Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Vždy je krásně vidět, na které filmy přispívala americká armáda a které se musely obejít bez jejího "chrabrého" dohledu na scénář. Údolí stínů není nic jiného, než ubohá propaganda Boha, křesťanství a Ameriky, pouze je vše podáno skrze dobrou válečnou akci. Četa je stále nepřekonaná. 40% 27.04. 2010 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jakožto průměrný příspěvek do žánru válečné drama je to celkem solidní. Co zde však nalezneme, jsou solidně natočené válečné sekvence. Dostatečně surové a dynamické na to, aby diváka vtáhli do děje. Zajímavé jsou i některé momentky (deník japoneského vojáka, rozesílání dopisů, dámské posezení). Bohužel však válečná tématika jako taková nedokáže nějak hlouběji oslovit a tak nám ve výsledku vychází pouze průměrný válečný film, kde si člověk bude užívat výbuchy a přestřelky, nebude však šokován válečným peklem. To zde kromě několika záběrů (rozřezávání tváře) nenajdeme. Zamrzí i přílišná dávka patosu, která nás ke konci čeká (zpomalené záběry jsou velmi otravné). Žádná hlubší myšlenka. Celek je až příliš povrchní. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi špatný film. Vedle Patriota to nejhorší s Melem Gibsonem. Ten za to ale může asi nejmíň. Velmi slabý scénář ještě podtrhla naprosto nenápaditá režie. Pokud to mělo být umění - nepovedlo se. Žádný příběh, jenom masakr a spousta mrtvých, sem tam vylepšené o naprosto nevěrohodnou scénku. Vznikla tak dvouhodinová nuda a asi nejhorší válečný film, co jsem viděl. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dokud Wallace útočí v módu hrdinských vojáků, kteří ve zpomalených záběrech střílí, běží či umírají, funguje na mě každý výstřel či pád natolik silně, že jsem začal až překvapivě rychle hledat kapesník. Jakmile se ale příjemný patos začne tavit do slov a nekonečných ceděných frází o hrdosti, manželkách či umírání za vlast, je kouzlo pryč. To pak najednou začne na povrch vyplouvat roztahanost scénáře nebo občasná obrazová rutina. Nebýt toho, že je Hal psaný doslova na tělo Melu Gibsonovi, který z podobných rolí dokáže vystřílet naprosté maximum, šel by výsledek o třídu níž. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice slušně natočený válečný snímek. Převážná část filmu je jen o akci a nemá nějakou hlubší myšlenku ale jako akční podívaná funguje skvěle a to hlavně díky dobře natočeným a docela krvavým bitevním scénám. Jinak postavy jsou strašně ploché a atmosféry film také moc nepobral. Prostě jen střelba a výbuchy. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Herci strávili dva týdny před produkcí ve Fort Benning v Georgii, kde Mooreova (ve filmu Mel Gibson) letecká jednotka v roce 1965 absolvovala výcvik. Den před začátkem produkce zorganizoval Randall Wallace bohoslužbu za ty, kteří přežili bitvu v Údolí stínů i za herce a štáb, kteří budou vyprávět tento příběh. (Taninaca)
  • O svém hereckém kolegovi Samu Elliottovi (Basil Plumley) Mel Gibson (Hal Moore) řekl: "To je drsňák. I mezi záběry byl v tom největším horku pořád tak strašně nabalený. Nesundal vůbec nic. Já se válel někde v chládku pod stromem s plechovkou koly a on furt zůstával v roli, lítal po place a všechny buzeroval. Byli jsme jako hodnej polda a zlej polda. Čím víc na všechny řval, tím častěji jsem říkal: "Nech už je na pokoji.'" (NIRO)
  • Po třech týdnech natáčení ve Fort Benning se společnost přemístila do Fort Hunter Liggett do střední Kalifornie, která představovala filmový Vietnam. Výtvarník Tom Sanders, který mj. pracoval také na filmech Statečné srdce (1995) a Zachraňte vojína Ryana (1998), strávil několik dní s autory knižní předlohy Halem Moorem (ve filmu Mel Gibson) a Joem Gallowayem (Barry Pepper), a použil jejich informací, jejich autentických filmů ze skutečné bitvy a jejich fotografií, aby našel exteriéry, podobající se titulnímu Údolí stínů (tedy Ia Drang). (Taninaca)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama