Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (262)

  • Voldemortův obličej, který v závěru filmu můžeme vidět na temeni hlavy profesora Quirrella (Ian Hart), měl být původně mnohem hrozivější a podobal se více jakémusi zdeformovanému hadovi. Ovšem vzhledem k tomu, že se jedná spíše o film pro děti, producenti zvolili více lidštější podobu Voldemorta tak, jak ji známe. (Nick321)
  • Vtipným faktem je, že když Dudley (Harry Melling) odpovídá Hagridovi (Robbie Coltrane), že on není Harry, tak představitel Dudleyho je ve skutečnosti křestním jménem Harry. (Nick321)
  • Když Harry (Daniel Radcliffe) vstoupí spolu s ostatními do Velké síně a čeká na přijímací rituál s Moudrým kloboukem, Snape (Alan Rickman) se baví s profesorem Quirrellem (Ian Hart). Harry se dívá jejich směrem a vzápětí ho začne pálit jizva po Voldemortově útoku. Snape si tohoto Harryho gesta všimne a pozorný divák postřehne, že se vzápětí podívá na profesora Quirrella, protože mu dojde, že jizva Harryho nepálí kvůli Snapovi. (Nick321)
  • Při kouzelnickém sportu zvaném famfrpál je pro chytače nejdůležitější chytit zlatonku, tím se zápas ukončí a tým úspěšného chytače vyhrává. Dříve se místo očarovaného zlatého míčku používal ptáček stejné velikosti jménem zlatonoska, ovšem při famfrpálu byla zlatonoska v zápalu boje často rozmačkána, což vedlo téměř k vyhubení tohoto tvora, proto byla nahrazena kouzelným předmětem a ptáček zlatonoska byl označen za chráněného tvora. (Nick321)
  • V kouzelnickém světě se platí především třemi druhy mincí: zlaté galeony jsou pojmenovány podle španělských pokladnicových lodí, které piráti často přepadávali. Stříbrné srpce jsou pojmenovány po měně šekel, která byla používána ve starověké Judeji. Bronzoví svrčci jsou pojmenováni po anglickém králi z 10–11. století. Obecně se o kouzelnické měně dá říct, že je celkem chaotická kvůli svým přepočtům z jednoho druhu mince na druhý. (Nick321)
  • To, že se celý svět neopovažuje vyslovit Voldemortovo jméno, není pouze ze strachu. Je to také proto, že na Voldemortovo jméno je uvržena kletba a kdokoliv to jméno vysloví, Smrtijedi – Voldemortovi přisluhovači – dotyčného mohou okamžitě vysledovat. (Nick321)
  • V roce 2018 se vydražily krabičky na hůlky, které můžeme vidět v Olivanderově obchodě, za 3 250 liber. V roce 2020 se pak vydražily nákresy bradavické vstupní síně a nákres bradavických pozemků v dražbě filmových rekvizit. Oba kusy byly prodány po 500 amerických dolarech. (Jimmy15)
  • Ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) je Nagini animována jako Krajta tmavá (Burmese python). V pozdějších filmech je Nagini vyobrazena jako krajta mřížkovaná. Krajta tmavá je zároveň had, se kterým Harry (Daniel Radcliffe) mluví v tomto prvním díle. Je to krátce vidět ve scéně, kde Harry nechá zmizet sklo v zoo. (moa285)
  • V čase 39:18 si lze všimnout, že Draco Malfoy (Tom Felton) má spodní rovnátka, když promluví na Rona Weasleyho (Rupert Grint). (Rico96)
  • Muž jménem Harry Potter skutečně žil. Nebyl to sice kouzelník, ale muž, který žil v Jižní Dakotě, kde má i svůj hrob. Narodil se 26. listopadu 1882 a zemřel 21. dubna 1946. (ČSFD)
  • V roce 2020 překročil první díl Harryho Pottera miliardu amerických dolarů díky znovuuvedení do čínských kin, kde zaznamenal enormní úspěch. Celkově tam, v té době 19 let starý film, utržil přes 27 milionů dolarů. (Kinofil)
  • Po letech režisér Chris Columbus prozradil, že měl obavy, aby jej producenti z natáčení po pár dnech nevyhodili. Zároveň si nebyl jistý dlouhou stopáží, která by mohla dětské publikum nudit. Pravdou bylo, že během testovacích projekcí byly děti nadšené a snesly by i delší stopáž, na rozdíl od jejich rodičů. To pomohlo režisérovi se přestat bát o svůj projekt. (Kinofil)
  • Harry (Daniel Radcliffe) byl v domě Dursleyových chráněn před Voldemortem pokrevní kletbou, kterou Brumbál (Richard Harris) po smrti Lily (Geraldine Somerville) přenesl na její sestru Petunii (Fiona Shaw), které vysvětlil její fungování a musela Harryho dobrovolně přijmout. Harry byl v tomto domě chráněn až do jeho sedmnáctin nebo do doby, kdy bude toto místo považovat za svůj domov. (Kinofil)
  • V pozadí jedné scény je vidět dědeček Toma Feltona (Draco Malfoy). (ČSFD)
  • Herec Rupert Grint, stejně jako Ron, trpí strachem z pavouků. (ČSFD)
  • První scéna filmu se odehrává v noci z 31. října na 1. listopadu 1981 (Halloween), následně se děj přesune do roku 1991. (vojtaruzek)
  • V tomto filmu zazní jméno nebo příjmení hlavního hrdiny celkem 106krát. (gecko)
  • Bradavický expres jezdí z Fort William do Mallaig ve Skotsku, a poveze vás přes „most do Bradavic“. Bradavický expres jezdí od března do října a jízdenka stojí od 30 liber. (Duoscop)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama