Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkoměsto Gotham City je sužováno gangstery, které vede kyselinou děsivě znetvořený Joker. Policie se zdá být bezmocná. Mnohem větší respekt mezi zločinci budí maskovaný netopýří muž - Batman - objevující se vždy tam, kde je páchána nějaká nepravost. Reportérka Vicki Valeová, píšící o Batmanových kouscích, se seznámí s plachým milionářem Brucem Waynem a stráví s ním opojnou noc. Joker se snaží Vicki unést, ale dívka je v poslední chvíli zachráněna Batmanem. Novinářka začíná tušit pravdu. Wayne a Batman jsou jedna osoba. Mezitím běsnící Joker terorizuje město otrávenými kosmetickými přípravky a vyzývá Batmana na rozhodující souboj. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (886)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výborné filmové spracovanie o jednom z mojich najobľúbenejších superhrdinov, od jedného z mojich najobľúbenejších režisérov. Píše sa rok 1989 a Tim Burton natočil "Batmana". Skvelá práca. Komiksová atmosféra a vizuálne nápadité scény. Ku tomu diabolsky charizmatický záporák - Joker, v podaní Jacka Nicholsona. Taktiež Kim Basingerová v najlepších rokoch. Super. Len jediná podstatná maličkosť mi tam trocha nepasuje - Michael Keaton. Titulná postava v tomto filme nebola dobre obsadená. Keaton nebol presvedčivý "Batman". **** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Svého času hodně očekávaný a těžce se rodící film. Natáčelo se v Anglii. Nikdo moc tehdy nečekal, že by roli Batmana měl dostat Keaton. Kim Basinger se k roli Vicky Vale dostala také úplně náhodou. Jediným kdo měl roli Jokera jistou byl Jack. Joker je kapitola sama pro sebe, nejlepší Batmanův protivník, nejvtipnější a také nejšílenější. "Nejsem sice Picasso, ale líbí se vám to?" Vicky Vale je zase ze všech Batmanových dívek nejhezčí. Tento film jasně stojí na ústřední trojici postav. S přibývajícími díly měli režiséři snahu postavy přidávat a přidávat. "Pojmenoval jsem svou bolest. Jmenuje se BATMAN." 95% ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento Batman byl ve své době suveréně nejlepším komiksovým filmem a i dnes se mu spousta nových adaptací nevyrovná. Batmana zdobí především estetika evokující německý filmový expresionismus, charismatický Jack Nicholson a parádní soundtrack Dannyho Elfmana, který patří k tomu nejlepšímu co tento skladatel stvořil. A tak jediná chyba téhle verze je ta, že zestárla. V porovnání s tím jaký propracovaný produkt nám dnes nabízí Nolan, působí Burtonovo dílo jako povrchní pohádka o netopýřím muži. Určitě se jedná o důstojnou adaptaci, její životnost je bohužel omezená na cca 20 let. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Joker v herecké kreaci Jacka Nicholsona bylo v celé sérii jediné opravdu čisté a nefalšované zlo (ti další už byli vedeni mstou). Batman v herecké kreaci Michaela Keatona byl v celé sérii jediný opravdový a nefalšovaný Batman (ti další už byli jen imitace). Batmanova partnerka v herecké kreaci Kim Basingerové byla jediná nefalšovaná a opravdová kočka (sorry Kočičí ženo Pfeifferová, ale ani tys ji nepřekonala, natož taková Nicole Kidman, nebo Uma Thurman a Alicia Silvestone). Tenhle film byl zkrátka z celé série jediný opravdový a nefalšovaný komiks. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nádherne vykreslená špinavosť, bieda a strach, ktorý číha z ulíc Gotham City. Svkelé kulisy, efekty, batmanovsko-hrdinské nápady a o Nicholsonovi ani nehovorím. Asi jediný film, kde je záporákovi venované toľko priestoru na jeho psychologické vykreslenie. Trošku mi vadilo, že v pár scénach bola použitá až prehnaná comicsovosť. 80%. ()

Galerie (317)

Zajímavosti (136)

  • Pro natáčení automobilových scén měli filmaři k dispozici i tři rádiem řízené modely dlouhé 63 cm. Každý přišel na téměř deset tisíc dolarů, takže rekvizitáři ronili hořké slzy, když zjistili, že si jedno autíčko kdosi nelegálně přisvojil. Pachatel se nikdy nenašel. (Robbi)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. června 1989 ve Westwoodu v Kalifornii. (Varan)
  • Mnoho komiksových pramenů uvádí jako spolutvůrce postavy Williama "Billa" Fingera (1914-1974), ale vydavatelství DC Comics, u nějž Batmanovy příběhy vycházely, to nikdy oficiálně neuznalo. (Robbi)

Související novinky

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

10.05.2023

Je to oficiální, studio Warner Bros. schválilo legendárnímu Timu Burtonovi (Ospalá díra, Střihoruký Edward) sequel k jeho kultovní hororové komedii Beetlejuice, v němž se vrátí jak Michael Keaton,… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama