Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z amerického Oregonu přilétá na pražskou Ruzyň emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), válečný veterán a bývalý politický vězeň. Je mu už hodně přes osmdesát, je připoutaný na invalidní vozík a do značné míry odkázaný na pomoc ostatních. Proto na něj už na letišti čeká Antonín (Ladislav Mrkvička), dávný kamarád z protikomunistického odboje. Záhy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly nebo nechtěly za jeho zločiny z 50. let potrestat. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s akcí pomohl. Tonda si vypůjčí od vnuka starou obytnou dodávku a upraví ji tak, aby se v ní mohl Vlasta pohybovat. Oba starci vyrážejí na pro ně velmi obtížnou cestu za odplatou. (CinemArt)

(více)

Recenze (355)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Dost depresivní záležitost. Na to, že je mi "jen" 37, tak jsem si po shlédnutí přišel příšerně starý, bolavý, pomalý a celkově použitý. Oba hlavní představitelé tu podávají svůj životní (alespoň důchodcovský) výkon. Během filmu mě napadala přirovnání třeba s Gran Torinem. Sice se Staříci s takovým filmem nemohou rovnat, ale už jen to, že je srovnávám, je pro ně velká pochvala. Na prvotinu hodně dobré a uvidíme, zda něco v rychlejším (nebo alespoň normálním) tvůrci také zvládnou tak obstojně. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Česká kinematografie ve většině svých produkcích za rok vyprodukuje kamióny a kamióny sraček, jejichž koukatelnost je na dlouhé a dlouhé debaty. Staříci jsou tou zdárnou vlaštovkou a předzvětstí lepších zítřků pro naší malou Slovany obydlenou kotlinu. Jak lze už z anotace vypozorovat, jedná se buddy/road movie s hořce depresivní zápletkou pomsty naroubovanou na naší stinnou minulost. Jenže některé aspekty té buddy/road části jsou těžce nabourány. Ustřední dědci těmi buddies opravdu jsou, jejich vzájemné přátelství vůči sobě neprezentují tak často, jak se na tento žánr sluší a patří. Scénář celkově není prošpikovaný kdejakými hláškami se silně komediálním podtextem, hovory mezi staříky občas pochyťují úsměvnost senilních tlachů ("Prosím tě, mohl bys mi pomoct umít prdel?"), jenže témata většiny z nich jsou pro dobro zápletky temné až na kost. Režijně se taky nejedná o nikterak zásadní projekt a ani nemusí, řemeslo je dostatečně nadstandardní, aby vkusně odprezentovalo silný příběh, prakticky se v něm vymyká jedině tempo, jež není typicky svižné, právě naopak, ve stylu Irishmana kopíruje rychlost našich drahých zástupců dříve narozených s cílem ještě více dostat diváka do rozpoložení hlavních hrdinů a aspoň na mě to fungovalo takovým způsobem, že i kostrbatá jízda na vozíčku mi připadala jako vrchol akčních scén. Na české poměry tématicky velmi silné drama s atypickou hlavní dvojicí perfketního Schmitzera a Mrkvičky a snahou nezalíbit se všem. Plně doporučuji už kvůli nečekané nekompromisitě a silné vůli režisérů udělat něco kvalitního bez kýče a s nějakou hodnotou. 8,5/10. EDIT: Oba titulovaní herci za své výkony dostali Českého lva a já mohu jen gratulovat a souhlasně chrochtat, protože si to stoprocentně zasloužili. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení a velká spokojenost. Staříci jsou ve své podstatě velmi přímočarý film, ale to v tomto případě ničemu nevadí. Zápletka je jednoduchá, motivace jsou jasné a to, že si scénáristé a režiséři v jedné osobě na nic nehrají je osvěžující. Mohli to více tlačit do komedie, ale to naštěstí neudělali a je to jen dobře. Film má pomalejší tempo, a znovu to není na škodu, o to více si tu cestu s hrdiny prožijeme. Po herecké stránce je to koncert obou pánů. Schmitzer a Mrkvička to odehrají s přehledem a jsou skvělí. Staříci jsou povedeným českým filmem a stojí za to ho vidět. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Film o vypořádání minulosti, která na sebe nechala sakra čekat. A jelikož v hlavních rolích jsou dva šediví lenochodi, tempo nespěchá, ale dává jim zas dostatek času pro jejich lenochodování. Staříci jsou ale mrzutí a sychraví jak pošramocená duše hlavního mstitele a nestaví nás k dalšímu pozorování post-ksč křivd, naopak ukazuje, čeho jsme dosud nebyli schopni. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Jen malinké, opravdu malinké spoileříčky. Pro scenáristu i režiséra jde o filmové odpanění a je to odpanění s řádným vyvrcholením na konci. To umazání od krve už k tomu holt patří. Pro deflorace mám slabost, pro road-movie také a pro rány z milosti ještě větší, takže tady je to po třetím zhlédnutí po opravě za pět. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Překvapivě jsem se nenudil skoro vůbec. Moje manželka by řekla něco jiného, ale mně se to líbilo. Film nesedne každému, ale je to fajn odreagovačka. Schmitzer dobrej, to se dalo čekat, ale Mrkvička teda hraje výborně. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2019] Český film se opět trochu ukázal. Vystrčil růžky a dostali jsme z toho takovou polokomedii a drama, které má své příběhové kořeny velmi silné. A i staré. Ale rány minulosti zůstaly. Dobré herecké duo, které mělo za následek i fungující souhru kamarádství, které v tomto případě vycházelo velmi dobře. Takové Všechno bude s inverzními postavami. Ambice na Lvy jsou velké. Na pozornost diváků taky. Mne spíše mrzel jeden obrovský nevyužitý potenciál komedie samotné. Mohla to být mnohem větší sranda. Ale stále šlo o myšlenku. A tomu jsem schopen ustoupit. Nicméně u mne to zbytečně ztratilo nějaké ty bonusové body. Ale český film žije. Ty road movie jedou. Podobně na tom byl přeci jen i Tlumočník. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Určitě je pozitivní, že se něco takového objevilo v českých luzích a hájích. Má to své vlastní svébytné tempo a přístup. Mohlo to jít ještě o kus dále...64%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vykonávať pomstu s bažantom je fakt netradičné. Musím uznať, že výber hlavných hrdinov bol znamenitý. Aj to posolstvo o pomste, ktorá sa jednoducho musí vykonať napriek všetkým prekážkam, sa mi páčilo. Všetko by nasvedčovalo štyrom hviezdam, ktorými sa to tu trbliece, ale za mňa nevydalo, jednoducho ma to až tak nebavilo. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Od Mrkvičky a Schmitzera výborně zahraný ideologický škvár, kde postrádají logiku/uvěřitelnost všechny klíčové scény/zvraty. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený, překvapivě syrový snímek o dvou stařících, kteří se vydali na cestu pomsty. Ale žádný americký revange thriller nečekejte. Jde spíš o hořké drama s drobnými prvky komedie. ()

remy 

všechny recenze uživatele

Zase jednou výborný český kousek - to by k návštěvě kina mělo bohatě stačit. Schmitzer s Mrkvičkou si pomstychtivé děduly střihli skvěle. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Celou dobu těžký průměr, ale posledních 20 minut to vyšperkovalo o hvězdu výš. Schmitzerova pomsta na vozíčku ve finále působí daleko více "badass" než John Wick a ukazuje, že vůle může být silnější než tělo. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, úderné, realistické, vtipné a zároveň i trochu smutné drama o dvou válečných veteránech, kteří se rozhodnou "napravit" jedno rozhodnutí soudu. Schmitzer s Mrkvičkou jsou fantastičtí, a hlavně pro prvně jmenovaného je to po strašně dlouhé době opravdu výborná role ve výborném filmu. Hrát evidentně nezapomněl. (Netflix HD) ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jsem potěšen. Tohle je vážně povedená věc. Škoda, že je to tak trochu sci-fi. Často se zamýšlím nad tím, co všechno některým zrůdným lidem v této zemi prošlo a co všechno si od nich jiní lidé nechali beztrestně líbit. Jediní odhodlaní mstitelé se tak neobjevili na titulních stránkách novin, ale na filmovém plátně. I tak jsem za ně rád, postarali se mi o příjemnou podívanou. Respekt všem zúčastněným a zejména pochopitelně ústřední herecké dvojici. Párkrát už jsem v poslední době narazil na informaci, že na tom pan Mrkvička není dobře, na dálnici ale vyběhl do toho prudkýho srázu jak Jura. O posilce pana Schmitzera ani nemluvím. Odměnou jim za to budiž tenhle silnej, smysluplnej film. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Já mám hlavně radost, že konečně začínáme točit taky trochu něco jinýho - novej nápad, jinej žánr atd. Ano, roadmovie o pomstě (obecně) není ve světě žádná novinka, u nás je to ale příjemný osvěžení. A druhá věc je výkon obou protagonistů. Klobouk dolů v tomhle věku něco točit, je to autentický, povedený, věříte tomu naprosto všechno. Jasně, zároveň je tam úskalí pomalýho tempa, protože nemůžete v našich podmínkách čekat zběsilej akčňák, kde navíc hlavní roli hrajou dva pánové v letech. Naopak jsem rád, že si to udrželo škatulku dramatu a nenastaly naše typický pokusy tam hodit nějaký komediální prvky. Vůbec by to filmu neslušelo. Jojo, ten Českej lev tam je právem! ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

moc milé překvapení. líbí se mi velká odvaha autorů natočit minimalistický a zpomalený film, kde není čas na nic jiného než na systematickou cestu za pomstou. sázka na minimum rolí s vynikajícím obsazením těch hlavních se vyplatila a tady platí,že méně je v tomto případě nikoliv více, ale všechno. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Ďalší zo Schmitzerových hereckých koncertov ( samozrejme spolu s p. Mrkvičkom ). Za týchto pánov nehoria len slová, ale aj grimasy, ktoré sami hrajú. Koncepčne je príbeh s road movie jazdy zábavný a fandil som mu, aby sa všetko vlastne skončilo ,,dobre,, a Božie mlyny sa roztočili. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama