Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 3
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (2 131)

Shit 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že Transformers maj trošku pomalejší začátek, i když už i tady se na okamžik objeví ta pověstná Bayova akce, ale mě bylo hned jasný, že Michael ještě nevytáhnul všechny trumfy z rukávu. Pomalu ale jistě je začal tahat asi až po půl hodině, ve který celkem obstojně seznámil s postavama a dějem a hned potom začal po malých dávkách ládovat do filmu jednu z nej akcí co sem kdy viděl, podpořenou nejlepšíma trikama, který sem kdy viděl. To byly přímo vizuální orgie. A čim víc se blížil konec, tim Bay zvyšoval frekvenci, až to vyvrcholilo ultra parádní cyber bitkou mezi transformers, která namá obdoby. A smozřejmě celá akce podpořená tou typickou pompézní bayovskou hudbou, připomínající ty nejlepší kousky ze Skály. Například Transformer vylézající z bazénu, za podpory právě tý skvělý hudby, byla neskutečně famózní záležitost. Škoda jen, že Bay to trošku přehnal s dialogama, který stejně nic neřešily a jen brzdily děj, jinak by se zřejmě jednalo nejlepší akční film všech dob a různý jiný proslovy všech možných postav to taky moc nevylepšovaly, i když na to jak blbý ty proslovy to byly, to zas tak trapný nebylo. No a nakonec sem si nechal hlavní postavu Shiu LaBeoufa, ze kterýho mě v traileru braly mdloby, ale do filmu byl dobře začleněnej, takže prakticky vůbec nevadil a k sobě měl ještě moc pěknou holku v podobě Megan Fox, takže nakonec i s obsazením spokojenost. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Roberto Orci, Alex Kurtzman .. Od samého začátku pastva pro oči a uši. Každý, kdo si CHCE Transformers pořádně smyslově užít, ale neučinil tak v kině, nechť si při čtení těchto řádku několikrát pleskne. Audiovizuál je slastný, každý dolar rozpočtu našel své místo a výsledek jeho výši imo nakonec odpovídá. Zkrátka ILM svoji práci umí mistrovsky. Prvních 90 minut je skutečně skvělá jízda, která staví na neuvěřitelném množství humoru, odkazů a hlášek. Po tuto dobu má taktéž hlavní roli Shia, který je prostě neodolatelně excelentní. Přesně obsazené jsou i role vedlejší a ty malé výstupy Voighta, Torturra, rodičů a dalších zaručeně potěší. O Megan Fox jako herečce nemá cenu mluvit, ta spadá jen pod již zmíněný vizuál. Ovšem jakmile se děj přesune do přehrady, film opustí humor, doposud stoprocentní dojem se rázem ztrácí a nastupuje zdlouhavé obhajování nesmyslů souvisejících s dějem a vše je gradováno závěrečnou akční mletou u které jsem se .. nudil! To je možná trochu silné, takže koriguji na nebavil dle nasazeného standardu. Opravdu. Její nepřehlednost, roztřesenost a zejména styl boje robotů (očekával jsem, že ultramoderní válečníci po sobě budou střílet s také ničit se svým mocným zbraňovým arzenálem a ne jen přes vypálenou munici trapně skákat a dávat si převážně ručně do držky s pomocí bodných zbraní - to je středověk a ne boj 21. století) mi nechutnala. Tady to chtělo buď větší míru komornosti nebo naopak mnohem větší vřavu odpovídající pradávné válce robotizovaných civilizací, což pár jedinců není. Doufám, že plánovaný další díl(y) dostane opravdu štědrý rozpočet a akce tak dozná patřičných rozměrů. Třeba tím Bay příště vyrovná svůj dosud nepřekonatelný Armageddon:o) I když je nám totiž během filmu trapně podsouváno, že "tohle je stokrát lepší", není to pravda! Bla, bla, bla, hlavně že to nese, že?:/ __ 75%. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Ne přímo revoluční, ale doposud neviděná, monstrózní akce s obřími roboty a nekompromisní destrukcí všeho, co jim přijde do cesty, to jsou Transformers. Samozřejmě je to efektní, oslňující, fantastické, dech beroucí, masivní, ale nezastíní to fakt, že scénář zeje stupiditou a povrchností (větší než Armageddon). Opět rutinní zápletka s nalajnovaným dobrem a zlem, opět osud světa v rukou náhodného teenagera a opět se z nás dělají blbečci... Pastva pro oči je to však královská. 7/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale jsem silně zklamán. Roboti jsou sice vyrenderovaní fajn, ale celé to přeměňování je prostě na můj vkus příliš přestřelené (nemluvě o scénách typu "Robot stojí uprostřed otevřeného prostranství, ale nikdo ho nevidí"). Emoce sice vykřesat dovedou (rozhodně více, než Megan Fox), ale charaktery mají nepropracované a záporáci jsou v podstatě naprosto nevyužití. Akce je nepřehledná, zmatečné pobíhaní a škvrkání malých robotů je vyloženě nesnesitelné (už vím, co vadilo Star Warařům na Jar Jarovi), a v závěrečné bitce se místo orgasmu dostavil jen nepříjemný pocit ze sledování čísi trikové masturbace. Na druhou stranu - jestli to stálo jen 150 milionů, to klobouk dolů. Dále - délka - pasáž v Kataru zbytečně roztažená, kdyby se udělala jen střihově, mimo hlavní děj, působila by mnohem fatálněji alá Válka Světů. A to je poslední hřebíček do rakve - Bay náhle působí naproto bezzubě, vlastně jsem během filmu ani neměl pocit, že to natočil Bay. Kam se poděl ten nekompromisní satan? Chci ulítávající hlavy, pářící se krysy a Scarlett Johansson v bílém. Měnící se hračky mě nechaly zcela chladným. Takže nakonec aspoň fajn pocit z toho, že sem se prakticky celou dobu řezal smíchy. Shia je hláškař a John Turturro je klasik... Podtrženo, sečteno - 70% a víc ani procento! P.S. po druhém shlédnutí Nemůžu si pomoct, ale na podruhý mi to přijde jako snad ještě větší kravina než prvně. Strašná logická trhlina na konec ("Máme něco, po čem jde banda nakrknutejch robotů, který chtěj vyhladit všechno, co jen okrajvě souvisí s lidma, takže co uděláme...? No přece s tím pojedeme do velikýho města plnýho lidí), občas mizerná interakce skutečnýho světa a triků (lidi se imho nechovají úměrně tomu, že kolem lítaj desetimetroví roboti / Robot jde po ranveji a skupina chlapů, kteři jdou v pozadí a z nichž minimálně jeden zcela evidentně kouká jeho směrem si ho ani nevšimnou). Navíc hrozná spousta děje je jen naprosto zbytečná a příšerně natahovaná vata... takže takhle fakt ne Michaele, Hezky alou zpátky k těžkejm negrům a hláškujícícm staříkům vloupávajícím se do vězení. 50%, možná spíš 49%... P.P.S.: Po třech shlédnutích uznaná klasika, která ale není mému srdci blízka tolik, jako jiné akční a sci-fi filmy (zahrnuje i některé filmy Michaela Baye)... Finálních 7/10... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

More than meets the eye... Nebo ne? Zamrzí, že Michael Bay od sympatického, byť neúspěšného, Ostrova udělal krok zpět k bezduché akční zábavě pro davy. Nenadchne, že si opět neodpustil svůj tradiční, epilepsii vyvolávající střih. Vyloženě naštve, že veškerý děj se odehraje v úvodním psaném titulku... Vše z výše zmíněného bych byl ochoten tvůrcům odpustil, kdyby mě dokázali strhnout. Což se sice Transformerům dařilo, ale pouze v dílčích momentech, rozhodně ne během celé či alespoň většiny stopáže. První část filmu, která stojí především na LaBeoufovi je ucházející a mnohé slibuje. Jenže celý snímek pošle do kopru střední část od momentu s hrou na schovávanou až po rozmrazení Megatrona. Humoru je zde sice více, ale nefunguje ani v nejmenším, Shia z plátna prakticky zmizí a prim hrají samotní roboti v čele s "filosofujícím" Optimem a rádoby vtipnými rolemi Johna Turturra a Jona Voighta. Poslední třetina je sice jedno nepřetržité akční inferno, ovšem až příliš nepřehledné a přeplácané. Co se nesporně povedlo je technická stránka filmu. V ILM evidentně jeli přesčasy, Jablonsky složil úderný soundtrack, akce je správně komiksově nadsazená a pár scén typu nástupu Autobotů na scénu zarazí do sedadla. Co naopak sráží Transformery, je až příliš nadsazená délka, trapná moudra Optima, spousta zbytečných robotů, kteří mají sotva svých pár vteřin slávy, a malý echt otravný Deceptikon. Transformeři nezklamou. Nenudí, pobaví, ale žádný valný dojem nezanechají. ()

Galerie (222)

Zajímavosti (158)

  • Začátek filmu se odehrává v Kataru, kde jsou vidět vysoké hory. V Kataru má však nejvyšší bod ve skutečnosti jen 295 m n. m. (GreatestFan)

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama