Reklama

Reklama

Spider-Man 2

Trailer
USA, 2004, 127 min (Special Edition: 135 min)

Režie:

Sam Raimi

Předloha:

Stan Lee (komiks), Steve Ditko (komiks)

Scénář:

Alvin Sargent

Kamera:

Bill Pope

Hudba:

Danny Elfman

Hrají:

Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Donna Murphy, Daniel Gillies, Dylan Baker, Bill Nunn, Willem Dafoe (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tobey Maguire je tu opět coby Spider-Man, který jako jediný může zachránit New York. Skvělý fyzik, dr. Otto Octavius (Alfred molina), se nešťastnou náhodou promění v zuřivé, osmiramenné monstrum, Doc Ocka. Superinteligentní robot s chapadly na jeho zádech ovládá jeho mysl a nic nemůže zastavit práci na silném elektrickém zdroji. Město volá svého hrdinu na pomoc, ale Spidey nikde není! Být dál Spider-Manem je pro Petera Parkera (Tobey Maguire) téměř nemožné a on se musí rozhodnout, jestli opustí studium a lásku svého života, MJ (Kirsten Dunst). Jenže když Doc Ock unese MJ, aby se dostal ke Spider-Manovi, Peter Parker nemá jinou možnost. Vrací se zpátky do akce plné dobrodružství a vzrušení, jaké ještě sám nezažil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (764)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vedle série X-MEN mi právě druhý Spiderman zachutnal divácky nejvíce z toho, co nabízí filmový mainstream v oblasti komiksových remaků. Sam Raimi dokázal skvěle vyvážit humornou nadsázkou, snesitelně přicukrovanou love-story a akční rovinu s velmi slušným a rozeklaným padouchem. Film tak nabízí velmi sympatický koktejl, v němž se míchají adrenalinové pasáže (bitka na vlaku je skvostná), humorné momenty i intimní průhledy do duše hrdiny, který možná ani hrdinou být nechce. Právě ono Peterovo oscilování mezi introvertním studentem a neohroženým nad-člověkem, neustálé hledání sebe sama, to tvoří sympatický druhý plán pod bombastickou podívanou. Poměr je udržovaný ekvilibristicky a takřka až do konce je Spiderman 2 výjimečně vyrovnanou a poutanou podívanou, kterou sporadicky naruší jen přílišné patetické řečnění tetičky May. Takřka v předchozí větě je bohužel zrádné. Závěr filmu křečovitě a účelově zazdí vše, co před tím pečlivě cihlu po cihle stavěl a podívaná převálcuje zajímavý druhý plán. Hrdina nakonec nemusí řešit nosné dilema, pro co se rozhodnout, protože může mít obé – lásku i hrdinství. Ó jak já tohle pokrytectví nesnáším. I tak ve mně Raimiho pavoučí muž zanechal mnoho pozitivních dojů. Parádní ukázka mainstreamového řemesla, která se dlouho vyhýbá úskalím hlavního proudu, ale za minutu dvanáct přeci jen narazí... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil Spider-Mana je zhruba na stejny urovni s prvnim dilem, s tim rozdilem, ze zaporak je lepsi. Ale tim myslim postavu Doc Ocka, ne herectvi Alfreda Moliny. Sice se do role perfektne hodil a hraje super, ale Dafoe hral podle me lip. Ostatni herci tu pak hrajou podobne dobre jako v prvnim dile, takze na Tobey Maguirea, Kirsten Dunst, Bruce Campbella, J.K. Simmonse, Teda Raimiho, Stana Lee si nemuzu stezovat. Prekvapil James Franco, kterej byl hodne dobrej. Parkeruv zivot uz pokrocil, takze se film spis venuje tomu, jak se Parkerovi zije v roli Spider-Mana a to je trochu problem. Misty je toho kecani zbytecne moc na ukor akce a uz neni tak zajimavy, jako v prvnim dile, ale ono taky co vymyslet, kdyz jak komiksy, tak animovanej serial, jsou kazdej dil o bitce Spideyho se zaporakem. Akce spolu s trikama je opet bezchybna. Navic pribilo vic odlehcujicich scen a sou fakt docela vtipny, ale misty jsou nevhod. Nekomu mozna vadi az moc dobrej happy-end, ale me se libil. Jen bylo debilni, jak se ukazal Spidey bez masky asi 30 lidem. Jedina vytka, a vsiml jsem si toho uz pri prvnim dile, je to, ze tu snad nepadne ani jedno sprosty slovo a i kdyz se rubou hlava nehlava kusama nabytku, baraku, atd. a odnasi to civilisti, nikde neni ani kus tela nebo cakanec krve, jako by to ani netocil reziser uchylnejch Evil Deadu. Opet jsem se dobre bavil, uz se tesim na treti dil. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Lepší než první díl. Proč? Sam Raimi byl očividně po jedničce rozcvičen a akční sekvence mají citelně lepší choreografii, o něco lepší dojem zanechají i triky - digitálnost věci se sice nezapře, nicméně alespoň jsme tentokrát ušetřeni příšerně nepřirozených pohybů postav. Z filmu celkově sálá větší suverenita a nadhled, relativně často je i vtipný (byť jde tu a tam o humor infantilní až to bolí). Stydět se tentokrát nemusí ani záporák. Pseudodémonický a nechtěně směšný zelený kašpar z jedničky (Willem Dafoe promine, on za to stejně nemůže) byl nahrazen biomechanickým monstrem Octopusem, jenž je v akci efektní a ve svém projevu přinejmenším přesvědčivý. Slabinou opět zůstává laciná romance mezi Peterem a M. J., která bohužel po jedničce začíná nabírat obludně trapný rozměr. Veliká škoda je to zejména proto, že M. J. jako naivní, avšak odhodlaná holka odvedle a Peter jako nerozhodný a citlivý kluk fungují a hrají dost dobře. Ovšem pouze v momentech, kdy je Peter anonymním ochráncem a láska s M. J. zůstává platonickou... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nelze co dodat filmu, který je nejen kvalitami, ale i efekty na stejné úrovni jako jeho první díl, točí ho stejný režisér a opět se v něm setkávají stejná herecká jména. Sam Raimi své řemeslo umí a je znát, že se s postavou Spider-Mana dost vžil. Škoda jen, že se trojka nepovedla natolik jak se očekávalo. I když to samé se očekávalo už od dvojky. Na druhou stranu příběh má z čeho čerpat a tak není nemožné, že bychom se nakonec nedočkali dalšího dílu. Spider-Man 2 je každopádně povedené pokračování, které navazuje na předešlý díl a mimojiné akčními scénami dosahuje možná ještě vyšších kvalit, než jeho předchůdce. --- To je naposled, co strkáš pavučiny do mých věcí! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příklad toho , že dvojka se dá natočit lépe , než jednička. Moc se mi líbilo , že tentokrát Peter řeší obrovské dilema , jestli žít normálním bezproblémovým životem nebo zachraňovat svět , k čemuž byl předurčen ( trochu mi na těch komiksových filmech vadí ta obrovská zločinnost , ale chápu , o čem by to pak bylo , kdyby hrdina neměl s kým bojovat ). Hlavní záporák ve skutečnosti vůbec záporný není , takže musí bojovat sám se sebou , tedy spíš se svým nuceným druhým já. Scéna , kdy Spidey zapomene , že nemá masku a všichni ti cestující ho vidí , mě opravdu dojala k slzám a scéna ve výtahu mě zase velmi pobavila. Dala bych skoro i pět , ale přece jen , půlku filmu pořád někdo ječí - opravdu by to nešlo bez toho? ()

Galerie (171)

Zajímavosti (107)

  • Podle scenáristy Michaela Chabona se v rané verzi scénáře vedle Dr. Octopuse (Alfred Molina) objevily i postavy Black Cat, Lizard a Harry (James Franco) jako Green Goblin. Počet kostýmovaných hrdinů byl ale nakonec seškrtán. (HellFire)
  • Auto, které je vrženo do restaurace, je Saturn Ion Quad kupé. Automobilka Saturn poskytla štábu čtyři vozidla, z nichž byla použita tři. (HellFire)

Související novinky

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

Alfred Molina by se mohl vrátit jako Dr. Octopus

08.12.2020

Po dřívějších zprávách, že ve třetím samostatném filmu o Spider-Manovi s tváří Toma Hollanda se má objevit herec Jamie Foxx znovu jako Electro, tedy postava, již ztvárnil už v roce 2014 ve snímku… (více)

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Komiksové novinky

Komiksové novinky

03.02.2007

Restarty se v poslední době těší velké divácké oblibě, je to patrné na úspěšnosti Batmana, který začíná a Casina Royale. Proč nezkusit nový přístup k látce, i když máme za sebou teprve jeden díl? To… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama