Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Až příliš rutinní zpracování literární klasiky, o kterou se minimálně ve škole otřel snad úplně každý. Režisérovi se podařilo navodit solidní atmosféru a celkem věrně se drží knižní předlohy, zejména první půlhodina byla výborná a divák sdílí s malým hrdinou jeho totální bezmoc. Na druhé straně, nepřináší nic navíc, čím by se tenhle kousek lišil od ostatních X zpracování Olivera Twista. Také mě trochu zklamalo herecké obsazení, hlavně představitelé dětských rolí jsou k uzoufání nevýrazní. Je to spíše taková pohádka na pár podívání. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Hanba mi. Dnes som si uvedomil, že ja som vlastne nevidel žiadne spracovanie tohto Dickensovho románu. Je to moja prvá skúsenosť s “Oliverom” (alebo si nepamätám) no a podľa mňa to Polanski zvládol viac než slušne. Samotný príbeh baví, snímok je dostatočne špinavý, doba ako taká vďaka kulisám či kostýmom veľmi vierohodne vyobrazená. Tu sa skutočne dá len málo čo vytknúť. Pekný film. ()

Reklama

Diamant 

všechny recenze uživatele

NAČRTNUTIE OBSAHU: Filmová adaptácia svetoznámeho románu Charlesa Dickensa sa odohráva v 19. storočí, prevažne v Londýne. Oliver Twist je už ako malý chlapec sirotou. Stávame sa svedkami jeho stretov s rôznymi ľuďmi. Sú také, čo mu robia život ešte ťažším, ale aj také, ktoré mu prinášajú novú nádej... KOMENTÁR: Aj v našich životoch ide predovšetkým o vzťahy! ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 12 rokov. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem nuda. Ale za to muze predloha, protoze pribeh je prakticky o nicem, silene se tahne, vsichni furt jen kecaj a nic moc se nedeje. A s tim nic nenadela ani tak dobrej reziser jako je Polanski. Co se na filmu povedlo je hudba, ktere by ale mohlo byt vic a hlavne kulisy, skutecne to vypada jak starej Londyn. Co se tyce hercu, Kingsley to zvlad vcelku dobre, ale Oliver v podani Barney Clarka pusobi dojmem neskutecnyho pochcanka, kterej furt jen breci. Skoda, ze to tvurci nepojali jako komedii, sceny na zacatku s pridanim jidla nebo u soudu byli aspon vtipny a kdyby byl takovejhle celej film, mozna bych dal vyssi hodnoceni. Takle to je jen 2 hodiny kecu o nicem. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Dost možná můj nejoblíbenější dobový film, který jsem viděla už na základce v kině - tenkrát jsem byla snad jediná, která jej uměla docenit. A dnes si ho cením ještě víc. Film je těžkým příběhem chlapce, kterému život neustále házel klacky pod nohy, ale nakonec našel své štěstí. Po shlédnutí si říkám, že ta dnešní doba není zase až tak špatná. Lidé nevisí za každou "hloupost", děti si více hýčkáme, v sirotčincích se neotročí, ulice nejsou tak špinavé, smradlavé, hygiena je také na lepší úrovni. Co mě ale zamrzelo, byl "umělý" Londýn. Daleko lépe by udělali, kdyby točili ve skutečném Londýně, ne studiích v Praze. Taktéž mě ještě jako menší výtka napadá nevýrazný a trochu prkenný hlavní hrdina, ale dá se to přehlédnout. Film snad každého chytne za srdce, navíc je podložený nádhernou hudbou. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Polanski si do štábu přivedl své spolupracovníky (kameramana, kostymérku, hudební skladatelku atd.) z předcházejícího projektu Pianista (2002), za který získal Oscara režisér a scénárista Ronald Harwood. (imro)
  • Ve filmu si zahrály obě děti režiséra. Morgane Polanski ztvárnila dceru farmáře a Elvis Polanski se objevil jako chlapec s obručí. (don corleone)
  • Nápad na zfilmování románu pochází od Polanského ženy, a jelikož on hledal něco, v čem by si mohly zahrát i jejich děti, ihned se pustil do Olivera Twista. (don corleone)

Reklama

Reklama