Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Recenze (824)

curfew77 

všechny recenze uživatele

Velmi klasicky a velmi poctivě pojatá sci-fi filmařina, podpořená dokonale přesvědčivou Jodie Foster, která už nikdy nikde nebyla tolik sexy :) Ale vážně, opravdu jeden z mých nejoblíbenějších žánrových filmů devadesátých let, bohužel trochu neprávem polozapomenutý. Co všechno vás ještě nesmírně potěší? Neošizená stopáž, sympaťák Mc Conaughey, vždy brilantni Woods, elegantní a dodnes slušně vypadající trikové scény plus docela podařený mix reálných záběrů s těmi filmovými - zkrátka, v tomto případě nešlápnete vedle. Příběh má atmosféru, tah na branku i napětí, a u scény dekódování tajemného signálu jsem při první projekci skoro nedýchal. Snad jen ten závěr, tolik předesílaný a tím pádem očekávatelný (navíc s okatým náboženským podtextem) si Zemeckis mohl odpustit. Jinak ale skrz naskrz zasloužených 90 %. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

Nádherné sci-fi s filosofickým podtextem možná až moc. Tajil se mi dech až do kontaktu potom dest minut trapárna na druhou a potom už to zase šlo. Ale kuli těm deseti minutám nemůžu dat s čistým svědomým plnej počet tím podle mě Zemeckis zabil tento filmek. Celej fílm nádherné budování tíživé atmosféry, při které vám běha tím správným způsobem mráz po zádech potom, když čekáte vyvrcholení příjde rána do ledvin, která vám dá jasné k. o. ()

Chudák 

všechny recenze uživatele

Film je sice poměrně dlouhý, ale nenudí...a 4 hvězdy za pár věcí, které jsou pro mě jaksi taksi blbost:) ajaj po opakovanem shlednuti, musim upravit na5, chyby mi uz nevadi:-D ()

Nessos 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, zdlouhavé, zdlouhavé. Až příliš. Dlouho poslouchají, dlouho analyzují, dlouho připravují. Ona hlavní myšlenka, že kdyby byl vesmír jenom pro nás, tak by to byla ztráta času, je pravdivá - tedy alespoň já s ní souhlasím. Zemeckisova ruka je znát, stejně jako ruka Silvestriho - nejednou mi hudba připomněla Forresta Gumpa. ()

Katka232 

všechny recenze uživatele

Jo, tak zase něco jiného, než klasičtí emzáci. Hurá. Že to vůbec někoho napadlo zfilmovat. Z tohoto filmu mám velice dobrý dojem. Je to lehké, nevtíravé a děj také upoutá. Jen ty náboženský kecy jsem moc nemusela. Ale to už je holt úděl. ()

Hollister 

všechny recenze uživatele

dvě a půl hodiny sci-fi dramatu kombinovaného s lovestory, místy proloženého křesťansko americkou agitkou... při poloviční stopáži by se to snad dalo zvládnou a clověk by pak nelitoval ztraceného času ()

Jantrneny 

všechny recenze uživatele

Způsob, jakým se mají točit sci-fi o mimozemšťanech nám tu názorně předvedli Zemeckis a Fosterová. Skutečně nevím, komu mám děkovat víc, protože mě obohatili o úžasný zážitek. Poprvé jsem u filmu zažil pocit nepředstavitelna (ano, Vesmírnou odysseu jsem viděl až po sléze) a chtělo se mi brečet, smát se a mít vedle sebe skutečnou Arrowayovou, abych ji mohl dlouhé hodiny klást otázky, na které by se mi dostávaly fantastické odpovědi. Nádherný výlet za hranice lidské fantazie, který je možný snad jen ve snech. SPOLIER Jako třešnička na dortu pak film vyšperkovalo odhalení o skutečnosti expedice /SPOILER. Kontakt je film, který vystihuje pravý význam slova "strhující". Doporučuji pouze lidem s city. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Zemeckis mě prostě vždycky od první minuty vtáhne do děje, u kterého sedím u obrazovky jako přibitý a hltám každou další scénu. Jodie Foster na jedničku a celkově super film který mohu s čistým svědomím doporučit nejen fanouškům Sci-Fi. ()

Sarcasmgirl 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl můj šálek sci-fi, tak bych dala i 5*, ale není. Přesto se mi tento snímek líbil, zvláště tempo jímž se ubíral. Nemám ráda přehnaně moc ufo blábolů, takže oceňuji, že se jim snímek téměř vyhnul a přesto byl svým tématem plnohodnotný. A Jodie je epesní, co si budeme povídat. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Otázky typu: "Proč vlastně to všechno? Odkud jsme se tu vzali? Jaký je důvod našeho bytí." A spousta dalších už zaměstnávala tolik mozků o moc chytřejších než je ten můj, přesto se málokdo takovým myšlenkám občas nevyhne. Robert Zemeckis rozjíždí podle úžasné Saganovy předlohy pozoruhodný sci-fi epos o horlivé a entusiasmu plné vědkyni a jejím kontaktu s mimozemskou vyspělejší civilizací. Filosofování na téma věčného sporu věda vs. víra, který má počátek už v hlubokém konzervativním středověku, a který je v tomto filmu přítomen od začátku až do konce, až se zdá, že každá postava k tomu má co říci. Dalším bodem sporu, který je ve filmu zdařile popsán je poté dopad na společnost, když se ona kauza provalí a vědci si tak musí své názory obhajovat před věčně skeptickou společností. Zajímavým příkladem jsou pak různí náboženští fanatici, veřejné masivní demonstrace a trefné komerční zneužití a využití. S tímto vším a ještě se supertajemným pozadím celého filmu dokáže pracovat Zemeckis opravdu famózně. Na poměrně dlouhé dvou a půl hodinové stopáži se nenajde až na jeden přehnaný plot twist slabé místo a i proto tak můžu zařadit Kontakt do absolutní špičky ve svém žánru. Přestože Jodie Foster rád nemám, zde mi vůbec nevadila, dokonce tuto roli považuji za její úplně nejzdařenější, protože svůj charakter dokázala zahrát s uvěřitelnou mimikou a s citlivým navozením klasické vědecké obsese. Vedle ní si až bohužel příliš málo prostoru urvali sympaťák Matthew McConaughey a nesmělý vědátor William Fichtner. Žánrová špička a nelehko spravitelná filosoficko - fantasticko - vědecká záležitost. ()

Asdas 

všechny recenze uživatele

Skvelý vedecko fantastický film s nádychom tajomno , miestami temnou atmosférou a trocha zastaralými trikmi . ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Jářku, pěkný film to je! A dá se vidět opakovaně, což je milé. Přitom "to pravé" sci-fi je tam jen chvíli, stejně jako David Morse. Obého je mi líto, ale i tak to kupuji za 4 hvězdy. Všechna blábolovitá a jiná klišé Zemeckisovi odpouštím, neboť intelektuálku a vědkyni Jodie obsadil dobře. S líbezným teologem Matthewem to sice přehnal, té libovosti bylo až moc, ale Tom Skerritt byl správně oportunistický a červí díra sice krátká, ale pěkná. James Woods jako téměř vždy slizoun, zde ovšem ve velmi krotké verzi. Fichtner má na víc, ale to je fuk. Vlastně je to limonáda, ale jak říkám, pěkný film. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Hoci som očakával niečo "viac" sci-fi s vyústením do nejakého šokujúceho záveru alebo skutočného kontaktu, ktorý by ma prinútil sledovať film s otvorenými ústami, napriek tomu nie som sklamaný. Dej tak či tak graduje až do konca a napätie je viac krát na najvyššom bode. Ale hlavnou myšlienkou filmu je v hlavnej zápletke tak trochu zapadnutá odveká konfrontácia vedy, filozofie a náboženstva, pričom sa však film elegantne vyhýba odpovedi na to, ktorá strana má pravdu. Herci, hudba aj vizuálne efekty sú v poriadku takže film môžem bez výčitiek označiť ako úctyhodné dielo. 80%. ()

kslaww 

všechny recenze uživatele

Kontakt který může přijít a nemusí, kontakt který když přijde vypukne panika. Super scénář....super režie ()

Ocelotr 

všechny recenze uživatele

Zvyšuju na 5 ať nežeru, z jednoduchého důvodu. Ať dávají na ostatních programech v TéVé cokoliv, když běží Kontakt, tak ho prostě s láskou shlídnu. A to se mi nestává ani třeba u mnou zbožňovaného Vetřelce. ()

Kucino 

všechny recenze uživatele

Chcel som dať 5 je to super, ale niečo mi tomu chýbalo. A jasné, že nie sme sami škoda len, že naša generácia sa žiadneho kontaktu takmer isto nedožije... ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Kontakt by som opísal ako female friendly sci-fi. Žiadna veľká akcia, žiadne veľké efekty, ale film je zameraný na nečakane silný a dojímavý príbeh o pute najsilnejšom - vzťahu rodiča a dieťaťa. Teda aspoň ja som si to tak interpretoval. Rozhodne zaujímavý, i keď možno trochu rozťahaný film. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Jeden z najnudnejších sci-fi, aký som kedy videl. Nestotožňujem sa s tunajším hodnotením. Od začiatku do konca je to len veľká nuda. Od dešifrovania prvej správy to malo ešte sľubný nábeh, no potom to spadlo do slabého priemeru. Ani záverečné desať minútové cestovanie v časopriestore ma nezaujalo. Plus dávam za herecké obsadenie a myšlienku, ktorá ale bola zle zrežírovaná. ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama