Reklama

Reklama

Made in Britain

(festivalový název) (TV film)
  • Velká Británie Made in Britain (více)

Obsahy(1)

Made in Britain je sondou do života mladého neonacisty. Hlavní hrdina Trevor, ignoruje jakékoliv nařízení, zákony a systém obecně. Nechodí do školy ani do práce a jediné na co se zmůže je kradení aut. Dostává se do ústavu pro mladistvé, kde by z něho měli udělat slušného člověka. Ale ani vychovatelům se tento záměr nepodaří a Trevor se dál poflakuje a hází cihly do domů pákistánské menšiny. Celý snímek je o boji proti společnosti, pravidlům či řádu... (culas)

(více)

Recenze (49)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mladý skinhead Trevor je nekompromisne konfrontovaný s bezútešným životom v thahcherovskom Anglicku. Žiadna budúcnosť. Žiadna perspektíva. Nezamestnanosť. Špinavé mestá zamorené hordami prisťahovalcov. Drogy. Kriminalita. Rozklad a úpadok tradičnej britskej spoločnosti. Destabilizovanej Veľkej Británii vládne tvrdou rukou Železná lady. Jediné čo zostáva je držať hubu a krok. S tým sa však frustrovaný Trevor nedokáže zmieriť. Nechce rešpektovať skôrnatené autority chorého systému. Nechce sa zaradiť medzi poslušné, hlúpe ovce. On je mladý rozzúrený vlk. Je to divoký rebel, ktorý ide hlavou proti múru. **** ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Můžete mě tu zamknout,ale nemůžete mi z hlavy vzít nenávist." ...Agresivní chování a provokace,to byly Trevorovy zbraně proti všem a všemu co nesnášel. Snad právě jeho inteligence,která tu byla zmíněna,ho nakonec zachránila,ale to už se nedozvím,protože to skončilo v tom nejlepším což je škoda. Každopádně už tohle byl výborný herecký rozjezd mladičkého Tima Rotha. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skutočne "krásny" príklad toho, ako si vymletí skinheadi privlastnili hajlovanie a svastiku a začali všetkým ukazovať, akí sú bieli ľudia debili a rasisti a že všetko o 2.svetovej vojne pochopili absolútne zle. Pretože národný socializmus a neonacizmus je ako biela a čierna. Tim Roth sa zhostil svojej role skutočne obstojne a vytvoril naozaj mentálne retardovaného psychopata, ktorého príbeh vás síce nenudí, ale nemáte žiadnu motiváciu sledovať príbeh niekoho tak nesympatického, alebo dokonca niekoho, koho neznášate. A to je problém pri každom filme, že hlavná postava sa vám musí páčiť a musí vám byť aspoň trošku sympatická, inak sa sústredíte na iné nepodstatné veci vo filme a príbeh vám ide úplne bokom. Ak máte chuť na skinheadský film, radšej siahnite po The Believer 2001. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Už od začátku tohoto filmu jsem se musel tlemit vzezřením hlavního hrdiny Trevora, kterého brilantně ztvárnil britský herec Tim Roth. Ve snímku hraje šestnáctiletého skinheada i když mu v té době bylo již dvacetjedna let a po výkonu v tomto filmu si myslím, že se asi zalíbil americkému režisérovi Quentinu Tarantinovi, který má rád čisté brutální násilí ve všech jeho podobách a který ho hlavně v devadesátých letech obsazoval do mnoha svých kultovních snímků. Náš hrdina Trevor má vytetovanej hákáč na čele, takže je asi obdivovatelem jednoho rakouského knírkatého pána, který se kdysi snažil samozřejmě nenásilnou formou spasit Evropu, néé li celej svět. V tomto příběhu se podíváme do osmdesátých let, přesněji řečeno do roku 1982, kdy Velké Británii vládla železnou rukou ministerská předsedkyně Margaret Thatcherová přezdívaná železná lady. V Anglii prudce vzrostla nezaměstnanost a mnozí obyvatelé těchto ostrovních států byly doslova na ostří nože. Mezi revoltující mládeží začali vznikat skupinky rebelů inklinující k rasismu a podporované k všeobecné hrdosti na svůj národ. Tento historický fakt ještě podtrhla skutečnost, že se mnozí hlásili do armády, aby mohli bojovat za svou vlast ve válce o Falklandy, kde šlo o nerostné suroviny, zejména o ropu a zemní plyn, ale to v té době naverbované vymyté mozky nemohly vědět. Od začátku dokonce si říkáte„Co se to našemu hlavnímu hrdinovi stalo?, Proč to dělá?,Co se mu honí hlavou?"Odpověď se nedozvíme, ale zaručeně se pobavíme o nesmyslném násilí, které samozřejmě nic nevyřeší a kde náš hlavní hrdina všechnu svou zlost a nenávist hází na okolní svět a to zejména na přistěhovalce, kteří mu prý berou práci a to hlavně kvůli tomu, že jsou schopni vzít jakoukoliv práci a to i za mrzký peníz, což je trochu paradox, jelikož jak se dozvídáme, tak náš potetovaný hrdina ani pracovat nechce a dokonce udělá nádhernou scénku na Úřadě práce. Klasická one man show, kdy Trevor nezavře hubu a nepustí nikoho ke slovu. Na jakoukoliv odezvu začne okamžitě křičet a když ani to nepomůže, tak přijdou na řadu pěsti a kopance. No nic, nebudu to dál rozpitvávat, ať si každej udělá úsudek sám, ale na tomto snímku se mi líbí, že tvůrci nikomu nenutí svůj názor na danou tématiku a nechají to na divákovi, ať si to přebere, jak chce a jak to cítí a v době, kdy v naší domovině byly slova rasismus a nezaměstnanost skoro neznámé pojmy, tak v kolébce západní civilizace řešili problémy, kterých se do dnešní doby nezbavili a které se bohužel přestěhovali i k nám. Akorát místo nevzdělaných pakistánců, kteří se prý nejsou schopni naučit místní jazyk, jsou to u nás to jsou nevzdělaní ........, kteří se nejsou schopni naučit náš místní jazyk. Za aktuální téma a skvělej  hereckej výkon Tima Rotha dávám zasloužených 70%. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si jak ti to tenkrát slušelo, a nechám si vytetovat hákáč na čelo! Máme tu další kousek s plešounem v hlavní roli. Tentokrát ne uplně tipickým, kterej by se chtěl pořád jen rvát s "jinejma" lidma. Tenhle týpek asi ani sám neví, kam patří. Proto se snaží vo to nepatřit nikam a na všecky jen házet fakýry. Navíc se ohání tím, že je mladistvej a že ho nemůžou zavřít. Každej jeho psycholog a vychovatel o něm tvrdí, že je to chytrý mládenec, který se jen hledá. Podle mě je to totální kokot, kterej je blbej jak pytel koledy. A svojí debilitu si neuvědomí ani na konci filmu, naopak ji stvrdí dementním výrazem na kameru :o). Tak jako tak tohle sem od filmu nechtěl dostat. Příběh jednoho týpka, ve kterým mu půlku filmu někdo promlouvá do duše a druhou půlku filmu hází šutry do voken :o). Na druhou stranu je nutno pochválit hlavního hrdinu, kterej to zahrál neskutečně uvěřitelně. Furt sem si říkal, že ho od někud známa von to byl seňor z Pulp Fiction, kterej se svoji milou vykrade motorest. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Povráva sa, že Tim Roth dostal hlavnú rolu náhodou - v divadle, kde sa konal konkurz, si chcel iba požičať pumpu na bicykel. (Durexon)
  • Pesnička, ktorá hrá počas úvodných titulkov je „UK 82“ od škótskej punkovej kapely „The Exploited“ a nachádza sa na albume „Troops of Tomorrow“. (Jello Biafra)
  • Tim Roth sa snažil dostať do role aj tým, že chodil na stretnutia Národnej fronty (National Front) aj napriek svojmu vnútornému odporu voči tejto ideológii. (Durexon)

Reklama

Reklama