Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (634)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že je Tarantino jeden z mojich najobľúbenejších tvorcov, tento snímok ide úplne mimo moje vnímanie či chápanie. Neskutočne som sa nudil. Nechápem, ako mohol tento filmársky "nepodarok" inšpirovať dvojicu zmrdov z Columbíjskej, ktorí sa jedného dňa rozhodli, že vystrieľajú pár študentov či učiteľov na svojej strednej škole. Čo sa týka Stona, tomu sa podarilo zrežírovať akurát jeden veľkofilm, a to bol "J.F.K." ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Podle mého trochu nepochopený film. Srovnávaný s tarantinovkami, přestože nejde o "pravdivou romanci" ale o zběsilou satiru na současný mediální prostor. Za mořem odmítaný jako oslava násilí, a přitom zjevně agituje za "vyhnání démonů" a harmonickou rodinu. Líbí se mi, že Stone použil tak zběsilé vyjadřovací prostředky, jaké si téma žádá. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se strasne moc tesil, ale bal jsem se, abych nebyl zklamanej, coz se nastesti nestalo. Je videt, ze scenar psal Quentin Tarantino. V podstate od prvni minuty se strhne neskutecnej masakr, kterej polevi jen na dvou mistech. Je to scena s Indianem (mozna krapet zbytecna) a pak pauza od zacatku pobytu ve vezeni, po Mickeyho vtipek, ale tahle pauza neni narozdil od Indiana otravna, protoze Tommy Lee Jones ma slusny kecy, spolu se slusnym Tomem Sizemorem. Mimochodem Mickeyho vtipek je naprosto dokonalej. Tenhle film je naprosto neskutecnej masakr, Mickey s Mallory za tu chvily, co jsou spolu, zmasakrujou neskutecny mnozstvi postav, do toho hraje naprosto uchvatna hudba a kamera, to je proste tezky psycho, to sem jeste nevidel nic podobnyho. Herci jsou vynikajici, Woody Harrelson (Podle me by byl Woody skvelej Hitman.) a Juliette Lewis hrajou naprosto dokonale a kdyz se do toho prida psychopatickej Tommy Lee Jones a do toho jeste chytne Robert Downey Jr. rapl, tak to proste nema chybu, neco takovyho jsem snad jeste nevidel. Oliver Stone se vykaslal na veskery pravidla a natocil fenomenalni krvavou jizdu se skvelym zaverem a nezapomnel dat do filmu neco cernyho humoru, ktera by, diky otevrenymu konci, mohla mit klidne pokracovani. "Oni nejsou silenci, znaji rozdil mezi dobrem a zlem, ale je jim to fuk." ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino: „I hate that f-----g movie. If you like my stuff, don't watch that movie.“ Stone len využíva toho, že postmoderná éra stiera nielen hranice medzi vysokým a nízkym, ale i dobrým a zlým, a navráva si, že nikto nemôže nazvať jeho film sračkou. Ale môže. Pretože všetky tie pokusy o mediálnu satiru a spoločenskú reflexiu sú povrchné a plytké. Pretože štýl robí z filmu totožný produkt, aký kritizuje. Ak si ho človek užíva, znamená to, že využíva totožných postupov pre svoj divácky úspech. Navyše je tá prepálená eklektická forma neuveriteľne otravná, trápna a nudná (druhá polovica je na tom o kúsok lepšie). ()

k212 

všechny recenze uživatele

Je to prostě satira, krutá a brutální, znepokojující a pobuřující, exituje, je. Také chápu, že někteří méně chápaví jedinci se budou vyžívat jen v násilí, kterým film hýří stejně jako barevnými přechody a střihy. Stone vzal psychedelično z opusu Doors (taky jeden fetiš ve formě indiána), smíchal to s akcí z Čety, s fragmenty námětu Quentina Tarrantina (také zcela chápu, proč právě on prohlásil, že Stone mu to pěkně pohnojil), zamíchal do toho manipulativnost médií, zvrhlou konzumní kulturu, přisypal pseudodokument, sitcom a reality show (v té době u nás téměř neznámý element). Vzniklo z toho ojedinělé postmoderní dílo. Vemte si třeba Pulp Fiction, co má sdělovat? Přiznejte si, že se bavíte a příliš nepřemýšlíte nad sdělením či poselstvím. U TNZ je tomu jinak, usměv totiž mrzne na tváři a vy přemýšlíte proč ... jaký je smysl toho všeho řádění? Možná vám dojde, co tím chtěl tvůrce říct, možná také ne. Možná jen vidíte násilí a brutalitu, která natolik šokuje nebo přitahuje (to je zcela individuální). Ale potom by byla docela nutná diskuze o to, co víc škodí. Zda odlehčený násilný apolitický bijásek Pulp Fiction nebo politicky-satirický Stone! TOO MUCH TV! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Erik Harris a Dylen Kleebold, dvojice zodpovědná za masakr z 20. dubna 1999 na střední škole Columbine, se nechala podle policejního šetření tímto filmem silně ovlivnit. Oba ho minimálně považovali za jeden z nejlepších filmů vůbec. (Nach)
  • Oliver Stone uvažoval, že by obsadil skutečného reportéra Geralda Riveru. (SallyZen)
  • Časopis Premiere ho zase zařadil do žebříčku "25 nejnebezpečnějších filmů". (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama