Reklama

Reklama

Klér

  • Polsko Kler (více)
Trailer
Polsko, 2018, 132 min

Kamera:

Tomasz Madejski

Hrají:

Arkadiusz Jakubik, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak, Janusz Gajos, Joanna Kulig, Adrian Zaremba, Ignacy Klim, Michał Gadomski, Katarzyna Chlebny (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Církev a víra, jak blízko a daleko mají k sobě... Tři kněží, tři pohledy na polskou katolickou církev, na její „poklesky“ jako pedofilie, korupce, chamtivost, přetvářka a s tím spojená problematika celibátu, alkoholismu, touhy po penězích, moci a funkcích. Režisér Wojciech Smarzowski vstupuje na fary, do kanceláří vysokých církevních hodnostářů, doprovází do zákristií ministranty a faráře, vrací se do církevních útulků minulých let a nahlíží do duší kléru i farníků. Jako by desatero neexistovalo... V polských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost, film vidělo více než pět milionů diváků. V roce 2018 získal řadu národních cen. Úspěšně byl uveden i v zahraniční distribuci a na mezinárodních festivalech. Film se z velké části natáčel v České republice, především scény v kostelích, kam byl filmařům vstup na polském území „zapovězen“. Renomovaný režisér Wojciech Smarzowski ve svých filmech otvírá nejpalčivější rány polské společnosti. Nechodí kolem, nezměkčuje, pojmenovává věci napřímo, i když bolestivě. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (174)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť ťažký film, jeden z najťažších, aké som v poslednom čase videl. Čo sa spočiatku zdá ako neškodné doberanie klerikov kvôli alkoholizmu alebo korupcii, sa vyvinie do mimoriadne silnej prepletenej drámy. Zvlášť vyčnieva zložitý príbeh z najvyšších kruhov a do nich zapleteného Bonda v sutane, ktorý má prsty asi vo všetkom. Film má tempo, hereckú kvalitu a ešte aj český dabing bol na výbornú. –––– Za kolik by to bylo bez faktury a za hotové? –––– Každý někdy bloudí, nechá se unést zlem, vyprovokovat. Církev je svatá, ale tvoří ji lidé hříšní. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Zamotaný kruh a najhoršiu inštitúciu v dejinách ľudstva treba konečne stopnúť! Minimálne úplne odlúčiť od štátu. Nielenže cirkev zabrzdila vývoj ľudstva na 11. storočí (kým osvietencom netrklo, že svoje dogmy a ilúzie hodné cvokom v blázinci si môžu strčiť do riti), ale násilím a strašením ľudí nahonobený majetok im dáva moc svojimi chápadlami doteraz obťažovať slušných ľudí. Najviac mi kypí žlč, keď počujem, že ľudia robia zbierku na posratú kaplnku, pritom Vatikán sa váľa v peniazoch. Cirkevní hodnostári nosia drahé rúcha, zlaté žezlá či čo to majú, bývajú v drahých apartmánoch, vozia ich vlastní šoféri na drahých autách, a za to všetko by nakŕmili polku Afriky, o ktorej tak často hovorí pápež. WTF!!! A ešte k tomu zneužívajú a kryjú zneužívanie detí! OMFG!!! ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kdo má stejně jako já a tvůrci názor, že církev je mocenská struktura plná nejhorších zmrdů zajímajících se jen o vliv, intriky, uplácení, zneužívání dětí a vykořisťování hloupých věřících, přičemž o nějakého Boha absolutně nejde, musí bezpodmínečně Kler vidět. Srdce mi plesalo při představě, jak se na to těm zasraným kněžím kouká, když vidí, jak někdo odhaluje fungování celého toho zkurveného svinstva. 95% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Kdyby existovalo slovo "watchbait", nic by na něj nesedělo lépe než nejnovější Smarzowskiho film, čemuž ostatně odpovídá i enormní počet diváků, který ho v Polsku shlédl. To není samo o sobě špatně - ukazuje to jen, že si režisér vybral aktuální a provokativní téma. Předpokládám, že část publika ho sleduje coby potvrzení jejich nejčernějších předpokladů a druhou část (katolickou) zasáhne coby senzace, s níž je třeba se názorově poměřit. A Smarzowski skutečně na senzačnosti nešetří. Množství témat a zápletek (čti: různorodých špinavostí představitelů církevní moci) je v Kléru nakousnuto tolik, že to až hraničí s parodií. Výsledkem je přetížený, nesoudržný film. Poláci možná takové zrcadlo potřebují ve smyslu ideologického argumentu, ale samotnému vyprávění a jeho uvěřitelnosti to rozhodně neprospívá. Co nefunguje na úrovni hlavních postav příběhu (tj. řadových kněží), ale vyvažují machinace na vysokých místech církevní hierarchie, které poměrně uvěřitelně vykreslují praktiky mocenského boje ve stylu mafiánského filmu. Tuhle linii táhne skvělý Jacek Braciak (aka Lisocki), kterému jsem všechny jeho manipulace žral s navijákem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale uvnitř jsou draví vlci. Po jejich ovoci je poznáte. (Mt 7, 15-16) 1)  První, co po zhlédnutí snímku diváka napadne, je, že s ohrožením svobody a demokracie v Polsku to tak zlé nebude, když tam může takový film vzniknout, byť jeho přijetí bylo velmi kontroverzní (od nadšení po zhnusené odmítnutí)._____ 2)  Film líčí polskou katolickou církev jako mafii. Jedná se víc v rukavičkách, cestu nehoru nelemují zástupy mrtvol a mafiáni jsou kultivovaní a vzdělaní pánové. Tato soft mafie používá měkčí metody nátlaku, zejména klientelismus bez hranic a úplatkářství. Platby probíhají pěkně z ručky do ručky. Sami mafiáni se příliš ctnostně nechovají - mají milenky, jsou mezi nimi opilci, někteří znásilňují ministranty, mnozí jsou chamtiví a celkově bych na jejich mravní čistotu nevsadil ani pěťák. Na vrcholu stojí arcibiskup, který svým vzhledem i chováním hodně připomíná Brežněva. Úmysl nebo náhoda?_____ 3)  Snímek je jednoznačně zaměřen proti církvi. Zneužívání dětí je tu poněkud démonizováno. Ale nemohu říci, že bych film nesledoval se zájmem._____ 4)  Jaksi mimochodem, ale přesto se stejnou naléhavostí se film vyjadřuje i o polských věřících, kteří jdou lynčovat kněze kvůli (pouhému) podezření ze zneužití dítěte. Jejich mentální obzory výstižně charakterizuje zpovídající se žena: Přestal mě bít - už mě nemiluje._____ 5)  55letý spoluscenárista a režisér Wojciech Smarzowski je známý pro svůj nelítostný pohled na polskou minulost i současnost: ve Volyňi líčí Poláky za války, ve Svatbě Poláky dnes a v Kléru tedy polskou katolickou církev._____ 6)  Arcibiskupa Mordowicze ztělesňuje 79letý Janusz Gajos. Vzpomínáte na jeho mladistvou inkarnaci jako Janek Kos ze seriálu Čtyři z tanku a pes?_____ 7)  Poznámka o pedofilii. Mnoho komentátorů včetně mých oblíbených mluví o pedofilii jako o protiprávním deliktu. Připomínám všem, že pedofílie je odchylná sexuální preference a ne zločin. Vyjadřuje vztah a náklonnost k dětem, nic jiného. Odsuzovat pedofila za to, že se mu líbí děti je něco podobného, jako odsuzovat homosexuála za to, že se mu nelíbí ženy. Něco jiného je sexuální zneužívání dětí, kterého se ovšem dopouštějí nejen někteří pedofilové, ale i mnozí nepedofilové._____ 8)  Sympatický koment napsal: gudaulin****. Liborek_**** výstižně píše o pokrytectví. Verbal***** je jako obvykle ukrutně vtipný. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (9)

  • Mimo jiné se natáčelo v katolickém kostele v Orlové. (JoranProvenzano)
  • Sdružení katolických novinářů prohlásilo, že za filmem stojí nepřátelé Polska, a dodalo: „Vyzýváme všechny, kteří se každou neděli modlí k Bohu, aby bojkotovali tento film ponižující katolíky. Braňme naše duchovní před veřejným haněním! (JoranProvenzano)
  • Tvůrci filmu chtěli natáčet v Krakově, ale byli odmítnuti. (JoranProvenzano)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama