Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruská mafie na vzestupu, James Bond opět v akci. Pierce Brosnan v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. James Bond spolu s kolegou a přítelem, agentem 006 Alexem Trevelyanem, zlikviduje sovětskou továrnu na chemické zbraně. Alex však během akce padne do rukou ruského plukovníka Urumova, který jej bez váhání popraví. Po devíti letech zachytí britské špionážní družice zkázu sibiřského střediska kosmických zbraní Severnaja. To je zničeno jedním ze dvou bojových satelitů, nazývaných Zlaté oko. Satelit způsobuje elektromagnetický výbuch, po kterém přestanou fungovat všechny počítače. Bond se proto vydá do Ruska zjistit, kdo za celou akcí stojí. Bývalý člen KGB Valentin Žukovskij mu za tučný obnos zařídí schůzku s šéfem zločinecké organizace zvané Janus. Bonda čeká několik šokujících překvapení: pro Januse pracuje samotný Urumov, nyní generál a šéf vývoje kosmických zbraní. A hlavou Janusu je někdejší agent 006 Alex Trevelyan, jehož smrt byla před lety jen fingovaná. Trevelyan má nyní kontrolu nad druhým satelitem Zlaté oko. Má v plánu jej odpálit nad Velkou Británií a způsobit tak její naprostý kolaps... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (653)

Morien 

všechny recenze uživatele

Když se nad tím intensivně zamyslím (ačkoliv potřeba intensivního zamýšlení nad Jamesem Bondem je téma na diskusi samu pro sebe), tak je Zlaté oko zlatým standardem, podle kterého moje podvědomí posuzuje všechny ostatní Bondy. Myslím si, že jsem možná některé Conneryovky viděla dřív, ale přece jen jsem devadesátkové dítě a tak mým Bondem byl vždy zejména Brosnan a na srdíčkové úrovni jím zůstává dodnes. Také jsem se tady poprvé zamilovala do hudby Erica Serry, než proběhla naprostá láska u soundtracku k Leonovi. Rozběhnutí motivací a přesouvání mezi různorodými lokacemi je tady orchestrováno tak, že nenamítám ani slovo, a ještě se z toho tetelím radostí. Důležitou roli pro mě hraje i to, že postava Izabelly Scorupco je předně schopná a vtipná a až potom také krásná. A ještě zmínka na počest Alanu Cummingovi, jehož poslední slova si sama pro sebe vykřikuji častěji, než je možná zdrávo. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Pierce Brosnan naozaj ukázal, že na to, aby hral Jamesa Bonda skutočne má, pretože Zlaté oko je jeho prvá a myslím, že aj jedna z najlepších bondoviek. Vždy keď vidím názov tohto filmu, začne mi v hlave hrať song od Madony. A tiež ma napadne super intro. Pierce zase ukázal ako v každej jeho bondovke niečo iné, než sme videli u jeho predchodcov. Príjemná bola aj zmena M - Judi Dench tej rola naozaj padla. Táto bondovka ma celkovo prekvapila, čakal som o dosť horšie. Scéna s tankom bola fantastická. Je to proste BOND. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bond 17 - nový Bond, nové tempo, nové zápletky v novém světě. Vynikající 007 v podání Pierce Brosnana, kterému můžeme i dnes vděčit za to, že James Bond přežil, že se posunul do doby po studené válce a agent Jejího veličensta si to nasměroval do nového století a tisíciletí. Zlaté oko je pravděpodobně nejlepší Brosnanova bondovka a až na několik za vlasy hodně přitažených scén jde o parádní podívanou. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Na Jamese Bonda mám názor ten, že není na světě agent, jenž by se zavděčil lidem všem ;-) Ale rozvést to musím: podle mě (lépe řečeno pro mě) mají bondovky hodnotu jen v okamžiku, kdy se na ně dívám. Nejsou pro mě nějakou hodnotou, která přetrvává. Nejsou nadčasové. Opakuji - pro mě ne. Zatímco u třeba Supermana (1978) a jeho "prostinkých" triků (na dnešní dobu) uslintávám a chrochtím blahem, bondovky např. s Connerym sleduji okem spíše pobaveným a shovívavým. Dvě hvězdičky, které jsem při prvním zhlédnutí Zlatému oku dal, byly zapříčiněny proto, že jsem ještě nebyl zvyklý na akční filmy. Po podívání druhém hodnotím výše, ovšem, stejné výtky zůstaly - směrem k nerealističnosti (jak si někdo stěžoval u Casina Royale) je to scéna s "pádem" do letadla, směrem k "nadsázce" je to např. scéna z krytu, která přechází v grotesku (ta snad nemá v JB co dělat!), akce mi připadla nenápaditá a tak to, co by stálo za zmínku, je občasný inteligentní vtip, Famke Janssen, mající orgasmus při střílení ze samopalu, tytulky s padajícími srpy a kladivy a zvláštní hudba Erica Serry. Ale abyste neřekli, tady je jedna výjímka, potvrzující pravidlo... Moje. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nemám rád bondovky, v čemž mě Zlaté oko jen utvrdilo. Jednoduchý příběh, projížďka tankem po Petrohradu, galantní Brosnan, odporný Gottfried John a rozparáděná Famke Janssen mající orgasmus při střelbě ze samopalu- všechno to zní a občas skutečně i vypadá strašně cool, ale přesto jsem nemohl přestat kroutit hlavou nad tím, jak může snímek s áčkovou produkcí i obsazením vyznít tak béčkově a neoriginálně. Bavil jsem se, o tom žádná, ale ta hromada klišé a neskutečného megahrdinství mi narážela do hlavy mnohem častěji a hlavně nepříjemněji, než by bylo zdrávo. Prostě musím zůstat u 3*, protože třeba nedávno viděný Skyfall, kterému jsem dával za 4*, je filmařsky daleko kvalitnější a propracovanější dílo.) Jinak Brosnan je asi nejlepší Bond, obdivovatelé pana Conneryho ať se na mě nezlobí.. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (88)

  • Podľa niektorých interpretácií má úvodná scéna, v ktorej Bonda (Pierce Brosnan) skúma psychiatrička Caroline (Serena Gordon), nadväzovať na predošlý film Povolenie zabíjať (1989), a Caroline má zistiť, či Bond môže nastúpiť späť do MI6. (ash99)
  • Agent 006 Alec Trevelyan (Sean Bean) bol - okrem Bonda (Pierce Brosnan) - vôbec prvým „double 0“ agentom s veľkou úlohou, a len tretím, pri ktorom je známe jeho pravé meno. Jedným z mála iných bol agent 002 Bill Fairbanks v Mužovi so zlatou zbraňou (1974). (ash99)

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Banderas by rád natočil třetího Zorra

Banderas by rád natočil třetího Zorra

28.11.2022

Mezi výborným Zlatým okem a ještě lepším Casinem Royale natočil režisér Martin Campbell taky moderní reboot (a pak výrazně slabší sequel) jiné slavný franšízy. Řeč je o Zorrovi z roku 1998, v němž si… (více)

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Gottfried John 1942 - 2014

Gottfried John 1942 - 2014

03.09.2014

Herec Gottfried John zemřel nedaleko Mnichova, kde dožíval svůj život po boku své ženy a kde prohrál svůj boj s rakovinou. Narodil se v Berlíně během bouřlivých dnů války. Otce nikdy nepoznal a… (více)

Reklama

Reklama