Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný seriál na svůj rok. 🤍 Prostředí učiliště bylo podle mě velmi dobrým krokem, protože tu u nás v té době nic podobného nevznikalo. Popisuje problémy, které se v takovém prostředí děly a určitě ještě dějí. Plus k tomu řeší i soukromé problémy hlavních hrdinů - hlavně teda Martina Brázdy, v překladu mladého a úžasného Lukáše Vaculíka, kterýho bych si tam dokázala i reálně představit, protože působil neskutečně přesvědčivě. 🤩 Cabadaj v překladu Jan Antonín Duchoslav byl přesně ten typ hajzla, kterýho si na něčem takovém, jako je zrovna učiliště, dokážeme ihned představit. 👍🏻💀 Hrál výborně a s ním i ostatní mladí herci, tehdy ještě začínající Jiří Langmajer nebo Michal Suchánek. Seriál mě chytnul hned v prvním díle, i když měl každý z nich přes hodinu, na socialistický seriál mi to nijak nevadilo, protože bylo pořád na co koukat a pořád bylo co řešit. Zajímavé zápletky, zajímaví herci, prostě zajímavý seriál, kdy si uvědomím, že mladý Lukáš Vaculík není jenom ✨Kamarád do deště✨. Takže za mě osobně seriál rozhodně doporučuju! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tento seriál z učňovského prostředí by mi měl být teoreticky docela blízký, protože i já jsem absolvoval tříleté studium na učňáku, ovšem k tomuto studiu jsem nastoupil až 17 let po vzniku tohoto seriálu a bylo to na úplně jiný obor, než je předmětem děje v tomto seriálu. Jenže tenhle seriál mě oproti očekáváním příliš zaujmout nedokázal, respektive nedokázal mě nějak více nadchnout. Samozřejmě je to zajímavý seriál, který má snahu o příblížení života na internátu a o přiblížení učňovské výuky a výchovy učňů širokému publiku. Nicméně na můj vkus je seriál docela rozvleklý, některé dějové linie pro mě byly vysoce neatraktivní, ale naopak zase jiné části seriálu pro mě byly docela atraktivní. Herecké výkony jsou víceméně v pohodě, Lukáš Vaculík, Jiří Langmajer, J. A. Duchoslav, František Němec a další hrají svůj standard a ve výsledku vše působí docela přirozeně a reálně, nicméně zub času se přece jen na atraktivitě seriálu podepsal, takže hodnotím průměrnými třemi hvězdami. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

"Soudružko, soudružko, Fišerová spadla mezi prasata!" - "A stalo se jí něco?" - "No né, ale ty prasata sou v šoku." Kdysi dávno se mi Třetí patro moc líbilo, potom jsem to zahrnul do svého komplexního odmítnutí seriálů z reálného socialismu. Teď jsem na to po letech znovu narazil a s překvapením shledal jako docela dívatelnou věc. Se snesitelným Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Možná na tom má podíl i fakt, že tenkrát bylo Vaculíka moc, dneska málo, proto ho člověk tak nějak bere na milost. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Učňovský mistr a jeho trable jak ve škole, tak životní. Pěkně zfilmovaný seriál, který při reprízách rád sleduji. Chování Lukáše Vaculíka jako mistra mě ale někdy rozčiluje (především jak se montuje do soukromých životů svých svěřenců), stejně tak jako chování jeho učňů, parádně podaných především "Viki Cabadajem" či Janem Potměšilem. Také řešení problémů v kolektivu učňů bylo ukázkově špatné, byť s dobrým koncem. Hodně soudruhů v oslovení, málo propagandy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál z osmdesátých let lehce evokuje vzpomínky na Sněženky a machry. Možná je to díky osazenstvu učňáku, kde ti největší grálové jsou zase Duchoslav se Suchánkem. Vaculík tu naštěstí nedělá taxikáře v mokasínách a s Italem Tofife neprolézá pražské bary. Celkem se mi tu jeho herectví líbilo i jeho filmový vztah s Markétou Fišerovou na chmelu. Každá z postav učňů má docela promyšlený příběh a seriál je i po letech koukatelný i když punc doby si soudruzi nese. * * * ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • Jan Potměšil (Vojta Král) počas natáčania robil a urobil prijímačky na telovýchovný inštitút, takže všetkých hereckých kolegov zásoboval informáciami o svojich časoch z behov a centimetroch v skákaní, vtedy o herectve ešte vôbec neuvažoval. (Raccoon.city)
  • Jan Potměšil (Vojta) pri scéne, kedy mal upokojovať jej syna Buráčka (Jan Potužník), zamknutého za dverami ich bytu, sa do scény tak vžil, že celý jeho dialóg bola čistá improvizácia, ktorú tam nadšený režisér celú ponechal. (Raccoon.city)
  • Pár mesiacov po nakrúcaní došlo k tragédii, keď herečka Markéta Fišerová, ktorá stvárnila vychovávateľku Veroniku Růžičkovú, upadla po mozgovej príhode do kómy a nikto jej nedával šancu na prežitie. Nakoniec prežila, ale bola to tak jej posledná filmová úloha, nakoľko je dodnes pripútaná na invalidný vozík. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama