Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši, o svojí budoucnost... Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Je to první a nejslavnější román autora knih „Byl jsem při tom“ a „Pinball“ - jednoho z nejvýznamnějších a nejvýraznějších a světových spisovatelů minulého století Jerzyho Kosińského. (Bioscop)

(více)

Diskuze

gudaulin

gudaulin (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Já jsem Tvůj vstup do diskuze v podstatě jako lehčí trolling nebo recesi bral, protože na věcnou debatu je to příliš absurdní. Když vezmeš, řekněme, 10 gangsterek z éry prohibice od různých tvůrců, natočených v různých dekádách, najdeš tam velmi podobné typy postav, podobné motivace, zápletky a momenty a snadno pak můžeš tvrdit, že ten který od druhého opisoval. Dokonce i filmy různých žánrů natočené podobným stylem, podobnou kamerou a režijním postupem můžou vyvolávat dojem, že se kopírují. A když k tomu přidáš diskuzní zarputilost, nikdo Ti nemůže vyvrátit Tvůj názor. Opravdu je nejlepší zhlédnout oba filmy a udělat si svůj názor.

mchnk

mchnk (hodnocení, recenze)

Traffic

souhlasím, znám dobře oba filmy a naprosto nechápu toto údajné spojení či dokonce vykrádání, zcela jiný děj, prostředí postavy, motivace k jejich činům a hlavně vyústění, Němec neměl takové možnosti jako László Nemes a hlavně, jeho zobrazení továrny na smrt je zcela originální a mrazivě autentické (v podstatě diváka pasuje na "kolegu" Saula Ausländera)...pro mě nenapodobitelné, Démanty se od prvního momentu odehrávají již na "svobodě" i když je zde tento výraz v závěru silně potlačen, stejně jako u Syna, ano, zde bych možná viděl jakousi podobnost, ale odkazovat se na útěk je jednoduše blbost, je spousty filmů, které se zabývají jakýmkoli útěkem z jakéhokoli tábory či vězení...     

na příspěvěk reagoval lupuscanis

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Je pravda, že jsem trochu nadsadil, ať je nějaká sranda, uznávám, a také jsem byl zvědav, co z toho vzejde.

Nakolik se Saulův syn inspiroval nebo je podobný Démantům, to už nechám na posouzení každému jedinci.

na příspěvěk reagoval gudaulin

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

To je jasný, že narážíš na uživatele gudaulina. 

 

Jen ti s dovolením připomenu, co jsi včera nebo kdy to bylo, prohlásil: „Takže opravdu nikdo neuhádne jaký český film po všech stránkách vykrádá oscarový Saulův syn?

 

To sis na sebe upletl bič. To je opravdu strašně silný tvrzení, a obávám, že cos uvedl nemůže ani náhodou obstát. Ale nechám raději mluvit lidi, kteří viděli oba filmy, a za sebe jsem celkem zvědavý, co z toho vzejde...

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Citoval jsem jednoho mladého filmaře, se kterým se dobře znám a který je i zdejším uživatelem, jen nevím jestli by si přál být jmenován.

Níže pak narážím na výroky zdejšího uživatele gudaulina.

na příspěvěk reagoval lupuscanis

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

gudaulin

Budu citovat:

 

"Jsou to filmy, které mají velice podobnou kameru (dlouhé záběry, záběry na záda hrdinů, ne vše nám explicitně ukazuje), stejný formát (4:3), oba dva pojednávají o nějakém druhu útěku (Saulův syn - útěk z koncentračního tábora na konci, Démanty noci - útěk z vlaku mířicího do koncentračního tábora) a oba dva se odehrávájí ve stejné době. Tohle jsou zcela objektivně shodná fakta."

 

Nad podobnými myšlenkovými konstrukty klobouk dolů? Rozdíl mezi nimi je po všech stránkách astronomický?

na příspěvěk reagoval lupuscanis

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Odkaz, který se tu naposled objevil jako asi čtvrtý příspěvek v pořadí (21.7. 2017 v  09:48). Neboj, nikdo tady o tebe zájem nemá. Všichni tu knihu určitě nečetli, ale vědí o ní. Stejně tak už dávno vědí o autorovi. A o tom, jak se k tomu Marhoul staví. Loňské sněhy. Žádná pšenka. Tak zas aby ses pomalu zahrabala do tý díry, ze který ses vyhrabala, no ni? 

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Croft

Tak surfovanie po internete zvládaš na jednotku, ešte začni začni premýšľať a možno s tebou bude jedného dňa aj celkom rozumná reč...

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

mno, skoda,že se k tomu všemu nemůže vyjídřit sám autor Jerzy Kosinski - naděj poválečné americké litertatury...skončil předčasně v N.Y. ve vaně,s igelitovým pytlíkem přezaženým přes hlavu a žaludkem plným barbiturátů...dokonalá sebevražda že i epštajn by záviděl, ;-)

ibeh

ibeh (hodnocení, recenze)

Podle románu Kosińskeho Byl jsem při tom byl natočen skvělý oscarový americký film se Sellersem. Doporučuji. Z dopisu na rozloučenou tohoto spisovatele: Ukládám se ke spánku na trochu déle než obvykle. Nazvěme to věčností.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Kosinski - autor románu byl polský žid,píšící v angličtině a žijící v USA...není bez zajímavosti,že Kosinského práce je v literárních kruzích značně neoblíbená a je nepravděpodobné, že jeho pověst ještě kdy bude napravena...za svého života byl viněn z plagiátorství a podlézání nakladatelům...jeho knihy byl za socíku na indexu, byly nekompromisně zakázány...nyní si našly byť minimální čtenářský okruh...o Kosinském se běžně píše,že byl drzý sebepropagátor a obratný manipulátor médií,ačkoli všude prohlašoval,že TV nesleduje,jakkoli tam byl jako doma...jeho sexuální zaměření inklinovalo k perverzním praktikám, především k voyerismu a sadomasochismu... byl to nevyléčitelný sukničkář, kterého fascinovala psychologická a psychická krutost... často ponižoval obě své ženy...Kosinski byl jeden velký protimluv...

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

rushid

Čemu? Ty se budeš kluku ještě moc hodne divit než procitnes z blbeho snu. Ps; ale kuci dejte pokoj s nackama, ale cemu se vlastne divim, takovych lilidi bude postupně přibývat, protože v České republice vyrůstá nová česká generace, která ze škol přichází naprogramovaná tak, že bude volit pro-evropské strany, Piráty, pro-americké strany a pro-německé partaje.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

obregon

„studentské cvičení o nahánění dvou chlapíků senilními důchodci po lese" ... To je buďtonepovedená legrace, nebo jsi právě ztropil doživotní ostudu své zdejší virtuální existenci...

obregon

obregon (hodnocení, recenze)

 Démanty noci??? Tak to jsi měl fakt dostal, nicméně podobnost mezi nimi vidíš asi jenom ty, srovnávat studentské cvičení o nahánění dvou chlapíků senilními důchodci po lese a infernální drama z vyhlazovacího lágru vyžaduje opravdu velkou fantazii.

na příspěvěk reagoval lupuscanis

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Croft je známej zdejší nácek, ale až dnes jsem se dozvěděl, že je to žena :-(

na příspěvěk reagoval mm13

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Uz jsme dlouho neslyseli o tom jak jim ublizovali, tak si dame repete a jeste si z toho vezmeme ponauceni, jak se mame chovat k priprchlikum...Takze dva v jednom...No nekupte to za ty prachy. No ale nějakou cenu ten film urcite získá. Na to vemte jed pac plati; Židi sobě. Já se na.to urcite nepodívám hnusu je kolem nás už až příliš. Jedině kdo na to pujde povinně budou školní děti asi hlavně z toho důvodu marhoulova sra.ka byla zafinancována.

na příspěvěk reagoval rushid

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Tu knížku podle které byl film natočen napsal certifikovaný pošuk,který-mimochodem- dost blbě skončil...Takový hnus a bizár jsem ještě nečetla, dočetla jsem to jen v (marné) naději,že na konci knížky autor napíše APRÍL...Už základní myšlénka je poťapaná:Zlí kluci nabarvili ptáče a ostatní ptáci to nabarvené ptáče uklovali.Byli to xenofobové...;-)... Pan autor jaksi nevzal v potaz, že existují i ptáčata,která se HRDĚ obarvují sama!!!A ke své jinakosti se moc ráda hlásí, třeba pomocí budování synagog,židovských Lauderových škol,Židovských obcí,způsobů jak dát najevo DISTANC od majority je mnoho....V knížce jsou Slované barvitě vykresleni jako dvounohé ZRŮDY,s čímž se asi fakt těžko jako Češka gójimského původu mohu ztotožnit...

na příspěvěk reagoval J*A*S*M

gudaulin

gudaulin (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Čekal jsem, s čím přijdeš, a popravdě řečeno, uzemnil jsi mě. Nad podobnými myšlenkovými konstrukty klobouk dolů. Viděl jsem oba filmy, rozdíl mezi nimi je po všech stránkách astronomický. Saulův syn mám skutečně jednoho předchůdce, který námětem a zasazením do prostředí vyvolává podezření z výrazné inspirace, a to je Šedá zóna z r. 2001, ovšem je nutné dodat, že formou Saulův syn Šedou zónu drtivě poráží. Saulův syn je precizní, Šedá zóna v mých očích není ani průměrná.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Dadel

Promiňte, ale to si nemyslím, historický žánr by to mělo mít v případě, že je doloženo, že se to opravdu stalo, ale NP je Kosińskiho fikce zasazená do období 2. svět. války. Snímky jako např. Musíme si pomáhat nebo Po strništi bos se taky odehrávají za 2. svět. války a nemají v žánru historicky, protože děj, který se ve zmíněných filmech odehrává je fabulace stejně tak, jak je to s dějem v tomto filmu.

 

Jak vidím, tak zmiňovaný historický žánr byl z NP odstraněn, tak myslím, že už je vše v pořádku. ;-)

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Mr.Apache , Traffic

Jen bych dodal, že remaster Démantů noci vyšel letos u Criterionu, a nepatřily mezi zapomenuté filmy ani v šedesátých letech, takže se dá pochybovat, že by něco takového uniklo, ať už by šlo o „napodobování", nebo prostou inspiraci... 

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

(spojlery) Podle fotek i traileru je na takovéhle srovnání Saulův syn příliš zalidněný. Navíc, v Němcově filmu jde v podstatě o děti, nebo přinejmenším hodně mladý kluky, a pro mě je v něm naprosto zásadní celá „totálně" nasnímaná pasáž útěku lesem  (ona byla i důvodem, proč jsem prve říkal, že mi části traileru Nabarveného ptáčete tenhle Němcův film připomínají). Víc příp. až po zhlédnutí druhého filmu...

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

Byly rozdány 33. Evropské filmové ceny

12.12.2020

Dnes večer byly prostřednictvím online přenosu z Berlína uděleny Evropské filmové ceny (EFA) v rámci svého 33. ročníku. Nejvýraznějším výhercem se stal dánský snímek Thomase Vinterberga Chlast, jenž… (více)

Dny evropského filmu startují již za pár dní

Dny evropského filmu startují již za pár dní

14.06.2020

Dny evropského filmu (DEF), které se zaměřují výhradně na současný evropský film, letos představí 40 filmů z téměř 30 evropských zemí. Hlavní část programu DEF proběhne od 16. do 23. června v Praze,… (více)

Reklama

Reklama