi polepšovne, v ktorej sú perverzní, pedofilní, úchylní dozorcovia, na čele so Seanom Nokesom. Títo si na nich vylejú svoju zlosť, pretože ich budú dokola znásilňovať, až to bude zachádzať do krajného extrému ! Po niekoľkých rokoch vonku, v ich dospelosti, sa črtá, či skôr RYSUJE vytúžená, prešpikovaná, rafinovaná POMSTA, na ktorú tak dlho čakali. Toto je vskutku kvalitná kinematografia, od réžie Levinsona, cez kameru Ballhausa, strih Lindera, až po hudbu velikána Williamsa. Je to v prvom rade film, ktorý nevidieť, je veľkou škodou... ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem dostala příležitost zkouknout si legendární "Spáče" a teď si tak říkám, že kdybych si je nepustila, nic by se nestalo. Nechci tím říct, že by se jednalo o špatný film (před osmnácti lety se navíc mohlo jednat o velmi odvážné téma), má však čtyři vážné nedostatky, a to délku, ukecanost, rozdílnost v kvalitě první "dětské" (****) a druhé "dospělácké" (**) části filmu a nereálnost. A ten rychlý odchod Bacona mě ranil.:-( ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Tento film mě naprosto ohromil. Jak je dlouhý, tak je skvělý, ani chvilka mi nepřišla bezduchá. Výborní herci hrají opravdu kvalitně (v atypické roli se daří Dustinu Hoffmanovi:-)), scénář je prostě geniální. Jak se film zpočátku tváří jako vězeňské drama, tak se časem otočí zase úplně jinam a divák tak nemá prostor pro nudu (jenž by se u někoho mohla objevit dvou a půlhodinovým čučením na pasťák:-)). Brad Pitt mě tady konečně přesvědčil, že je opravdový herec. Prostě jeden z mých nejoblíbenějších filmů a basta. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo s excelentním hvězdným hereckým obsazením. Kevin Bacon coby sadistický a perverzní dozorce Sean Nokes zde předvádí patrně největšího zmrda svého bohatého hereckého rejstříku. Ten chlap má prostě "ksicht" stvořený pro podobné role. Stačí jediný jeho pohled, a je Vám jasné, co za slizouna a čur*ka to je. Stejný pocit jsem měla také při pohledu na Douga Hutchisona a jeho roli odpudivého Percyho v Zelené míli. Dále jsem si nejvíce užívala mladičkého Brada Renfra. Scény byly výborné a mrazivé, zvláště při vzpomínkách. Ovšem za nejsilnější okamžik celého filmu považuji poslední dvě závěrečné scény ze soudní síně. Zvláště ta první, kde Dustin Hoffman vyslýchal dotyčného strážného z nápravného ústavu, byla dokonale strhující, mrazivá a dechberoucí. Závěrečný happyend se sice konal, ale oproti předchozím událostem působil spíše smutně a nostalgicky. "To bylo naposled, kdy jsme byli všichni spolu..." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený film, který v sobě obsahuje tři roviny. Jednak je to snímek o mimořádně silném přátelství čtyř kluků vyrůstajících v jedné čtvrti, který je podobný tomu, co rozehrál Sergio Leone ve svém slavném dramatu Tenkrát na Západě. Ve druhé rovině je to film o selhání systému, který připustí pohlavní zneužívání chlapců v nápravném zařízení a z toho vyplývající touhu po odvetě. Spáči sice nejsou o tom, že pomsta je všechno, vyznívají ale tak, že je to skoro všechno. Ve třetí rovině jde o klasické a mnohokrát natočené soudní drama s řadou efektních výstupů a zvratů. Není to vůbec špatný film, ale měl jsem trochu problémy s jeho etickým vyzněním. Státní zástupce v rámci snahy o pomstu spolupracuje s podsvětím a ve své manipulaci zachází hodně daleko. Celé se to mohlo velmi snadno zvrtnout. A ono kamarádství s několikanásobnými vrahy a profesionálními zločinci je taky trochu zvláštní. Určité vazby z dětství bych neváhal jako dospělý přerušit. Je to film tak trošku v duchu pomsty hraběte Monte Christa na těch, co mu zmršili život. Ostatně ten román hraje ve filmu také svou roli. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Lorenzo Carcaterra, který je autorem knižní předlohy, tvrdil, že je příběh inspirovaný jeho vlastním životním příběhem. Když toto tvrzení začaly řešit úřady v New Yorku, zjistilo se, že neexistují žádné záznamy o soudních přelíčeních, které by se týkaly takového případu. (don corleone)

Reklama

Reklama