Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký prezident se rozhodl vyhlásit nekompromisní válku terorismu, a to všude, nejen tam, kde přímo ohrožuje Spojené státy. Prvním krokem této politiky je zatčení samozvaného prezidenta, generála Radeka. Odvetný úder teroristů však na sebe nenechá dlouho čekat a zasáhne velmi citlivý bod. Zločincům pod vedením psychopatického Ivana Koršunova se podaří proniknout na palubu prezidentského letadla Air Force One, zmocnit se celé prezidentovy rodiny a žádat Radekovo propuštění. Zpočátku nikdo, ani teroristé ani vláda USA, netuší, že kapsle, v níž měl uniknout před únosci prezident, je prázdná. Odvážný prezident se po zvážení všech pro a proti rozhodl zůstat na palubě letadla a pustit se s teroristy do boje. Zpočátku má na své straně bojové zkušenosti z Vietnamu, moment překvapení a odhodlání zachránit rodinu. Zdá se však, že jeho šance na vítězství jsou minimální. Marshallovi se podaří spojit s krizovým štábem Bílého domu. Potvrdí, že je odhodlán bojovat, a nařídí neustupovat požadavkům únosců. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (447)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Štáb teroristů, 21:07, vůdce teroristů s tváří Garyho Oldmana: ,,Tak jak bychom ho mohli překvapit?" Jeho pravá ruka Ivan: ,,Co ho překvapit na záchodě?" Oldman: ,,Neblázněte. Ten chlap je nejmocnější muž světa. Zabil by nás záchodovou štětkou. Takhle mírotvůrci neumírají. Dostaneme ho v letadle, tam nás čekat nebude." O Air Force One se nedá říct, že by zde Wolfgang Petersen vyhnal patos až na půdu. On zde totiž vytéká jak střešními okny tak komínem, ale musím se přiznat, že na mě to fungovalo. Celá ta vlastenecká šou je podtrhnuta heroickou hudbou Jerryho Goldsmithe a solidním výkonem Harrisona Forda, který si to s teroristy rozdává v povedené akci, které nechybí drajv ani napětí. Navíc je tu ultrazlý Gary Oldman a příjemně hrající Glenn Close. Škoda jen přepálené stopáže. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Wolfgang Petersen vnesl a znovuobjevil spolu s jiným Němcem Rolandem Emmerichem do americké kinematografie zejména v devadesátých letech minulého století divácké jistoty v akčním žánru, který zdůrazňoval americký patriotismus. To, že nejameričtější filmy umí nejlépe cizinci, se tak prokázalo hned několikrát. A diváci na jejich vábení dokonale slyšeli. Tu a tam to ale byla křeč, zarputilý prezident-hrdina je toho ideálním příkladem, přesto po letech musím uznat, že jsem byl až zbytečně kritický. Harrison předvádí coby nejmocnější muž světa slušnou kondici a statečnost, systematicky likviduje ruské teroristy a vše tak dělá s nadhledem i mírnou ironií. Tempo je slušné, logiku děje Petersen zrovna neřeší, své momenty to ovšem má, navíc nejdeme na Shakespearea, takže tenhle lehký nadprůměr uspokojí. Na lepší tři hvězdy.. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Co na to asi tak říká americký divák? Připadá mu to stejně vtipné a fantasmagoriální, jako Čechovi, který si za Harrisona Forda zkusí dosadit Vencka Klausů? Ze všech akčních filmů s podtitulem "Aneb jak by měl vypadat správný kandidát na prezidenta USA" je Air Force One patrně nejlepší. To je však jen velmi chabá pochvala... P.S: Ale docela dobrá výmluva! :-) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Prezident Spojených států Americkým porazí celý svět sám. Každého teroristu. Každého odpůrce Amerického názoru a spravedlnosti. Toto by mohl být slogan nejen pana Bushe, ale i tohoto filmu. Nečekal bych něco tolik americky patriotiského od Němce, ale budiž. Wolfgang Peterson netočí nejlepší filmy, ale průměrné filmy, které čas od času zabodují. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Air Force One je niečo ako Die Hard, len v liedatle. Wolfgang Petersen natočil zopár dobrých kúskov a nemôžem povedať, že by toto tiež bolo zlé. Samozrejme ten patrotizmus tam musel natlačiť, predsa len je to Air Force One kde Američania, vždy robia to najlepšie. Ale po akčnej stránke je to celkom fajn film, kde Garry Oldman je výborný protivník, no buhožial ma proti sebe amerického prezidenta Harrisona Forda, ktorý ešte nezabudol ako to robil vtedy vo Vietname. 65% - 3* ()

Galerie (70)

Zajímavosti (32)

  • Režisér snímku Wolfgang Petersen věděl, že bez amerického letectva a důležitého letadla Air Force One nemá šanci natočit důvěryhodný film. Jeho záměr však zkazilo americké letectvo, které zamítlo jeho žádost o natáčení reálného letectva One. Vše změnil až telefonní hovor Harrisona Forda, který toto povolení dostal přímo od Bílého domu. (HawkeyP)
  • Scény ohľadom CNN sa skutočne odohrávali v jednom zo CNN centier, konkrétne v Los Angeles. (rador)
  • Harrison Ford (James Marshall) obsadil roku 2012 první místo v anketě „The Hollywood Reporter“ o nejlepší náhradu reálného presidenta filmovým, kdy získal dvacet tři procent hlasů. (JoranProvenzano)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Scenárista Zdrojového kódu píše novou sci-fi

Scenárista Zdrojového kódu píše novou sci-fi

28.02.2021

Scenárista Ben Ripley (Zdrojový kód) před necelými deseti lety zaujal širší publikum svým originálním sci-fi s Jakem Gyllenhaalem a časovou smyčkou, od té doby se občas někde objeví spekulace o… (více)

Reklama

Reklama