Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, jenž produkovala Raffaella De Laurentiis (dcera Dino De Laurentiise a herečky Silvany Manganové), je založen na sci-fi literární předloze, románu Franka Herberta o válce vládců různých planet v roce 10191. V roce 10191 se vládce vesmíru snaží získat kontrolu nad substancí umožňující cestování kosmickým prostorem. Tato látka se vyskytuje pouze na Pouštní planetě. Tamní obyvatelé pod vedením svého spasitele Paula Atreida se snaží od vládce osvobodit. David Lynch vytváří svůj příběh z budoucnosti podivuhodnými obrazy. Jedná se o jeho první experiment s barvami, ostatně silně stylizovanými (převládá odstín písku, skal, země). Lynch tento svůj film nazývá "symfonií prostoru", doznává nicméně, že mu žánr sci-fi příliš nesedí. Film však přišel v době, kdy bylo obecenstvo již přesyceno filmy o "hvězdných válkách" a pro znalce Herbertova románu nebyla jeho Lynchova verze dost uspokojivá. (Magic Box)

(více)

Recenze (800)

mozkomor 

všechny recenze uživatele

V první řadě bych chtěl říct, že Herbertova Duna je pro mě naprostý kult, takže srovnávání se nevyhnu. Po zklamání z minisérie jsem byl na Lynchovu verzi docela zvědav. A moje dojmy jsou docela rozpačité. Začnu klady: především casting mě potěšil, protože Kyle MacLachlan se pro roli Paula Muad'Diba snad narodil, stejně tak většina ostatních se na své role perfektně hodí (Brada Dourif, Sting, Max von Sydow a překvapivě i Patrick "Picard" Stewrat), snad jen představitel imperátora působil málo vznešeným dojmem na to, že jde o vládce známého vesmíru. Velice se mi líbílo ztvárnění mysteriózní stránky příběhu, protože tady je Lynch jako doma, takže především Paulovy vize jsou patřičně působivé. I s některými obtížemi adaptace tak rozsáhlé předlohy se tvůrci vypořádali bravurně, ale to už se postupně dostávám k negativům. Ten film má totiž jen něco málo přes dvě hodiny (viděl jsem kinoverzi, ale věřím, že extended cut je lepší) a do takové stopáže se ten příběh důstojným způsobem prostě nemůže vejít. V první polovině se všechno jakž takž podařilo natěsnat, aby to dávalo smysl (I když několika neobratných objasňováví důležitých faktů se tvůrci nevyhnuli), ale když jsem viděl že uplynuly téměř dvě třetiny filmu a Paul s Jessicou se ještě nesetkali s Fremeny, tušil jsem že je něco špatně. To, jakým způsobem je zprzněná druhá polovina knihy je neskutečné. Romance mezi Paulem a Chani se smrskla na několik pohledů, stejně tak přerod Paula na mesiáše Fremenů byl tak rychlý, že to působilo až směšně. A ty hlasové modulátory raději ani nebudu komentovat. Ale to ještě není nic proti tomu, co nás čeká ve finále. Lynch si asi jako konzultanta akčních scén přizval Eda Wooda, jinak si nedovedu vysvětlit jak můžou působit tak lacině a amatérsky. Ony vůbec jsou triky i na svou dobu dost žalostné, ale to by mi zas tak nevadilo. Při vzpomínce na první půlku bych dal čtyři hvězdičky, ale to by mě ten film nesměl potom tak naštvat ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Lynch natočil jeden ze svých nejsrozumitelnějších filmů (i když jak pro koho) podle geniální knihy Franka Herberta, kterou jsem měl tu čest číst. Je to sice velmi, velmi dávno, ale Lynchova "plnotučná" kongeniální verze ve mě dokázala znovu vzbudit tu kouzelnou atmosféru. V jeho podání Duna spíše připomíná trochu pohádku, ale notně složitou a je velmi dobře, že nedošlo k nějakým velkým zjednodušením i když je kniha téměř nesfilmovatelná díky své mnohovrstevnatosti. Kinoverze je sice také kvalitní, ale je to velmi hrubý výcuc (light) z S. E. verze a nevědět zblo o románu čítajícím bez mála 600 !!! stran se nedivím, že film většinový divák nepochopí - nemá totiž skoro šanci. Proto také film celkem propadl, k nemilé lítosti dcery producenta Dina de Laurentise, která jeho realizaci s nemalýmí obtížemi prosadila.Špičkoví herci v čele s dvorním Kylem MacLachlanem a krásnou Franceskou Annis rozehrávají v nádherných lokacích jednu z nejkrásnějších narativních fantazií co znám. Ve filmu si zahrál i populární Šídlo (pro Bigfuckmana) pro ostatní Sting a dokázal, že by se jako herec uživit dokázal. Kenneth McMillan v roli Vladimira Harkonnena je správně oslizlý a jeho obličej věrně zobrazuje jeho charakter.Hudbu obstarala skupina TOTO a The Prophecy Theme Brian Eno a musím konstatovat, že na jedničku. Masky jsou libové a triky k přihlédnutím k roku jsou také kvalitní. Při pohledu na osobní štít jsem nemohl nevzpomenout na TRONa :). Závěr je jak se patří velkofilmový a neznalého diváka určitě překvapí jeden pro nás naprosto noumální atmosférický jev - na Arrakisu do té doby nemyslitelný. Celkově jde o jedno z nejvkusněji převedených zásadních děl vědeckofantastické literatury do filmové podoby - dle mé maličkosti. A teď už mohu odejít za Fremeny a "osedlat" si "svého" Sandworma... ()

Thurin 

všechny recenze uživatele

Dnes se mi stalo něco, co doufám, že už nikdy nezažiji. Nudil jsem se u filmu, který natočil David Lynch. Nevím, zda je to nezfilmovatelností původní předlohy (ikdyž na tohle moc nevěřím) či jak tu někdo psal, že sci-fi a Lynchův styl k sobě moc nejdou (ani tohle asi nebude ono) nebo je to prostě mnou (tím je to zcela určitě), nicméně já se prostě nudil... ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Jako člověka, který má Dunu rád, mě sice potěšilo, že se ji Lynch pokusil natočit, ale to jak to zvládl, už je věcí rozporuplnou. Celý příběh byl poněkud zjednodušen, stejně jako vykreslení postav a triková stránka je na svou dobu už taky trochu mimo. Ale samozřejmě tu je také několik opravdu povedených scén a jejich lynchovská atmosféra. A nesmím zapomenout ani na celkové herecké obsazení, jež se opravdu povedlo a navíc mě potěšil Sting. Ale určitě se jedná o nejslabší Lynchův snímek. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Pozor, pozor s tímhle filmem se dostavil nový rekord. A to v tom, že sem u Duny usnul tolikrát, že sem to po desátým spuštění přestal počítat. A pozor podruhý, u Duny sem usnul i odpoledne, což se mi nestává :o). Takže sem se zatím pomaličku prospal do 2/3 filmu. Pokud to takle půjde dál, tak zbytek filmu dokoukám nějak v srpnu :o)). Je zajímavý sledovat Lynchovy vize vesmíru. Ale upřímně, tohle prostě není jeho parketa, od není sci-fi režisér. Ale i zde předvedl sou vizuální odlišnost, kterou se liší od ostatních kolegů režisérů. Příběh je tak hrozně zdlouhavý a svým tempem, které bych přiřadil k dvoum prchajicím slimákům, mě doslova ubíjí. Pokusím se Dunu dokoukat, ale už teď vím, že to bude tak na čtyřikrát, takže na to nebudu vůbec spěchat a až to přijde, tak to bude chtít něco, co Vám dává křídla... ()

Jungolink 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dvě verze, „krátkou“ 137 minut trvající kinoverzi a téměř tříhodinovou televizní verzi, a musím říct, že mám pocit jako bych shlédnul dva naprosto rozdílné snímky. Kratší verze sice rychleji uteče, ale nečtenáři Herbertovy ságy budou mít nepochybně problémy pochopit motivace a chování jednotlivých postav a občas i následnost jednotlivých scén, zatímco delší verze zabere více času, ale na druhou stranu už to nebude takové plýtvání touto drahocennou fyzikální veličinou jako v prvním případě a divák si jednoznačně film více užije. ()

tempus 

všechny recenze uživatele

137 minutová verze, kterou jsem viděl 2x je na vysoké úrovni. Po druhé to bylo o dost lepší (ale stejně jsem se zažal trochu nudit. poprvé to byl začátek a střed a podruhé jsem se jen trošičku nudil na konci). Tomuto filmu vévodí epicko-ságová atmosféra (epičnost bych srovnal s Hvězdnými válkami), kterou bych trochu zmenšil, aby se tam vešla ještě část sci-fi atmosféry. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Ponúknutý svet dokáže očariť fanúšika fantasy, ale veľmi vo filme nejde do detailov, aby ho pohltil. Trčí z toho béčkovosť, ktorá nie je cool. Úchylky záporákov sú zaujímavé, Lynch sa v nich vyžíval, ale ich charakter nerozvinutý. Pri pozorovaní diania okolo hlavných hrdinov zasa divák dostane pocit, že zjedli všetko šťastie sveta a nemusia sa veľmi namáhať pri prekonávaní prekážok, ktoré im bránia v naplneniu ich osudov (až na počiatočnú tragédiu samozrejme). Niektoré scény sú príliš zdĺhavé, iné, ako napr. vývoj roky diania v púšti a rozvoja hlavného hrdinu sú zasa odbité do pár minút a chýbajú tak kľúčové prvky dejovej výstavby, ktorá by tvorila ucelený, správne gradovaný príbeh. Takto sme dostali len pár náhodne pozliepaných scénok bez jasnej atmosféry a bez značného vplyvu na diváka. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní sci-fi, ve kterém nebylo pro mě úplně snadné se orientovat na začátku. A vlastně ani v průběhu, ta zkratkovitost a zjednodušení z toho přímo čišela. Ale po přečtení některých komentářů je mi jasné, že to asi jinak dopadnout nemohlo, pokud je předloha opravdu tak geniální. Náznaky byly i ve filmu, ale stopáž (viděna kinoverze 137 minut) bohužel spoustu věcí osekala na kost. Film tak dopadl nějak napůl, nicméně málokdy mě zhlédnutí filmu tolik motivuje k přečtení knižní předlohy. (Blu-ray, orig.) ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Well, Lynch sa nezaprie. Jeho sci-fi vesmír je parádne atmosférický a premyslený; žiadna chabá prvoplánovosť v štýle Star Wars, alebo iných srájd. Avšak, po tých rokoch sú tunejšie triky vážne dosť retro, čo mi celkový dojem z filmu dosť kazí. Nuž, počkám si na remake a uvídime - dúfam, že ten tento problém odstráni. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Nejkonformější film Davida Lynche. Film, který by teoreticky mohl být nejkoukatelnější pro řadového diváka, ale není, tím by se paradoxně mohl zařadit k těm nejkontroverznějším "Lynchovinám". Ostatní Lynchovy film jsou povětšinou určeny filmovým nadšencům-šílencům. Prvně - producent, který Lynchovi povolí natočit sci-fi velkofilm zřejmě nebude moc normální, dnes by se to asi stát nemohlo, určitě by si rizikovost a očekávanou ztrátovost takovéto investice rozmysleli. Za druhé film je nejspíš nekoukatelný a nepochopitelný pro diváka neznalého Herbertova světa (tehdy to snad ještě ale nebyl Lynchův úmysl). Za třetí Lynch moc nezvládl převedení příběhu na filmové plátno, za první hodinu stihl prvních sto stran románu a druhá polovina je pak v hodně překotném tempu. A teď ke kladům - film je temný a originální a čiší z něj Lynch, není to jen pouhé převádění textu na filmové plátno (jako u ostatních dunařských adaptací), ale je to konfrontace s režisérovou individualitou. Lynch projevuje odvahu a obohacuje příběh o svoje "typické bonmoty". Například baron se nám jeví ještě odpornější než v románu, Lynch si s touto Harkonneskou karikaturou vyhrál a dovedl ji ad absurdum. Originální je pojetí štítů a nejvíc mě dostalo ztvárnění "hlasu" (které mi připomnělo pozdější rozhovory ve wigvamu), obzvlášť používá-li ho Alia, tak to nemá chybu. Jinak se setkáme s plejádou dvorních herců pana režiséra. I přes zápory načrtnuté na začátku je to ale nejlepší film o Duně, právě proto, že ji pouze nekopíruje. Pro ty, co to četli je film hodně dobrý, ti, kdo neznají, asi budou ztracení, ale vždyť jste zvyklí.... ()

Kracken 

všechny recenze uživatele

Bizarní sci-fi ve stylu Davida Lynche, fascinující a originální podívaná s rukopisem i pozdějšími kmenovými herci, režiserových děl. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem před nedávnem tenhle film ve tříhodinovém režisérském sestřihu a můžu říct, že kdo četl knihu, nemůže dát jinak. Lynchovi se podařil zázrak do tří hodin nacpal z knihy většinu podstatných scén a čert vem, že efekty vypadají občas fušerský, že akce jsou natočeny prazvláštně, kniha taky nebyla o lítání ornitoptérami a boji s laserpaly nebo krocení písečných červů. Bylo to drama, vytvoření živoucího, dýchajícího a fungujícího světa a ten se podle mě podařilo převést bezchybně - i díky naprosto skvělému obsazení - žádný herec není a nebyl hvězda, ale všichni jsou dostatečně známí a kvalitní, aby své postavy uhráli svkěle. Pro mě ulimátní zpracování a nemůžu jinak. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Kyle a Sting, jehož potměšilý pohled mrknal tak stingovsky, až jsem ho přehlížel, jsou skvělí. Poločas rozpadu však zanechal na lynchově vhledu do světa Franta Herberta větší otisky než by bylo zdrávo. Knihu jsem nečetl, ale z adaptace Duny roku 1984 na mně dýchá nepříjemný pocit naivity. Uvidíme, co přinese ohlášený remake. ()

dendan 

všechny recenze uživatele

David Lynch nieje režisér na sci-fi ale vzhľadom na rozsiahlosť knihy túto zvládol dobre. Herci sa do svojich postáv skvelo hodia, otravné boli len tie vnútorné monológy. A hoci efekty niesu najúžasnejšie, zobrazenie červov je sto krát lepšie ako tie hnusné digitálne dážďovky v novej verzii. Štyri hviezdičky sú za tú predlženú verziu originálu by som dal max. 3,5. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

O knihe ,,Dune,, som nikdy nepočul, až nedávno pred zhliadnutím filmu. Hovorilo sa o nej ako o nesfilmovateľnom románe. I ja začínam mať dojem , že na tom niečo bude. Medzi sci-fi filmami vtedajšej doby je to béčko, či už berieme do úvahy dej, obraz i triky. Avšak o príbehu a finálnej verzii réžie sa to už povedať nedá. Od tohto filmu ,ako o veľkom Lynchovom komerčnom prepadáku som ani nič veľké nečakal, tým pádom nie som až taký sklamaný s vedomím toho ,že viem že veľkolepé sci-fi nie je parketou režiséra, ktorého doménou sú komorné drámy.Vidieť nezostrihanú verziu a prečítať si knižnú predlohu ,môj názor by bol určite iný. ()

Kanibal 

všechny recenze uživatele

Artové sci-fi v duchu obvyklé tvorby Davida Lynche... ale tentokrát je to trochu jinak. Vše je přímější, jasnější ale zároveň i podivnější. Duna je trochu těžká látka a příliš se jí nedaří zaujmout ani fanoušky sci-fi ani fanoušky Lynche. Vyniká samozřejmě hudba a celková atmosféra, která je skutečně výjimečná. Jako film žádný zázrak. ()

Mr.Floyd 

všechny recenze uživatele

Mám z tohto sci-fi počinu značne zmiešané pocity. Zopár scén naozaj stálo a za to a bolo vidieť, že je to Lynch a páčila sa mi aj celková výprava (až na niekoľko výnimiek). Efekty sa neodvažujem hodnotiť pretože v dobe vzniku filmu by som zrejme odpadával od úžasu, ale teraz to už nie je bohviečo (ale tie červy boli celkom fajn). Režisérovi sa tiež podarilo zachytiť tú správnu fantasy atmosféru a musím uznať, že až na niekoľko nepochopiteľných scén a úletov sa dá o Dune hovoriť ako o kultovom a nadpriemernom sci-fi filme. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý na strávenie ťažký epický sci-fi opus. Jeden z klenotov tohto žánru. Musím niekde zohnať režisérsku verziu... :-) ()

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Remake Duny nabírá obsazení

Remake Duny nabírá obsazení

17.07.2018

Tak se to přece jen děje. Remake kultovní sci-fi Duna konečně začíná nabírat reálné obrysy. A co víc, vypadá to, že v něm spojí síly jeden z nejpopulárnějších mladých herců současnosti s jedním z… (více)

Peter Berg jezdí na písečných červech

Peter Berg jezdí na písečných červech

30.12.2007

Je to jen pár dní, co jsme psali, že Peter Berg převzal od Michaela Manna režii špionážního thrilleru s Tomem Cruisem Edwin A. Salt. V interview pro MTV Berg překvapil tvrzením, že tohle pro něj bude… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama