Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa. Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky... Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země. (Bioscop)

(více)

Recenze (536)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Vystylizovaná nuda. Chyba je hlavně ve scénáři, který je chladný, neosobní a hlavně se věnuje úplným kravinám (léčebna). Tohle měl někdo natočit jako politický thriller a ne jako "životopisnou" uspávačku. Víc než Roden mě herecky dostal Olda Kaiser aka Beneš. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Velmi nesnadný film, ale vím, že měl být natočen. Myslím, že je snímek plný patriotismu a vím, že jej někteří diváci neskousnou. Má smysl jej vidět. Historické snímky z této doby jsou obtížně přijímané (německý vliv v pohraničí, protektorát, mnichovská zrada, Beneš). Snad film vzbudí zájem o naši vlast a náš národ a nadchazejíci volby parlamentí i prezidentské. Doufám v to. [Cinema City Flora 9.3.2017] ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Masaryk, každý si okamžitě vybaví prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigue. Proto mě vcelku překvapilo, že údajně nejlepší film letošního roku má být o pro mě dosud neznámém synáčkovi (rebelovi?) Janovi. Další pro mě neznámá osoba Julius Ševčík ve mě proto vyvolala zajímavou otázku, jak se s takovýmto filmem vypořádá. Trailer vypadal opravdu skvěle a až na vykrádačskou hudbu z On the nature of daylight od Maxe Richtera jsem začal od Masaryka něco očekávat. Ovšem snímek od začátku nabízí něco jiného než v traileru. V první polovině totiž příliš nefunguje kompozice dvou časových linií a i přes to, že film má své kvality hlavně po technických stránkách, tak mě nedokázal od začátku pořádně zaujmout a chvílemi mě i nudil, to i přes Rodenův výborný výkon (a překvapivě dobrou angličtinu). Ve druhé polovině už toto rozdělení na dvě osy začne dávat smysl a spojí se do jednoho pro náš národ podstatného příběhu, pořád ale film funguje prvoplánově a rozhodně není tak zajímavý, jak by mohl být, což přisuzuji hlavně traileru, který v tomto hodně mate. Rekordní počet českých lvů zcela jistě nalákal diváky do kin, mě se ale snímek i přes své nepopiratelné kvality tolik nezalíbil, řekl bych, že mě minul stejně jako 2. světová válka barmanku v New Jersey ("Where is Czechoslovakia?"). Hierarchie 12 lvů je opravdu nezasloužená, hlavně v kategoriích jako střih, zvuk a výprava, kde mohl klidně vyhrát Anthropoid, který bych v porovnání s Masarykem zřejmě doporučil mnohem raději. ()

Randyz 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že je to jeden z nejlepších českých historických filmů... Je natočený úžasně a myslím, že dosahuje světových kvalit... Určitě doporučuji. Osobně jsem o mladším Masarykovi téměř nic nevěděl... ()

IvoB 

všechny recenze uživatele

Masaryk je bohužel jen a pouze materiálem pro České lvy. Ambiciózní, s velikášským národním tématem, skvělým obsazením a na tuzemské poměry skvělou vizuální stránkou. V ostatních ohledech ale silně pokulhává. Snaží se do sebe nacpat všechno a ve výsledku nedělá vlastně nic pořádně. Předkládá sic historicky podložený ale fragmentovaně podaný příběh s postavami, se kterými lze jen stěží sympatizovat. Navíc dává bůhvíproč důraz na úplně bezvýznamné momenty jen pro jejich efektnost. Masaryk na mě sice dokázal často docela dost zapůsobit (což se počítá), nicméně je to ve výsledku stále jen přijatelný průměr. Se zavřeným okem. Celá recenze zde. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Bylo by fajn, kdyby tento film měl u jména jedničku a následovala by dvojka zahrnující podle mě také velice zajmavé období Masarykova života. Velice podařený film a pro mě i hodně silný v historické paralele, kterou v dnešní době vnímám - jak se historie opakuje a všechno se zahušťuje stejně jako tehdy a davy zmanipulovaných "slušných" němců, kteří si myslí, že pracují na nové velkoněmecké říši zatím - stejně jako tehdy - pracují na obrovské evropské tragédii a krveprolití - opět za nadšené spolupráce Francie a... aha.. tak tady se nám to začíná snad lišit, tady tedy je nějaká naděje...(?) Každopádně film je po všech stránkách dobrý, i když podle mě až příliš návodný co se masarykova konce týče. ()

filipvrbik odpad!

všechny recenze uživatele

Fakt škvár. Doslova jsem to protrpěl...další odpad z české produkce..Chudák Karel Roden...5% - a je mi fuk,že to dostalo tisíc českých lvů ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Jakožto českému vlastenci mi pár slz ukáplo, takže pět hvězd za mě povinnost. Vynikající atmosféra, hudba, kamera, režie, Roden, Kaiser i závěr filmu. Nenašel jsem zde nic, co by mě nutilo snížit hodnocení z 5 hvězd - navíc, pokud je opravdu film tak historicky přesný, jak zde mnoho lidí píše. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Historický film, který má být trošku nacionalistický, trošku žalobní na naše spojence a trošku smutný, jak nás v tom svět nechal samotné. Hlavní postavou Jana Masaryka se rozumí "člověk, od kterého (nejdřív tatínek, pak Beneš a pak ČSR) chtěli prostě moc, On si chtěl užívat a vyhnout se zodpovědnosti, která na něj spadla jako akta Mnichovské smlouvy na stůl před všechny zrádce Československa. Ale větší hloubku naleznete jen v záběrech Prahy, kterou střeží odhodlaní branci z řad českých kluků, kteří se chtěli bránit. Vyzdvihl bych výkon Oldřicha Kaisera alias Edvarda Beneše. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Tak a je to tu. Podle ukázek nejočekávanější film o feťákovi. Ve skutečnosti, podle mě hezký a povedený film o člověku, který od mala nesl břímě jména svého otce a těžce se s tím vyrovnával. Samozřejmě je to film pro širší publikum a odborník v něm vždycky najde nějakou tu chybičku. Ale mně se to líbilo. Bylo v něm vidět i možné očekávání dalšího dílu? Celou dobu jsem se těšil, jak se produkce popasovala s vraždou/sebevraždou Jana Masaryka, ale bohužel film začíná a končí před válkou. Ale i tak to bylo prostě pěkný. Roden je Pan herec. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Dění před a na Českých lvech nepotěšilo ani mě, přesto, nebo právě pro to, jsem chtěl Masaryka "nezaujatě" vidět. Ono už jen období které film zobrazuje je mi dlouhodobě blízké a osoba Jana Masaryka velice zajímavá. Političnost filmu chválím, taktéž se podařilo ukázat, jak to přibližně bylo. Ovšem slovo přibližně je zde více než důležité, Masaryk je filmem historickým asi tak, jako většina současných historických filmů. Dobrá, není to dokument, je třeba vyprávět příběh, občas se něco pozměnit musí... jenže toho mohlo být méně. Co se týče technické a herecké stránky filmu, tady není co vytknout. Kamera je krásná, stejně tak lokace natáčení, kostýmy a v neposlední řadě hudba. Herecky samozřejmě zaujme především Karel Roden a když jsem u něj, je třeba pochválit i práci maskérů... Karel Roden se stal Janem Masarykem. Vůbec ona podobnost herců je výborná, těší mě, že si tvůrci dali práci i například s postavou Emanuela Moravce. Ať to bylo jakkoliv, za vznik filmu Masaryk jsem rád, když už ne vše, řekne alespoň něco a to je důležité. 60% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o diplomatu Janu Masarykovi o období a souvislostech Mnichovské dohody zpracovaný ve filmu, který je řemeslně absolutně překračující hranice Čech ale tematicky už nikoliv. Začnu negativy: 1) první hodina - způsob vyprávění pomalý a nudný 2) moc se mi nelíbilo zobrazení Beneše Pozitiva: 1) pro mne jako fandy historických událostí ve filmu hlavně téma filmu 2) výprava 3) Herecký výkon 4) je to spíše povídací film a oproti traileru tam je minimum sex, drugs and rockenroll ( tak nevím zda to je pozitivum nebo negativum) PS: První český film, kde se mluví víc anglicky než česky ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Ono ve výsledku proč ne. Člověk se musí povznést nad historické fabulace a nepřesnosti a vcítit se netradičně vyprávěného příběhu. Je pravda, že divákovi sledování filmu velmi usnadní alespoň základní znalost dějinných souvislostí, ale i bez nich si může užít zajímavé a poutavé vyprávění o těžkých chvílích a démonech Jana Masaryka. Na české poměry se jedná o nadstandardní filmařinu, která stojí na skvělých výkonech Rodena i Kaisera. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

´´Odkud jste? Z Československa. A kde to je? V Německu.´´ Světově stylizovaný film s odvážným pohledem na jednu z kontroverzních figur politického vyjednávání v 38 roce. Akci nepotřebujete, vše skvěle dohání dusná atmosféra diplomatických kliček a ultimát v neodvratné blížící se Mnichovské zradě. Skvěle zahrané od domácích i cizinců. Postavy si jsou svým historickým předlohám velmi podobné, navíc tvůrci si dali záležet a nešvar současných amerických bijáků chybí, což oceňuji. Tím jsem myslel, že Čechoslováci mluví v Praze česky a slovensky. Američané a Angličané mluví anglicky, Francouzi mluví s francouzským přízvukem a Masarykův psychoterapeut je skutečně rodilým Němcem a né, že všichni budou mluvit anglicky a basta. Chápu jen, že sběratelem zahraničních cen film asi nebude. Přecejenom je určen dumavějším divákům, o to ale víc si ho tato užší skupina prožije. Jediná kaňka, kterou jsem dodnes nepochopil, byl přílišný spěch za Českými lvy. Jak nápadně mi to z pohledu diváka připomíná ´´o nás bez nás.´´ 80% ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Vizuálně to je naprosto bezchybná záležitost. Kdo ale nezná politické (historické) události, bude se ztrácet. Taky jsou tam nepřesnosti a ty pěkně matou. Určitě existují lepší české filmy tohoto žánru. ()

Copcorn 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera, výtečné herecké výkony Karla Rodena spolu s Oldřichem Kaiserem a vskutku dobré a vlastenecké téma. Proč teda nedat plný počet? Co mi vadilo? Upřímně ani nevím. Nejspíš jsem čekal prostě víc. Příběh mne trochu nudil, ale nemyslím si, že to bylo tématem ( ze kterého by se dalo vyždímat mnohem více), ale způsobem vyprávění. Hrozně se to vleklo a děj mne pořádně chytil až ke konci. Na druhou stranu, když to srovnám s ostatními filmy, které v Česku poslední dobou vznikají, tak musím uznat, že Masaryk má dost navrch. ()

Související novinky

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

Reklama

Reklama