Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkoměsto Gotham City je sužováno gangstery, které vede kyselinou děsivě znetvořený Joker. Policie se zdá být bezmocná. Mnohem větší respekt mezi zločinci budí maskovaný netopýří muž - Batman - objevující se vždy tam, kde je páchána nějaká nepravost. Reportérka Vicki Valeová, píšící o Batmanových kouscích, se seznámí s plachým milionářem Brucem Waynem a stráví s ním opojnou noc. Joker se snaží Vicki unést, ale dívka je v poslední chvíli zachráněna Batmanem. Novinářka začíná tušit pravdu. Wayne a Batman jsou jedna osoba. Mezitím běsnící Joker terorizuje město otrávenými kosmetickými přípravky a vyzývá Batmana na rozhodující souboj. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (886)

Psema 

všechny recenze uživatele

Gotham City, Bruce Wayne, Tim Burton. Ano, BATMAN, Temný rytíř přichází a je třeba říci, že v dobré formě. A jakého se dočkal příběhu? Poměrně zajímavého, už jen tím, že se proti němu postavil JOKER s podobou Jacka Nicholsona. Kdo že je Joker? Obyčejný gangster, ale s tou výjimkou, že když dělal jednu černou prácičku pro svého zlotřilého bosse narazil na netopýřího muže. Ten jej hodil do kyseliny a voala vznikla podivná kreatura, která se chce pomstít a přitom zničit celé Gotham City. To ovšem Batman nemůže dopustit. Muž s netopýřím kostýmem má jednu podstatnou výhodu oproti svým superkolegům. Je to jen člověk s nejmodernější technikou, žádný bůh, který se nedá zabít a možná proto dokáže jeho příběh zaujmout více a navíc vypadá mnohem realističtěji. Tim Burton se naštěstí nesnažil natočit film podle komické kreslené série, ale podle nové, temnější a depresivnější, navíc použil kulisy, připomínající komiks, a tak se z jeho filmu stává klasika, která si zaslouží pozornost. Michael Keaton, Burtonův favorit je v batmanovské roli dostatečně temný a v milionářské nafoukaný, sobecký a zárověň i citlivý. NO a Jack Nicholson? K tomu nemám slov. Fantazie. Absolutní triumf. Jack si svou roli naprosto užívá a z plátna to přímo čiší. Pro fandy komiksu nutnost, pro nováčka, zajímavý počin. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V roce 1989 si tvůrci jakéhokoliv komiksového filmu mohli ještě vymýšlet vysloveně co chtěli. A jelikož se v tomto případě jednalo ještě k tomu o Tima Burtona, bylo jasné, že tady v tomto případě o zklamání rozhodně nepůjde. I po takřka třiceti letech můžu totiž říct minimálně to, že na rozdíl od dnešních komiksáren tenhle má absolutní duši hračičky a vizionáře Burtona. Batman je tady temnej jak půlnoc, Joker je ujetej jak splašenej vlak a hudba v tomto případě je tak geniální, že ve spojení s Timem Burtonem, který tomu všemu dodal bláznovství, glanc a vizuálno, nemohlo vzejít zklamání. Je hezké vidět, jak tenkrát u podobných filmů vládla především zábava. Dneska hlavně barevnost, digitálno, pseudorealističnost a vnucené hlášky v hubě postav, které by si je ani nezasloužili. Tady se stačí zaměřit jenom na scénu a už jste na koni. Třeba ta, jak Joker vtrhne do muzea a za poslechu boží Princovi skladby tam se svými kumpány posprejuje a počmárá jeden renesanční obraz za druhým. To je prostě geniálnost taková, že přebít ji nedokáže ani celej arzenál samotného Marvelu současnosti. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ztvárnění města Gotham city si zaslouží 1s*.Film se line pěkně v temné linii,al ev mé filmové mysli, získavá čím dál větší jas kvalitní práce Tima Burtona. Jack Nicholsnon v roli Jokera, je totální hvězdou celého filmu, jeho žertíky jsou opravdu smrtící.No a hračky mistra Batmana kdo by je nechtěl mít. Já bych začal neskromě u toho letadélka. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak si to shrňme: má to jednoduchý, leč chytlavý příběh o zločinu, pomstě a lásce, má to netradiční, pochmurný vizuál, má to kulisám a ději odpovídající hudbu, má to roztomile si užívajícího padoucha Nicholsona (největší klad filmu) a má to hlavního hrdinu, který po sundání masky působí dojmem, že udělat na něj za bílého dne na ulici plné stařenek a batolat: "Bu-bu-bu!", vytvořila by se pod ním nažloutlá loužička. A to mě vždycky mocně krkalo, ten slabošský ksicht a tělo narvané ve svalnatém kostýmu superhrdiny. Gilmoure93, to už Batmana klidně mohl hrát i ten Bill Murray... nebo třeba Rowan Atkinson. 66,6% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Monumentálny komiksový film, ktorý i po vyše tridsiatich rokoch dokáže nadchýnať. Vizuálne podmanivá kombinácia komiksovej štylizácie, art-deco, noiroviek a hororov (tá nočná jazda jesenným lesom!) doplnená majstrovským soundtrackom Dannyho Elfmana výborne predvádzajú na plátno fantastický scenár. Ten sa nie je priamočiarym originom, ale pokrokovo začína pár týždňov/mesiacov po tom, čo sa Bruce Wayne stal Batmanom a všetko nutné vyrozpráva cez flashbacky, zmienky, či parafrázy (fantastická úvodná variácia na klasickú vraždu Batmanových rodičov). A pravdaže casting. Michael Keaton bude asi navždy najlepším Batmanom a Jackovi Nicholsonovi by to vyšlo, nebyť Heatha Ledgera. ()

Galerie (317)

Zajímavosti (136)

  • Tehdy ještě nehvězdný režisér Tim Burton na tehdy už velmi hvězdného Jacka Nicholsona (Joker) vzpomínal: "Uměl se chopit té nejabstraktnější věty ve scénáři a přetvořit ji v něco podivně, zvráceně opravdového. Neustále mě překvapoval. Na to, jak živelně a nepředvidatelně působí, má velmi prezicní, soukromý vnitřní proces. Opravdu o věcech přemýšlí. A když máte na place někoho jako je on, předvádějícího tak skvělé věci, najednou to pro všechny nastaví laťku mnohem výš. Úplně cítíte tu energii - jak je to vybičovalo k většímu zájmu, ke větší snaze být co nejlepší. Batman byl můj první film a bylo to fakt náročné: celou dobu jsme točili šest dní v týdnu, a v Londýně, kde jsem nebyl doma. Byla to náročná, v mnoha směrech extrémní produkce. A tenhle chlap, jeden z největších herců všech dob, mě celou dobu chránil, podporoval, povzbuzoval a nedovolil, aby mě to celé nějak spláchlo. Chvílemi jsem se při určitých rozhodováních ocitl v podstatě sám proti obřímu studiu – a oni vycítili, že za mnou tenhle borec stojí, což ze mě v jejich očích udělal partnera, ne jenom najatou pracovní sílu." (NIRO)
  • Když příjdou Joker (Jack Nicholson) s kumpány do muzea, jeden z jeho kolegů barví obraz červenými dlaněmi. V dalším záběru je ale čistý... a v dalším opět zabarvený. (Pepy)
  • Ve scéně, kdy Vicky (Kim Basinger) čeká v muzeu na Bruce (Michael Keaton), je na stole černá tabulka, na které je napsáno „Fluegelheim Museum“, ale když pak z muzea utíkají, na budově zvenčí napsáno „Flugelheim Museum“. (Pepy)

Související novinky

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

Beetlejuice 2 přidává Jennu Ortegu

10.05.2023

Je to oficiální, studio Warner Bros. schválilo legendárnímu Timu Burtonovi (Ospalá díra, Střihoruký Edward) sequel k jeho kultovní hororové komedii Beetlejuice, v němž se vrátí jak Michael Keaton,… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama