Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (595)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dlhometrážna snímka, ale nenudil som sa ani chvíľu. Zaujímavý snímok, výborné herecké obsadenie, kvalitné filmové výkony, dobrý dej. O autentickosti ani či je táto téma už klišé, diskusiu viesť nehodlám. Strhujúca dráma, v ktorej sa dá ďalší priebeh len ťažko odhadovať. To pátranie po tom, ako to skutočne bolo s vraždou JFK bolo napínavé a bavilo ma to. Faktom je, že to dodnes nikto poriadne nerozlúskol, preto ma veľmi zaujímalo, ako si s tým tvorcovia poradia. Bol som maximálne spokojný. Tiež herecké obsadenie je u tohto filmu veľkým lákadlom. Nezostáva mi len konštatovať, že už netrpezlivo očakávam rok 2029. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Těžko odhadnout, jak velká část filmu je založena na faktech a kolik si Oliver Stone vycucal z prstu. Byl Lee Harvey Oswald atentátník nebo obětní beránek ve hře mnohem mocnějších šedých eminencí? Upřímně - je mi to u sedacích partií, odpicnutý prezident je pro mě pouze nejasnou lekcí z historie cizího národa. Největším kladem na "JFK" je každopádně lahůdkové herecké obsazení, skutečný festival hvězd, z nichž každá odvedla své maximum třeba i na malém prostoru. Jestli Oliver Stone natočí další fakta z vládních kruhů USA, například že Barák s Oknama je prezident Islámského státu, frau Merkel je jeho manželka, jejich otcem je knížepán Schwarzenberg a mámou ombudsmáňa Šabatová, nebo že Jirka Křoví jr. byl chovancem ústavu pro duševně choré a speciálně pro něj museli oválnou pracovnu vypolstrovat a denně ze zdí smývat jeho výkaly... nebudu mít problém uvěřit i méně nadanému režiséru a scénáristovi. 69% ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Spousta otázek a nic jiného, dalo se to čekat, protože J.F.K. je čistě jedna velká otázka. Tento snímek nevyřeší nic a jeho účelem to není. Vše jsou jen konspirační teorie, ale kde je pravda se těžko někdo dozví. Politická válka začíná být i v ČR, tak aby jsme tu také neměli pár podobných případů. Oliver Stone svou režijní kvalitu nezapře, jenže tou délkou je to přehnané. Naopak herecké výkony dokonalé a Kevin Costner v té době vynikal. Dojem není tedy nejhorší a divák si určitý obrázek o události vytvoří. Nejlepší je samozřejmě závěr, poslední hodina vysvětluje dost věcí a myšlenka není vůbec špatná.. 8/10 = 80% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Nejsem odborníkem na téma Kennedyho smrti, ale hvězdičky musím dát za snahu se tímto tématem zabývat. Dokud se Stone drží ověřených fakt a buduje na jejich základě teorie, tak je vše v pořádku. Nepochybuju však o tom, že existují fakta, která jeho teorie vyvracejí, ale on je neuvádí a já je neznám. Proto můžu hru na pravdu hrát dál. Hra ale končí ve chvíli, kdy je jasné, že se už jen vaří teorie z vody a Garrison při procesu s Shawem obviňuje prezidenta, vládu i bezpečnostní složky státu (trvá to asi 30 minut, o Shawovi ani slovo a nikdo proti tomu nemá námitku). Můj celkový dojem je takový, že této teorii věřím asi tak stejně jako té oficiální (tedy hodně málo) a nejvíce jsem byl spokojen s plejádou hereckých es, která se promenádují před kamerou. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

I přes veškeré pochybnosti o autenticitě důkazů předkládaných nám Oliverem Stonem a o možném manipulování s nimi či vnucování své vlastní verze důvodů atentátu tu máme geniálně natočený politický thriller, který, ač pospojován z mnoha a mnoha různorodých střípků, drží při sobě a ve více než třech hodinách nenechá diváka vydechnout. Jsou přeci jasné důvody, proč Stone tenhle film točil, jeho levicové politické přesvědčení (radikalizující se s jeho posledními snímky) je všeobecně známé a angažovanost také. Tady jsme však svědky totálního zaujetí až posedlostí tématem, mravenčí dokumentární práce při sběru podkladů pro film (který jiný režisér si dá s rešeršemi tolik důkladné práce?), geniálně sestříhaného filmu a velmi originální práce s herci a hlavně odvahy otevírat takováto palčivá témata a jít s kůží na trh a s filmem do boje... Velmi náročná a velmi povedená filmová rekonstrukce... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Po přečtení knihy Jima Garrisona zakoupil Oliver Stone práva na zfilmování z vlastních prostředků. (Kulmon)
  • Jim Garrison (Kevin Costner) vede v závěru filmu jeden z nejdelších monologů v historii filmu. Trvá 31 minut a 34 sekund a je pouze sporadicky přerušován úvahami nebo retrospektivami. (Tygrys)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama