Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (449)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kdo by ty dva neznal? Celkem povedená adaptace Groscinnyho komixu. I když kulisy vypadají dost lacině. Dneska by Depardieua ani vycpávat nemuseli. Celkem nezvyk vidět Roberta Benigni v záporné roli. Hodně dobré jsou ty hry. Závěrečná bitva je nejlepší. Mléko z dvouhlavého jednorožce. "Kolik si dáš kuřátek? Stačí 20, držím dietu." :D ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jsou veselí a hraví ... a mají ukrutnou sílu ... leč k dokonalosti to jaksi samo o sobě nestačí. Nějak se nedostavila ta správná veselá a hravá atmosféra a snímek je ve výsledku maličko utahaný a nudný. Nebýt Gérarda Depardieu, asi bych si tu třetí * HODNĚ rozmýšlela - nepatří sice mezi mé oblíbené herce, ale role Obelixe mu neobyčejně sluší. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jedna ze zdařilejších adaptací komiksů a kreslených filmů (vzpomeňte si, jak dopadli třeba Looney Tunes nebo druzí Flinstoneovi), ale ztratilo se tady to kouzlo, které všechny tyhle skvělé kreslené filmy měli. Kdyby radši francouzi natočili dalšího animáka s asterixem, vždyť nezfilmovaných komiksů je ještě dost. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem byl rovněž velkým fanouškem jak komiksu, tak i kreslené verze. Filmové zpracování se mi však moc nelíbilo. Christian Clavier a Gérard Depardieu sice předvedli celkem slušné herecké výkony, ale zbytek obsazení o ničem. Je sice pravda, že se tu dá narazit na několik hodně vtipných scén (bez kterých by to byla, opravdu jedná velká nuda), ale na víc jak průměrnou záležitost to nevidím. K francouzským komediím se však musí přistupovat s větší tolerancí, protože jejich smysl pro humor je trošku někde jinde. Přežít se to však dá zcela bez újmy na zdraví. 60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První hraný Asterix anebo Astérix et Obélix contre César. Ve své době to byla velká věc. Všechny země ovlivněné frankofonním komiksem očekávaly, zda se Goscinnyho postavičky a Uderzův humor podaří převést do nového média. Animované filmy byly hodně oblíbené, ačkoli tehdy nejnovější díl Asterix dobývá Ameriku už předznamenal konec jedné éry. Osobně jsem spokojená s tou velkou evropskou koprodukcí, díky níž se do Galie v roce 55 př. n. l. podíval vedle Depardieua, Claviera a Galabrua také Benigni nebo Gottfried John. Jako Halabala se blýskla Laetitia Casta a i když série dalších hraných Asterixů je hodně nevyrovnaná, není důvod ji zatracovat. Pro prvního režiséra takového monstr projektu vybrali ostatně velmi vhodného Clauda Zidiho, klasika takových sérií jako Bažanti nebo Prohnilí, který měl svého času na kontě spolupráci s Pierrem Richardem, Luiem de Funésem nebo Belmondem. Takže touto optikou lze Asterixe mmj. vnímat jako další generaci klasické francouzské komediální školy. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (21)

  • V noci se stávají ze dvojníků bubliny, ale když jde Asterix (Christian Clavier) za druidem (Claude Piéplu) a otevře dveře, lze spatřit modrou oblohu, která připomíná den. (chleba24)
  • Když jel Gérard Depardieu (Obelix) na motorce do ateliérů La Ferté-Alais, kde se řada scén tohoto filmu natáčela, znenadání naboural. Po vyšetřování nehody se zjistilo, že měl v krvi poměrně velké množství alkoholu. Znamenalo to pro něj zákaz řízení motorových vozidel na patnáct měsíců a pro štáb přerušení natáčení na šest týdnů. (mar48)
  • V jedné z posledních scén se Obelixové (Gérard Depardieu) s Asterixové (Christian Clavier) rozplývají na bubliny a skoro každý má v rukou roh na pití. V další části, když se rozplynou, jim zmizí také rohy, navíc není slyšet jediný náraz, který by potvrdil, že rohy spadly na zem. (chleba24)

Reklama

Reklama