Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (262)

  • V červenci 2000, kdy se konal konkurz na roli Harryho Pottera, nepřipadal žádný z tisíců chlapců ucházejících se o tuto roli dost vhodný. Potom, co Chris Columbus uviděl Daniela Radcliffea ve filmu David Copperfield, chtěl chlapce pro tuto roli získat. Columbusovo zaryté přesvědčování Radcliffeových rodičů, aby dovolili Danovi jít na konkurz, dokonce způsobilo rezignaci ředitelky castingu, Susie Figgis. (HappySmile)
  • Při konkurzu na roli Harryho (Daniel Radcliffe) museli chlapci přečíst stránku z „Kamene mudrců“. Pokud byli pozváni do dalšího kola, museli improvizovat scénu, kde se studenti vrací do Bradavic. Následně dostali několik stránek ze scénáře, které museli přečíst před režisérem Chrisem Columbusem. Columbus zde použil i scény ze svého scénáře k filmu Mladý Sherlock Holmes (1985). (HappySmile)
  • Film obsahuje téměř 600 záběrů se speciálními efekty, které mají na svědomí různé firmy. Např. obličej lorda Voldemorta vytvořila společnost Industrial Light & Magic, draka Norberta Rhythm & Hues a famfrpálovou scénu Sony Pictures Imageworks. (HappySmile)
  • Kostymérka Judianna Makovsky chtěla původně vyrobit famfrpálové dresy přesně podle těch, co byly vyobrazeny na americkém přebalu knihy. Nakonec ale hráče oblékla do svetrů, šermířských kalhot z 19. století a chráničů paží. (HappySmile)
  • Dětští herci natáčeli 4 hodiny denně a následně věnovali 3 hodiny školní přípravě. Podle zákona totiž museli pokračovat ve školní docházce i během natáčení. Proto byl s nimi všude soukromý učitel. (HappySmile)
  • Studio Warner Bros. chtělo film uvést do kin už 4. července 2001, ale z časových důvodů musela být premiéra posunuta na 16. listopadu 2001. (HappySmile)
  • V roce 1997 začal producent David Heyman hledat dětskou knížku, ze které by mohl být dobrý film. Nejprve chtěl produkovat „The Ogre Downstairs“ od Diany Wynne Jones, což se ale nepodařilo. Následně jeho zaměstnanci v Heyday Films navrhli knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“, kterou o rok později nabídl společnosti Warner Bros. (HappySmile)
  • J. K. Rowlingová prodala studiu Warner Bros. práva ke zfilmování prvních čtyř knih série za 1 milion britských liber. (HappySmile)
  • Výpravčí, který na nádraží King's Cross říká Harrymu (Daniel Radcliffe): „Myslíš si, že jsi vtipný, co?“, ve skutečnosti opravdu pracuje na dráze. Není ovšem výpravčí, ale vlakový manažer. (HappySmile)
  • Exteriéry nádraží King's Cross ve skutečnosti patří nádraží St. Pancras, které se nachází hned vedle. Jeho fasáda je totiž vizuálně přitažlivější. (HappySmile)
  • Ve filmu není Harryho (Daniel Radcliffe) jizva uprostřed čela. Je tomu záměrně, na žádost J. K. Rowlingové, protože díky kresbám na přebalu knih mnoho lidí nabylo dojmu, že má Harry jizvu přesně uprostřed čela. Nicméně nikde v knize není přesně specifikováno, kde konkrétně se jizva na Harryho čele nachází. (HappySmile)
  • Všechna auta, která parkují v Zobí ulici, jsou značky Vauxhall. Dursleyovi mají stříbrnou Vectru z roku 2000. Auta, která zde stojí v prologu, jsou Astra Belmont a Cavalier z pozdních 80. let. (HappySmile)
  • Ve scéně, kde Harry (Daniel Radcliffe) a Ron (Rupert Grint) hrají kouzelnické šachy, používají červenou dámu, která je součástí šachových figurek z Lewisu, nejdůležitější sbírky šachů, která pochází z 12. století. Tyto figurky byly nalezeny roku 1831 na pláži v Uig v Lewisu. Celkem 78 kusů bylo restaurováno a nyní jsou v péči Národního muzea ve Skotsku a Britského muzea v Londýně. (HappySmile)
  • Nicolas Flamel, který je zde zmíněn jako objevitel kamene mudrců, byl skutečný alchymista, o kterém se věřilo, že vyrobil kámen mudrců a jehož smrt je opředena záhadnými okolnostmi. Spekuluje se o tom, že stále žije, přičemž jeho věk by v době vydání odpovídal věku, který je mu připsán v knize i filmu. Pocházel z Paříže, kde jsou po něm a jeho ženě pojmenovány ulice. (HappySmile)
  • Film odhaluje, že dvanáctý způsob použití dračí krve je k čistění trouby. (HappySmile)
  • Ve filmu se šestkrát objeví slovo "bloody" (zatracený), jednou "arse" (prdel), jednou "bugger" (blboun) a dvakrát "blasted" (sakramentský). Díky těmto slovům a děsivým scénám v lese získal film označení PG (některý materiál je nevhodný pro děti do 10 let, doporučuje se přítomnost rodiče). (HappySmile)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama