Reklama

Reklama

Hříchy pro pátera Knoxe

(seriál)
Československo, 1992, 9 h 53 min (Minutáž: 54–67 min)

Režie:

Dušan Klein

Předloha:

Josef Škvorecký (kniha)

Scénář:

Dušan Klein

Hrají:

Zlata Adamovská, Miroslava Pleštilová, Vladimír Dlouhý, Petr Kostka, Pavel Zedníček, Lucie Zedníčková, Jan Kanyza, Eugen Jegorov, Karel Heřmánek (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbený seriál detektivních příběhů, v němž jeho autoři záměrně porušují některé z pravidel, na kterých podle pátera Knoxe stojí čistota detektivního žánru. Uvádět ho bude sám režisér Dušan Klein, autorem předlohy byl Josef Škvorecký. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a základní otázka byla tehdy soutěžní. Ale i při reprízách si diváci mohou vyzkoušet svůj postřeh, tentokrát nesoutěžně. Správnost své dedukce si pak mohou ověřit v závěru každé epizody. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zapojení diváků do děje mi velmi připomnělo Bakaláře z let minulých. Diváci také psali a účastnili se jako zběsilí. Bakaláři ale bývali občas zajímaví. U tohoto seriálu jsem se tolik děsila, kdy se zase Dušan Klein objeví na obrazovce se svou zničující větou, že jsem se vůbec nemohla soustředit na děj. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Seriál není špatný, a i když působí tuctově (svým prostředím aj.), má docela dobrou "temnou" atmosféru. Ani Zlata Adamovská jako detektiv v sukních není špatná... Některé zápletky jsou lepší než jiné, a hádanka na konci každého dílu je také osvěžující. Ale docela se to táhne... A taková ta porevoluční pochmurnost na hodnocení určitě ubírá... 57% ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

10/10 Z hlediska vývoje televizních formátů hezké, ten Kleinův/Škvoreckého přístup je atraktivnější, než koncept Rozpaků kuchaře Svatopluka, přesto dnes výslednou detektivku už není možné považovat za dílo nadčasového charakteru. Zlata Adamovská je v hlavní roli více unavená, nežli co jiného, dialogy kriminalistů šustí papírem a celé je to asi tak zábavné, jako ten jejich kompot tvořený z kapitána Maliny a nadporučíka Švestky. První čtyři díly se odehrávají v putice nižší kvality, ono taky kde jinde by Mirka Pleštilová dělala striptýz? Ale od pátého dílu to naše Eva Adamová povýšila do hogo fogo hotelu, kde si zpívá ty svoje šlágry Hospoda U Mrtvýho Času nebo Pánové A Dámy, Sorry! Nu, byla to éra, kdy si Zlata Adamovská nemohla vybrat mezi Petrem Kostkou nebo Honzou Kanyzou. Od šestého dílu se krimi se zpěvačkou v hlavní roli odvažuje i do exteriérů a pakliže se tyto natáčejí přímo před hlavním vchodem do ČT, je to milé. V závěru série se pak setkáváme s roztomilým dílem z natáčení Podzimní romance, kdy celý ten nápad živého seriálu z Kavčích hor pomrkává do svých vlastních kulis. Je tu mnoho aktuálních odkazů a je zajímavé sledovat ten vývoj nové porevoluční společnosti jak reaguje na novoty jako je bulvární pisálkovství nebo letní láska s Paolem. Nechybí ani lehká kritika restitucí, střet s technologickým pokrokem. Jen ty herecké výkony jsou takové, že se velmi tříští kvalita (Hana Maciuchová) s podprůměrem (Monika Kvasničková). Ale má to happyend! ()

Dixicz 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad natáčet živě, ale hrozně nevyrovnaná kvalita dílů i výkony herců. Celkově průměr. A ještě jedna věc mě vyloženě štvala – proč tam himl všichni museli pořád tak hulit!!! Jakoby herci nevěděli co dělat s rukama. Ještě to chápu v baru, tam to tak nějak patří, ale tam hulej všichni a všude. A pořád… ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...príjemné televízne spracovanie,sympatická ,všetečná Zlata Adamovská ako detektív amatér v sukni-ok-ale nemusela tam hádam vystriedať toľko mužských.....jednotlivé časti kvalita mierne kolíše-ale znesiteľné.Slušný priemer. Ako bonus dodávam,že manželkou róma v jednej časti je slovenka-síce hovorí po slovensky,ale ten český prízvuk tam uši píli-.....ale veď i po revolúcii musíme mať nejaké zastúpenie v tv programoch,vďaka i za takéto zviditeľnenie....príde ukričaná rómka hovoriaca po slovensky a reve na celý bar......hmm ()

Galerie (42)

Zajímavosti (15)

  • Režisér chtěl pro roli voayera Luďka Kopřivu, byl ale varován, že už je nemocný, má Parkinsonovou nemoc a přestává si pamatovat. Přesto to riskl, ale při vysílání docházelo k situacím, kdy mu museli herci napovídat, když se v roli ztratil. Jednalo se o živé vysílání. (sator)
  • Zlatu Adamovskou museli po jednom díle kvůli vyčerpání odvézt do nemocnice s podezřením na infarkt. (Oskar)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama