Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

dainio 

všechny recenze uživatele

Sobotní odpoledne jsem chtěl strávit různými způsoby. Jedním z nich bylo zkusit, co nabízejí naše TV stanice. Přepínám, přepínám a dostanu se na Primu. A hle ! Hraje tam snímek "Hřiště snů" s mladým Kevinem Costnerem. Vzpomněl jsem si, že před nějakou dobou byl film již uvedený na různých stanicích. Nicméně, nikdy se mi ho nepodařilo zkouknout. No a tak jsem to prubl. A udělal jsem dobře. Film mě zaujal, dobře se sledoval a ubíhal rychle. Kevin Costner předvedl velice dobrý výkon v roli farmáře, který vybuduje ze svého kukuřičného pole, baseballové hřiště. A ani ostatní herci za ním nezaostávají, jako třeba Amy Madigan, Ray Liotta nebo vždy skvělý James Earl Jones. Snímek má myšlenku a člověk se nenudí. Děj je promyšlený a celkově ve Vás film, nechá velice pozitivní náladu optimismu. Nemůžu jinak, než ohodnotiti ****. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Pre mňa nepochopiteľný skrz-naskrz americký kult, ktorý mne ako európanovi nepoznačenému baseballom povedal len veľmi málo. Zápletka filmu je čudná, rovnako ako celý jeho priebeh. Žiadny aspekt filmu ma nijakým spôsobom neoslovil a nechápem z akého dôvodu je tento film v určitých kruhoch tak uznávaný. V mojich očiach je to len čisto priemerná oslava amerického národného športu skombinovaná s podpriemernou fantasy drámou, i keď s veľmi dobrým hereckým obsadením a slušným technickým spracovaním. 6-/10 ()

deepspace101 

všechny recenze uživatele

"Je tohle nebe?" "Ne, Iowa." V roce 1989 po amerických kukuřičných polích ještě neběhali šediví mužíčci, ale dávno mrtví profesionální hráči baseballu. A byla to mnohem větší zábava. Kevin Costner kvůli nim prodrandí polovinu Států v dodávce, aby s "pistolí" v ruce přinutil Jamese Earla Jonese jít na zápas. Jako námět to na papíře muselo vypadat hodně divně, ale jako film, který vám má zanechat zasněný úsměv na tváři, to funguje bezvadně. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Těžko jsem si k Hřišti snů hledal cestu, hlavně kvůli kýčovitýmu a příliš pozitivně laděnýmu příběhu. Pořád jsem v něm viděl ódu na "Americkej sen", takže nepochybuju, že v Americe plný nezdravě sebevědomejch a věčně se usmívajících lidí měl snímek díky svý atmosféře obrovskej úspěch. Ve scénáři mi nejvíc chyběl propracovanější úvod (hřiště stojí už po pár minutách), o něco svižnější tempo vyprávění a víc dramatickejch prvků - když už dojde na nějakej problém, během chvíle se vyřeší, aniž by se s nim musel hlavní hrdina delší dobu vypořádávat, popř. konfrontovat svý názory na něj s okolim. A protože nemám rád baseball, moc mě nenadchlo, že nezanedbatelnou část stopáže tvořily právě baseballový scény. Jeden velkej plus ale musim dát za skvělej Hornerův soundtrack, dvě silnější hvězdy. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Osobně preferuji hokej a fotbal (a to často a ve velkém), ale jedno se musí uznat, nejlepší americké sportovní filmy jsou o baseballu. Ano, je to jejich národní sport a tudíž je to pochopitelné. Právě do filmů o baseballu jsou američtí filmaři schopni promítnout kus svého srdce, jak už bylo mnohokrát předvedeno (namátkou mé oblíbené – Přirozený talent, Velké vítězství, Hra snů, nebo nedoceněný Babe či u nás téměř neznámý film Pýcha Yankeeů). Hřiště snů se ke mně poprvé dostala těsně po revoluci na VHS a nezapomenu, jak celá má rodina měla při závěrečné scéně po těle příjemnou husí kůži. Je to film, který spojuje lásku ke sportu s mysteriózním příběhem o snaze dosáhnout odpuštění za zpackaný vztah se svým otcem. Kevin Costner, hnaný neznámým hlasem, který slyší pouze on (ale blázen to rozhodně není), musí podniknout cestu po státech, aby všechny přesvědčil, že vybudovat baseballové hřiště na úrodné zemědělské půdě a po uši se zadlužit, není pouze holá šílenost. Costner hraje skvěle a jako parťáka dostal charismatického James Earl Jonese, společně tak vytvořili magický, až pohádkový příběh o splněných snech a odpuštění. Kdykoliv mám dnes možnost, rád se na tento krásný film podívám a i přesto, že je to už několik desítek let, co jsem jej viděl poprvé, ten příjemný pocit a husí kůže se dostavuje i dnes… ()

Besty 

všechny recenze uživatele

Film, který má duši. Jsem si jistá, že každý člověk, který má alespoň minimální vztah k baseballu a jedenkát v životě cítíl nezapomenutelné brnění v rukách po odpalu... bude spokojený s citem, který je filmu dán. ()

shereen 

všechny recenze uživatele

Když film ztratí veškerý kontakt s tím, co je reálně možné a místo draka, princezny nebo E.T. je tam jen pár starých baseballových hráčů, tak to prostě není moc zajímavé. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Sympatický film o nejpopulárnější americké hře se skvělým Costnerem a Jamesem Earlem Jonesem. Bohužel mě až tak nenadchl jako možná nadchnul nadšence této hry. Potěšil mě v malé roli můj oblíbenec Burt Lancaster. ()

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Kevin Costner má farmu, dcerku, silně retardovanou manželku a poslední dobou i prapodivné halušky o baseballu. A protože je to logický, poslechne hlasy ve své hlavě a na svém poli postaví baseballové hřiště. To, co následuje potom je tak neuvěřitelně debilní, že jsem místy dostával záchvaty smíchu. Až mi rozum nebere to kladné hodnocení (a to nejen tady) i to, proč Costner tuhle roli vůbec vzal. Ta 1* je za sympaťáka Jamese Earla Jonese. Ostatní je jeden obrovský hnus! ()

matt85 

všechny recenze uživatele

Krásná jízda za sny, které se opravdu můžou splnit. V záverečné scéně jsem byl někde mezi naprostou extázi, dojmutím a uspokojením. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Pouštěl jsem si sportovní film. Jenže jsem dostal takový divný mix pohádky a amerického dramatu. Nevím jak lépe Hřiště snů popsat. Nesedla mi ta přeslazenost, která z filmu teče už od začátku z uší. Nesedlo mi prostředí farmy někde uprostřed Iowy. Nesedl mi už vůbec Costner, kterýho jinak ve sportovních filmech můžu. A nesedl mi ani celá ta pionta, že farmář, který má vlastně všechno se sbalí, přivede rodinu na buben ale jde si za hlasem, který mu straší v majáku. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Úžasný, nádherný film. K baseballu nemám žádný vztah, na zdůrazňování amerických symbolů jsem alergický a do logiky filmového děje šťourám často, ale tentokrát vůbec nemám potřebu pátrat po podstatě nadpřirozených jevů, které se ve filmu vyskytují - není totiž vůbec podstatná. A když Costner na závěr řekne mírně roztřeseným hlasem " A tati, chceš si zaházet?" - to se mnou teda hnulo... 5* // Zajímavý komentář: Matty ()

Bounded 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka magického realismu ve filmu. Poslední čtvrthodinka podle mě už trochu drhne, ale za Jonese s Costnerem nejde jít pod čtyři. ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

O Field of Dreams som sa dozvedel nahodou pri sledovani HIMYM, kde ho Robin zatracovala, zatial co muzi vynasali do nebies. Povedal som si "Challenge Accepted" a nakoniec som ostal prekvapeny, lebo film bol uplne iny ako som ocakaval. Niekto mozno uvidi len sentimentalnu sportovu drama, ktora nicim nevynika, ale nie je to tak. Pri pozornom sledovani vam neunikne, ze film nastoluje viacero otazok, ktore zostavaju nezodpovedane. Tu sa dostavame k tomu, cim je vlastne film vynimocny. Je to atmosfera tajomna a magickosti, akou sa vyznacuje len malo filmov, napriklad legendarny Donnie Darko. Aby fungovala dokonale prvky ako rezia, kamera, hudba ci herecke vykony funguju ako svajciarske hodinky. Podmanive Hornerove tony, dodavaju kazdemu zaberu novy rozmer a z hereckych vykonov ma viac ako Costner ci Jones zaujal Liotta, ktory naozaj posobi ako duch, co sa vratil z minulosti. Z dejoveho hladiska to vsak ziadna bomba nie je, co mi kazi vysledny dojem z filmu. ()

dwyane 

všechny recenze uživatele

Věřím, že kolem někoho může tento film proplout jen tak bez povšimnutí, ale pro sportovní fanouška a nadšence, především do kolektivních sportů, se jedná o jedinečný snímek. No jen si to představit, postavit si basketbalové hřiště, na kterém se mi sejde parta těch nejlepších basketbalistů historie...Sen. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Milý film s mnohými, často aj skrytými myšlienkami. Či už je to základná “Vyrovnaj sa s vlastnou minulosťou”, alebo “Choď za svojim snom” až po “Stoj za svojim partnerom v každej chvíli”. Film je navyše evidentne natočený milovníkom bejzbalu. Neviem o tej hre veľa, no som ozaj veľkým fanúšikom filmov zo športového prostredia. Kevin sa v týchto typoch filmov cíti dobre (Bull Durham - bejzbal, Tin cup - golf, Draft day - NFL). Neprekážala mi mysterióznosť, práve naopak. Moja mama Kevina ľúbila, a bol to ozaj sympaťák už za mladi, len malá odbočka. Film mal kedysi váhu, ak vezmem do úvahy, že bol terčom rôznych paródii. Má svoje čaro a asi trikrát som mal zimomriavky. Iste, má to 31 rokov, ale čaro pretrváva a keďže nejde dávať polky, tak zaokrúhľujem nahor. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Podle mě ten film jako země prosta baseballu (kluci sice teď postoupili, a třeba v Krči mají fakt pěkný areál, ale to na skutečnosti nic nemění) nemůžeme tolik docenit. Ale tu nostalgii, to souznění se sportem, jeho odkazem, s rodinou tradicí i historií, to prodává fakt pěkně. Stejně ale mám více rád ten film od Raimiho, kde Kevin stojí na nadhazovacím kopci a rekapituluje svůj život - For Love of the Game. ()

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama