Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Sid je pořád sjetý a v řídkých okamžicích, kdy není, se chová, jako by byl. Koho baví se na to koukat, je ten, pro koho byl film natočen. 1) 32letý herec, scénárista a režisér (jindy i střihač či producent) Alex Cox v pietně udělaném snímku s láskou a chutí připomíná různé vylomeniny, které feťák a chuligán (a shodou okolností též kytarista Sex Pistols) Sid Vicious se svou holkou prováděli._____ 2) Film není o Sex Pistols ba ani o hnutí punk. Co je punk a čím se proslavili Sex Pistols se ze snímku nedozvíme._____ 3) Co byl Sid zač si lze jednoduše přečíst. Fakt, že česká Wiki uvádí 31 popkulturních odkazů, je přinejmenším k zamyšlení nad soudobým mediálním prostorem. Výživné je i přehledné info k Sex Pistols. Doporučuji přečíst i Zajímavosti zde na ČSFD._____ 4) 28letý sexy Gary Oldman (Sid) typově sedí, i když chvílemi mi scénky připadají příliš aranžované. Výborná je i 30letá Chloe Webbová (neobyčejně protivná uječená Sidova partnerka Nancy)._____ 5) Výstižný koment, který bych napsal sám, kdybych si byl pospíšil: gudaulin***._____ 6) Jak říká ve filmu manažer Malcolm: But Sidney's more than a mere bass player. He's a fabulous disaster. He's a symbol, a metaphor, he embodies the dementia of a nihilistic generation. He's a fuckin' star. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Váááu. Nikdy ma v živote nevystihovala žiadna herecká rola tak, ako Garry Oldman Sida Vicousa. To som úplne ja (až na takú ženskú a heroín) Stratený človek, ožratý, nevie kde je, čo robí, na koncerte si nevie zapojiť ani gitaru. No, ja som na to čumel z otvorenými ústami. V mnohých komentároch som sa dočítal, že obsah nebol až tak pútavý, Sida mohli ukázať aj z inej stránky, zachytiť nejaké jeho vnútorné myšlienkové pochody.. Ale čo chcete, aké myšlienkové pochody chcete zachytiť u fetky, ktorá viac nehrala ako hrala 2 roky so Sex Pistols aj sólo a potom sa odpálila? Podľa mňa je toto najautentickejšie zachytenie tohoto rebela. V kuse chlastal, v kuse drogoval, raboval, ničil a sem tam skúsil aj niečo zahrať. Ono to malo taký šmrc, feeling ako Stoneov Doors, a to bolo na točené ešte predtým. Nechcem porovnávať, Doors bol samozrejme lepší ale toto bolo tiež parádne. Lepší film o punkáčoch som ešte nevidel. ()

Reklama

ewi 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy není film o Sex Pistols...je to smutné ohlédnutí za jedním magorem, jehož jméno asi navždy zůstane synonymem pro Sex Pistols. O destruktivní nepochopitelné lásce k ženské, které byste nejraděj zabodli kudlu do břicha od prvního okamžiku, kdy se objeví na scéně. Co záleží na tom, že to možná bylo všechno trochu jinak. Scény jako odchod z lodě, líbání u popelnic nebo závěrečná scéna s pizzou ve mě budou rezonovat daleko dýl, než bych si přála. Díky dokonalému Garymu Oldmanovi (jak je sakra možné, že tenhle genius se prvního oscara dočkal až letos?!) tak Sid navždy zůstane charizmatickou smutnou duší, kterou stáhla ke dnu sebezničující láska. Film tak není jen idealizovanou (ehm) vzpomínkou na jednoho punkáče, ale taky novodobým příběhem Romea a Medusy nebo výpovědí o střetu punku s běžnou společností. Uznávám, že film jako takový možná na 5* není, trochu postrádám vývoj postavy i celého vztahu, navíc u obludné Chloe Webb jsem si ze začátku myslela, že je to transka (škoda, že Cox neobsadil Courtney Love), ale to jsou jen detaily v porovnání s naprosto fenomenálním Garym, kterému musí v žilách kolovat punk, protože jinak si nedokážu představit, jak to dokázal. Žena, která se tady do Garyho/Sida nezamilovala, nemá srdce. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chcete slyšet My Way, hovada? Už jsem to zapomněl." Punk hodně ovlivnil můj život a Sid Vicious k němu tak nějak patřil. Jenže tento film k Sidovi není shovívavý a zákeřně ho ukazuje takového, jakým skutečně byl. Sid nezvládal hru na baskytaru, všechno ho nudilo, svědomitě chlastal a ani tu anarchii si neuměl nějak zvlášť užít. To je celkem škoda, chlape. Nancy mu však zjevila smyslovou podstatu tohoto světa - drogy. Od té chvíle začala heroinová romance, při které Sid prochází sklem, padá ze schodů, chvílemi ho nenudí sex a jeho známá proměna v lidskou trosku probíhá rychleji, než by si přál. Mne tedy nic z výše uvedeného až tak neoslovilo, takže je jasné, že důvodem mého vysokého hodnocení jsou hlavně koncertní výstupy Sex Pistols v první polovině snímku. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Sid Vicious byl reálně pouze jeden, filmový Sid je navždy Gary Oldman - přirozené herectví, které může každý jeho kolega pouze závidět. Začátky a zlatá éra punku jsou neuvěřitelné, snímek se však v určitých úsecích maličko táhne. Pokud může někdo konkurovat sebedestrukci páru Sida s Nancy, pak to může být jedině Kurt a Courtney, která se ve snímku také několikrát objeví. A mimochodem, Sid Vicious byl opravdu "nevinnej". ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Režisér Alex Cox pôvodne zamýšľal nakrútiť film čiernobielo, ale investori odmietli túto myšlienku ako diletantskú a obávali sa nezáujmu publika. (classic)
  • Gary Oldman (Sid Vicious) musel kvôli úlohe podstúpiť drsnú diétu zloženú zo sušených rýb a melónov, čo ale prehnal, kvôli tomu musel byť hospitalizovaný kvôli podvýžive. (classic)
  • Ozdobu, kterou Sid na lodi dostává od Nancy, ve skutečnosti dostal od Chrissie Hynde z kapely The Pretenders. (S.i.d.)

Reklama

Reklama