Reklama

Reklama

Třetí patro

(seriál)
Československo, 1985, 6 h 38 min (Minutáž: 61–71 min)

Režie:

Karel Smyczek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Zdeněk John

Hrají:

Lukáš Vaculík, František Husák, Miroslav Zounar, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Jan Potměšil, František Němec, Markéta Fišerová, Blanka Bohdanová, Josef Somr, Evelyna Steimarová, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Martin Brázda se vrací z vojny. Jeho dívka Hanka asi čekala, že se teď konečně vezmou, ale Martin se ženěním nijak nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kde se sám před lety vyučil. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party. Martin ho pustí na den domů, protože Miky tvrdí, že má problémy s rodiči. Místo toho však Miky jede za holkou a na Jakubově mopedu ho podnapilého chytí silniční kontrola (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem si vychutnal až nyní. Z nostalgie, ale taky proto, že je v něm odraz doby, což dnešním seriálům, či těm z 90. let nějak tak schází. Tím důvodem proč tomu tak je, že seriály před rokem 89. jsou jako by lepší, tak je hlavně vidina lepšího se člověka, společnosti, ačkoli se často probírají dneska zcela běžné životní situace. Tenhle seriál je o mistrovi odborného výcviku, báječných ženských (které ale reálné nejsou), a běžných záležitostech jako že mladý kluk žije u starší ženy, šikovný synek nemá rád svou matku, protože se v rodině necítí dobře anebo jak neúspěšný gymnazista šikanuje na internátě slabší kluky. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zaostřeno na problémy učňovské mládeže důstojnou formou, vycházející z nápadně vysokého hereckého standardu (nápadného zejměna u dorostu) tehdejší doby a seriózního přístupu ke sdělení televizní tvorby. Scénář překonává pseudotémata dob pozdějších a stranicko-svazácké šarády jsou ve zkratce výstižným obrazem doby vzniku. 2-3* ()

Reklama

GASTON73 

všechny recenze uživatele

DÍL 1: Civil - Martin Brázda má po vojně. Jeho přítelkyně Hanka tak trochu čekala, že se teď konečně vezmou, ale s ženěním Martin nespěchá. Nastupuje jako mistr v Praze, v učilišti, kterým sám před lety prošel. Začátek je trochu tvrdý, ředitel Beran mu totiž svěří třeťáky, postrach učiliště. Martin se seznamuje s Vojtou, který už chodí na melouchy k atraktivní paní Mádlové, s Jakubem, který má konflikty s otcem, a zdá se, že si získá dokonce důvěru Mikyho Kadlece, vůdce party… DÍL 2: Zeď - Miky zklamal Martinovu důvěru a ten trvá na jeho potrestání, ale ředitel učiliště Beran uhraje aféru do autu. Miky je totiž synovcem vlivného člověka. Od této chvíle propukne mezi kluky a novým mistrem nevyhlášená válka. Miky získá na svou stranu i Jakuba, který navíc uteče z domova. Jediným světlým bodem je v těchto dnech pro Martina vychovatelka Veronika. A pak Hanka, která za Martinem přijede do Prahy… DÍL 3: Dopis - Přátelství Martina s Veronikou se prohlubuje. Trvá i drobná válka s učni. Navíc se do Martina zamiluje učnice Olina. Jenže když ji Martin odmítne, pomstí se mu obviněním z nemístných návrhů. Nátlak Hanky a stálé konflikty s učni donutí Martina k tomu, že dává výpověď… DÍL 4: Patent - Jakub stále nebydlí doma. Chce si vydělat peníze zlepšovákem. Jenže Martin nechtěně zaviní ztrátu prototypu a tím se jeden druhému ještě víc vzdálí. Na učilišti se objevují příznaky šikanování. Prváci se pokusí o odvetu – do fingovaného balíčku přidají projímadlo. Pomsta je sladká. Vychovatelé však nemají zájem věc řešit. Z přátelství Martina s Veronikou se rodí láska. Martin se rozhodne s Hankou rozejít, ale dozvídá se nečekanou zprávu… DÍL 5: Hrdlička - Martin si plánoval chmelovou brigádu spolu s Veronikou. Zpráva o dítěti vše změnila a Martin se musí rozhodnout. K tomu přibudou starosti s učni, mizerné počasí, špatné ubytování. Vojta uteče do Prahy za paní Mádlovou, ale doma najde jen její opuštěné dítě. Ani Jakub neví, jestli se má po brigádě vrátit domů. Při hledání řešení se však začne sbližovat s Martinem. Jenže všechny zasáhne úraz prváka Michala, který se zraní na útěku před Mikym a jeho kumpány… DÍL 6: Mistr - Martin se rozhodne vrátit k Hance a oženit se s ní. Ta však už má nejistoty dost, zvyká si na představu, že bude svobodnou matkou. Sbližování není snadné. Na učilišti se Martin snaží dosáhnout důsledného vyšetření Michalova případu. Díky důvěře, kterou během roku mezi učni získal, se mu podaří prolomit bariéru mlčení, chránící dosud Mikyho. Miky je vyloučen, ale radost z toho Martin nemá. Jakub se vrací domů, Vojta se vzpamatoval ze svého románku. I Hanka si vybojuje svůj vnitřní zápas, jde za Martinem do Prahy. A po prázdninách čeká na Martina nový první ročník… ()

#47 

všechny recenze uživatele

No nebylo to nic extra, taková solidní odpočinková záležitost, tenkrát to určitě holky hltaly hlavně kvůli tehdejšímu idolu Vaculíkovi (škoda že se nenašla role i pro Sagiho), ale jsem rád že právě tyhle seriály občas někdo nenechá hnít, vytáhne je z útrob Kavčích hor a dá nám později narozeným možnost je zhodnotit. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mě už jako škvrně hodně bavil ( Miky Kadlec rulezz :-) ). A na který se dá docela dobře koukat i dnes. Jasně, svazácký moudra apod. už dneska nikoho nedojmou. Na druhou stranu je tu ale příjemný bonus pokoukání na dost zajímavou mladistvou hereckou skvadru a provnávání, kam to kdo po 30 letech dotáhl... Proto stále lehký nadprůměr. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (39)

  • „Někdy jsem si musel hodit mladé herce do latě, protože probdělé noci na nich byly před kamerou znát,“ prohlásil Smyczek o hercích, kterým bylo v průměru třiadvacet let a ve volnu se dokázali pořádně odvázat. [Zdroj: Expres.cz] (Duoscop)
  • Po premiére seriálu sa dobová tlač vyjadrovala poväčšine pozitívne na adresu režiséra, ktorého chválili, že neskĺzol do seriálovej epiky diel J.Dietla a za smelé obsadenie ešte len začínajúcich hercov. Vyzdvihovali aj mladých hercov ako veľké talenty, aj keď obsadenie hlavnej postavy Lukášom Vaculíkom (Martina Brázdy) považovali za riskantné. Seriálu najviac vytýkali miestami až "vleklé" dialógy, nie príliš vydarené scény z domácností alebo riešenie vzťahu Hanka-Martin-Veronika. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno