Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Javert 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejstylovějších filmů všech dob. Je jen dobře, že se v roli Harryho Callahana neobjevil Frankie Sinatra nebo Paul Newman (i když jsou to skvělí herci), který doporučil Clinta. Eastwood právě tímhle filmem získal definitivně nálepku hollywoodské star a velkého drsňáka. Absolutní vrchol chlapáckého filmu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vo vrcholnej forme, hláškujúci a charizmatický Drsný Harry vlastne ťahá celý film. Tak nejak si predstavujem správneho policajta. Medzi riadkami je cítiť aj silnú kritiku spoločnosti, hlavne čo sa týka nefungujúceho právneho systému, to všetko pod maskou spravodlivosti a demokracie. Výborný snímok, môžem len odporučiť. 80/100 ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

A zrodila se hvězda. I přesto, že Clint už v té době měl za sebou hodně úspěšné filmy (především westerny s Leonem) tak stejně byl pro něj Dirty Harry přesně ten typ role, který z něj udělal drsňáka první kategorie. Clint zde stvořil kultovní postavu (speciálně v USA je tohle bez nadsázky kultovní film, který zná prakticky každý) v jejímž stínu (v dobrém slova smyslu, Clint měl ještě řadu skvělých a jiných rolí) se pohybuje prakticky dodnes. Tohle je skvělý a opravdu drsný film, jehož závěrečná scéna je opravdu silná. Úplně z ní sála to rozčarování a pachuť 70. let minulého století. Film, který je po právu legendou. 100 %. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Já jsem se prostě nemohl dočkat až toho dementního, vylízaného kreténa Harry zabije. Protože takhle vymatlaného "zabijáka" jsem už dlouho neviděl. Doufám, že skutečný Zodiac, kterým byl film Drsný Harry inspirován byl alespoň trochu inteligentní. Clint Eastwood celý film táhne, výborné hlášky střídají na tehdejší dobu vynikající akci. Hudba je překvapivě dobrá a skvěle dokresluje atmosféru filmu. Klasika. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela slusna kriminalka s hodne dobrym Eastwoodem. Problem je, ze preklad filmu jako Drsny je fakt mimo, protoze na Harryho se mnohem vic hodi Dirty - Spinavy, jelikoz bere kazdou praci co mu daj, ale kdyz pride na nakou poradnou akci, tak to zadnej strasnej drsnak neni. Coz je ale taky trochu klad, celej film tak pusobi dost realisticky, kdyz nekoho zrani na noze, tak pajda furt a ne aby chvily pajdal a pak zacal behat. Zaporak Andrew Robinson je spravnej krutak, ale ke konci jedna dost nelogicky, ma autobus rukojmich, ale misto toho, aby to vyuzil, tak utece. A jakmile zacal ke konci Eastwood rikat hlasku, bylo mi jasny, jak film dopadne. Ono v podstate dost scen z filmu jsem uz mel moznost videt jinde, ale par originalnich veci se tu najde, napriklad obihani telefonich budek. I kdyz se filmu nedari nijak zvlast vytvaret napet, porad je to slusna kriminalka, ktera si 4* zaslouzi. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Titulní roli měl původně hrát Frank Sinatra, poté John Wayne, ale odmítl. Pak přišla nabídka Paulu Newmanovi, ten ji také odmítl, ale doporučil Clinta Eastwooda. (Kulmon)
  • Na začátku filmu se odehraje bankovní přepadení. Harry poté kráčí k jednomu z přeživších lupičů. V pozadí můžeme vidět kino, které uvádí film Play Misty For Me, režijní debut Clinta Eastwooda z roku 1971. (Vampireman)
  • V roce 2012 byl film zařazen do Národního filmového registru USA, který je součástí knihovny amerického Kongresu. (Snorlax)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama