Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (150)

Gaudy 

všechny recenze uživatele

Tento film je nemastný a neslaný. Hrozný nezajímavý křečovitý děj. Je jedině dobrý na demonstraci a reklamu 40-ti let znárodnění české kinematografie. Jediné co dělá tomuto filmu hvězdičky je herecké obsazení, kam se museli vejít všichni herci aktivně pracující v Barrandově. Je to hořký hrozen v trsu české kinematografie. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Cena firmy Sony bude našim komikům předána na přehlídce 40 let znárodněné kinematografie v Praze U Hybernů. Vskutku velká filmová loupež... Film jsem viděl naposledy na špatně naladěném televizoru Tesla Merkur se zulámanou anténou. Byl konec osmdesátých let a scéna desítek herců vystupujících z polské parodie na Fiat, meta humor a ztřeštěné honičky mě fascinovaly. Jednalo se o období, kdy jsem ujížděl Muži z Hong Kongu. Bylo jasné, že očekávání založená na dětských diváckých zážitcích s Merkurem se nemohou naplnit, ale pocit trapnosti, jemuž jsem se místy neubránil, jsem nečekal. Splácanina vynikajících scének, včetně té "vítězné" z Japonska, odkazů na starší české úspěchy zestátněné kinematografie (Láska z pasáže, Arabela, Vrchní prchni aj.), odvážných výstřelků, zjevně z hlavy chlíváka Zdeňka Podskalského st. (nahotiny na kole) a řady nechtěných přešlapů od bláznivé komedie do nepovedené maškarády circa ČST. Ve své prostotě film klade nemalé nároky na znalost československé filmové tvorby, pro mileniála to musí být naprosté psycho. Místy ovšem nonsensuální crossover jako svině, jehož šílenost může docenit každý: Udělej Lábuse. Za pivo! [Vorlíček:] No tak, jak jsme Tě to učili? (Lambas se mění v havrana a zpět.) Vidíte jak se mu leskne brko? Možná kdyby to nebylo digitálně restaurované, ale vysílal to ten starý Merkur... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Kaiser a Lábus se předvádějí v naprosto chaotické komedii, které evidentně scházel scénář a asi se zhusta improvizovalo. Na výsledku je to dost znát. Vše se točí kolem jednoho zázračného holografu sestrojeného japonským geniálním konstruktérem, který dokáže přemisťovat tam a zpátky filmové postavy do reálného světa, a do toho se připletou identičtí dvojníci skutečných herců Kaisera a Lábuse. Zmatek, převleky a jedno nedorozumění střídá druhé. A to vše se odehraje během filmové výstavy u Hybernů, ale je to celkem legrace a některé nápady stojí za to. Zvláště povedená je scénka, kdy nepraví Kaiser s Lábusem jsou donuceni sehrát scénku s učitelkou a jejími žáky. Kaiser s Lábusem se zde vyřádili dokonale, ale jako celek to dokonalé není a střídání režisérů se ukázalo jako slabina. Je to mírně zmatená parodie, ve které tak nějak bez ladu a skladu se objevují a zase mizí známé filmové postavy ze známých českých filmů, aniž by k tomu měly své opodstatnění. Lipský asi věděl, co točí, ale Podskalskému se to vymklo kontrole. 60% ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Nic proti Zdeňku Podskalskému, patří k mým oblíbeným režisérům, ale tento snímek je jím poznamenán. Oldřicha Lipského v něm jaksi nepoznávám. Celkem nepovedená koláž jakoby poplatná pokleslému vkusu diváků béčkových filmů. Jenom z úcty k Oldřichu Lipskému dávám 3*. Jinak by i dvě byly až dost. Ten film mě tak zklamal, že jsem si ho ani nekoupil do mé filmotéky, ve které mám jinak spoustu filmů režiséra Oldřicha Lipského, i když byl k mání za pouhých 39,- Kč. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Humorná sonda do jedné velké filmové továrny jménem Barrandov a taková malá pocta československé kinematografii. Ožívají zde filmové postavy, které musíte všichni znát a je to taková opakovačka ze znalostí jmen československých herců. Barrandov jako fabrika a herci, režiséři, kameramani, scénáristé, no prostě všichni, co se točili kolem filmu byli zaměstnanci. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (24)

  • Pôvodne uvažovanými autormi na spracovanie látky odohrávajúcej sa na prehliadke bol Jindřich Polák a tiež Zdeněk Šebánek z Divadla Járy Cimrmana. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Poslední film režiséra Oldřicha Lipského. (M.B)

Reklama

Reklama