Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 777)

H34D 

všechny recenze uživatele

Batman Begins zdařile kombinuje komiksovou předlohu s reálným zpracováním. Vývoj a psychologie postavy Batmana je skvěle napsaná. Bruce Wayne je Batmanem a hrát musí svou civilní podobu, ovšem i jako Batman je stále vnímán jako člověk, nikoliv nadpřirozená postava... A ke všemu je výborně zahraný, obecně herecké výkony jsou zde velkou předností (ehm, až na Katie Holmes?). Batman Begins to bere pěkně od podlahy a přitom svižně a samozřejmě ve velkém stylu, což mimo jiné dělá film asi nejlepší komiksovou adaptací vůbec (platí do příchodu TDK). Všudypřítomnou temnou atmosféru umí Nolan bezchybně, ovšem do blockbusterové akce teprve proniká, jeho střih akčních sekvencí se místy může zdát chaotický... 9/10 ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, srdce a slabost pro komiksy zavelilo!!!! Dej 5*!!!! Tak je tam už mydlím!!! Musím, už jen z nostalgie, neboť první film, který jsem v tehdy "kapitalistické" cizině (cíl: Salzburg) na přelomu 1989 - 1990 viděl byl Burtonův Batman... No, můžu já dát jiné hodnocení??? Jsem moc rád, že se nám ten ušatec s křídlama vrátil... Nolane, díky.... Vychutnal jsem si to... Batmans Begins budil mé obavy (naprosto zbytečně) tak jako když mi nejoblíbenějšího představitele M.Keatona vyměnil V.Kilmer a po něm G.C. a já se bál pádu oblíbence. Dvojka Nolan/Bale ho vrátila tam kam patří... zpět na vrchol... ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jelikož se asi vypravím do kina Temného rytíře, když už je kolem toho taková sláva, tak jsem se musel podívat na to jak ten náš Batman vlastně začal. Nolan odvedl dobrou práci, kvalitní příběh, ani jedna mrtvá chvilka, ale stejně to nebylo uplně zázračné, přece jen mi vadily nějaké ty nepřesnosti a chybky. Ale za to, že jsem se chvílemi i slušně zasmál, tak tam peru 4. Uvidim co po TDK, třeba to ještě přehodnotim. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Resuscitace Temného rytíře proběhla ve velkém stylu. Nolan kašle na vše, co bylo předtím, Schumacherovi se vysmívá přímo do tváře a sám zrealističťuje jednoho z nejosobnějších hrdinů komiksu. První polovina působí svěže, novátorsky a psychologicky drásavě, druhá pak rozehrává tradiční navlékání do kostýmu a první trable v nové roli ochránce pořádku. Nolan nespoléhá na trikový ohňostroj a velice pevně lpí na co nejpreciznějším zasazení ve skutečném prostředí. Investice do hmatatelných kulis se vyplácí o to víc, čím lepší herci v nich hrají. Bale nemá jako Batman absolutně chybu a osobně ho považuji za nejlepšího a nejskutečnějšího představitele téhle role, Cillian Murphy v další roli naprostého magora okouzlí každého a i ta Katie Holmes se dá s opakovaným shlédnutím vzít na milost. Škoda jen, že Nolan není přesvědčivý v akčních scénách. I když si myslím, že zcela záměrně, mixuje souboje do nepřehledného guláše, protože třeba taková scéna na ledu je ve své podstatě dokonalá filmařská práce, stejně jako celý film. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že Batman, ako jedna z veľkého množstva postáv komiksového univerza ma nikdy nezaujala (podobne ako ďalší velikán nakladateľstva DC - Superman). Preto si veľmi cením toho, ako si ma film dokázal získať už od úvodných minút. Najväčšia sila Batman Begins spočíva - podobne ako v X-men (hlavne v jeho druhom dejstve) v doslova až pitevnom psychologickom rozbore charakteru hlavnej postavy. Nolan mal oproti Singerovi navyše ešte veľkú výhodu v tom, že sa nemusel orientovať na skupinu postáv, ale iba na jednu hlavnú a zopár vedľajších. Sústredenie na motívy konania, ako i udalosti formujúce osobnosť, rodinné pozadie i okolnosti, ktoré viedli k vzniku "legendy" - to všetko vo filme funguje veľmi dobre a kompaktne (možno až príliš, pretože v tomto smere paradoxne prichádza aj moja prvá maličká výčitka - snaha o skĺbenie viacerých dejových vetiev do jednej pred akčným finále bola imho už mierne prekombinovaná). Vďaka tomu máme na plátne po charakterovej stránke plnohodnotne vykresleného hrdinu, ktorého reakcie chápeme a rozumieme im. Je potešujúce vidieť, že poväčšinou čiernobiely svet hrdinov v intenciách "dobro-zlo" dokáže mať aj dospelejšiu tvár, kde striktne dichotomické delenie bolo nahradené rozostrením hraníc medzi dobrom a zlom, resp. jeho vzájomným prelínaním (špecialita hlavne ázijskej kinematografie). K ďalším kladom filmu si ešte pridajte výborný soundtrack a celkovo zvuk (podtrhnutie netopierej orientácie), presvedčivého Balea (u mňa zďaleka - samozrejme aj vďaka scenáru, najpresvedčivejší Bruce Wayne) a do "realistického" tónu zahalenú výtvarnú stránku. Na druhej strane, slabinou (malým škrabancom) je pre mňa strih bojových sekvencií, resp. kontaktných súbojov, ktoré sú obrazovo komponované takmer výhradne iba polocelkami až detailami, čím výrazne trpí vaša orientácia počas ich sledovania (i keď uznávam, že znázorniť "neviditeľného" bojovníka je vec ťažká...). Výsledok? Jedna z najlepších komiksových adaptácii. P.S.: Povestnou čerešničkou na torte bol vydarený spôsob naviazania na Burtonovho Batmana ako i jeden konkrétny prvok v deji odkazujúci k Stokerovmu Draculovi (resp. jeho filmovým verziám, počnúc Murnauovou). ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • Na rozdíl od ostatních postav Rachel Dawes (Katie Holmes) neexistuje v žádném z komiksů o Batmanovi, ani v žádném jiném vydaném společností DC. Jejím duchovním otcem je režisér Christopher Nolan a jako takovou ji zpracoval David S. Goyer. Byla psána přímo "na tělo" zmíněné herečce. Pokud by se její obsazení nezdařilo, byly v záloze Claire Danes a Reese Witherspoon. (cihlenka)
  • Pri testovaní batmobilu v laboratóriu, Bruce Wayne (Christian Bale) točí volantom doľava, auto však zabáča vpravo. (johnsnow)
  • Fiktivní žebříček časopisu Forbes v roce 2006 zařadil Bruce Wayna (Christian Bale) na 7. místo nejbohatších neexistujících postav s jměním ve výši 6,8 miliardy amerických dolarů. Na prvním místě se umístil Strýček Skrblík. (cihlenka)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama