Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (1 179)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jako zjevení zapůsobil tenhle film v roce 1985 jak v amerických kinech, tak ve "zbytku" světa. Fenomenální úspěch byl dílem především scénáristů a režiséra Zemeckise. Ale co by byl BTTF bez Martyho - M.J. Foxe a doktůrka Browna - CH.Lloyda ? Jejich postavy přesně zapadly do připraveného schema a vše dohromady dalo nezapomenutelný zážitek netradičního Sci-fi, na které se nezapomíná. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Osemdesiatky, vrchol spolupráce Spielberg / Zemeckis… Maximálne zábavné, nápadité, inteligentné, kultivovano vtipné, s citlivo podanými hlbšími myšlienkami. Film, ktorý nerobí hanbu pojmom „popcorn“ alebo „(ultra)happyend“. Prečo sa už dnes také nenakrúcajú? Prečo žijeme v tak depresívnej dobe? Keby som nebol filmom doteraz nedotknutý a hodnotil ho v dobe vzniku, dal by som 5*. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Vtipná a chytrá oddychka s dokonalým sympaťákem Foxem v hlavní roli. S kytarou je lepsi nez Kodym s Mayem dohromady... Jinak dokonalý prototyp nenáročné, ale ne blbé popcornové komedie pro celou rodinu (to se nerovná mluvícím zvířátkům a Eddiemu Murphymu). ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh, výborní herci a originální zápletka. Přišel se spoustou skvělých hlášek a například teorie Dr.Emmeta Browna o totálním paradoxu mě taky vždycky dostane ;-). Jeden z nejlepších a nejpropracovanějších sci-fi všech dob. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost mého mládí, miluji sci-fi filmy a cestování časem jsem byl vždy fascinován. Už samotné dobrodružství při napravování časového kontinua spolu s vtipnými hláškami a jednoduchým pojetím této jinak složité problematiky tvoří z tohoto filmu lehkou akční jízdu, kterou si prostě užíváte. Upraveným DeLoreanem bych se sice neprojel, ale jezdit do práce na antigravitačním skateboardu byl vždy můj sen. Christopher Lloyd v podání praštěného Dr. Emmetta Browna a Marty McFly jako správný teenagerský slušňák jsou vydařená dvojka a oba provádějí dost bláznivé kousky. Hlavní motiv OSTu, který složil Alan Silvestri je prostě skvělý. I přes lehce laděný béčkový nádech celé trilogie se jedná o nezapomenutelný zážitek jedné z nejlepší sci-fi komedie všech dob. (9/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Trilogii Back To The Future jsme rozebírali asi ve tři ráno, když nám končil maturitní ples a šli jsme zmrzlým Hradcem Králové do nejbližšího nonstop podniku, a i když byla opravdu nechutná zima (a byli jsme docela v náladě), došli jsme k tomu, že je to super. A to se mi normálně tohle cestování časem hnusí víc než francouzské situační komedie s převlékáním, zmatky, ztrátami paměti a dvojníky. Pošahanec Lloyd, mladíček Fox, takové decentní změny budoucnosti, létající DeLoraine a hafo dalších vychytávek mění podstatné náležitosti mého vztahu k tomuhle "žánru"...výjimka holt potvrzuje pravidlo. I když si neodpustím říct, že doktor Brown musí být opravdu génius, protože 7,62mm ze dvou metrů opravdu není málo:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nostalgicky chlácholivá komedie, která kořeny osmdesátých let hledá v letech padesátých (a nejsou to jenom béčkové filmy s Ronaldem Reaganem). Podvratnost dvou méně jednoznačných dekád mezi tím musela být v zájmu udržení konzervativních amerických hodnot vynechána. Hustota narážek na emblémy 80. let (aerobic, Calvin Klein, skateboard, walkman) film mění v katalog retro výrobků. Film mohl ve své době zároveň sloužit jako podobný vzor toho, jak se chovat a k čemu vzhlížet, jakým je v jeho fikčním světě reklamní plakát se šťastnou, veskrze patriarchální a konzumu oddanou rodinou z padesátých let. Právě v takovouto rodinu se v závěru příznačně mění McFlyovi. Lepší popkulturně zabalený vzorek reaganovské ideologie těžko najdete. Zato lepší komedie o časových paradoxech by se jistě našla. 75% Zajímavé komentáře: JohnnyD, Dale, liuk ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Co jsou Star Wars pro sedmdesátá léta, tím je tato trilogie pro osmdesátky... Komedie i vážné téma namíchané v tom nejlepším hoolywoodském stylu...co víc si přát! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie s výborným Michaelem J. Foxem a kvalitně potrhlým Christopherem Lloydem. Výborná zápletka, která je v dalších dílech dovedená až do extrémní dokonalosti. Člověk se až diví, že to všechno tvůrci dokázali tak precizně a hlavně logicky poskládat dohromady. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počátek té nejdokonalejší trilogie, kterou jsem od mala prostě neskutečně žral, jinak se to říct ani nedá, a po dlouhé době jsem se na ní podíval znova a opět prostě nemůžu jinak než za pět hvězdiček. A to se mi neztratí, věřím tomu, nikdy. První díl sice není nejlepší, ale je to počátek velkého příběhu, a to je hodně podstatné. --- Co je? Co je? Je to žhavý? - Přímo studený. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19miliónovTržby USA $210,609,762Tržby Celosvetovo $388,300,000▐ ▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA $5,514,726 //počet predaných kusov 576,011║ __ Tržby za predaj edície Back to the Future - The Complete Trilogy na Blu-ray v USA $23,310,117 //počet predaných kusov 606,006Tržby za predaj Back to the Future Trilogy na DVD v USA $727,319 //počet predaných kusov 27,558║ Čaro 80.rokov z tohto filmu pekne dýcha, len škoda že som tento film nevidel prv, určite by ma to viac nadchlo, dnes mi to príde dejovo už dosť okukané, ničím extra zvláštne, aj keď sa to celkom dobre pozerá o tom niet pochýb. /65%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vidět to poprvé v letech pubertálních, kdy jsem podobné skazky hltal otesánkovským stylem, asi by to bylo jasných pět hvězdiček. Bohužel jsem se k Zemeckisově legendární sci-fi dohrabal až minulý týden, což na nadšení poněkud ubírá. Příběh je velice zábavný, některé gagy i situace velice fajn, ale trochu mě opruzuje ten "teenage spirit" a nezaměnitelná estetika let 80., kterou věru nemusím. Opravdu dobří jsou oba titulní představitelé, zábavná je i hra s vlivem minulých činů na věci budoucí. Prostě hodně povedený hybrid s fajn nápadem a kvalitním scénářem. Ale stárnoucí... marná sláva. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První díl jedné z mých nejoblíbenějších trilogií. Jednička je skvělí začátek. Mladý a skvělý M.J.Fox. Ukázka zručnosti R.Zemeckise. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zemeckis natočil typický spielbergovský film - to znamená úžasnou podívanou plnou humoru i napětí - to je přesně ten typ filmů, co mám rád. Finále je natočeno absolutně dokonale. Sedmnáctiletého Martyho hraje skvěle tehdy 24-letý Michael J.Fox (v pokračováních bude postavě stále 17, ale Michaelovi 28), výborný je i Christopher Lloyd. A Silvestri si vyhrál s hudbou. Film byl nominován na Oscara za scénář (Zemeckis a Bob Gale), zvuk a píseň (Power of Love) a získal ho za zvukové efekty. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Po všech stánkách perfektní film. Vynikající scénář, kde je každý moment a dialog podstatný a zároveň vynikající hříčkou. Úžasná režie s kamerou, plná ikonických božích záběrů a vizuálního vyprávění. Dokonalý obsazení snad každé role. Všichni herci pasují na své místa a mají dokonalou chemii. Skvostně fungují jak jejich mladší, tak i starší verze, které mají vynikající masky. Nemluvě o soundtracku podporující každou chvíli a moment. K tomu je to úžasná cesta pro hlavní postavu, která ovlivní životy k lepšímu každého, koho potká, díky svému přístupu k životu. No a kdo by nemiloval dvojici Martyho a doktora? K tomu všemu tu je prostě to FINÁLE, které vás asi 40 minut drží v konstantním napětí a to i na x zhlednutí, jak bezchybně je provedené. Po každé překonané překážce je tu další a další! Jak jsem říkal, po všech stránkách perfektní film, kde s každým zhlédnutím objevíte nové a nové detaily. Nechápu, jak to takto dokázali napěchovat nápady, myšlenkami, pomrknutím a hrátkami. Zdá se to až nemožné. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Porušování časoprostorového kontinua, nejrůznější vedlejší reality a pořádný dějový zmatek v tom dobrém slova smyslu v akci. Pádný a svou přitažlivostí asi nepřekonatelný příspěvek do věčného cestování časem, kdy je vynikající nápad navíc sklouben s nostalgickým ohlédnutím za starými dobrými časy. Dokonale "vychytaný" a stupňovaný scénář, zběsilé tempo filmu a neoddiskutovatelně sympatický hlavní hrdina, naprosto perfektně ztělesněný Michaelem J. Foxem, činí z tohoto filmu nejlepší možnou zábavu pro pohodově strávené dvě hodinky, kdy si člověk ještě říká, že musel při filmu dokonce zapojit mozek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jó Zemeckis holt nikdy nezklame. Zatím se mi líbili všechny jeho filmy a Návrat do budoucnosti je toho zářným příkladem. Michael J. Fox a Christopher Lloyd prokazují neobyčejný komediální talent. (Jako ostatně všichni v tomhle filmu), nesmím zapomenout na vybroušený scénář (Darth Vader z planety Vulkán) a vůbec tenhle film je prostě super. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,jsem doktor Emmet Brown", stojím na parkovišti, je sobota ráno 26.října 1985 1:18 po půlnoci. časová zkouška č.1!" a chvíli na to, se prvním tvorem na světě, který cestoval časem stal pes Einstein.... HALÓÓ, HALÓÓ, JE NĚKDO DOMA???? ()

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama