Reklama

Reklama

Okres na severu

(seriál)
Československo, 1981, 11 h 17 min (Minutáž: 46–58 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Kamera:

Eduard Landisch

Hudba:

Otmar Mácha

Hrají:

Jaroslav Moučka, Jiřina Švorcová, Petr Svojtka, Jarmila Švehlová, Renáta Doleželová, Josef Bláha, Jiří Štěpnička, Martin Růžek, Alois Švehlík, Josef Bek (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Hrdinou třináctidílného seriálu je okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník. Působí v silně průmyslovém a bouřlivě se rozvíjejícím se kraji.Každý jeho den je plný událostí, které je nutno řešit. Pláteník je člověk, který cítí svou odpovědnost za přítomnost i budoucnost naší země. (woody)

Recenze (225)

Jello Biafra odpad!

všechny recenze uživatele

Panebože, tento seriál mohol už v dobách uvedenia zaujať leda tak oddaných straníkov a nadšených budovateľov. Pretože pre iných tu nie je na čo pozerať. Zatiaľ čo taký Major Zeman dokázal zkultovnieť, tento výplod vás tak maximálne otrávi. Trápne dialógy, scenár plný klišé, agitačné reči, jednorozmerné postavy. Skrátka klasický normalizačný výtvor. Takže mi napadá len hláška z Izerovej relácie "jen blbni": "proč je okres na severu v půjčovně mezi pornem"? - "protože je to pořádná píčovina". ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Soudruh Pláteník uměl vše vyřešit, to tehdejší režim potřeboval, takového hrdinu. Nejvíc se mi na seriálu líbily výkony Pláteníkova řidiče (Josef Bláha) a jeho zetě (Petr Svojtka). Komicky působil "zelinář" (Karel Koloušek) a flákači z SSM (Slováček a Čáp). Seriál ale ukázal i negativa režimu, na což doplatila třeba Hubeňáková. ()

Reklama

ryba443 odpad!

všechny recenze uživatele

Na většině socialistických pořadů většinou najdu něco, co mě zaujme a dá mi nějaký důvod, proč se na ně podívat. Ať už je to jejich absurdita a tím nechtěná vtipnost, poznání dobových reálií či trochu dětinské fandění záporným postavám. V případě Okresu na severu jsem ale nic takového nenašel, to je prostě jen čistý odpad, na který se nedá dívat. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Keď tak pozerám ako užívatelia odpísali Sokolovského, je mi smutnosmiešno. Nevedeli, že mimo hraníc do 50 km neexistovala iná televízia iba dvojprogramová, ze okrem nejakej angeliky a funesa nebolo v telke nič cudzie. Preto boli divácky blízke "príbehy o nás" a z nášeho prostredia, naviac keď sa tam objavil nejaký na jednej strane "spravodivec" a na druhej nejaký karierista ... tak hneď boli sály straníckych konferencií plné tlieskajúcich nadšencov. Pracujúca vládnuca robotnícka trieda usadená v obývačkách panelákov doslova žrala podobné seriály a Dietl bol skoro "národným hrdinom" v obľúbenosti. Dnes táto "trieda " sedí v tých istých panelákoch v teplákoch zbehnú do obchodu na lacné párky a čipsy aby znovu zasadli k telke a pozerali pre zmenu hollywoodske gebuziny. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Neznámý muž vysokého postavení k tajemníku KSČ Pláteníkovi: "Soudruhu Pláteníku, jak je možné, že má tolik lidí připojení na internet a hodnotí na CSFD odpadem práci soudruha Dietla?!" Pláteník podrážděně: "Nedovedu si to vysvětlit a nestíhám to odpojovat, ten neřád se zkrátka rozlezl." Neznámý muž: "Berte to jako osobní selhání. Strana Vám jednou dala důvěru a Vy jste pochybil. A nyní k Vám mluvím jako k herci Moučkovi. Chcete snad do smrti hrát čerty, jako Dvořák hrál vodníky, protože stačí, abych informoval vedení, a v televizi ani ve filmu si ani neškrtnete. Oproti Vám pak bude takový Kuželka hrát hlavní role, to chcete?!" Pláteník a Moučka dohromady a velmi rozezleně se oboří: "Nechci, ale, kurva, nedá se to stíhat odpojovat, zkrátka jsme prohráli." Neznámý muž velmi důrazně: "Nikdy už neříkejte, že strana něco vzdává nebo dokonce prohrála. Jsme silní a náš seriál ovlivnil generace soudruhů, ale nikdy se nesmíříme, že dokonalý obraz socialismu je degradován." Pláteník s Moučkou už lhostejně: "Však jsem jeden z mála, který vstoupil do strany, a ještě máš kozy. Jdi se vysrat, pokud se ti něco nelíbí. Projednáme to jindy. Mám ještě schůzi. Čest." Pláteník zavírá dveře a odchází. Vysoce postavený muž vytahuje ze skrýše notebook, banány a serfuje po netu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Seriál sa v televízii objavil tesne pred voľbami v roku 1981. Zámer bol jednoznačný – pomasírovať ľudí propagandou, aby išli vzorne k voľbám. (Raccoon.city)
  • Na svatbě Michaly (Jarmila Švehlová) a Jana (Petr Svojtka) zní instrumentální verze skladby „I Could Have Danced All Night“ z muzikálu „My Fair Lady“. (Robbi)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama