Reklama

Reklama

Hartova válka

Trailer

Obsahy(1)

Plukovník William McNamara (Willis) je zajat v německém pracovním táboře, ale neustává v boji – dokonce i za nepřátelskými liniemi. S pomocí mladého poručíka (Farrell) ve skvělém plánu proti věznitelům McNamara riskuje všechno v nejnebezpečnější operaci celé své kariéry – v misi za osvobození svých mužů… a zvrácení výsledku války. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

monolog 

všechny recenze uživatele

Nic moc válečnej film, spíš docela hloupej. Nejde tam o žádný útěk ze zajateckého tábora ani o dramatické podmínky v tom táboře. Ten tábor totiž je skoro jako letní tábor pro problémové děti z lepších rodin. Žádnej šéf zajateckýho tábora by se s vězni takhle nebavil a ani by s něma takový pitomý divadýlko nehrál. Prostě by dal tuhle tucet, tuhle dva tucty postřílet a když by se ještě někdo další cukal, tak by ho picl taky. A nakonec, když udělali ten svůj plán, tak by nepotrestal jenom šéfa, ale všechny a Farrella jako prvního. Prostě hloupost, která se jen snaží vypadat jako válečnej film nebo drama nebo reálnej a realistickej, jenže není. A ten konec s tou krásnou větou o znovunaučení se cti, to jsem měl chuť začít taky vraždit. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Jakmile mi chtějí Američané vykládat o tom, co je to čest, vždycky to stojí za starou belu. Ani tento film není výjimkou. Po formální stránce velmi dobré, ale ten obsah...no prostě zase jeden z těch filmů o amerických vojácích, jejichž morální vlastnosti jsou na výši a neztratí nic ze své cti ani v zajateckém táboře. Chvílemi má čověk pocit, že ho z toho sežere kopřivka. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neviem, prečo tento film zožal také negatívne reakcie a prečo tak brutálne prepadol. Podľa mňa to bolo zapríčinené zlou propagáciou. Dnes sa na filmy z druhej svetovej už moc nechodí, takže ich točenie predstavuje dosť veľké riziko. Od vyššieho hodnotenia ma odrádza fakt, že som na film pomerne rýchlo zabudol a že nezanechal vo mne žiaden pocit katarzie, o ktorý sa na konci pokúšal. Slušná komercia s výraznými hercami, ktorá vynikne viac v kine, ako v televízii. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film mnohých žánrov a dejových liniek, čo je jeho hlavný problém. Aby to všetko dokopy fungovalo, tak by to chcelo buď pridať aspoň hodinu na stopáži alebo napísať geniálny scenár, ktorý by aj v skratkovitom podaní všetky línie adekvátne vystihol. Ale to sa nepodarilo. Najviac sa mi páčil akčný úvod s pôsobivou haváriou džípu a následným výbušným bombardovaním. Technická stránka filmu je zvládnutá špičkovo. Ešte celkom dobre funguje aj nasledujúca časť, keď sa hlavný hrdina dostane do zajateckého tábora a zoznamuje sa s jeho fungovaním. Lenže akonáhle sa rozbehne hlavný príbeh, tak to začne pôsobiť skôr otravne. Ako ďalšia protirasistická agitka, ktorá sa pretriasa v absurdnom súdnom procese v zajateckom tábore v ktorom svedčia aj bachári alebo hlavný veliteľ. Nakoniec film príde ešte s ďalším odhalením, ktoré zase trochu zmení žáner. Tú líniu mohli odhaliť skôr a viac ju zakomponovať do deja. Najviac ale film zlyháva v podaní hlavného posolstva ohľadom cti, ktorá má motivovať všetky ústredné postavy. Naivného a neskúseného Farrela, starého psa Willisa, ktorý toho už v živote dosť zažil, súdeného černocha Howarda a aj veliteľa tábora Iuresa. Žiadna z tých postáv nemala byť čiernobiela, ale nakoniec pôsobia ako jednorozmerné figúrky ktorým som nejaké váhanie v rozhodujúcich chvíľach neveril a obetovanie sa jednej z hlavných postáv vo finále vo mne nič nevyvolalo. Je to jeden z filmov, ktoré majú fantastický začiatok a postupne ich kvalita klesá až k fádnemu vyvrcholeniu. Škoda. Nuda to nie je ale ani dobrý film to nieje. Aspoň že ten Willis sa ešte celkom snažil hrať. 5/10. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film mnoha tváří – syrové válečné drama plynule přechází ve drama soudní, které se ukáže být pouze zástěrkou k provedení velké tajné akce. První část patří díky své snaze o autentičnost zároveň k té nejlepší. Vystřelený mozek sem, do masa omrzlé nohy tam, všude mráz a karikatury zlých německých vojáků. K pohodové atmosféře takového Velkého útěku má nálada panující ve Stalagu A VI pěkně daleko. Jenže po necelé hodině nastane zásadní zvrat, s nímž se na nás začnou ze všech stran valit „velké“ dialogy o důležitosti cti, odvahy, popř., o nesnadném postavení černošských amerických vojáků. Z tvrdého velitele tábora je naráz ke všemu svolný „tatíkovský“ typ, naopak americký kapitán se ukáže být pěknou sviní. To už však soudní proces směřuje k vynesení rozsudku, film nabírá na napínavosti a jednotlivé figurky si zase zpátky „vydobývají“ své předem určené pozice – zlí zůstanou zlými, hodní se zachovají jako hrdinové a ti, od kterých se to obecně očekává nakonec taky odhalí svou „správňáckou“ povahu. Jinými slovy - to nejoblíbenější americké klišé. Patříte-li ke „sběratelům“ dobře zahraných nácků, stojí vám za zapamatování jméno Marcel Iures. 80% za část první, 40% za druhou a 60% za finále po zprůměrování dává čistou obrácenou devadesátku. 60% Zajímavé komentáře: StarsFan, Květula, Pisoarec ()

Galerie (39)

Zajímavosti (18)

  • Útěk vězňů zde proběhne během divadelního představení, také jako ve filmu Útěk z Colditzu (1955). (Winster)
  • Plukovník McNamara (Bruce Willis) je dle nášivky na bundě z první pěší divize „Big Red One“. (liebgott)
  • Pieseň, ktorá hrá v rozhlase počas vstupu zajatcov do tábora, je hymna nacistického Nemecka. (Danny88)

Reklama

Reklama