Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (124)

  • V původním scénáři neměl být Scar Mufasovým bratrem. (Radek.CZ)
  • Ve filmu zazní věta: „Pozor, nepřítel naslouchá!“ Ta je dobře známá z propagandistických plakátů z první a druhé světové války. (Winster)
  • Film byl v roce 2016 uložen do knihovny Kongresu USA jako „kulturně, historicky či esteticky významný“. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. února 1994 v New Yorku. (Varan)
  • Když ve filmu zazní lví řev, jedná se ve skutečnosti o tygry. Autorům se projev "krále zvířat" nezdál dost hlasitý. (Pria)
  • Filmové melodie byly v češtině provedeny následovně: oscarovou píseň "Can You Feel The Love Tonight" od Eltona Johna nazpívali jako duet "Vím, že nám noc lásku dá"  Jiří Langmajer a Jana Mařasová; "Rafiki" ztvárnila Kateřina Buriánová a konečně úvodní skladbu "Circle of Life" (v češtině "Život proudí v nás") Jitka Zelenková. (funhouse)
  • Hlavní záporná postava Scar má jizvu přes oko. Anglické slovo "scar" má v češtině významy "jizva" nebo "šrám". (TwoFace)
  • Film byl více než pravděpodobně inspirován televizním seriálem Jungle taitei. Ten podle vlastní mangy vytvořil slavný japonský režisér Osamu Tezuka - v japonské televizi běžel v letech 1965 až 1966. (Monoxid)
  • Soundtrack filmu byl 17 let po uvedení filmu s 10 miliony prodanými nahrávkami pátým nejprodávanějším soundtrackem všech dob. (ČSFD)
  • Přestože jsou všechna zvířata ve filmu zobrazena tak, aby se co nejvíc podobala opravdovým, hyeny se coby hlavní záporáci více odchylují od reality. Ve skutečnosti je hyena skvrnitá svou inteligencí a divokostí rovna lvům. Má stejně složitou sociální strukturu a na rozdíl od lvů je u ní méně pravděpodobné, že zabije někoho ze svého druhu. Lvi se v reálu pouštějí do mršin hyen stejně často (ne-li častěji) jako hyeny do lvích mršin. (HappySmile)
  • Dodnes je Lví král nejvýdělečnějším tradičně animovaným filmem v historii. (HappySmile)
  • V roce 1994 byl tento snímek celosvětově nejvýdělečnějším filmem. Konkrétně v Americe se však musel spokojit s druhým místem - před něj se dostal Forrest Gump (1994). (HappySmile)
  • Broadwayská verze muzikálu odstartovala 5. října 1997 v divadle New Amsterdam, uskutečnilo se 4 755 repríz a v dubnu 2009 se jednalo o devátou nejdéle běžící broadwayskou show. Roku 1998 si muzikál odnesl 6 divadelních cen Tony včetně ocenění za Nejlepší muzikál. (HappySmile)
  • Téměř 20 minut filmu bylo zanimováno ve studiích Disney-MGM. Nakonec se k dlouhému seznamu produkčního týmu přidalo přes 600 umělců, animátorů a techniků a pro film bylo vytvořeno víc než milion kreseb včetně 1 197 ručně malovaných pozadí a 119 058 jednotlivě barvených políček filmu. (HappySmile)
  • Produkce probíhala v animačních studiích Walta Disneyho v Glendale v Kalifornii a ve studiích Disney-MGM v Orlandu na Floridě. Za základní vlastnosti a povahu hlavních postav neslo odpovědnost třináct hlavních animátorů. (HappySmile)
  • V červnu 2008 byl film Americkým filmovým institutem zařazen na 4. místo v seznamu 10 nejlepších filmů v kategorii animované filmy. (HappySmile)
  • Italskou popovou verzi písničky "The Circle of Life" nazpívala Italka Ivana Spagna. Společně s originální verzí od Eltona Johna stala v Itálii hlavním hitem sezóny 1994/1995. (HappySmile)

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama