Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (398)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Burtonova Karlíka mám celkem hodně rád; Stuartův Pan Wonka mi zatím leží v šuplíku nezhlédnutých filmů a Dahlovu předlohu jsem doposud neměl v ruce: K nejnovějšímu filmu o Willy Wonkovi jsem přistupoval vcelku opatrně kvůli do jisté míry nevděčné a nezřídka obtížné funkci prequelů - ať už se zakládají na předloze nebo jsou čirou imaginací scenáristů. O to více jsem byl překvapen po projekci Wonky v kině: Jedná se totiž o mile a úsměvně natočenou oddychovku s veskrze sympatickým hereckým obsazením (nešmakovala mi snad jen trojice "čokoládových baronů"), z něhož bych vedle ústředního Chalameta vypíchnul především umpalumpovského Granta, "zbožně úplatného" Atkinsona a padoušské duo Colman-Davis. Wonka disponuje líbivým vizuálem, který není jen o CGI, ale i o pěkných kulisách, nabízí povedená hudební čísla - zde jsem trochu litoval toho, že jsem šel na dabovanou verzi - a díky rodinně laděnému příběhu zahřeje v závěru u srdíčka. Určitě bych se nebránil tomu, pokud by za 3-4 roky přišlo do kin nějaké (pokud možno kvalitativně podobné) pokračování. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Docela hezky natočený, avšak tragicky přitroublý, brutálně homopřebarvičkovaný a účelově parazitický buzikál pro probuzené konzumní retardéry, okatě a marně ve své slaboduché prostotě usilující o fluidum románů Karla Ocasníka. Nenápaditá koňská dávka umělé hmoty, ke všemu tomu neštěstí prodchnutá bolševickou demagogickou manipulací velkobritských libtardů pod heslem „negr v každém záběru“, což je nejen bezskrupulózní stranické anální znásilnění autorova duševního vlastnictví a velké hnědé hovno na hrob vyhlášeného rasisty Dahla, ale také bezprecedentní diskriminace ťamanů, čmoudů, australopitéků, hadrových hlav, Indiánů i Inuitů. Úžasnému Timovi a jeho Čokotovárně to nesahá ani po úchylné kotníky a s Roaldovou nekonečnou fantazií, poetikou i nápady to má společného asi tolik co tasemnice s probiotiky. Pedošarmantní Šalamet, jakož i Dotační Hugo, nemají de fuckto co hrát, a tak jen na plátně uboze a prkenně čurákují dle vymatlaných neomarxistických not. Zaklapnout víko a spláchnout so barbiehajzlu! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Timothée Chalamet hraje startupistu, kterému v prodeji magických pralinek se žirafím mlékem nebo slzami ruských klaunů brání Hugh Grant v roli oranžového pidimužíka a čokoládový kartel, jehož členové se scházejí v úkrytu jako z bondovky (umístěný je pod kostelem s čokoholickými mnichy, kam se dá dostat jenom výtahem umístěným ve zpovědnici). Wonka má sice generickou pseudo-dickensovskou zápletku se zvraty podle příručky, divnými skoky mezi scénami, lepkavě sentimentálním závěrem a jednorozměrnými postavami, jejichž jednání není přesvědčivě motivováno, ale výtvarně a jazykově (v dialozích i písničkách) je to úchvatně nápaditý pohádkový muzikál à la Mary Poppins. Škoda, že k líbivosti klasického Hollywoodu má – přes řadu vyšinutých momentů jako z Mighty Boosh (a jiných britských seriálů, které zde zastupují tamější herci) – nakonec blíž než k Dahlovi, jehož pohádky nebyly jen extrémně weird, ale taky hodně temné, což Wonka v podání nevýrazného Chalameta není prakticky vůbec (na rozdíl od dřívějších adaptací od Mela Stuarta a Tima Burtona, které byly na balancování mezi temnotou a rozjásaností založené). Ani neřeší větší vnitřní konflikt - týmová spolupráce, ke které by zdánlivě měl postupně dozrát, mu nedělá problém od začátku (taky do provozu obchodu zapojuje všechny kamarády). Spíš pralinka pro radost, připravená z ingrediencí různorodé úrovně, než bohatý chuťový zážitek, ze kterého se budete vznášet. (Btw, nemám problém uznat, že třeba první Rambo je vánoční film, protože se odehrává během svátků, ale u Wonky mi opodstatnění takového zařazení uniká - stačí, že ten film jde do kin v prosinci a postavy v něm sní hodně čokolády?) 75% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Taky jsem čekal něco víc osobitého, střelenějšího, něco víc ve stylu předchozích adaptací. Ale jo, vtipné to bylo dostatečně a dojemné tak akorát. Bez písniček bych se obešel a obzvlášť jsem si užil velké herce v menších rolích (hlavně Rowana Atkinsona). 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl na film do kina, ale odradila mě poloka "muzikál", nakonec jsem se s filmem setkal na HBO a dopadlo to dobře. Velmi se mně líbil vizuál a vlastně si pár dní po projekci ani nevybavuji ty muzikálový položky, za to chuť na čokoládu mám pořád. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nová variace na Wonku, a jeho zde teprve se rodící továrnu na čokoládu, si ostudu určitě neudělala. Timothée je asi největší devizou filmu, protože vše ostatní je hezké, ale nikterak extra výrazné. Muzikálové části jsou klasicky libivé, ale trošku fádní a běžné. Prostředí je milé a nápadité, ale takovým tím svým způsobem, který zaručuje právě režisér Paul King. A který použil i v Paddingtonovi. Pokud Vám to sedí, budete spokojeni. Já mám jednoznačně radši ten černohumorný styl Tima Burtona, ke kterému se vracím po stopadesáté a vždycky mě stejně s něčím dalším překvapí. Největší překvapení je tu každopádně role Hugh Granta, který je tu ale bohužel zatraceně málo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $125miliónov║ Tržby USA $197,386,372║ Tržby Celosvetovo $554,686,372▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Pekne pestrofarebná gýčová fantasy. Nuž Burton to už nie je, je to úplné šité na dnešnú praštenú dobu a tak to aj celé vyznie. Škoda, Paul King mal na toto lepšie predpoklady. Apoň Timothée Chalamet to tu ako tak drží pohromade. /55%/ ()

Mazarini 

všechny recenze uživatele

Trailer vyzobal nejlepsi zabery, songy slabsi, kamera se moc nesnazila. Nevyuzity potencial Umpa Lumpy (zaslouzil by si tak 5x vetsi stopaz) a Rowana. Mistama fakt dost cringe a hloupe i na deti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DÁMY A PÁNOVÉ V GALERII GURMÁNŮ, JMENUJI SE WILLY WONKA A JDU VÁM PŘEDVÉST PARÁDNÍ POCHUTINU, NESKUTEČNOU ŇAMINU, LUXUSNÍ LASKOMINU, JAKOU SVĚT DOSUD NESPATŘIL…“ Pohádkovej muzikál. Ale jo, jednou to v pohodě dám a mít doma nějaký holky, asi bych jim to občas pustil a myslím, že by je to bavilo. Příběh je lehce úsměvnej a i když je plnej bezpráví, má takovej optimistickej podtón. Ovšem Karlík…. to byla jiná čokoláda! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Na filmu se jako producent podílel Luke Kelly, který je vnukem spisovatele Roalda Dahla.  2.) Při tvorbě postav se King inspiroval v dalších Dahlových knihách. 3.) Chalametův honorář byl 9 mil. USD. 4.) Thx za titule “Petr Putna“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  *  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné až magické. Karlík a Továrna na Čokoládu mě nikdy moc nevzalo a přehrávající Depp je tam spíš otravný, tohle je přirozenější bez amerických bejkáren a nepamatuji se kdy jsem viděl hezčí pohádku kříženou s muzikálem. Výprava je okouzlující, Timothee Chalamet trefně zvolený a hraje na pána ( i hezky zpívá), celé to jeho dobrodružství mu divák sežere i s navijákem, písničky jsou hezky melodické a pasují k ději, nápad s čokoládovým Kartelem je super, občas se vyvedl i humor ( Keegan- Michael Key v roli policisty naprosto boží a potěšil i Rowan Atkinson či Hugh Grant). Takhle před vánoci to má hodně feel good atmošku a za závěrečný heist by se nestyděli ani tvůrci z La Casa de Papel. Jo byl jsem dojat i k slzám. 8/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Už by to konečne niekto mal povedať otvorene: Timothée Chalamet má pred sebou závratnú kariéru. Stane sa minimálne hviezdou desaťročia. Je tu nákazlivo optimistický. Ako celý film. Kuriózne nie je to, že máme dočinenia s feel good filmom. Kuriózne je, že je to feel good film o sirotách, nútenej práci, likvidácii bábätiek, chudobe, tyranii, obmedzovaní osobnej slobody, únosoch, vydieraní a korupcii na najvyšších miestach. Občas pár vecí nesedí (Wonka má morálny problém ukradnúť fľašu mlieka, ale desiatky balónov nie... ale OK, máte pravdu, nešlo mu o kravské, lež o žirafie mlieko). Inokedy snímka pôsobí dojmom drastického prestrihávania (som jediný, kto sa tešil sa na finálny megasúboj s desiatkami mníchov a kung-fu zabijačkou?), v iných momentoch si režisér zvolil také jednoduché riešenie, až to musel byť asi zrejme nejaký extra rafinovaný vtip (objavenie úkrytu s účtovnou knihou). Rovnako mi nedáva logiku, ako mohli ak som to správne pochopil denne miznúť na celé hodiny a nikto si to nevšimol. A ako mohli urobiť také gigantické slávnostné otvorenie s TONAMI čokolády, keď pár scén predtým Wonka explicitne povie, že mu Umpa Lumpa vzal posledné zásoby čokolády. Scenár je jedno obrovské klišé. Ale. Wonka ako postava je skvelý, detto jeho herecký predstaviteľ. Atmosféra je jedným slovom úžasná a vizuál podmanivý. Scenár, hoc plný predvídateľných okamihov, je zároveň plný báječných nápadov (neskutočne chytľavý Hugh Grant). Na môj vkus je tu prekvapivo veľké množstvo tzv. konenčníkových momentov. Prvú polovicu by som zhodnotil ako fantastickú. V druhej sa to pokazí (kto sa bude taktiež tešiť na namakaný čoko-heist movie, bude sklamaný, je tomu venovaných len cca posledných 15 minút a aj tých je dosť slabých). Našťastie, napriek tomu máme dočinenia so skvelým prequelom plným rozkošného humoru, milých postáv, hravých dialógov, pekných muzikálových vystúpení a dojemných, silných, kúzelných momentov (mama). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prekvapive docela prijemny prekvapeni. Trochu me nejdriv zaskocila ta rozjuchana, priteplala a rozezpivana stylizace, ale ten film je proste neskutecne optimistickej, navic pisnicky jsou docela chytlavy a jak Chalameta moc nemusim, jako Wonka je skvelej, neskutecne pozitivni i kdyz az lehce pritroubla postava, trochu mi pripomnel Monkeyho z One Piece. K tomu super stylizace ala Dickens, svizne odsejpajici dej, paradni fory, skvely herci. Proste dvouhodinova jizda pro dobrou naladu za lepsi 4*. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tenhle film je vtipnej v tom, že se mu daří přesně to, v čem selhaly všechny poslední disneyovky. Paul King se stává docela přeborníkem na tenhle žánr a já už bych měl dohnat Paddingtona. Chalametovo čokoládové řádění za poctivých 7/10. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem tomu, nebudu lhát. Wonka s jeho temnou stránkou mi nepřišel jako dobrá látka pro Kinga. Ale pletl jsem se velmi. I když nové melodie nejsou tak pamětihodné a potěšily by mě propracovanější choreografie tanečních scén, pořád to je... prostě pure imagination. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Sladká podívaná, která se rozpouští na jazyku. Zároveň ale temné podobenství, kdy čokoládový kartel působí jako drogový dealeři a Wonkova čokoláda je vlastně tak trochu nová droga na trhu, po které lidé létají do oblak. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Asi jako většina lidí z Česka jsem nikdy neviděl původního Wonku, ovšem ten Burtonův u nás doma frčel hodně často. Přesto to však evidentně nepřineslo nějakou větší lásku k předloze, spíše jen k filmu samotnému, protože od nového Wonky jsem nečekal vůbec nic a nijak mě nelákal do kina. A to si přitom myslím, že Paul King je výborný režisér, který natočil oba skvělé Paddingtony a Chalamet jeden z největších talentů své generace. Jen zkrátka ten motiv mně osobně nepřijde tolik zajímavý a když jsem těsně před premiérou zjistil, že půjde o muzikál (což marketingové oddělení z dobrých důvodů tajilo jak jen mohlo), mé očekávání ochablo úplně. Celkově se však rozhodně jedná o feel good snímek, který si užije celá rodina a většině to může úplně v klidu sednout a budou si to chtít pouštět každý rok, u mě tentokrát ta odlehčená a pohádková nálada nezaklapla a v druhé polovině jsem se začal docela už dost nudit. Takže za mě nakonec slabší subjektivní tři hvězdičky, i tak bych se ale Willyho nebál komukoliv doporučit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

PLUSY: Kouzlo viktoriánské Anglie, starosvětské uchopení, Hugh Grant, výtvarná stránka, vypočítavá domovnice Olivia Colman a její pomocník a asi i ten naivní snílek Timothée Chalamet. MÍNUSY: Absolutně nudné trio zlovolného čokoládového kartelu, nudní parťáci z prádelny, nevyužitý potenciál Umpa Lumpy, málo Rowana Atkinsona, občasná triková zaškobrtnutí, málo humoru, naivní a místy slabší muzikálová čísla. Celkově je to hravé, ale čekal jsem to hravější, zrovna jako výpravné a nápadité, ale čekal jsem to výpravnější a nápaditější. Paul King natočil feel-good vánoční pohádku pro celou rodinu, když ale budu hledat v nabitém televizním vánočním programu, zřejmě sáhnu po jiných jistotách. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Kouzelné. King má obrovský cit pro vyprávění a jednoduchý příběh dokáže na plátno přenést s obrovskou lehkostí, přirozeností a hlavně srdcem, což dokázal už u Paddingtona. Momentálně v kině nenajdete lepší film pro celou rodinu. Dokáže vás dojmout, ale hlavně se budete královsky bavit po celou dobu. ()

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama