Reklama

Reklama

VOD (1)

Španělsko na samém konci 18. století bylo sice ještě sebevědomým královstvím, myšlenky francouzské revoluce však už začaly pronikat i tam. A právě v té době se aragonský malíř Francisco José de Goya y Lucientes stal dvorním malířem španělského krále Karla III. a po jeho smrti i jeho nástupce Karla IV. Obrazy, které v té době namaloval, dodnes fascinují svou originalitou. Byl posledním mistrem tradičního malířství a prvním modernistou zároveň. Maloval portréty královské rodiny i dvorní šlechty, ale i nejbídnější život v chudých čtvrtích a hospodách. Jeho nemilosrdně pravdivé kresby, v nichž neskrýval nic z ošklivosti a surovosti světa, zůstaly dodnes uměleckým dokumentem doby. Španělská inkvizice, obávající se francouzského vlivu, obnovila v té době hanebné praktiky útrpného práva. Hledala nevinné oběti, aby demonstrovala svou sílu, a Goya to všechno maloval. Pozoroval události a lidské osudy krutých let a ve svém díle o nich zachoval svědectví... Nejnovější film Miloše Formana, na němž spolupracoval s proslulým francouzským scenáristou Jean-Claudem Carriérem, není ani Goyovým životopisem, ani pouze o Goyovi. Ačkoliv byl Formanův film produkčně náročný a nákladný, přesto je vlastně intimním příběhem několika lidských osudů. Příběhy Goyi, jeho mladičké múzy Inés a vlivného kněze svaté inkvizice Lorenza se však odehrávají v jednom z nejdramatičtějších období španělských dějin. Období natolik dramatickém a hořkém, že o něm sami Španělé ještě nenatočili jediný film! Herci, kteří se na tomto projektu nerozlučné dvojice Miloš Forman-Saul Zaentz podíleli, jsou jako vždy vynikající. Javier Bardem, překvapivě nikoliv v roli Goyi, ale kněze Lorenza, skvělá Natalie Portmanová v herecky náročné trojroli a švédský herec Stellan Skarsgard v roli Goyi natolik fascinující, jakoby Goya po dvou staletích znovu ožil. (Česká televize)

(více)

Recenze (641)

Kangax 

všechny recenze uživatele

Sklamanie....Nevyrovnané, samotná zaujímavá postava Goyu v podstate len do počtu. Prvá polovica tak trochu protikatolícka agitka na ktorú ja neskočím, a druhá dejovo a scenáristicky totálne rozsypaná. Roky ubiehajú prirýchlo, v podstate to nemá celistvý príbeh, a ani poriadne vyvrcholenie.....Kdepak zlaté časy rejžu Formana sú....:) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu jsem získala nějaké vědomosti o jistém Goyovi. Výkon Natalie Portman byl fantastický, jinak mě ale počin českého rodáka nezaujal. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Včera jsem se na tenhle film vypravila do kina se smíšenými pocity a se smíšenými pocity jsem také odcházela ze sálu. Nejdříve jsem se opravdu těšila na další Formanův film, ale pak se začínaly objevovat nepříliš příznivé recenze, psalo se, že ten film není úspěšný ani v USA, ani ve Španělsku, že to není typický Forman. V naší partě, která byla v kině se mnou, jsme se rozdělili tak na půl. Polovina byla z filmu nadšená, polovina měla spíše rozpačité pocity. Já patřím k těm druhým. Tohle opravdu není typický Forman. Jsem zvyklá na Amadea, Larryho Flynta, Přelet nad kukaččím hnízdem... Tak za prvé nechápu, proč se to vůbec jmenuje Goyovy přízraky, když Goya tam rozhodně nebyl hlavní postavou, spíše nějaký pozorovatel, o malíři samotném se tam mnoho nedozvíme a zkrátka to vůbec nebyl film o Goyovi! Také nadpisy typu - Inés, múza Goyi, jsou podle mě mimo mísu, protože z filmu vůbec neplynulo, že ti dva spolu byli spřízněni jinak, než že Inés Goya namaloval. Působili na mě pouze jako nějací náhodní spolupracovníci na jednom obrazu. Co se mi také nelíbilo, to byl vcelku zmatkovitý a nelogický děj, jednotlivě divně poskládané scény. To skákání v ději apod. bylo hrozné. A ten konec!!! Zvláštní. Jinak abych i něco chválila, naprosto skvělá byla Natalie Portman. Všechny polohy zahrála opravdu skvěle a nedivila bych se, pokud by ji nominovali na Oscara. A vlastně i ostatní herci podali dost dobré výkony, škoda že třeba Goya nedostal více prostoru. Výprava a kostýmy, to prostě být skvělé musí, jinak si to ani neumím představit. Kamera taky fajn. Hudbu jsem nějak nevnímala, nemůžu ji moc soudit. Když to shrnu a zhodnotím vše kolem a kolem, říkám si, že to vlastně nebylo zase tak úplně špatné. Forman ani špatné filmy točit neumí. Tohle není jeho typické dílo, ale i tak to má místy dost dobré dialogy, pár hodně silných scén, dokonce i humor. Hezká přehlídka dobového Španělska, ale nezlobte se, tohle opravdu není film o Goyovi! ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Goyovy přízraky neklamou herci ani režie, ale scénář! Film totiž nikdo netáhne. Na místo historického dramatu o Franciscu Goyovi a jeho "přízracích" totiž Miloš Forman a Jean-Claude Carriere vytvořili vztahovou hru a bohužel jen na pozadí temné španělské historie. Přesto stojí za zhlédnutí. Ne každý bude nadšen, ale rozhodně si tento film nezaslouží zatratit. Miloš Forman nikdy nezklamal. Ano, natočil lepší a především silnější filmy, ale přeci jen i tento snímek má něco do sebe - chybí mu "formanovský" konflikt a hlavně hrdina, ale jeho režijní rukopis a humor nezapře. Bohužel slabší scenáristická práce vytváří nekomplexní výsledek; herecky sice bravurní, výtvarně a vizuálně bohatý (jak je u Formana zvykem), hudebně krásný, ale dohromady se zkrátka nejedná o strhující zážitek. Více pak než samotná dramatická stavba mi vadí absence postavy Goyi (skvěle zahraný Stellanem Skarsgardem), který je na místo ústředního hybatele děje spíše jen tichým pozorovatelem dobových hrůz a neustále se obměňující vládnoucí garnitury. V samotném popředí naopak stojí Javier Bardem coby zrádný otec Lorenzo a vlivný španělský inkvizitor, a hned za ním pak hlavní emociální hrdinka příběhu (mladičká Natalie Portman). Zápletka nabízí několik dějových zvratů i dosti myšlenkově hlubokých scén. Že se jedná o Formanův snímek nám hravě stvrdí finální scéna, kdy nebohá Inés kráčí za vozem s mrtvým Lorenzem, okolo něhož poskakují městské děti a vesele zpívají. Nu, nechci říci, že mě Goyovy přízraky zklamaly, byť jsou zřejmě nejslabším Formanovým filmem, zejména proto, že jim chybí určující konflikt-drama, ale pořád se jedná o dost nadprůměrné dílo. Pozoruhodný film o dané historické době a jejích postavách to totiž bezesporu je. Jen zkrátka páni režisér a scenárista nedokázali plně využít nabízený potenciál historického kontextu, respektive se domnívám, že film jako takový natočili až příliš pozdě. U mě 70% a krásné čtyři hvězdičky. Nejsilnější scénou je Innesin odchod z vězení za doprovodu úžasné Árie. Dobrý film, Miloši! Škoda, že byl poslední:-( ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Trochu zbytečné řekla bych. Jestli si na sebe pan Forman takhle náhodou nevzal až příliš velké sousto. Ano děsila jsem se nad mocí církve, litovala nebohou Ines mučenou kvůli vepřovému a pak jsme náhle skočili o patnáct let dopředu a bylo to, tady to hasne, konec, šlus...sdělením poselství další části filmu si nejsem vůbec jista, nebo spíš bych řekla, že ho dost možná film totálně postrádá. Tomuhle nevyrovnanému příběhu nepomohla ani talentovaná Natalie Portman, na jejímž místě mohla klidně být kterákoliv jiná a odehrála by to nejspíš stejně, o postavě Goy nemluvě, ten nedostal prostor prakticky žádný, jedinou zajímavou postavou tedy zůstává kněz Lorenzo v podání Javiera Bardema, který to taky celé odtáhne. Netvrdím, že je film úplně špatný, ale od Formanova formátu se rozhodně očekávalo víc. S díky odmítám, že bych to snad někdy mohla shlédnout podruhé. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zázrak se nekonal, podle mého snad nejméně zajímavý režisérův snímek. Je patrné, že autoři jako Forman, Scorsese, nedávno zesnulý Altman a další příslušníci starší generace sice neumějí natočit špatný film, ale jejich dílo se již octlo za zenitem. Měl jsem pocit, jako kdyby si Forman říkal, že by to taky mohla být jeho labutí píseň, a proto do jednoho filmu nacpal všechna svoje témata a ještě nějaká další navíc. Natočil sice svědectví o době a nemilosrdném soukolí dějinných událostí, které semele hrdiny, ale nepochopil jsem, přes kterou postavu ze tří hlavních protagonistů se to celé vlastně hraje. Ve výsledném tvaru (zarazila mě už ta délka, necelých 110 minut) je to tedy neuspokojivé a z kina jsem vycházel jako ošizený. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Bohužel, Forman stárne. Tento režisérský živel proslulý úžasnou prací s neherci, improvizací a uvěřitelností svých filmů natočil - bohužel - velice průměrný film. Příběh Goyových přízraků je rozvleklý, místy naopak hraje příliš na city a efekt (např. Natalie Protman a dítě, Bardem a podepsání prohlášení...). Charaktery postav mohly být více rozpracované. Především Goya samotný měl dostat větší prostor...O něm v porovnání s ostatními postavami se paradoxně dovídáme minimum. Lorenzova postava je zajímavá, jistě nadčasová, ale na konci se také dočkáme zvratu v jejím smýšlení resp chování, který naprosto nedává smysl a je v rozporu s jeho oportunistickou povahou, jež je nám od začátku filmu předkládána...Bohužel se divák ještě navíc ztrácí v dějinných událostech. Zvratů není málo a když k tomu připočteme dost nešetrné střihy mezi některými obdobími a scénami, vyjde z toho jednoznačné hodnocení pro Goyovi přízraky. Slabé 3 hvězdy - 60% ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejslabší věc od Formana, co jsem viděl. Pravda, má latku hodně vysoko, ale že jí takhle podskočí... A nebýt Javiera Bardema, který zvláště v 1. půli exceluje, šlo by hodnocení ještě níž. Prostě to nějak nedrží pohromadě, celé je to takové obyčejné, bez většího nápadu. Portman mě v tý stařecký roli nepřesvědčila... Už to, že postava Lorenza zastíní Goyu, nevěstí nic moc dobrýho. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman je už dávno za zenitem a začíná nám senilnět... předhazuje nám tu příběh hodný telenovely. Nezachrání to ani skvělý Javier Bardem. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabučké. Miloš Forman do svojho filmu obsadil veľké herecké hviezdy, žiaľ ani to nepomohlo. Dej zdĺhavý, plytký, dokopy nič neponúkne. Dosť ma tento film sklamal, keďže Forman vie servírovať aj lepšiu kvalitu. Alebo už len vedel servíroval? No škoda, mohlo to byť dobré. Javier Bardem jednoznačne jediné pozitívum filmu. Portman skvelá, dodávala filmu iskru. Réžia chabá no obstojná. Pre mňa mierny podpriemer. 6/10 ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Když to tehdy běželo v kinech a všude se o filmu mluvilo, vůbec jsem se o to nezajímal, myslel jsem si totiž, že to bude nějaký nudný životopis. Včera jsem to viděl na malé mono ctr tv o uhlopříčce 34 cm a i tak to byl nepopsatelný zážitek, nadchlo mě to víc než Avatar ve 3D na velkým plátně( z toho jsem si kromě efektů neodnesl nic a už jsem ho dávno pustil z hlavy). Kdežto na tehle film budu ještě dlouho myslet, líbil se mi po všech stránkách, jak se na Miloše Formana sluší. ()

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Je bežné hodnotit nový film hůř, protože je nový a starý film lépe protože je starý. Úspěšný film musí tak nějak časově vyzrát, aby se stal uznávaným a opěvovaným. Věřím že za dvacet let tomu tak bude. Pro mě patří Forman k naprosté světové špičce a tímto filmem se na tom nic nemění. Bez diskusí plný počet: byl to strhující zážitek. . ()

Meridius 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Nečekal sem zázraky, ale proti Amadeovi nebo Přeletu bylo tohle opravdu slabé a nezachrání to ani skvělý Javier Bardem. Možná nejslabší film s Natálkou, který jsem viděl. ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

Nepříznivým kritikám mohu jen a jen oponovat. Goyovy přízraky mě nadchly, uchvátily a hlavně oslovily. Přestože se nejedná o dílo dosahující velikosti Amadea, Forman nijak nešetřil svým uměním, obsazeni byli výborní herci a hlavně hudba a prostřihy na Goyovy obrazy dokáží vyvolat úžasnou atmosféru. Inkvizice je zde ukázána ve vší své ohavnosti a bezcitnosti, stejně tak jako krutá francouzsko-španělská válka. Kdo by pak nedokázal pochopit Goyu, který v této době žil a navíc trpěl vážnou nemocí, jež ho připravila o sluch, a jeho obrazy zobrazující bez zábran krutost, brutalitu a agresi lidí? Nejedná se o snůšku nesouvisejících a zmatených obrazů a náznaků, tenhle film má podle mne v sobě hlubokou myšlenku a zobrazuje více než jeden život prožitý v bolesti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Milos Forman sa po genialnom Kladive na Carodejnice od Vavru rozhodol venovat aj teme inkvizicie, tentokrat vsak nie Sumperske a Losinske procesy, ale rovno tej najbrutalnejsej spanielskej. Aj napriek vybornej Natalii Portman je toto len slabsie spracovanie inkvizicnej tematiky, pricom tento film depresivnou atmosferou nema ani zdaleka na Kladivo. 70 % ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Další film dokazující, že Forman je velký režisér. Pozval si skvělé herce a natočil velmi zajímavé dílo! ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Kam sa hrabe nacizmus a fašizmus. Na tento cirkevný chorý mafiansky gang nemá nik. Samozrejme kresťanským buzerantom sa pravda nepáči a radšej majú, keď sa točí hromada filmov, ako za socializmu mal každý za chrbtom údajne jedného ŠTBáka a aké tu bolo bezprávie, či nespravodlivosť. (Ak si dobrý kresťan a demokrat, tak nezabudni tento komentár nahlásiť, aby ho vymazali. Je ťažké byť členom sekty, čo má na svedomý viac životov ako rakovina.) AMEN! ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Po rokoch sa vracaju dvaja doleziti predstavitelia ceskej novej vlny, menzel a forman, obaja s tym,c o im ide najlepsie, menzel s hrabalom a forman s historyckym kostymovym filmom. A obaja su uz unaveni, idu len na remeslenu istotu. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Sejmi eso, Formane!

Sejmi eso, Formane!

14.07.2007

Goyovy přízraky ještě ani nebyly v kinech a už se nadšeně diskutovalo nad dalším filmem našeho nejznámějšího režiséra. Amarillo Slim měl být dalším biografickým snímkem ve filmografii… (více)

Reklama

Reklama