Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

golfista 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi špatný film. Vedle Patriota to nejhorší s Melem Gibsonem. Ten za to ale může asi nejmíň. Velmi slabý scénář ještě podtrhla naprosto nenápaditá režie. Pokud to mělo být umění - nepovedlo se. Žádný příběh, jenom masakr a spousta mrtvých, sem tam vylepšené o naprosto nevěrohodnou scénku. Vznikla tak dvouhodinová nuda a asi nejhorší válečný film, co jsem viděl. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem ucházející zábavná akce...., ale proboha!, tak si válečný film nepředstavuju. Válečný film má být hlavně o psychologii, o tom, že válka je vůl a když už dobrodružný válečný film, tak se spoustou akce a taky spoustou zvratů. "Údolí stínů" je typycky americký film pro americké diváky. Spoustu nátlaku na diváka, propagandy, patriotismu a kýče. Aby se neřeklo, hodili tam jedno setí napalmu do vlastních a protiválečný film je na světě?! Ovšem že ne. "Údolí stínů" daleko zaostává za ostatní válečnou klasikou (nejen s Vietnamskou tématikou) a bohužel ani přesvědčivý herecký výkon Mela Gibsona to nezachrání. 40%. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý vojnový film s Melom Gibsonom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o amerických vojakoch, ktorí nastúpili do prvých bojov počas vojny vo Vietname, no už čoskoro si uvedomia, že to bude veľmi ťažké, keďže stoja proti mnohonásobnej presile odhodlaných mužov, ktorí sa len tak nevzdajú a majú výhodu prostredia. Spracovanie nie je zlé, ale pôsobí na mňa skôr len priemerne. Spokojný som s úvodnou nebojovou tretinou, ktorí síce tiež obsahuje niekoľko menej zaujímavých scén a zoznámi len s pár dôležitými postavami, ale inak ma to bavilo, či už kvôli zaujímavému tréningu, postavám manželiek vojakov alebo aj pre pocit nevedomosti vojakov toho, čo ich čaká, keďže toto je prvý stret amerických vojakov s vietnamskými. A chválim výbornú scénu nočného stretnutia vojakov pred odjazdom, ktorú mám z celého filmu najradšej. Ale keď už začne to hlavné, teda samotný boj, tak sa síce stále na to dá bez problémov pozerať a určite som sa nenudil, lenže dej sa zastaví a prakticky nepohne z miesta a celé to pôsobí až príliš stereotypne a tak na celej tejto hlavne fázi ma skutočne zaujali iba scény z domova týkajúce sa roznášania telegramov o úmrtiach, čo je výborný nápad a postava fotografa, inak tu ani moc nie je o čo stáť. A síce v závere sa dej konečne o niečo posunie, ale aj tak to nie je ono. Akcie je tu plno, ale pôsobí na mňa len priemerne. Tvorí ju hlavne samé stereotypné strieľanie bez nápadu, pri ktorom síce sú množstá zabitých, ale už po chvíli to začne skôr nudiť, až na jednu scénu sú vietnamskí vojaci podaní príliš hlúpo, prakticky nikto z nich nerozmýšľa a keď má, tak ani nestrieľa, hlavne sa po desiatkach vrhajú často aj na nekrytých američanov a tak tí ich s ľahkosťou do jedného zneškodnia. Chválim jedine výborne podané napalmové útoky, ktoré sú skvelo natočené a aj pôsobia správne drsne. Herecké obsadenie je na tom dobre, Mel Gibson do takejto úlohy sedí, zábavný Sam Elliott, spomínaný Barry Pepper v úlohe fotografa a potom hlavne výborná Madeleine Stowe. Réžia a technická stránka sú výborné, páči sa mi vizuál aj efekty, s lepším scenárom by dokázali viac. Síce pri takomto filme je ťažko hodnotiť scenár a typ akcie, možno je to úplne verné skutočnosti, aj keď tomu moc neverím, hlavne kvôli prezentácii vietnamských vojakov ako nanajvýš neschopných, ale to nič nemení na tom, že lepšie hodnotenie dať nemôžem, film ako celok vnímam kladne, ale jeho hlavná fáza je až príliš priemerná, aby som mohol hodnotiť lepšie. 64% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $78,122,718Tržby Celosvetovo $114,660,784║ Režisér Randall Wallace potvrdil že je viac než zručný režisér, z príbehu saje veľa emócií, surovej akcie, vojnovej neúprosnej brutality, popri tom stíha slušne rozvíjať ľudské príbehy, či už priamo na krvavom fronte ale aj v zákutiach domov tŕpnucich manželiek, k tomu pekne sadne vizuál(kamera Dean Semler) aj hudba(Nick Glennie-Smith). Možno miestami to príde až moc patetické a patriotizmus, či kresťanstvo prezentujúci Gibson to trošku miestami preháňa ale dá sa toto Americké vojnové utápanie uniesť. Ináč Gibson opäť ťahúňom, dobre sekunduje kamenný "dedo" Sam Elliott. Jeden z mála tých skutočne prínosných kvalitných filmov o vojne, natočených v novom tisícročí. /videl v kine: 90%/ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ono ten proklamovaný patetizmus a patriotizmus nie je vôbec tak strašný, najmä vtedy, ak idete do filmu s podobnými obavami. Áno, počuť vo filme z roku 2002 z úst vojaka, že rád umrie za svoju vlasť, je už dosť mimo a keď tu máme filmy, ako Apokalypsa, Čata alebo Full Metal Jacket, tak takto klasicky poňatý film z Vietnamu nemá šancu uchádzať sa o post umeleckého diela. Našťastie ale celá stopáž od cca 30 minúty až po koniec je jedna veľká a skvele nakrútená akčná scéna. Flashbacky do blízkej budúcnosti nie sú vôbec od veci, považujem ich za dobrý nápad. Ale asi by viac vynikol vo filme, ktorý by nehovoril, že hrdinovia boli na oboch stranách a ženy trpeli ako v USA, tak vo Vietname, ale že tá vojna bola skrátka jeden veľký omyl. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Keď americký vojak vietnamského pôvodu leží a kričí, dvaja vojaci ho idú odniesť do vrtuľníku. Joe Galloway (Barry Pepper) ho chytá za nohy, kde má vyhrnuté nohavice, a strháva mu spálenú kožu. O chvíľu neskôr, keď ho nesie do vrtuľníku, nohavice má stiahnuté až po členky. (speedy7929)
  • Keni Thomas, který si zahrál malou roličku seržanta, bojoval v roce 1993 v Mogadišu v bitvě, podle níž byl natočen film Černý jestřáb sestřelen (2001). (ČSFD)
  • Po třech týdnech natáčení ve Fort Benning se společnost přemístila do Fort Hunter Liggett do střední Kalifornie, která představovala filmový Vietnam. Výtvarník Tom Sanders, který mj. pracoval také na filmech Statečné srdce (1995) a Zachraňte vojína Ryana (1998), strávil několik dní s autory knižní předlohy Halem Moorem (ve filmu Mel Gibson) a Joem Gallowayem (Barry Pepper), a použil jejich informací, jejich autentických filmů ze skutečné bitvy a jejich fotografií, aby našel exteriéry, podobající se titulnímu Údolí stínů (tedy Ia Drang). (Taninaca)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama