Reklama

Reklama

Peter Bogdanovich

Peter Bogdanovich

nar. 30.07.1939
Kingston, New York, USA

zem. 06.01.2022 (82 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

„Ve skutečnosti neexistují ‚staré‘ filmy – pouze filmy, které jste už viděli a ty, které jste ještě neviděli.“

Peter Bogdanovich – milovník mladých dívek, starých filmů a černobílé kamery, americký filmový režisér, herec, producent, spisovatel, historik a kritik.

Byl jedním z představitelů „Nové americké vlny“ a jeho tvorba byla oceněna nominacemi na Cenu Akademie, Golden Globe, Zlatou palmu v Cannes nebo Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Obdržel Cenu newyorských filmových kritiků, cenu BAFTA, Satellite Awards, byl vítězem na festivalech v Bostonu, Benátkách, Denveru, San Sebastianu nebo Locarnu. Jeho knihu „Who the Devil Made It“ ocenila Asociace filmových kritiků v L.A. a organizace National Board of Review v NY. Za režii hudebního dokumentu Tom Petty and the Heartbreakers: Running Down a Dream z roku 2007 obdržel cenu Grammy.

Bez nadsázky se dá říct, že jméno Bogdanovich bylo ve světě umění známé už před Peterovým narozením. Jeho otec Borislav (1899–1970) byl slavný srbský malíř a pianista. Studoval výtvarné umění v Paříži, v Bělehradě působil ve významné umělecké skupině Twelve a díla inspirovaná impresionisty a postimpresionisty vystavoval v galeriích celé Evropy. V roce 1940 se prosadil i v USA po boku současníků jako Kandinski, Miró nebo Beckman. Jeho obrazy jsou k vidění v mnoha státních i soukromých sbírkách a vlastnily je celebrity jako Cary Grant, James Stewart nebo Cybill Shepherd. Peterova matka Herma (1918–1979) pocházela z bohaté rakouské židovské rodiny, manželovi dělala kurátorku, asistentku a po Borislavově smrti pečovala o jeho odkaz.

Peter Bogdanovich se narodil v Kingstonu ve státě New York, krátce potom, co jeho rodiče v květnu 1939 dorazili do NY. Oficiálně připluli na návštěvnická víza na Světovou výstavu, reálně ale prchali z Evropy před nacismem. Teprve v sedmi letech se Peter dozvěděl o existenci staršího bratra Antonije (Tonka) a až v dospělosti o okolnostech jeho smrti v roce 1938, kdy na něj v jeho necelých dvou letech spadl hrnec vařící polévky. V dubnu 1952 se narodila sestra Anna Thea, pozdější herečka, producentka a skladatelka nominovaná na cenu Emmy.

Peter už v mládí propadl filmu – ročně shlédl přes 400 titulů, o kterých si vedl kartotéku s podrobným hodnocením. Od 12 do 30 let tak nasbíral informace o zhruba 5 000 filmech. V roce 1957 dokončil studium na newyorské Collegiate School, poté studoval herectví na konzervatoři Stelly Adler. Po studiu působil jako žurnalista v Muzeu moderního umění v NY, kritik pro časopisy Esquire a Film Culture a věnoval se divadelnímu herectví na off-broadwayských scénách. V roce 1959 zde dostal šanci režijně debutovat a úspěšně uvedl drama The Big Knife Clifforda Odetse s Carrollem O'Connorem v hlavní roli. V roce 1962 se oženil s Polly Platt, se kterou měl dvě dcery Antonii a Sashy (1970). O dva roky později se přestěhovali do Los Angeles, aby se zkusili prosadit v Hollywoodu.

„Drama je snadné, těžká je komedie.“

Jeho první režisérskou prací bylo Voyage to the Planet of Prehistoric Women (1968), svérázná předělávka sovětské sci-fi Planeta bouří (1962). Film vznikl, když Peterův přítel, producent Roger Corman koupil práva na ruský film a najal ho k dotočení scén s Mamie Van Doren. Bogdanovich na filmu pracoval s manželkou pod jménem Derek Thomas. Plnohodnotným filmovým debutem se stal krimithriller Terče (1968), opět v Cormanově produkci a námětem Polly. Film měl příznivé kritiky, ale finančně si nevedl dobře. V roce 2003 byl zařazen na seznam „1001 filmů, které musíte vidět než zemřete“.

Průlom se mu povedl uvedením Posledního představení (1971). Kriticky i divácky úspěšné drama obdrželo řadu cen včetně osm nominací na Cenu akademie, z nichž dvě herecké získalo. Zároveň ho ale kvůli románku se začínající Cybill Shepherd stálo manželství. Ironií je, že právě manželka Polly prosadila obsazení Cybill do filmu. Vztah se Cybill nakonec trval přes osm let (1971–1978) a přestože se s Polly rozvedli, nadále spolu spolupracovali. Následný úspěch komedie Co dál, doktore? (1972) s Barbrou Streisand a Ryanem O'Nealem vystřelil Petera do pozice úspěšného tvůrce. Po úspěchu Papírového měsíce (1973), ve kterém zazářilo duo Ryan a Tatum O´Nealovi, přičemž Tatum se stala dosud nejmladší držitelkou Oscara, se Peter zařadil do hollywoodského seznamu top režisérů.

Se stoupající slávou mu byla nabídnuta režie několika pozdějších hitů jako Kapsy plné dynamitu (1971), Kmotr (1972), Útěk (1972), Vymítač ďábla (1973) nebo Takoví jsme byli (1973) a Čínská čtvrť (1974), ale v některých případech sám odmítl, jindy si držitelé práv prosadili své tvůrce. V roce 1972 spolu s Francisem Fordem Coppolou a Williamem Friedkinem založili The Director Company, nezávislou společnost financovanou Paramount Pictures. Smlouva se studiem garantovala vznik minimálně dvanáct titulů ročně s rozpočtem maximálně tři miliony na film. Bohužel vnitřní problémy a neshody vedly k tomu, že společnost natočila pouze tři filmyPapírový měsíc (1973), The Conversation (1974) a Daisy Miller (1974) a zanikla.

„A pak jsem si vzpomněl na něco, co mi řekl Leo McCarey: ‚Vždy všechno splať‘.“

Následující Peterovy filmy pak nenaplnily očekávání. Snaha prosadit Cybill do svých filmů, výběr námětů, jejich neúspěch u diváků a kritické ohlasy přinesly sérii kasovních i uměleckých propadáků, které nezachránily ani hvězdy typu Burt Reynolds, Cloris Leachman nebo Madeline Kahn. Krize vyvrcholila na konci léta 1980 při natáčení romantické komedie A všichni se smáli (1981) s Audrey Hepburn a Benem Gazzarou. Vedlejší roli měla Dorothy Stratten, vdaná playmate Playboye 1979, se kterou Peter začal během natáčení žít. Když Dorothy svému manželovi v srpnu 1980 oznámila, že se do Petera zamilovala a chce se rozvést, zavraždil ji a sám se zabil. V důsledku negativní publicity nenašel film distributora a byl uveden v omezeném počtu kin až rok po natočení. Zklamaný Bogdanovich, toužící vytvořit odkaz Dorothy Stratten, koupil práva a chtěl film uvést sám. Navzdory příznivým recenzím a slušnému diváckému zájmu utopil v projektu přes 5 milionů dolarů a v roce 1985 musel vyhlásit bankrot. Problémy spojené s A všichni se smáli jsou spolu s westernem Nebeská brána (1980), gay krimi Na lovu (1980) a muzikálem One from the Heart (1981) obecně považovány za důvod konce Nové vlny, kdy měli nezávislí tvůrci prakticky neomezenou kontrolu nad svými filmy, které financovala velká studia.

Po smrti Dorothy se Peter staral o její matku Nelly a mladší sestru Louise. Už v roce 1981 začal psát monografii „The Killing of the Unicorn – Dorothy Stratten 1960–1980“, která nakonec vyšla v roce 1984. V knize mimo jiné obvinil Hugha Hefnera ze sexuálního obtěžování Dorothy. V původním konceptu použil slovo „znásilnění“, po Hefnerově hrozbě žalobou ho změnil na „svedení“. V roce 1985 Hefner přiznal, že v čase, o kterém Peter psal, pozval Dorothy na nahou koupel ve vířivce, nicméně napadení odmítal. Sám naopak obvinil Bogdanoviche ze vztahu se 16letou Louise Stratten. To Peter rezolutně popřel, faktem ale bylo, že platil za Louisino vzdělání a zařídil korekční operaci čelisti, což později bulvár použil jako důkaz o snaze vytvořit kopii Dorothy. Nelly Hoogstraten na Hefnera podala žalobu a Bogdanoviche veřejně označila za přítele rodiny, který „nikdy nebyl v sexuálním vztahu s ní, ani dcerou Louise“. Mediální šílenství proto způsobilo, když se Peter v prosinci 1988 s Louise oženil. Noviny kritizovaly rodinnou historii, téměř 30letý věkový rozdíl nebo údajnou snahu protlačit ji ve svých filmech. Společně natočili několik filmů a přestože se v roce 2001 rozvedli, stejně jako s první exmanželkou spolu dál pracovali.

V roce 1985 si Bogdanovich zvedl reputaci životopisným dramatem Maska (1985) s Cher a Ericem Stoltzem, aby své kvality dál utápěl v propadácích typu Texasville (1990) – neúspěšném pokračování Posledního představení, komedii Fraška (1992) nebo dramatu Lepší společnost (2001). Od propadáku Zamilovaný porotce (1988) se dokonce veřejně distancoval, poté co film výrazně přestříhal producent Dino De Laurentiis. Tyto i jiné důvody (například soudem nařízená pokuta 4,2 milionu dolarů za to, že nezaplatil 1,9 milionu za dům, který se zavázal koupit) vedly k tomu, že v roce 1997 musel opět vyhlásit osobní bankrot. Na jeho posledním celovečerním filmu Je prostě báječná (2014) mimo Jennifer Aniston a Owena Wilsona, pracovaly i dvě z jeho bývalých lásek. Exmanželka Louise se podílela na scénáři, expřítelkyně Cybill hrála vedlejší roli. Ani to bohužel nezabránilo neúspěchu. Paradoxně dnes jsou jeho díla, ve své době divácky neúspěšná, novými generacemi oblíbená a ceněná.

Cher je jedna z nejtalentovanějších žen, jaké jsem kdy potkal.“

Herecky se Peterova práce dělí na tři časti – cameo, voiceover v ději a klasická herecká účast. Do přelomu milénia se objevuje převážně coby cameo nebo hlas ve vlastní tvorbě či u spřízněných kolegů, později se častěji prezentuje ve vedlejších hereckých rolích. Tyto novější filmy se však většinou řadí do druhé až třetí kategorie hollywoodské tvorby. Je ironií, že sám odmítl role v kvalitních filmech – mohl si zahrát vedlejší roli v Elektrickém jezdci (1979), byla mu nabídnuta role vojína Zaba (Robert Carradine) ve Velké červené jedničce (1980), na jejíž přípravě se podílel nebo mohl být sexistickým režisérem Ronem (Dabney Coleman) v Pollackově Toostie (1982).

Poprvé se objeví v malé roli návštěvníka pohřbu v Divokých andělech (1966), pro které zároveň výrazně přepíše původní scénář Charlese B. Griffitha, se kterým byl režisér Corman nespokojen. Peter také zastal pozici vedlejšího režiséra a Cormanova asistenta. Zahrál si v režijním krátkometrážním debutu Sofie Coppoly Lick the Star (1998). Jeho hlas zazněl v obou dílech Kill Billa (2003, 2004) jako hlas diskžokeje v klubu kde pracuje Budd (Michael Madsen). Tarantino chtěl původně použít hlasovou linku z Last Picture Show (1971), kde si Peter „zahrál“ stejnou roli, nakonec však oslovil přímo jeho.

V roce 2000 se stal součástí Rodiny Sopránů (1999–2007) jako psychiatr Elliot Kupferberg, přičemž jeden díl v páté sérii zaštítil i režisérsky. Zahrál si v úspěšné šestidílné minisérii Manželská krize (2003). Objevil se v seriálu Zákon a pořádek (únor 2005 / květen 2007), kultovních Simpsonových (březen 2007) nebo v Jak jsem poznal vaší matku (květen 2010). Poslední hereckou účast měl v seriálu Chyťte ho! (2017–2019), kde si zahrál otce Raye Romana.

Významná je Bogdanovichova literární a dokumentární činnost. Jako mladý žurnalista napsal mnoho monografií o osobnostech jako Howard Hawks, John Ford, Alfred Hitchcock nebo Orson Welles. S Johnem Fordem se setkal v roce 1963, když o něm psal do časopisu Esquire. Jejich přátelství vyústilo v knihu rozhovorů (1967) a dokument Režie: John Ford (1971). Kvůli vyčerpání financí a problémům s právy na Fordovy filmy však byla uvedena verze, se kterou Peter nebyl úplně spokojen, proto v roce 2006 představil rozšířenou reedici, ve které původní aktéry Forda, Fondu, Wayneho a Stewarta doplnili Clint Eastwood, Maureen O´Hara, Steven Spielberg nebo Martin Scorsese.

S Orsonem Wellesem se seznámil na konci sedmdesátých let a stali se celoživotními přáteli. Welles se svou partnerkou Ojou Kodar dokonce žil dva roky v Bogdanovichově domě v Bel Air, když měl finanční problémy. Společně připravovali Wellesův životopis, který nakonec vyšel až v září 1992, sedm let po Wellesově smrti. Audioverze knihy byla v roce 1993 nominována na cenu Grammy v kategorii nejlepší mluvené slovo nebo nehudební album. Peter byl rovněž významným aktérem při dokončení a uvedení drama Odvrácená strana větru (2018), který začal Welles natáčet v roce 1970.

V roce 1997 vydal vysoce ceněnou knihu rozhovorů „Who the Devil Made It: Conversations with Legendary Film Directors“, ve které zpovídal šestnáct hollywoodských legend jako Robert Aldrich, George Cukor, Howard Hawks, Alfred Hitchcock, Fritz Lang, Sidney Lumet nebo Josef von Sternberg. O dva roky později vydává „Peter Bogdanovich's Movie of the Week: 52 Classic Films for One Full Year“, seznam svých nejoblíbenějších filmů. Skvěle přijatý dokument The Great Buster: A Celebration (2018) je jeho poslední celovečerní režisérskou prací. Podle Louise Stratten také dokončil své paměti, které nazval „All I Wanna Do is Direct“. Jako všestranný tvůrce nemohl opomenout ani stoupající vliv internetu – v sérii podkastů TCM Plot hovořil o svém životě a kariéře. Krátce před smrtí pak spolupracoval s Kim Basinger na projektu LIT Project 2: Flux pro kryptoměnový blockchain Ethereum.

Multitalent jako Peter byl stále plný nápadů a je škoda, že z různých důvodů nedošlo k realizaci jeho zamýšlených projektů.

V sedmdesátých letech plánoval western s pracovním názvem „Ulice Lareda“, kde se mohly setkat legendy jeho dospívání John Wayne, James Stewart, Henry Fonda spolu se Cybill Shepherd, Ryanem O´Nealem, Ellen Burstyn nebo Cloris Leachman. Životopis „Bugsy“ o legendárním gangsterovi skončil žalobou na studio Universal, nevyšla ani komedie, ve které autor scénáře John Cassavetes a Peter Falk jako dva námořníci potkají lasvegaské tanečnice Cybill Shepherd a Raquel Welch. V osmdesátých letech mohl podle scénáře Larryho McMurtryho režírovat Goldie Hawn v komedii „Honkytonk Sue“. Stejně tak nevyšlo komediální drama „Paradise Road“ s obsazením snů – Frank Sinatra, James Stewart, Lee Marvin, Charles Aznavour, Dean Martin, Jerry Lewis a Sophia Loren.

Nevzniklo ani volné pokračování Včera, dnes a zítra (1963) s názvem „Sobota, neděle, pondělí“ se Sophií Loren a Marcellem Mastroiannim. V devadesátých letech měl Peter napsaný scénář k remaku Private Lives (1931), s Audrey Hepburn v hlavní roli, realizaci bohužel utnula její smrt. I kvůli druhému bankrotu nenatočil duchařskou komedii „Počkejte na mě“ s Michaelem Cainem, Peterem Falkem, Genou Rowland, Isabellou Rossellini nebo Quentinem Tarantinem. Na začátku milénia nevyšly plány na drama „The Broken Code“ o vědkyni Rosalind Franklin, jejíž výzkum vedl k objevu struktury DNA. Jedním z posledních nerealizovaných plánů byla detektivní série o vraždě Dorothy Stratten, založená na jeho knize „The Killing of the Unicorn“ nebo životopisný film o životě George a Iry Gershwinových.

„Génius hollywoodského systému, který s velkým úspěchem i frustrací pracoval na jeho transformaci.“ epitaf The New York Times

Peter Bogdanovich zemřel 6. ledna 2022 ve věku 82 let na komplikace spojené s Parkinsonovou chorobou ve svém domě v L.A. Pohřben byl na losangeleském Westwood Memorial Park po boku Dorothy Stratten. Na jeho hrobě je citát z Lubitschovy Veselé vdovy: „Každý muž, který dokáže protančit život se stovkami žen a je ochoten jít životem s jedinou, by měl být… ženatý.“

Je obdivuhodné, nakolik muž obdivující „starý Hollywood“ ovlivnil generaci tvůrců nového věku. Filmaři jako Sofia Coppola, Quentin Tarantino, David Fincher, Wes Anderson nebo Noah Baumbach o něm hovoří jako o „papeži“ a přiznávají vliv jeho tvorby na vlastní práci.

Po smrti mu veřejně vzdalo hold mnoho hollywoodských osobností jako Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Cher, Barbra Streisand, Cybill Shepherd, Bryan Adams, Ben Stiller, Jeff Bridges nebo Laura Dern, aby s láskou vzpomínali na muže, který se témeř šedesát let snažil přinést radost, poučení a zábavu prostřednictvím své tvorby.

kenny.h

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

16.12.2010

Jeff Bridges je jedním z nejúspěšnějších hollywoodských herců, pětkrát nominovaný na Oscara, který si svým působivým výkonem v nedávném snímku Crazy Heart právem vysloužil tuto prestižní cenu v… (více)

Režisér

Herec

Filmy
2023

Willie and Me

2019

The Creatress

 

To Kapitola 2

2018

Odvrácená strana větru

 

Vrátila jsem se z hrobu

2017

Los Angeles Overnight

2016

6 Love Stories

 

Between Us

 

Durant's Never Closes

Reklama

Reklama

 

The Tell-Tale Heart

2015

Pearly Gates

2013

Pasadena

 

The Between

 

Zpropadené dědictví

2010

Abandoned

 

Královna Lot

2008

Humboldt County

2007

Broken English

 

Dedication

 

Fifth Patient, The

 

The Doorman

 

The Dukes

2006

Pochybná sláva

2004

The Definition of Insanity

2001

Festival v Cannes

2000

Králové sexu (TV film)

 

Nezávislý

1999

Brzy to přijde

1998

Klub 54

1997

Highball

 

Něžná mafie (TV film)

 

Pan Žárlivý

1981

A všichni se smáli

1979

Svatý Jack

1977

Premiéra

1971

Poslední představení

1969

Lions Love (... and Lies)

1968

Terče

 

Voyage to the Planet of Prehistoric Women - vypravěč

1967

Trip

1966

Divocí andělé

Seriály
2019

Chyťte ho!

 

Strong Move (S03E03)

 

What to Do When You Land (S03E01)

2018

Chyťte ho!

 

Selenite (S02E03)

2017

Chyťte ho!

 

Turnaround (S01E09)

2014

Dobrá manželka

 

Goliáš a David (S05E11)

2011

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně

 

Vražedný požár (S02E15)

2010

Jak jsem poznal vaši matku

 

Roboti proti wrestlerům (S05E22)

2007

Dirty Sexy Money

 

Pilot (S01E01)

 

Rodina Sopránů

 

Modrá kometa (S06E20)

 

Nový příchod (S06E19)

 

Páté stádium (S06E14)

 

Simpsonovi

 

Zpívá celá spodina (S18E14)

 

Zákon a pořádek: Zločinné úmysly

 

Playgirl (S06E20)

2006

Rodina Sopránů

 

Kukuřičné placky (S06E08)

2005

Zákon a pořádek: Zločinné úmysly

 

Sex klub (S04E14)

2004

Rodina Sopránů

 

Šťastné rodiny (S05E04)

 

Dvě tváře Tonyho (S05E01)

2003

Manželská krize

2002

Rodina Sopránů

 

Volání o pomoc (S04E11)

 

Váha (S04E04)

2001

Rodina Sopránů

 

Když Pán povstal (S03E08)

 

Zaměstnanec měsíce (S03E04)

2000

Rodina Sopránů

 

Domácí vězení (S02E11)

 

Odkud na věčnost? (S02E09)

 

Velké holky nebrečí (S02E05)

 

Pápá (S02E03)

1995

Cybill

 

See Jeff Jump, Jump, Jeff, Jump! (S01E07)

1994

Picture Windows

Dokumentární
2022

Fragments of Paradise

 

Jack Garfein - z Osvětimi na Broadway

2021

Boris Karloff: The Man Behind the Monster

 

Roger Corman, král filmového braku (TV film)

2020

Já, Burt Reynolds

 

Pollywood

 

Skin: A History of Nudity in the Movies

 

Time Warp: The Greatest Cult Films of All-Time- Vol. 1 Midnight Madness

2019

Příběhy za kamerou (seriál)

 

Zlatý věk (E06)

 

Šedesátá léta (E05)

 

Sedmdesátá léta (E04)

2018

A Final Cut for Orson: 40 Years in the Making

 

Až umřu, budou mě milovat

 

Carl Laemmle

 

CinemAbility

 

Tak pravila Pauline Kael - a.z.

 

Velký Buster Keaton - vypravěč

2017

78/52

 

Bombshell: Příběh Hedy Lamarr

 

The Fabulous Allan Carr

 

We Blew It

2016

Behind Closed Doors (seriál)

 

Documentary Now! (seriál)

 

Mr. Runner Up: My Life as an Oscar Bridesmaid, Part 1 (S02E06)

2015

Hitchcock/Truffaut

 

Orson Welles! (TV film)

2014

Chaplin bez masky (TV film) - a.z.

 

The True Adventures of Raoul Walsh

2013

Smiling Through the Apocalypse

2012

Casting By

 

Praha a srbští malíři

2011

Cormanův svět

 

Hollywood Skandale (TV film)

 

Příběh filmu: Odysea (seriál) - a.z.

2010

Dějiny Hollywoodu (seriál)

 

Godard: Made in USA (TV film)

 

Marilyn Monroe - Ich möchte geliebt werden

 

Marilyn Monroe - Tod einer Ikone

2008

Hollywood Gangster (TV film)

 

No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos

2007

AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)

2006

'Tis Autumn: The Search for Jackie Paris

 

20 Most Horrifying Hollywood Murders (TV film)

 

Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters

 

Edge of Outside

 

Jenseits von Hollywood - Das Kino des Otto Preminger (TV film)

 

Jerry Lewis - König der Komödianten (TV film)

 

Karloff and Me

 

Searching for Orson - vypravěč

 

Wanderlust (TV film)

2005

Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)

2004

3D: A Brief History

 

Edgar G. Ulmer: Muž mimo záběr

 

Hollywoodské legendy (TV film)

2003

A Decade Under the Influence

 

Bezstarostní jezdci, zuřící býci

 

Il était une fois... (seriál)

2002

Filmové žánry (seriál)

 

I Love New York (TV film)

 

John Ford Goes to War

 

New York at the Movies (TV film)

2001

Dorothy Stratten: The E! True Hollywood Story (TV film)

 

It Conquered Hollywood! The Story of American International Pictures

 

Schlock! The Secret History of American Movies

 

Story of 'Frenzy', The

2000

All About 'The Birds'

 

Backstory (seriál)

 

Intimate Portrait: Madeline Kahn (TV film)

 

Lady From Shanghai: A Discussion with Peter Bogdanovich, The

 

On Cukor (TV film)

 

Rear Window Ethics: Remembering and Restoring a Hitchcock Classic

 

Y usted... żDe qué se ríe? (TV film)

1999

Dial H For Hitchcock (TV film)

 

Hitch (TV film)

 

Hitchcock, Selznick and the End of Hollywood (TV film)

 

John Ford - americká vize (TV film)

 

Last Picture Show: A Look Back, The

 

Shoe Store, The

 

The Century (seriál)

1996

Ben Johnson: Third Cowboy on the Right

 

Bitva o Občana Kanea (TV film)

 

Kdo je Henry Jaglom?

1995

Liebe in Hollywood (TV film)

1994

Josef von Sternberg, the Man Who Made Dietrich

1993

Jean Renoir: Part One - From La Belle Époque to World War II (TV film)

 

Jean Renoir: Part Two - Hollywood and Beyond (TV film)

 

Working with Orson Welles

1992

Cinéma! Cinéma! The French New Wave (TV film)

1991

Picture This: The Times of Peter Bogdanovich in Archer City, Texas

 

The Complete Citizen Kane (TV film)

1990

Hollywood Mavericks

 

Intimate Portrait (seriál)

 

Moving Pictures (seriál)

1988

Bacall on Bogart (TV film)

 

With Orson Welles: Stories from a Life in Film (TV film)

1987

Biography (seriál)

 

James Stewart: A Wonderful Life (TV film)

 

L'Homme qui a vu l'homme qui a vu l'ours (TV film)

1985

American Masters (seriál)

 

Dorothy Stratten: The Untold Story

1974

F jako falzifikát

1971

Režie: John Ford

Krátkometrážní
1999

Claire Makes It Big

1998

Lick the Star

1968

Vienna

Scenárista

Producent

Střihač

Kameraman

Filmy
1966

Divocí andělé

Host

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

16.12.2010

Jeff Bridges je jedním z nejúspěšnějších hollywoodských herců, pětkrát nominovaný na Oscara, který si svým působivým výkonem v nedávném snímku Crazy Heart právem vysloužil tuto prestižní cenu v… (více)

Reklama

Reklama