Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 579)

Dudek 

všechny recenze uživatele

James Cameron se rozhodl vydat se jinou cestou než jeho předchůdce Ridley Scott. Hororovou atmosféru nechal zaniknout pod návalem akce, kdy se na jednotku speciálně vyscvičených vojáků valí hordy Vetřelců ze všech stran. Mnohem více místa také dostal humor, reprezentovaný především hláškami z úst vojína Vasquezové ("Vasquezová, spletli si tě s chlapem?" - "Ne, a tebe?"), která se později ukáže jako nejstatečnější mariňák z celého komanda vyslaného na LV-426. Přesto jsou však Vetřelci skvělým pokračováním, které se od prvního dílu liší jak atmosférou tak i dějem (základní dějová linka však zůstává neporušena). ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Viva la Jim!! to snad ani nejde tocit jeden bezchybny film za druhym. James Cameron, nenapadny, ne prilis prubojny (aspon na pohled a taky chovanim) clovek, puvodem ridic kamionů... No kdo by od neho cekal tolik geniality, tolik skvelych napadu, zlepsovaku a nejuzasnejsiho vizualu.. Aliens tedy rozhodne nejsou vyjimkou, dokonce me dostali jeste vice nez Scottuv uvodni atmosferak.. Asi me proste bavi vic tvrda, drsna, hlaskujici armada proti hordam tech nejhorsich nocnich mur ve vesmiru nez komorni dusivy snimek odehravajici se v jedne lodi s jednim alienem.. ne ze by byl Ridleyho opus nejak vyrazne horsi, ale nezaujal tak jako tohle. Podle mne totiz Aliens jsou nejlepsi akcni film vsech dob, nikdy sem nevidel tak precizne zvladnute sceny, atmosferu a take samozrejme skvele zahrane role. Weaver je tezka bad-ass, hlavne finalni souboj je naprosto skvely, dale mne nejvice bavil neustale vydeseny chudak vojin a pak samozrejme Bishop.. Cameron dokazal i z jednoduchych vojenskych scen udelat prehlidku perfektne zvladnute vojenske prehlidky a alieni jsou neskutecne dokonali, scena jak se hrnou na Biehna, je uplne best. Nechybi ani poradna zapletka, desive odpocitavani casu zbyvajiciho do smrti a take mnohem vice objasnuje tenhle film zvyky a obyceje monster.. proste dokonale ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nad tím přemýšlel, ale nakonec jsem se na těch pět hvězd stejně nedostal. Vetřelci jsou bez debaty super akční náloží se stále slušnou trikovou oblohou a vetřelčí královnou jako lahodným dezertem, ale ona "cameronovská preciznost", kterou tu většina lidí připomíná, mi především v závěrečné půlhodině citelně chyběla. Ano, akční scény jsou parádní, postavy jedinečné a vlastně nechápu, proč se točí Terminator Salvation, když ho Cameron natočil už před dvaadvaceti lety (jen vyměnil T-800 za hromadu xenomorfů), ale způsob, jakým se Ripleyová definitivně zbaví vetřelčí královny, je v rámci do té doby budované dokonalosti silně mimózní a čím dál výraznější klišé filmu v mých očích také ubírají. To jako nikomu nepřijde zvláštní, že Ripleyová úplně sama vykosí tolik nepřátel, kolik jich předtím nedokázala vyhladit ani jednotka vycvičených mariňáků? A co pozdější absence prvku vetřelčí kyseliny? Skvělý film... dokonalý ovšem ani náhodou. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ čo v Alienovi postavil Ridley Scott bezbranných výzkumníkov proti neviditeľnej hrôze, v pokračovaní postavil James Cameron po uši vyzbrojených mariňákov proti hejnu hrôz, viditeľných v celej "kráse". Odzbrojujúci strach vystriedala odzbrojujúca adrenalínová akcia. Aliens by sa v kontexte s prvým filmom dala vytknúť absencia hororovej intimity, ale tú tu režisér nahrádza kanonádou skelých nápadov, nabušeným dejom plným nevidených scén, a preňho typickou technickou dokonalosťou. Je to referenčný sci-fi spektákel plný akcie a napätia, pri ktorom tuhle krv v žilách. Dať mu v rámci žánru menej ako 5* by bolo barbarstvo. P.S.: Director’s Cut verzia, v ktorej sledujeme obyvateľov základne ešte pred pristátím Ripleyovej posádky na planéte, filmu rozhodne neuberá na napínavosti a tajuplnosti („Čo sa tu stalo?“), akurát ich štylizuje do inej polohy („Čo sa s nimi stalo?“). A niektorým dejovým súvisostiam dodáva širší význam. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dvojka snad nemůže být odlišnější od jedničky a přesto mají oba filmy společného víc, než se na první pohled zdá - i když v menších obměnách. Partička kolem Ripleyové se znovu mění v hrstku ustrašených zoufalců, samotná Ripleyová v závěru zachraňuje malou Newt, která zdařile nahradila kocoura. Nechybí ani android (za "zlého" Ashe jen nastoupil hodný Bishop), závěrečné odpočítávání do blížící se destrukce, poslední vetřelec (tentokrát královna), jenž je znovu vypuštěn do kosmického prostoru a sladký happyend opět končí hibernačním spánkem. Jen těch vetřelců je tentokrát mnohem víc. Jak je vidět, Cameronova schopnost obměňovat Scottovo základní schéma i jeho jednotlivé motivy se vyplatila do puntíku. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (195)

  • Mariňácké přilby jsou upravené balistické helmy M-1. (Don_Salieri)
  • James Cameron ve filmu použil některé fráze z knihy „Hvězdná pěchota“ od Roberta A. Heinleina a herci hrající mariňáky měli za úkol si knihu přečíst. Také nakladač, který Ripley (Sigourney Weaver) používá ke konci filmu v boji s královnou, je inspirovaný silovými obleky z knižní předlohy. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • O událostech na LV-426 před příjezdem Ripleyové (Sigourney Weaver) a koloniálních námořníků pojednává knižní prequel Christophera Goldena „Vetřelec: Peklo“ (v originálním názvu „Alien: River of Pain“) z roku 2014. (st4nford)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama