Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze uživatele Ceberus k tomuto seriálu (11)

Hvězdná brána (1997) 

Po letech jsem zkusil znovu zhlédnout a i když jsem se na první pokus nedokázal přenést přes prvních pár dílů v domnění, že je na mě seriál už příliš dětský, na druhý pokus znovu doceňuji, s jakou lehkostí dokáže být sci-fi seriál také velice vtipný, přestože to není jeho hlavní záměr (jako je tomu u Červeného trpaslíka). Kromě toho si více všímám, že přestože je seriál v principu epizodický, mnoho dílů je nečekaně hustě provázáno již známými postavami, událostmi nebo jinými věcmi z předešlých dílů, což tehdy na přelomu tisíciletí nebylo u seriálů ještě úplně zvykem. Stejně tak byly tehdy netradičně kvalitní speciální efekty - motion tracking byl pravděpodobně tenkrát novinka a nasvícení lodí prolétajících reálným prostředím bylo na svou dobu bezkonkurenční. Mám dojem, že snad šlo i o první seriál vůbec, který dokázal věrně renderovat vesmírné lodě v atmosféře za bílého dne. I takové detaily, jako že střely z tyčových zbraní dokázaly letět za stromy, se dnes zdají jako samozřejmost, dokud si člověk neuvědomí, jak tehdy třeba střelba z trekových fázerů musela být vždy v popředí scény. O efektu průchodu lidí a věcí hvězdnou branou ani nemluvě. Poznámka k Jonasovi - říká se, že fanoušci ho neměli rádi, ale já s ním neměl vůbec žádný problém, byla to sympatická postava. Myslel jsem si, že tenhle seriál s mým nabývajícím věkem padne v mém top 10 seriálů za oběť dospělejším konkurentům (např Hře o trůny), ale je prostě natolik zábavný, že ho musím nechat nahoře. :-) ()

Politika (1998) (S01E20) 

První klasická clip-show, jejíž jediným účelem je ušetřit peníze na nějaký nákladnější budoucí díl. :-) Ronny Cox je mistrem záporáků (RoboCop, Total Recall, také dvojdíl Star Treku Nové generace), takže není divu, že to v seriálu nebylo jeho poslední vystoupení. ()

Otázka paměti (1999) (S02E22) 

Klasická clip-show, která má za účel ušetřit peníze, v tomto případě se zřejmě šetřilo na začátek třetí série. ()

Lovec Goa'uldů (1999) (S03E07) 

Za mě jeden z nejlepších dílů vůbec, hlavně díky charismatickému guest star Samu Jonesovi jako lovci Goa'uldů. Škoda, že se jeho postava už nikdy neobjevila znovu. ()

Seriál Červí díra (2001) (S05E12) 

Jedna z nejlepších komediálních epizod Hvězdné brány, kde si tvůrci seriálu dělají legraci sami ze sebe, tak jak to umějí. :-) ()

Kritický bod (2002) (S05E17) 

Vykrádačka Armageddonu. :-)  "Ten film jsem už viděl, spadne na Paříž." :-D ()

Prozrazené tajemství (2003) (S06E17) 

Vzpomínková epizoda (tzv. clip show) se dělává, když je třeba ušetřit peníze - zpravidla se šetří peníze na epičtější poslední díly sezóny. Vtipné je, že záběry z této clip show se použily v pozdější clip show (Inaugurace). :-D ()

Inaugurace (2004) (S07E20) 

Vzpomínková epizoda (tzv. clip show) se dělává, když je třeba ušetřit peníze - zpravidla se šetří peníze na epičtější poslední díly sezóny. Ale když se v jedné clip show používají záběry z předchozí clip show (Prozrazené tajemství), tak to už je fakt next level šetření. :-D ()

Spříznění (2004) (S08E07) 

Tak až teď po zhlédnutí Krokodýla Dundeeho mi došlo, že Teal'covo zpacifikování zloděje kabelky je homage na zmíněný film. :-D ()

Čtvrtý jezdec apokalypsy, část první (2005) (S09E10) 

Díl má najednou po covid pandemii úplně jiné vyznění. Jinak jde o další z mnoha případů, kde jsem se přesvědčil, jaký je Cameron Bright naprosté herecké dřevo a nechápu, proč je tak často obsazovaný. ()

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama