Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako malej pankáč jsem se na tenhle film strašně těšil, ale po jeho skončení můj obličej nabral vzteklou rudou barvu a ladil tak s mými tehdejšími vlasy. Proč? No protože Sid byl přece nevinnej! Na základě svého tehdejšího zhnusení jsem po letech i hodnotil. Teď jsem se na to mrknul znova a musím uznat, že film věrně a sugestivně ukazuje rodící se punkovou scénu a kromě hromady kultovních hitů nabízí i výborný herecký výkon Garyho Oldmana. 80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Což o to, punkovou rozjívenost a provokativnost film zachytil věrně. Některé životopisné snímky mají tendenci uhlazovat kontroverzní rysy svých hrdinů, aby předešly sporům se "strážci odkazu" a nekritickými fanoušky idolů, o kterých točí příběhy. V případě Sida Viciouse to ale nejde. Pokud pominete Sidovo chuligánství, žádný další opěrný bod, žádný jiný rozměr jeho charakteru už nenajdete. Životopisné snímky fungují nejlíp tehdy, když mohou nabídnout složité vícevrstevené charaktery, jenže Sid byl prosťáček bez hudebního talentu, který si sám se sebou nevěděl rady. Nehodil by se ani do pouličního gangu - ty vyžadují po svých členech kázeň, loyalitu a schopnost se porvat, kdežto Sid byl slaboch. Skutečnými tvůrci úspěchu Sex Pistols byly frontman Johnny Rotten, který skupině dal výraz, energii a ideologii, a především manažer Malcom McLaren coby manipulátor a marketingový stratég. Sid se do skupiny dostal pouze proto, že Rotten potřeboval svého Pátka a Viciousova zanedbanost a divoký projev zapadaly do image zlobivých kluků, o který skupina stála. Pokud by měl vzniknout film o fenoménu Sex Pistols, v centru dění by se musela pocitnout postava Rottena, který se stal tváří celého punkového hnutí. Ale zpátky k filmu - trefou do černého bylo angažování Gary Oldmana, který dal postavě Sida daleko větší charisma a osobitost, než měl Sid ve skutečnosti. Chloe Webb je o celou dekádu starší, než byla Nancy Spungen, a ve filmu to bylo dost znát, nicméně na nervy umí Chloe lézt stejně efektivně, jako to uměla Nancy. Johnny Rotten se podle mého nepovedl vůbec. Do rozpadu skupiny, kdy se zároveň vypráví příběh Sex Pistols, je snímek zajímavější, pak už jde jen o nevyhnutelný a poněkud stereotypní sešup až ke dnu. Film by mohl být dalším z řady snímků, které varují před drogovou závislostí, jenže ty nejlépe fungují tehdy, když ukazují pád nevinné oběti, kdežto neřízené střely Sid a Nancy patří k tomu zlomku promile, který ke své zkáze spěje s nevyhnutelností a tím pádem divákem neotřese. Tak nějak máte pocit, že si to ti dva i zaslouží. Jednou se Sid a Nancy vidět dají, ale není to typ snímku, který by lákal k opakovanému zhlédnutí. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

mustafa 

všechny recenze uživatele

Nemám rád anarchisty, punkery a podobnou verbeš. Už proto ten film je pro mě spíš průměrný. Souhlasím s výtkou, že je to můj subjektivní a zcela neobjektivní názor. No a co? Zkrátka koukat se na bandu kreténu, která si vyfetovává mozek se dá natočit o mnoho lépe - viz například vynikající The Doors. Muziku Sex pistols příliš nemám rád. Scény, kdy byli dva hlavní protagonisté pod vlivem drog, ve mně vyvolávaly spíše pocity nezajímavosti a nudnosti. Nestalo se jako třeba u Rekvia za sen, že jsem měl husí kůži a v tu chvíli přísahal, že se drogy nikdy nedotknu. Přesto tento film stojí za zhlédnutí. Už jenom kvůli snaze o pochopení jedné generace... ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Mala to byť exkurzia v pekle, ale sprievodca Alex Cox bohužiaľ diváka nepustí za ochrannú šnúru, ktorá oddeľuje exponáty od návštevníkov. Film sa spolieha na vonkajškové atrakcie, ale nedarí sa mu preniknúť ani do "vnútra" hlavných protagonistov, ani do zákulisia punkovej legendy menom Sex Pistols. A tak sa musíme uspokojiť s večne nepríčetným Sidom alias Garym a ešte nepríčetnejšou (chvíľami neznesiteľne) Nancy, pričom prvé dve hviezdy putujú prvému z nich, tá tretia za jednu jedinú hlášku. Keď Nancy po telefonáte s matkou oznamuje Sidovi, že im veru nepošle nijaké prachy, pretože by ich minuli na drogy, Sid sucho skonštatuje: "Taky že jo!" ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Dívat se na dvouhodinovou ukázku z dvouročního flákání a sjíždění se je kupodivu ještě nudnější, než to absolvovat osobně v reálu. Chybí tomu jakýkoli styl a důraz na nótu „jenom láska nás drží nad vodou“ taky není úplně z rodu nikdy neviděných. Realita může být jak chce hnusná, ale natočit o ní film, který je hnusný tak věrně, že si v něm není koho oblíbit, včetně Garyho Oldmana a permanentně sjeté Hanky Zagorové, je tak trochu na prdlačku. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • O roli Sida Viciouse se ucházeli i jiní herci, ale režisér dal přednost Oldmanovi, protože ten byl rodákem ze stejné londýnské čtvrti jako Sid, a proto působil autentičtěji. (raininface)
  • Gary Oldman přiznal, že se mu scénář vůbec nezamlouval a roli Sida vzal pouze kvůli honoráři, který tenkrát činil 30 000 britských liber. (agass)
  • Režisér Alex Cox tvrdí, že sa on a Andrew Schofield s Johnnym Rottenom stretli a Johnny herca podporil s tým, že je rovnako ako on „liverpudlián". Rotten to sám popiera, ale Cox tvrdí, že spevák bol v tej dobe často tak opitý, že by ho vôbec neprekvapilo, ak by stretnutie nepamätal. (classic)

Reklama

Reklama